Říct kolegyni o nadcházejícím rozhovoru se šéfem?
Řekly byste kamarádce ( kolegyni, ne nejlepší kamarádce, ale máme mezi sebou výborný vztah) v práci, že s ní bude šéf řešit určitý konflikt, když se vás to vlastně netýká? Úplně nevím, zda zvolit loajalitu k zaměstnavateli nebo kamarádství....
@fifinka2020 Jsem v jeho úseku, na personálním...
Ano, rekla bych ji to, rozhodne. Kdybych byla v jeji situaci, taky bych to chtela vedet. Sef vi, ze to s ni bude resit, on se na to pripravi, ona by to mela vedet taky.
Jo, řekla. Pokud by to byla kamarádka, ne někdo, s kým si dám dvakrát do měsíce v práci oběd. U nás se občas řešil strašný absurdity a taky bych byla ráda, kdybych to věděla dopředu. A tuplem, pokud bych měla máslo na hlavě.
Řekla, pokud by ji to mělo nějak uškodit.. Tak ať ma kdyžtak argumenty, důkazy, obhajobu.. 😃 At je na to připravena 😊
Na druhou stranu by bylo fajn, kdyby ona okamžitě neletěla za šéfem a tím zas neshodila tebe. Prostě ať si nechá pro sebe, může se připravit. A si ji znáš a víš, jaká je.
Před mateřskou jsem byla zástupce vedoucí a věděla jsem téměř o všem, ale s podřízenými jsem měla/mám skvělý vztah, takže vždycky jak byl nějaký problém upozornila jsem je předem na co si mají dát pozor. Takže bych to určitě řekla.
Neřekla, zvlášť pokud mám v popisu práce mlčenlivost. Jsi na personálním, měla bys mít nejvyšší etické standardy a jedním z nich je, že nevynášíš informace. Předpokládám, že šéf tě nepověřil tím jí to říct, tak by sis to měla nechat pro sebe.
Přemýšlela jsi nad tím, co se stane, když tvoje kamarádka během rozhovoru a šéfem ujede a nechtěně propálí, že jsi jí to řekla? V tu chvíli máš na stole porušení pracovní kázně...
Strasne zalezi ceho se to tyka, co ma sef v planu s ni delat (pokarat, povysit, vyhodit, jen s ni neco probrat, sahnout na penize?) a jakou funkci v tom zastavas ty..
Tohle je osemetny. Spis to prober s jinou kamaradkou ktere muzes sdelit vic detailů a pak se rozhodni.
Treba u vyhazovu bych taky vahala zda rict nebo nerict protoze by to mohla mezitim rict dal a i na schuzce by bylo jasne se sefem ze o tom vi a v tu chvili by jsi ztratila pred sefem respekt ty.
Proč ? Ještě uskodiš sobě u šéfa... V tomto v zaměstnání ctím pomyslnou pyramidu kdo a co má řešit . A on ji to řekne napřimo, ty uz to můžeš podat malinkato jinými slovy a průšvih nedorozumeni bude na světě. Nechala bych to na šéfovi...ať ještě ve finále nejsi ta špatná ty...
Ne tohle neni tvoje starost, řešit to bude šéf, nebo on tě snad požádal, abys ji o jeho úmyslech informovala? Nějak nevim, proč bys měla vynášet informace, obzvlášť, pokud děláš na personálním. Samozřejmě se nemusí nic stát a jedna jde o blbost, ale taky bys z toho mohla mít průser.
Co jen kolegyni něco naznačit? Byla jsem v podobné situaci jako ty, a "vyresila jsem" to takto. Ale jsme malá firma a nejsem z personálního oddělení.
Strašně záleží na člověku. Já měla kdysi jednu kolegyni, co byla i velmi dobrá kamarádka. Ne nejlepší, ale velmi dobrá. Věřila jsem ji a řekla bych ji vse, ona by mě nepotopila. A ani já ji.
Pak jsem měla kolegyne, který byly fajn, rozuměly jsme si, chodily pařit, ale nevěřila jsem jim natolik, že bych řekla všechno.
