Těhotná ve výpovědní lhůtě, zůstat či jít do nové práce?
Ahoj, před měsícem jsem dala výpověd v práci, kde jsem zaměstnaná 4 roky, a od června nastupuji jinam, kde se mnou již počítají. Nyní jsem zjistila, že jsem ve 4. TT. Mám vzít výpoved vzít nebo to risknout a doufat, že v 21. týdnu na mě nic v nové práci nepoznají? resp. možná se mi podaří o něco zkrátit zkušebku, takže 16 TT - 21TT.
Pociťově se mi ve stávající práci nechce zůstávat, pač bych se o mimi bála. Pracuji 12-15 hod denně, často o víkendech. Nová práce by byla na 9hod denně. Plat sice horší, ale méně stresu.
Má někdo podobnou zkušenost? Riskly jste přechod do nové práce, když jste byly těhotné?
sice nemas povinnost tehotenstvi pri nastupu do prace oznamovat, ale razim pravidlo, ze kdyz nejsem schopna praci vykonavat, tak se nehlasim. sice to mozna utajis, ale jakmile to vyjde najevo, v podstate v ty novy praci koncis. firmu take stoji hodne casu a penize nabor noveho zamestnance a zauceni, ted to budou muset delat dvakrat.
blby je, ze jsi uz ve stare praci dala vypoved bez podepsani smlouvy v nove praci.
a ted babo rad !
ze zvedavosti, co vlastne delas ?
riskantni moznost je jim to pred podepsanim smlouvy v nove firme rict, tim jim das moznost, at se rozhodnou. kdyz te i pres to prijmou, mas u nich budoucnost po navratu z rodicaku. a nechat si zadni vratka u stare firmy. ale muzes take skoncit bez prace.
@xpila a jak ustní "smlouvu" prokážeš?.... Právo je jedna věc, skutečnost věc druhá. Jestli zaměstnavatel objedná školení a další věci pro člověka v ZD, vždy je to riziko.
Není problém nastoupit na jeden den a pak PP zrušit. Nemyslím si, že je potřeba zde nějaké uživatelky strašit. Už vidím, jak se nějaká firma bude soudit o náklady na konferenci člověka v ZD 😀
@buldrik a jaký je rozdíl dát výpověď pro akceptaci nabídkového dopisu a nebo pracovní smlouvy (oboje má stejný význam). Když během jedné chvíle lze zrušit PP ve ZD.....
Nikde nemáš záruku, že tě po RD vemou zpět, to je realita...
@blondynka400 samozrejme riziko ve zkusebce je vzdycky, ale nabidka neni jeste pracovni smlouva. jen ve firme, kde pracuju jsem tuhle situaci videla xkrat. firma dala nabidku, z nejakeho duvodu se prodluzovalo podepsani smlouvy, pak prisel prikaz z centraly o head count freeze = zadna smlouva. klidne den pred odeslanim smlouvy uchazeci.
@buldrik tak to je omyl. I pracovní smlouva teď podléhá občanskému zákoníku, takže je-li nabídka odsouhlasena z obou stran, má stejnou váhu jako podepsaná pracovní smlouva a jedna nebo druhá strana se může domáhat výdajů, které by nastaly s neuskutečněným PP.
To že si to někdo nechá líbit a netáhá to po soudech je jiná věc. Právní strana je celkem ale jasná.
V takové firmě co popisuješ bych nechtěla dělat ani za zlaté prase .-) A asi nebude mít na pracovním trhu dobré PR, protože podobné praktiky se šíří hodně rychle a o kvalitě firmy to něco vypovídá.
@blondynka400 Možna by sis měla přečíst, co jsi napsala. Ja napsala to samé, ale mne to vyvracis 😀
pokud jsem pochopila, nic pisemneho neni (ani nabidka, ani smlouva), a hlavne podminky nejsou dohodnute, takze z toho obe strany muzou snadno vycouvat. hotel se da snadno zrusit, mozna i konferencni poplatek a uz vidim firmu, jak kvuli par tisicovkam bude nekoho zalovat.
@blondynka400 pracuju v jedne z nejvetsich firem na svete (top 15). HR je hruza, ale zase tam je hromada jinych vyhod, takze o velmi kvalitni uchazece neni nouze, ba naopak.
Jen se popisovala, jak to chodi i jinde (a neni to jen tato firma, proste se to stava a firma si to vzdycky obhaji, cim vetsi, tim lip to maji osetrene a umi balancovat v ramci zakona)
@xpila souhlas, vlastně máš pravdu 🙂
@buldrik nemyslím si, že toto chování je až tak běžné i u velkých firem. Souhlas, že v tom umíme chodit, nutí nás k tomu zákoník práce, jaký v ČR je, ale toto je prostě jasné a firma to musí prohrát. Soudy jsou stále v ČR na straně zaměstnance, ne firmy.
A to s těmi kvalitními zaměstnanci, o tom se dá dost polemizovat. Lidé chodí do korporátů kvůli financím, a proto to tam také tak vypadá.....
Novou práci jsem musela odmítnout,byli trochu v soku, a ve stávající mě naštěstí přijali zpět...ale happy z toho nejsem

@gita17 Jo, takze ústní smlouva, předpokládám i nějaká písemná domluva po mailech atd., to vlastně vůbec nic neznamená. Tady jsou všichni tak strašně naivni, az to boli.
Mimochodem očividně nevíš, jak to v praxi chodi.