Problémy při návratu do práce. Co dělat?
Do prace jsem nastoupila 1.11.2021, smlouva na dobu neurcitou. Kratce po nastupu jsem otehotnela, tehotenstvi oznamila po prvnim trimestru a v pulce cervence 2022 nastoupila na MD. dcera se narodila 1.8. a po MD nasledovala RD a ted bych se mela vracet do prace 4.8.2025 (pracovni doba je po-pa) na konci kvetna jsem mela schuzku s jednatelem a ten mi oznamil, ze moje pozoce byla zrusena v zari 2024 a chtel me nechat podepsat dohodu o ukonceni a nutil me se vzdat odstupneho. hazel na me vinu za tehotenstvi, ze jsem je nechala ve stychu apod a nakonec mi vyhrozoval, ze mi tedy najde takovou pozici, ze jeste rada podepisu dohodu. nic jsem nepodepsala, schuzku jsme ukoncili s tim ze na priste se na me lepe pripravi. jeste ten den jsem mu psala email ze se mi nelibilo jeho jednani a ze trvam na svych zakonnych pravech. on mi jen odepsal ze to vidi jinak. dale se skoro mesic nic nedelo, ja mezitim mela schuzku s pravnickou, ktera mi pomohla sepsat dopis s zadosti o vyjadreni k situaci so zrciteho data. ten jsem (zatim pod svym jmenem) odeslala a reakce zadna. psala jsem tedy email s prosbou o vyjadreni. bez reakce. psala jsem druhy email, s oznamenim o cerpani dovolene na kterou mi vznikl narok behem MD (necerpala jsem mezi MD a RD) a to od 4.-8.8. a 11.-15.8. .. opet bez reakce. dnes jsem 3x volala a nikdo mi to nebral. TAK CO MAM DELAT? pravnicka nabizi ze se do toho vlozi ona jako muj pravni zastupce a nebo at se obratim na inspektorat prace. uprimne nejsem v situaci, kdy si muzu dovolit platit xx tisic za pravnika, taky proto se tak rvu o odstupne, protoze praci pro me proste nemaji a jina pozice neexistuje. mate zkusenost s tim ze inspektorat pomohl? vim ze jako nepomuze konkretne, ale rozviri vody a treba je to donuti k nejake akci.. nebo mam vylovit drobne z gauce a hecnout pravnika? mimochodem, kdyz mi najdou pozici, tak nemam probkem makat a i proto se trosku bojim do toho jit pres pravnika abych je moc nenasrala a oni mi pak neudelali ze zivota peklo. no zkratka se v tom placam a nevim co ted.
Zajdi si na Inspektorát práce, dokladuj jim komunikaci a stanovisko zaměstnavatele. Domluv se s nimi, zda je možné, aby tě někdo do firmy doprovodil.
Den po ukončení rodičovské jdi do firmy a počkej, až ti přidělí práci. Nejezdi bez svolení zaměstnavatele na dovolenou.
Podepiš pouze to, co ti ze zákona náleží - výpověď s paragrafem 52 nebo klidně dohodu s paragr. 49, ale s vyplacenými platy. Pokud pro tebe nemají práci, ať tě přeřadí na překážky a pak navrhnou zákonné řešení.
Klidně si ten dokument připrav sama, a když ti předloží ty jejich nesmysly, trvej na podpisu tvé výpovědi ze strany zaměstnavatele (nebo případně dohody).
Kdyby se problém vlekl, ozvi se do pošty.
Každopádně bys měla komunikovat i s HR a mzdovkou, pokud nějaké firma má.
No, otěhotnět současne s nástupem, oznámit těhotenství po zkušebce a pak se tam vlamovat s právníkem nebo Inspektoratem... Co jste měli domluvené před odchodem na MD?
Stoji to odstupne za to? Kdyz jsi tam pracovala 7 mesicu?
No, otěhotnět současne s nástupem, oznámit těhotenství po zkušebce a pak se tam vlamovat s právníkem nebo Inspektoratem... Co jste měli domluvené před odchodem na MD?
