Přesčasy, náhradní volno. Jak to je?

kok123
7. srp 2019

Ahoj,
Mám takový dost někde jsem se ještě nedočetla odpovědi.
V mé práci mám pracovní dobu od 7 do půl čtvrté, ale není problém si jí tu trochu upravit. Občas je potřeba přijít dříve kvůli kamionům na odjezd. Tak nějak jsem si navykla chodit na půl 7 a končit okolo 15hodiny. Nikdo s tím nemá problém. Můj kolega chodí od 8 a je do půl 5. Občas se stane, že je prostě hodně práce kolega na to sám a tak v práci pokračuji dokud to není na zvládnutí v jednom. Takže si nějaký ten přes čas namakam dejme tomu třeba půl hodinu 3x v týdnu jak kdy. Napadá mě otázka ,když nasbiram 8 hodin přesčas ( přesčasy nemám placené) zda je pak možné si za to vzít náhradní volno. Respektive to myslím tak jestli se i dle systému docházky přičte den dovolené. Stejně ta zda se mě přesčasy prostě po konci měsíce utnou a nikde nejsou znát nebo to sčítají. Děkuji za odpověď. 🙂

janylu
7. srp 2019

Ahoj, přesčasy bys dle zákona měla mít buď proplacené nebo si můžeš místo nich vybrat náhradní volno. Záleží na dohodě se zaměstnavatelem. Nemusíš ani čekat až nasbíráš 8 hodin, můžeš vybírat jakkoliv. Rozhodně se ti ale nepřičte na výplatnici den dovolené navíc. Nasbírané hodiny se ke konci měsíce nenulují, ale zaměstnavatel např může chtít, abys měla ke konci měsíce čistý štít a abys měla hodiny vybrané ( nebo ti je proplatí ).

betelgeuzz
7. srp 2019

TOhle má každý zaměstnavatel jinak. U nás se např. na konci měsíce přesčasy nulují, jinde se načítají do tzv. zásobníku a můžeš si je vybrat např. v následujícím měsící, v následujících 3 apod. Ale to je vše na domluvě v práci. I to, zda si ten přesčas můžeš vybrat. Někde mají pevnou pracovní dobu, přesčas udělat musí, ale vybrat se nedá ani se neproplácí. To je pak často zahrnuto ve smlouvě, že tvůj plat zahrnuje i případné přesčasy.
U nás si ty přesčasy vybírám průběžně, např. potřebuji na třídní schůzky, něco vyřídit, tak odejdu dřív a odečte se mi to z přesčasů automaticky.
Takže tohle všechno zjistíš u vás v práci, na personálním, případně v nějakým interních předpisech.

leniczka23
7. srp 2019

U nas to je tak, ze hodiny na vic (na nahradni volno) se prevadeji jen 3 mesice..takze po dohide s nadrizenym si je muzu vybrat, ale jen do tech 3 mesicu jinak propadnou..
Den dovolene se ti automaticky nenacte..

malenka3
7. srp 2019

Na to se nedá takhle odpovědět. Záleží, jak to máte u vás v práci. Dle zákoníku práce je za přesčasy příplatek nebo si je můžeš vybrat jako náhradní volno. Ale to se bavíme o tom, že ti práci přesčas nařídí zaměstnavatel. Pak je taky možné, že máš ve smlouvě nastavené, že mzda zahrnuje již případnou práci přesčas, tím pádem bys měla smůlu do určitého počtu hodin ročně.

To, že ty si ale svévolně upravuješ pracovní dobu a naděláš si hodiny, aniž by ti to nařídil zaměstnavatel, není rozhodně totéž, jako nařízení přesčasů ze strany zaměstnavatele. Takže na to, jak s nimi nakládat, je třeba, aby ses domluvila se zaměstnavatelem, jaká máte pravidla u vás. Žádné dny dovolené ti ale nikam nenaskáčou.
U nás v práci se přesčasy nikdy neproplácí. Můžu si je vybrat jako náhradní volno, problém ale je, že práce je tolik, že není ani kdy to náhradní volno čerpat.

lenoulinkaa
7. srp 2019

My si můžeme jít zase o to dřív z práce nebo do práce.. proplacené máme taky, ale to jen výjimečně, protože naše povaha práce nevyžaduje přesčasy nebo jen v určitém období. Je to spíše o tom, jak si člověk tu práci rozvrhne a jestli má přes den mimopracovní aktivity a pak nestíhá a musí tam být "přesčas".