Takže obecně se nedá poradit, záleží na konkrétních osobách
Ahoj, dám ti příklad, měla jsem kamarádku, ano měla, zklamala mě, vše co bylo v práci jsem jí říkala, radila mi, bylo fajně, ale pak jsme se nějak nepohodly, hádky, a ona znala mého šéfa, a bum vše mu řekla.. takže za mě, ne, neříkat.. říct to maximálně partnerovi, nebo rodičům či sourozenci.
Uvědomuješ si, jaké dopady to může mít pro tebe samou, pokud se šéf dozví, že jsi jako součást personálního oddělení vynesla něco, co nebylo ve tvé kompetenci? Jsi připravena nést důsledky? Podle toho se zařiď... Já osobně bych něco takového dál nepustila, nechtěla bych nést právní důsledky takového pochybení...
Děkuju, holky, že máte taky tak rozdílné názory jako já mám v hlavě... Jdu dumat dál... V pondělí to přijde, tak aspoň do 6 do rána mám čas se rozmyslet... O výpověď ani peníze se nejedná... Jde o chování...
Představ si, jako že se stane varianta, že to kolegyni řekneš a někdo se to dozví, žes jí to řekla. Jak se budeš cítit? Budeš schopná si to sama obhájit - ano, řekla jsem jí to a udělala bych to zas. Nebo si představ, že jí to neřekneš a kolegyně se bude na tabe zlobit. Budeš schopná si to obhájit? Ano, neřekla jsem to, protože to ze své pozice nesmím. Kterou variantu si vybereš, aby ses na sebe mohla podívat s čistým svědomím? Neodpovídej, to je jen na zamyšlení pro tebe.
@galatea_a Neodpovídám, jen konstatuji, že tuhle otázku jsem si taky položila.. A děkuju!
Pokud jde o chování na pracovišti.. Tak bych ji to neříkala. Tohle ať si šéf prostě s ní vyřeší sám.
Kdyby se tě kamarádka ptala, tak řekni žes to nevěděla nebo prostě mlž, že jen něco naznačil ale že nevíš přesně o to třeba šlo, nebo jak to myslel.. 😃🤷
Pokud s ni chce jen probrat chovani tak to neres. To si vyrikaji oni mezi sebou a ty ji pak jen vem na obed a jako kamaradka ji nabidni rameno/utechu/spolecne nadavani a po odpadnuti emocich i sefuv uhel pohledu.
Ze s ni chce probrat incident ji nijak neohrozuje a je to neco kde si musi svoje chovani obhajit pred nadrizenym. Neni potreba tedy zasahovat
v tom případě bych též neříkala, nejde o nic závažného, pokud bude chtít, sama to poté s tebou případně probere, čekala jsem nějakou větší hrůzu
Ani nahodou... Plus to zni, ze pro ni to bude wtf moment, kdyz ji na to chces pripravovat... A je ona takova "herecka", ze pred sefem dokaze sehrat "no tedy, vubec jsem o tom nevedela, rikate mi ale novinku", lidi v techle momentech nejsou moc schopni hrat. A i kdyz se neprokecne, tak sef uvidi jeji reakci, ktera uz bude ovlivnena Tvoji pripravou. Co ona mu rekne na "Nevypadate moc prekvapene? To se tak chovate schvalne, ze rovnou pocitate s pokecem se sefem?"
Chces svoji praci? Nech to byt... Tvoji praci je byt zticha, kdyz se sef sveri. Taky pracuji ve vedeni...
Diskusi čtu s velkým zaujetím, protože se na ni dívám z pozice toho šéfa a teda vaše názory mě vedou k tomu, že budu v práci sdílet o to méně😔 Nečekala jsem, že je takový neprofesionální přístup běžný😔 Chápu tu lidskou stránku, ale asi jsem divná tím, že ta profesionální má za běžných okolností přednost. A pro autorku, zkusím ukázat pohled toho šéfa (předpokládám, že je to nějaký bezproblémový šéf a ne pitomec) - lidi ve vedení jsou obecně pracovně osamocení a většinou jsou rádi za to, že mohou svoje myšlenky s někým sdílet. A většinou si hledají lidí, ke kterým mají podvědomě důvěru. Kdyby mi toto udělal někdo z mých kolegů/podřízených, ztratila bych o tom člověku veškeré slušné mínění. A lidsky by u mě skončil, protože zneužil moji důvěru.