@bertoldina i kdyby otěhotněla v rámci zkušebky (což se podle mých výpočtů stát nemohlo, když nastoupila v listopadu 21 a těhotenství ohlásila po ukončeném prvním trimestru v červenci 22, leda by byla na vedoucí pozici, kde je zkušebka delší), zákon je na její straně. Jí zákon neukládá, kdy smí otěhotnět a kdy má zaměstnavateli hlásit své těhotenství, naproti tomu zaměstnavateli ukládá jasné povinnosti, jak se k rodičovství své zaměstnankyně a k jejímu návratu do práce má postavit. A ne, není v pořádku sdělit zaměstnankyni, že v době RD bylo její místo zrušeno a domáhat se z její strany podpisu dohody o ukončení PP (dohoda je dvoustranný akt, kdy obě strany chtějí PP ukončit, což není tento případ) a tím se vyhnout povinnosti vyplatit jí trojnásobek průměrného výdělku (neb PP trvá od 11/21).
Autorko, já osobně bych šla do toho právního zastoupení.
@bertoldina i kdyby otěhotněla v rámci zkušebky (což se podle mých výpočtů stát nemohlo, když nastoupila v listopadu 21 a těhotenství ohlásila po ukončeném prvním trimestru v červenci 22, leda by byla na vedoucí pozici, kde je zkušebka delší), zákon je na její straně. Jí zákon neukládá, kdy smí otěhotnět a kdy má zaměstnavateli hlásit své těhotenství, naproti tomu zaměstnavateli ukládá jasné povinnosti, jak se k rodičovství své zaměstnankyně a k jejímu návratu do práce má postavit. A ne, není v pořádku sdělit zaměstnankyni, že v době RD bylo její místo zrušeno a domáhat se z její strany podpisu dohody o ukončení PP (dohoda je dvoustranný akt, kdy obě strany chtějí PP ukončit, což není tento případ) a tím se vyhnout povinnosti vyplatit jí trojnásobek průměrného výdělku (neb PP trvá od 11/21).
Autorko, já osobně bych šla do toho právního zastoupení.
@miryp Ona neoznamovala v cervenci. V cervenci uz byla pryc, otehotnela nekdy kolem nastupu do prace.
@miryp Ona neoznamovala v cervenci. V cervenci uz byla pryc, otehotnela nekdy kolem nastupu do prace.
@ai30 a jo, já už neumím ani číst 🙈, díky za upozornění. Pak dokážu lidsky pochopit, proč je zaměstnavatel nasratý, nicméně jak už jsem psala výše, ani tento fakt na tom nic nemění. Zákon je na straně slabší strany, kterou je v tomto případě zaměstnankyně.
@ai30 a jo, já už neumím ani číst 🙈, díky za upozornění. Pak dokážu lidsky pochopit, proč je zaměstnavatel nasratý, nicméně jak už jsem psala výše, ani tento fakt na tom nic nemění. Zákon je na straně slabší strany, kterou je v tomto případě zaměstnankyně.
@miryp Jasny, ja chapu, ze zakon je na jeji strane a chovani zamestnavatele mi taky prijde pres caru, cele se to da komunikovat i jinak a slusne. Ale ze se cuka vyplatit odstupne, ktere je realne jako polovina celkove doby, kterou tam odpracovala, se mu uplne nedivim.
@miryp Poslední dobou mi jako slabší strana připadá zaměstnavatel🙈. Ano, zákon jí i v této situaci nahrává a za me vážně bohužel. Když si to shrnes:
- otěhotněla plus minus pár dní v týden nástupu
- pracovala 7,5 měsíce
- pak 3 roky pauza (byla v kontaktu se zaměstnavatelem, jak byli domluveni..., kdo vyvolal tu schůzku v květnu?)
Odeslalo se to před dopsanim:
Teď ji zaměstnavatel musí nechat vyčerpat nebo při ukončení PP proplatit dovolenou, má zaplatit 3m odstupné (za reálně 7.5 měsíce práce...), ještě by mohla chtít za ty dva měsíce výpovědní doby nebo by ji tam musel na dva měsíce najít práci..
A ještě místo nějaké sebereflexe nad tím a hledáním kompromisu přijatelném pro obě strany ho bude zdimat do poslední kapky.
Uprimne - tohle by nasr... i moje nadřízené, kde jinak u nás je totálně matkyfriendly pracovní prostředí a atmosféra.
Odeslalo se to před dopsanim:
Teď ji zaměstnavatel musí nechat vyčerpat nebo při ukončení PP proplatit dovolenou, má zaplatit 3m odstupné (za reálně 7.5 měsíce práce...), ještě by mohla chtít za ty dva měsíce výpovědní doby nebo by ji tam musel na dva měsíce najít práci..