kok123
autor
7. srp 2019

@lenoulinkaa díky. Zeptám se tedy u nás jak to je. Tak vím že se tu dá domluvit a jít třeba o něco dříve Apod. Přesčasy nařízené nemám ale u nás nikdo nic nenařizuje. Ale zase já od ořech půl 7 ihned pracuji. Díky zjistím si to.

kok123
autor
7. srp 2019

Jsou dny kdy tu mám být v půl 7 tak jako tak. Kdy dostanu info zda bych mohla že toho bude hodně a jelikož nemám práci kterou mohu přesně na minuty ukončit tak se prostě stane, že než se odbaví lidi a vše ostatní tak mám půl hodiny na víc a i kdybych se trhnout chtěla přesně na konec své pracovní doby tak se mi to pravděpodobně nepovede.

kok123
autor
9. srp 2019

Tak jsem z toho jelen a moc toMu stejně nerozumim. Může mi to někdo prosím vysvětlit po lopatě

betelgeuzz
9. srp 2019

Předpokládám, že jde o odpověď s vašeho parsonálního. Odpověď znamená, že 150 h přesčasů ročně máš domluveno v rámci pracovní smlouvy, nemáš za ně nárok ani na peníze, ani náhradní volno. Až pokud to překročí těch 150 h, můžeš se s vedoucím domluvit, co s nimi.

malenka3
9. srp 2019

@kok123 tak je to naprosto jasné a je to přesně, jak jsem ti už psala a jak píše i
@betelgeuzz, ve smlouvě máte uvedený plat, který je stanoven s ohledem na to, že počítá s přesčasy až 150 hodin ročně, které se "neřeší", tudíž ani proplacení, ani vybírání. Takže máš v podstatě smůlu, tohle je celkem běžná praxe právě proto, aby každý zaměstnanec neřešil kdejakou hodinu.

kok123
autor
9. srp 2019

Díky za upřesnění. Odteď tedy odcházím jakmile mi pracovní doba skončí 😂 já se v tomhle ještě moc nepohybují. Tak díky za vysvětlení.

jujatko
9. srp 2019

@kok123 Hlavně, práci přesčas by měl nařizovat zaměstnavatel. Pouze pak to lze považovat za přesčas dle zákoníku práce. Jestliže zůstáváte déle bez souhlasu zaměstnavatele, tak je to jen Vaše věc a zaměstnavatel může šíci, že on to po Vás nepožadoval. Samozřejmě je to hlavně o domluvě, ale pokud bude postupovat striktně, tak ten argument použít může.

kok123
autor
9. srp 2019

@jujatko zůstávám déle protože práce není hotová a jelikož chtějí i odpolední nakládky atd. Tak se stane že než se rodičům udělají papíry a vše rozešle je tu člověk o půl hodiny déle jak nic. Nemohu přeci zavřít okénko nechat to tu ležet a odejít.

kok123
autor
9. srp 2019

Řidičům a zákazníkům

malenka3
9. srp 2019

@kok123 to je proto taky důvod, proč máte ty přesčasy takhle definované v pracovní smlouvě, to bývá často právě pro provozy, kde prostě nejde se sebrat jak v továrně a přesně na minutu odejít.
Tohle je na domluvě s tvým přímým nadřízeným. My to v práci máme takhle taky, že do určité výše se k tomu prostě nepřihlíží. Ale s vedoucím platilo jasné pravidlo - hlídej si hodiny v rámci týdne, když tady v pondělí musíš být dýl, v úterý přijď později, nebo jdi v pátek dřív. Takže v píchačkách pak za týden vyšlo těch 40 a nikdo neřešil, jestli daný den je přesně 8 hodin. Nebo když jsem potřebovala k doktorovi, tak jsem řekla, jdu dřív, zítra tu budu dýl.
Tohle je prostě o lidské domluvě, dohodni se s přímým vedoucím, jak to tedy praktikovat, jestli není pitomec, tak tohle je prostě normální postup (i když by ti mohl teoreticky říct, že těch 150 hodin máš ve smlouvě, ale pak ti každý přesčas musí tedy výslovně nařídit).