Asi bych ji to rekla pokud by slo o neco nevinneho , za co ona nemuze - ze obcas z nepozornosti udela chybu ... ze ji prace moc nejde , nebo ze to neumi s lidma ( treba)
Pokud je to vec o ktere ona vi a dela to zamerne ( zasivani se , vozeni se po podrizenych, krádeže, pozdni prichody ...to bych ji na sefovu schuzku neupozornila...
@westie tohle je dvousecny. Lidi nejsou roboti, maji emoce a s tim jako ridici pracovnik taky musim umet pracovat a pocitat. Souhlasim ze je dulezite se obklopovat lidmi, kterym duveruji. A osobne bych byla zklamana pokud by moje podrizena bezela za kolegyni-kamaradkou a vyslepicila ji strategicka rozhodnuti.
Na druhou stranu u mensich firem je dulezite pro ridiciho pracovnika vedet kdo se s kym bavi a mit o vztazich na pracovisti prehled a prave si i davat pozor koho poveruji za ukoly, zvlast pokud tady jde o HR. Vis jak to myslim, ze je mozna lepsi tomuto predchazet a rovnou tu svou podrizenou k jednani o jeji kamaradce neprizvat nebo vyslovne vyslovit prani o mlcenlivosti (byť to ma byt samozrejmost, tak je dobre na to v takovem pripade upozornit).
Ale tak celkove jak jsem psala na zacatku, jsme lidi, mame emoce, delame chyby
@veronicka89 No ale pokud jde o neco nevinneho, tak neni potreba ji to rikat a pripravovat ji na to. K cemu ji to bude? Jen jako drb, at se pobavi, nez tam pujde? Sefovi bude jedno o jaky druh se jedna, pokud zjisti, ze to vedela driv a od koho.
Plus, treba je to od sefa test prave pro autorku.
Jako u nas, co se rekne mezi nami nahore, nesmi ze dveri a ta duvera je prave osvobozujici, ze si muzu s klidem vypustit paru, kdyz me nekdo nastve a vim, ze ani takova blbost, se k nemu nedostane... Nahore se planuji odchody, mzdy, plany...proste jsem v praci, tak tam vede loajalita k ni.
@budouci_maminka No a prave treba on to vi, proto ji to rekl a ted sleduje, jestli ji to rekne...
@westie Muzu se zeptat, proc je pro tebe jako sefa tak zasadni, aby clovek, se kterym budes neco resit, nevedel, proc za tebou na schuzku jde?
Ja jsem pro takove sefy pracovala, takove to 'ha! prekvapim je ze zalohy, nebudou nic tusit' a je to z pozice zanestnance strasne neprijemne a vycerpavajici prostredi.
Kdyz jsem pak byla sama byla v pozici sefove a potrebovala jsem s lidmi resit neco ne uplne prijemneho, zvala jsem je na schuzku otevrene. Bylo pro me dulezite, aby si mohli tu situaci sami rozmyslet a nebyli nuceni reagovat z pozice 'sef si na me zaslapl'. Neco uplne jineho je v pripade vyjednavani, kde bych to vyneseni informaci neakceptovala v zadnem pripade.
@jane46 me prijde vic nez neprofesionalni , ze by se nekdo s nekym druhym o me bavil ....takze upustit paru si muzes s kámoškou mimo firmu popripade manzelovi ale ne bavit se o nekom bez jeho pritomnosti... jo pokud by to byloty podivej verka nepracuje dobre chci ji propustit co si o tom myslis - jo... ale ne ze me nekdo bzde ,, drbat ,, s nekym
@veronicka89 Takze kdyby Tobe nekdo neodevzdal neco vcas, co Ty musis odevzdavat dal, Ty to podepisujes a pak to jde za Tebou, tak budes v tom Tvem tymu happy, no problem... a pak bezis za kamoskou "Ten Pepa z prace, vubec ho neznas, uz mi to zase nedal, doprcic." No, to je uleva 😄
Jo a znas HR, tam se resi jenom lidi...kdo, kde, kdy, jak, za kolik... Takze vlastne naprosto neprofesionalni drbarna 😆
@westie Děkuju, tohle jsem asi potřebovala číst takto otevřeně... ❤️

A šéf tě poprosil,ať si to necháš pro sebe? Nebo proč ti to vůbec říkal?