A ještě místo nějaké sebereflexe nad tím a hledáním kompromisu přijatelném pro obě strany ho bude zdimat do poslední kapky.
Uprimne - tohle by nasr... i moje nadřízené, kde jinak u nás je totálně matkyfriendly pracovní prostředí a atmosféra.
@bertoldina jak jsem psala později - lidsky rozumím hněvu zaměstnavatele. Ve zbytku s tebou ale nesouhlasím. Za současnou situaci nemůže autorka, může za ní zaměstnavatel. Autorka se chtěla po RD vrátit do práce, to zaměstnavatel se rozhodl autorky zbavit, vymyslel si pohádku o reorganizačních změnách a měl pocit, že autorka má mléko na mozku a odejde s podepsanou dohodou, kdy on se jí zbaví a ona nedostane nic.
Schuzku v kvetnu jsem iniciovala ja. Pripravena jednat o cemkoliv, o zkracenem uvazku, nejake uprave povinnosti, vypocedi.. ale pokud mi pod nos strci dohodu s tim, ze odstupneho se mam vzdat a pak argumentovat tim ze jsem otehotnela a nechala je ve stychu a zakoncit to vyhruzkou.. no tak to pardon, ale ani omylem. Pri nastupu na MD se me ptali, jestli pracovni pomer ukoncime nebo se budu chtit po RD vracet. rekla jsem, ze se po RD vratim. Presne jsem i oznamila toto datum uz pred temi tremi lety. Jedna se o realitni kancelar a moje pozice byla asistentka kancelare. Vicemene po celou dobu MD a RD jsem byla k dispozici maklerum (zadna zavratna prace, rekneme 1-2maily tydne). Na nikoho jsem se nevyskaslala, nasla jsem za sebe nahradu, zaucila ji a i behem MD (pred porodem) jsem ji tam chodila pomahat. Takze js opravdu nemam vycitky z toho, ze chci aby to se mnou ukoncili tak jak uklada zakon. Nehlede na to, ze i kdyz vim ze to neni jejich povinost, mohli mi uz pred skoro rokem rict ze tu pozici zrusili. A ja bych se podle toho zaridila. Takze o nejake ferovosti a o tom, ze ja nekoho zdimam se tu opravdu nebavime. Ja s nimi jednam slusne, vsechny me pokusy o komunikaci jsou ve smirnem duchu. Ja jim narozdil od nich nevyhrozuju ani zatim nevytvarim zadny natlak. Jsem ochotna normalne nastoupit do prace a pracovat. Pokud mi to neumozni, fajn, ale at dostoji svych povinnosti vuci mne. Jelikoz je to realitka, zrejme nemaji moc zkusenosti se zamestnancema (makleri jsou na zivnost). Nejsem si uplne vedoma toho ze bych nekdy dokonce slysela o HR oddeleni. Podle toho i vypada moje smlouva. Je to naprosto strucny zaklad odkazujici se v 99,9% na zakonik prace, ktery, k jejich smule, stoji na me strane. Takze tem, co mi tu radite co a jak dal, dekuju. Tem co si tu o mne myslite ze jsem vycurana a chudak zamestnavatel.. dokazu to pochopit, ale osobne zadne vycitky nemam. Jeste dodam, ze Sidlo firmy, kde i pobyva jednatele je ode me 200km, takze navsitit je osobne uplne nemam v planu. Misto vykonu me prace je pouze kancelar plna makleru, kteri s tim nemaji nic spolecneho.
Nicmene, zadnou dohodu jim nepodepisu a odstupneho se nevzdam, ne bez boje. Takze jsem to promyslela takto: dnes poslu jednateli posledni email s vyzvou k reakci a reseni situace. Zaroven ho upozornim, ze pokud se nejake reakce nedockam rekneme do 24h, budu nucena to resit pres inspektorat prace a v pripade dalsi necinnosti me bude v dalsim postupu zastupovat muj pravni zastupce.. tohle mi prijde fer. Jeste teda zminim ze jsem ochotna jednat o vysi odstupneho, aktualne bych mela narok na 2 mesice vypovedni lhuty + 3 mesice odstupne + proplaceni dovolene. domluva muze byt klidne takova, ze se domluvime na treba 70% 🤷🏼♀️ ale nic takoveho se nedozvi, kdyz se mnou nebudou komunikovat.
