Práce versus těhotenství
Jsem velmi čerstvě těhotná a v rámci emoční smršti se snažím uvažovat i prakticky. V současné práci jsem od 1.11.2017. Smlouva mi vyprší 30.4,2019, s tím že mi jí určitě budou chtít prodloužit. (protože neví, že jsem v tom) A já teď uvažuju, jak se zařídit. Jelikož pracuju na pozici, kam chvíli trvá než někoho najdou a než nastoupí, pak nějaký ten měsíc, dva, tři, než se zaučí, bylo by fér, to oznámit co nejdříve. Nepředpokládám, že k tomu poslednímu dubnu, kdy mi končí smlouva, tak budou mít zaučeného hotového člověka, myslíte, že mi smlouvu prodlouží do začátku mateřské? A kdyby neprodloužili (nebo já nechtěla prodloužit), jak se to pak odrazí na výši mateřské? Podle kalkulaček na internetu bych měla na mateřskou nastupovat plus mínus na začátku července,byla bych tedy 2 měsíce na pracáku - mateřská by se tedy počítala z průměru výplat i z podpory, nebo jen z výplat? (a ještě jedna věc k té výši mateřské - počítá se z hrubé mzdy, to vím, ale z hrubé kterou mám ve smlouvě nebo na výplatnici? Ve smlouvě mám asi o třetinu menší hrubou než pak na výplatnici - prémie,bonusy, placené přesčasy atd.)Na jednu stranu nepotřebuju nutně dřít až do porodu, ale zase nejsem mrcha, když nikoho mít nebudou, ty dva měsíce ještě ráda vypomůžu. A když jsme u toho, v jakém týdnu jsem oznamovali těhotenství zaměstnavateli? TAky si říkám, kdy to říct šéfové, kdy podřízeným... ale u nás je to drbárna, předpokládám, že se to okamžitě roznese... Díky za jakýkoliv postřeh.
@bayt Tak zrovna prace lekare je v tomhle ohledu naprosto nespecializovana, ve smyslu toho, ze pokud dela placnu oci, tak ty oci mají pacienti stejne v Praze, v Brne i ve kterékoliv jine nemocnici. Oproti tomu, technik obsluhujici nejaky pristroj, ktere jsou treba 3 v republice bude potrebovat tu náhradu zaucit, protože to dalsi nebude moct z fleku delat.
@pabka Ono to nemusí být vysoká pozice ale záleží na specializaci a požadavcích. Moje náhradu hledali 5 měsíců a to ještě trh nebyl tak nasycen jako dnes. Ale požadavky vysoké, plynule dva cizí jazyky tak aby člověk ovládal technickou terminologii a vedl jednání v tom jazyce, potřebná praxe v dané problematice, nadprůměrná uživatelská znalost PC, třeba excel - vzorce, kontingenční tabulky, statistiky, zpracování obrov. množství dat atd...Nakonec se našla paní po RD z ciziny, co se přestěhovali s manželem a rodinou a dělala podobnou práci a tím pádem byla radost ji zaučit. Ale kdyby se nepřihlásila, tak si zákazník musí poradit sám a hledat jiný zdroj. Ono je fajn se chovat férově pokud se matka do té firmy chce vrátit zpátky, a když se lidi často nemění, tak si věci pamatují. Měla jsem pár kolegyň které "ulehly" na rizikové po prvním pozitivním testu a všichni kolegové byli "nadšeni" že museli po ní dělat práci. Chápu to, pokud je vážný důvod ale u většiny důvod nebyl jelikož z FB se dá vyčíst ledacos...
@ninive211 já měla u syna navíc asi 7 kilo, otěhotněla jsem na začátku září, takže třeba v únoru jsem měla malé břicho, navíc máme služební flaušovky, kterou já jsem nafasovala před lety ve velikosti XXL, což je určitě o dvě velikosti větší než já, kancelář mám poblíž hlavního vchodu, mívám otevřené dveře, takže v zimě právě flaušovku a zapnutou - pak přišlo jaro, bundu jsem odhodila a všichni se divili, že budu pomalu rodit 🙂
TAk jsem to nakonec přímé nadřízené oznámila už v osmém týdnu. Bylo mi hodně zle, musela jsem si vzít dva dny dovolené, nebyla jsem schopná se dojít ani vyčůrat. Vzala to moc dobře, nechala si vše pro sebe, informovala pouze ředitele. Počítají s tím, že k poslednímu dubnu, kdy mi končí smlouva, tak odcházím. Vracet se do firmy po mateřské nechci, to jsem řekla na rovinu, takže nějaké prodlužování pro ně nemá smysl. Dneska jsem skončila na neschopence, zatím na dva týdny, pak bych se ráda do práce vrátila, ale musím se dát trochu dohromady, byla jsem tam skoro k ničemu, udělala jsem své práce sotva půlku a svým lidem jsem nebyla vůbec k ruce, dvakrát jsem usnula v kanceláři... tak snad si odpočinu a vrátím se v plné síle, aby na mě vzpomínali v dobrém 🙂 A o se týče ostatních lidí - myslím, že je to všem jasné - ještě v prosinci jsem lítala po provoze plná elánu, zvládala jsem všechno levou zadní a ještě jsem byla samá legrácka a teď jsem se ploužila jako tělo bez duše a všechno mi šíleně trvalo... až přijdu z neschopenky, oznámím to na férovku už všem, nemá cenu si hrát na schovávanou. Na screening čekat nebudu.

ještě upřesním - to MUSELA NAHLÁSIT myslím ne tak, že by byl nějaký předpis, to není, ale proto, že jinak by mi nemohla být odejmuta riziková práce (definovaná zákonem) kterou těhotná nesmí vykonávat 🙂