Zkus kontaktovat také Aperio – právní poradna pro rodiče (https://www.aperio.cz/poradna/) – právní poradenství zdarma, jsou zvyklí na přesně takové situace. Jsi v právu a už teď jsi udělala kus práce. Ten tlak je hrozný, ale pokud vydržíš ještě chvíli a uděláš ten další krok, můžeš získat to, co ti právem náleží – a to může být zásadní nejen finančně, ale i psychicky.
@bertoldina jak jsem psala později - lidsky rozumím hněvu zaměstnavatele. Ve zbytku s tebou ale nesouhlasím. Za současnou situaci nemůže autorka, může za ní zaměstnavatel. Autorka se chtěla po RD vrátit do práce, to zaměstnavatel se rozhodl autorky zbavit, vymyslel si pohádku o reorganizačních změnách a měl pocit, že autorka má mléko na mozku a odejde s podepsanou dohodou, kdy on se jí zbaví a ona nedostane nic.
@miryp A jak víš, že ta pozice nebyla skutecne zrušena? My jsme malá organizace a z hlediska pozic v administrativě se to čas od času mění, pozice zanikaji a vznikaji. Stabilně zůstávaji jen ředitel/ka a ucetni😀.
Její povinnosti je nastoupit po skončení RD, jejich přidělovat ji práci. Dohodu si nemůže vynutit žádná ze stran, výpověď ji dát zatím nemohou. Dávat jim teď ultimata a vyhrožovat Inspektoratem, který tam momentalne nema co k řešení..
@miryp A jak víš, že ta pozice nebyla skutecne zrušena? My jsme malá organizace a z hlediska pozic v administrativě se to čas od času mění, pozice zanikaji a vznikaji. Stabilně zůstávaji jen ředitel/ka a ucetni😀.
Její povinnosti je nastoupit po skončení RD, jejich přidělovat ji práci. Dohodu si nemůže vynutit žádná ze stran, výpověď ji dát zatím nemohou. Dávat jim teď ultimata a vyhrožovat Inspektoratem, který tam momentalne nema co k řešení..
@bertoldina ano, organizační struktury firem se čas od času mění, nicméně když se to opravdu děje, tak si zaměstnavatelé nevytírají se zaměstnanci zadnici, organizační změnu otevřeně komunikují a pokud nemohou zaměstnance převést na jinou pozici, rovnou předkládají výpověď podle odpovídajícího paragrafu, tedy i s příslušným (a mnohdy i vyšším) odstupným. Dokonce to tak dělají i ti, co se chtějí někoho nepohodlného zbavit a nemají v hlavě seno. Což není případ tohoto pana jednatele. Ten se rozhodl zbavit nechtěného zaměstnance a chce to mít zadarmo. Proto si také pod výhružkami vynucoval podpis té dohody.
A nevím tedy, na co jsi zvyklá u vás ve firmě, ale u nás i u našich klientů je zcela normální, že zaměstnavatel začíná se zaměstnancem na RD v posledním měsíci RD řešit podmínky návratu do práce. A ne, opravdu není v pořádku, že se pan jednatel snaží donutit autorku odejít z firmy tím, že drží bobříka mlčení. A to nemluvím o tom, že mu tam visí žádost o čerpání řádné dovolené za dobu MD bezprostředně po skončení RD, kterou měl schválit. Takže ano, zapojení třetí strany je v tomto okamžiku žádoucí.
@bertoldina ano, organizační struktury firem se čas od času mění, nicméně když se to opravdu děje, tak si zaměstnavatelé nevytírají se zaměstnanci zadnici, organizační změnu otevřeně komunikují a pokud nemohou zaměstnance převést na jinou pozici, rovnou předkládají výpověď podle odpovídajícího paragrafu, tedy i s příslušným (a mnohdy i vyšším) odstupným. Dokonce to tak dělají i ti, co se chtějí někoho nepohodlného zbavit a nemají v hlavě seno. Což není případ tohoto pana jednatele. Ten se rozhodl zbavit nechtěného zaměstnance a chce to mít zadarmo. Proto si také pod výhružkami vynucoval podpis té dohody.
A nevím tedy, na co jsi zvyklá u vás ve firmě, ale u nás i u našich klientů je zcela normální, že zaměstnavatel začíná se zaměstnancem na RD v posledním měsíci RD řešit podmínky návratu do práce. A ne, opravdu není v pořádku, že se pan jednatel snaží donutit autorku odejít z firmy tím, že drží bobříka mlčení. A to nemluvím o tom, že mu tam visí žádost o čerpání řádné dovolené za dobu MD bezprostředně po skončení RD, kterou měl schválit. Takže ano, zapojení třetí strany je v tomto okamžiku žádoucí.
@miryp Za posledních 10 let, co si pamatuju, tak jen jedna kolegyně má v plánu být doma do 3 let (teprve..třeba změní nazor). Jinak se všechny vrátily driv (třeba aspoň na 0.1-0.2) nebo ze své vule odešly. Ale my jsme vazne asi dost specificti, u nekterych pozic se vysloveně počítá s tím, že je to ideální pro rodiče na RD nebo s malými dětmi. Jinak dovolenou nemusí schvalovat, naopak je povinen ji za daných okolnosti nařídit (i bez zadosti).
A předložit výpověď ji může až v tom srpnu, takže teď můžeme jen spekulovat, co má v plánu.
Čím přesně by teď mel přispět Inspektorat by mě dost zajímalo.
@miryp Za posledních 10 let, co si pamatuju, tak jen jedna kolegyně má v plánu být doma do 3 let (teprve..třeba změní nazor). Jinak se všechny vrátily driv (třeba aspoň na 0.1-0.2) nebo ze své vule odešly. Ale my jsme vazne asi dost specificti, u nekterych pozic se vysloveně počítá s tím, že je to ideální pro rodiče na RD nebo s malými dětmi. Jinak dovolenou nemusí schvalovat, naopak je povinen ji za daných okolnosti nařídit (i bez zadosti).
A předložit výpověď ji může až v tom srpnu, takže teď můžeme jen spekulovat, co má v plánu.
Čím přesně by teď mel přispět Inspektorat by mě dost zajímalo.
@bertoldina jsem přesně věděla, že to slovo schválit je nešťastně zvolené, ale už mi nešel příspěvek změnit :D
Odejít ze své vůle je něco jiného, než když tě zaměstnavatel chce vmanipulovat do dohody s jasným úmyslem vyhnout se úhradě odstupného. To prostě pos... a svou ignorací to fakt nezlepšuje.
A když se podíváš do mého prvního komentáře, tak já autorce doporučuji volit cestu právního zastoupení. To vnímám v tuto chvíli jako efektivní cestu a vhodnou třetí stranu.
@bertoldina jsem přesně věděla, že to slovo schválit je nešťastně zvolené, ale už mi nešel příspěvek změnit :D
Odejít ze své vůle je něco jiného, než když tě zaměstnavatel chce vmanipulovat do dohody s jasným úmyslem vyhnout se úhradě odstupného. To prostě pos... a svou ignorací to fakt nezlepšuje.
A když se podíváš do mého prvního komentáře, tak já autorce doporučuji volit cestu právního zastoupení. To vnímám v tuto chvíli jako efektivní cestu a vhodnou třetí stranu.
@miryp Taky mi předtím úprava nesla😅. Mně je jasné, že dobrovolný odchod je něco jiného.
K čemu myslíš, že by ji byl pravnik? Evidentně ví dost přesně, čeho chce dosáhnout a kdy by dohodu podepsala. K výpovědi právníka nepotřebuje, tam jsou podmínky jasne. Čerpání dovolené je jasne. Nejhorší varianta pro ni teď je, ze zaměstnavatel se rozhodne, že ji práci přidělí a bude se ji v rámci svých možností pokoušet primet k "dobrovolnemu" odchodu (a jak moc v tom má volnost nevíme, když neznáme znění pracovní smlouvy).
Holky a prave proto ja ted proste nevim co delat. aktualne jsem proste zamestnana a vim, ze vypoved mi muzou dat az po skonceni RD. Nepotrebuju pravnika, protoze bych neco nevedela, za posledni dobu mam nastudovano (a tedy i overeno na te jedne schuzce s pravnickou) na co mam a nemam pravo a jakou oni maji vuci mne povinnost, ze bych uz pomalu zaslouzila titul. Ja je proste potrebuju primet ke komunikaci a kdyz nekomunikuji se mnou, tak treba s pravnikem budou.. Nebo mam opravdu v nevedomosti cekat do 4.8. az se milostive rozhodnou se mnou mluvit? o dovolenou jsem zazadala a zamestnavatel mi ji ze zakona musi umoznit, pokud navazuje primo na RD. samozrejme, ze je mi neprijemne ze mi ji ofiko nepotvrdili, ale tak mam teda projistotu byt 4.8. v 9:00 nastoupena v kanclu za prazdnym vyklizenym stolem? Je mi z toho uplne zle. Rada bych si treba hledala jinou praci, ale co jim mam rict, kdyz ani nevim kdy muzu nastoupit?
@miryp Taky mi předtím úprava nesla😅. Mně je jasné, že dobrovolný odchod je něco jiného.
K čemu myslíš, že by ji byl pravnik? Evidentně ví dost přesně, čeho chce dosáhnout a kdy by dohodu podepsala. K výpovědi právníka nepotřebuje, tam jsou podmínky jasne. Čerpání dovolené je jasne. Nejhorší varianta pro ni teď je, ze zaměstnavatel se rozhodne, že ji práci přidělí a bude se ji v rámci svých možností pokoušet primet k "dobrovolnemu" odchodu (a jak moc v tom má volnost nevíme, když neznáme znění pracovní smlouvy).
@bertoldina u nás blbne i internet jako takový, asi si mám vzít raději knihu 😂
Hele, ano, máš pravdu - autorka není z těch, kteří by se rozklepali před nerudným zaměstnavatelem a pod nátlakem podepsali první list papíru, se kterým by přišel. A stejně tak máš pravdu, že teď nemůže zaměstnavatel dělat nic, když mu odmítla podepsat dohodu. Na druhou stranu se teď přesně nachází v tom bodu, kdy vstup advokáta do jednání mívá obvykle ten správný psychologický efekt, aby se další události obešly bez obstrukcí a ten PP byl ukončen řádně. Jasně, můžeš argumentovat, že jednatel může být ta výjimka potvrzující pravidlo a advokát ho jen více zatvrdí a rozhodne se jít tou cestou zachování pracovního poměru a dělání naschválů, ale nebývá to běžné.
Jeste teda doplnim - Misto vykonu prace mam jasne dane (mesto), v tomto meste je pobocka jedna jedina, tedy preradit me 'jinam' bez meho souhlasu nemuzou. V kancelari jsem byla ja, jakozto asistentka kancelare (napln prace ze smlouvy: obsluha recepce, provoz kancelare, reporty, podklady pro fakturaci, uzavirani slozek) a banda makleru. to je vse, nikdo jiny, zadna jina pozice na me pobocce neni a nyni uz tedy neexistuje ani ta moje pozice, ktera je dle meho specifikovana dost jasne, takze mi jen tak nemuzou vymyslet neco jineho. bylo mi receno, ze ta pozice proste nebyla potreba a ze tech par nasich makleru zvladne obstarat asistentka z centralni kancelare. Navic teda.. jelikoz nejsem uplne mimo kolektiv tak vidim, ze spousta makleru odchazi a tedy si myslim, ze brzo pobocku zrusi uplne. Proto uprimne nepredpokladam, ze by se obtezovali pro me hledat praci..
@anonym_autor jak probihala vaše práce pred nastupem na materskou? Byla jste 100% na pracovisti nebo ji z mensi či vetsi části travila na neschopence?
Pokud vás evidentně zpet v tomto zamestnani nechteji, proč o to tolik bojujete? Opravdu by jste chtela delat ve firme, kde o vás nestoji? Bude se cam tam dobre pracovat?
@anonym_autor jak probihala vaše práce pred nastupem na materskou? Byla jste 100% na pracovisti nebo ji z mensi či vetsi části travila na neschopence?
Pokud vás evidentně zpet v tomto zamestnani nechteji, proč o to tolik bojujete? Opravdu by jste chtela delat ve firme, kde o vás nestoji? Bude se cam tam dobre pracovat?
@veverka55 tak pani z principu nechce odejit ze sve vule bez odstupneho a nasledne asi i bez naroku na podporu. Kdyz ji oni zrusili misto, tak to s ni maji vykomunikovat, a ne se ji snazit vystipat bez jakekoli nahrady. A kdyz se jim to nedari dle jejich planu, tak delaji mrtveho brouka?
@veverka55 tak pani z principu nechce odejit ze sve vule bez odstupneho a nasledne asi i bez naroku na podporu. Kdyz ji oni zrusili misto, tak to s ni maji vykomunikovat, a ne se ji snazit vystipat bez jakekoli nahrady. A kdyz se jim to nedari dle jejich planu, tak delaji mrtveho brouka?
@konidana jsem personalistka. Ve své praci jsem již zazila nástup slecny, ktera v tu samlu dobu, co nastoupila, otehotnela. Tehotenstvi oznamila den po zkusebni dobe a do porodu vetsinu času travila na neschopence. Nás takový clovek stal spoustu času, spoustu penez, nemohli jsme na její místo dst nekoho jiného, a slecna nás akorát cilene vyuzila. Ano, v techto pripadech pak není možné očekávat vrely pristup pri snaze o návratu do zamestnani...
na neschopence jsem byla jednou tyden, kdy jsem byla v nemocnici a sakra i z nemocnice jsem odepisovala na maily a zvedala telefony. dokonce i vsechny kontroly u dr jsem vzdy mela pred zacatkem pracovni doby tak abych stihala otevrit kancelar. Nebojuju o navrat do prace, (jsem ochotna nastoupit a pracovat jako pred MD, ale rozhodne to neni to, po cem primarne touzim) bojuju o spravedlivy pristup. z jakeho duvodu bych ja mela proste jen tak odejit? kdyz oni pro me maji mit praci a nemaji? ja se nedohaduju s zadnou rodinnou firmickou, kterou by moje odstupne polozilo.. je to obrovska mezinarodni realitka, pro kterou je odstupne pro asistentku fakt par drobnych, ale pro me je to v aktualni situaci opravdu hodne penez.
@konidana jsem personalistka. Ve své praci jsem již zazila nástup slecny, ktera v tu samlu dobu, co nastoupila, otehotnela. Tehotenstvi oznamila den po zkusebni dobe a do porodu vetsinu času travila na neschopence. Nás takový clovek stal spoustu času, spoustu penez, nemohli jsme na její místo dst nekoho jiného, a slecna nás akorát cilene vyuzila. Ano, v techto pripadech pak není možné očekávat vrely pristup pri snaze o návratu do zamestnani...
@veverka55 když jsi personalistka, tak jistě víš, že když je pracovní pozice zrušena pro změny v organizační struktuře firmy, tak má zaměstnavatel zákonem vymezené jasné povinnosti, jak se postavit k zaměstnanci, jehož pozice byla zrušena - tj. buď mu nabídne jinou pozici v mezích zákona, nebo mu dá výpověď s příslušným odstupným. Rozhodně nelze, aby si zaměstnavatel pod pohrůžkami vynucoval podpis dohody, kde bude tvrzeno, že se zaměstnanec dobrovolně dohodl se zaměstnavatelem na skončení pracovního poměru. A jelikož pochybuji, že v oné dohodě bylo uvedeno cokoliv o organizačních změnách ve firmě, tak by to ještě mělo vliv na výši podpory v nezaměstnanosti. Takže ne, ona se nepere za to, že jí za každou cenu musí dále zaměstnávat, ona se pere za to, aby s ní pracovní poměr ukončili řádně v mezích zákona.
Ženám není žádným zákonem určováno, kdy smějí otěhotnět a kdy o svém těhotenství mají říct svému zaměstnavateli (vyjma případů, kdy se jedná o pozice neslučitelné s těhotenstvím, tam to říct musí, aby mohly být převedeny na jinou práci). A každý zaměstnavatel, který zaměstná ženu v reprodukčním věku na sebe zkrátka bere riziko, že mu ta žena může kdykoliv otěhotnět a on bude muset řešit náhradu...
Jsi s nimi pěkně vychcala 😂 trvej na dohodě anebo jdi pracovat na jinou pozicí
@veverka55 a co měla dělat? Nahlásit těhotenství ve zkušebce a jít na pracák? Sorry, prostě riziko podnikání 🤷♀️ Je to nemilé, hádám, že pro všechny zúčastněné, ale holt stane se.
@anonym_autor Respekt tobě, žes to šla řešit s právničkou! Tyhle týpky znám, bohužel.

Rozhodně nic nepodepisuj, což jsi udělala skvěle...
Pokud ti firma neodpovídá ani na písemnosti, ani na telefony, tak tím vlastně sama ukazuje, že nejedná férově. 🙏
Vzhledem k tomu, že ti zrušili pozici během RD, mají ti buď nabídnout jinou odpovídající pozici nebo dát výpověď pro nadbytečnost s výpovědní lhůtou a odstupným (podle zákoníku práce).
A ano, určitě bych se obrátila na inspektorát práce.