Těhotná na ÚP nebo neschopenku?

ellias
22. zář 2017

Ahoj holky, jdu k Vám s prosbou. Mám pracovní smlouvu na dobu určitou do 30.11.. V červnu jsem zjistila, že čekám miminko a nástup na MD mi vychází na 1.1.2018. Jde mi o to, co pro mě bude výhodnější. Jestli od 1.12.2017 nastoupit jako nezaměstnaná na UP a mít jeden měsíc podporu a nebo nastoupit ještě před koncem PP na neschopenku (mám ještě pořád dost ranní nevolnosti a jelikož pracuji ve stavebninách, kde na mě denně "prská " hodně chlapů ze stavby a kolegové, tak jsem už skoro měsíc na paralenu a domu chodím stahaná jak pes), takže by to že strany doktorky nebyl problém, to jen já si zatím přijdu, že dokud to alespoň trochu dávám, tak chci být v práci.
Děkuju za odpovědi 🙂

andelka
22. zář 2017

Já bych asi šla na ÚP. Finančně to až takový rozdíl není,a nejsi omezena vychazkama.

mku
22. zář 2017

Rozhodne neschopenka. Podpora je mnohem niz nez neschopenka.

fandysek_1
22. zář 2017

Za mě taky neschopenka.

andelka
22. zář 2017

Nemocenská je kolik? 60%? Podpora kolem 50-55, tam se to snižuje postupně. A jde o jeden měsíc než bude mateřská. Zrovna v prosinci bych nechtěla být omezována vychazkama.

mku
22. zář 2017

@andelka byla jsem na PN od ledna do cervna a zadna kontrola neprisla... vychazky se daji s lekarem domluvit dle potreby, kdyz jsem potrebovala nekam na par dni odjet tak jsem jen nahlasila zmenu adresyy

luj89
22. zář 2017

Ja bych se zkusila v praci domluvit na prodlouzeni smlouvy...ten nastup na MD pocitas 8 tydnu pred?

ellias
autor
22. zář 2017

@luj89 to bohužel nejde. Už jsem se o tom bavila a pro ně je to zbytečný. Už teď za mě mají "náhradu". Ano, je to 8 týdnů před porodem, to mi napsal doktor do TP.

morningstar
22. zář 2017

@ellias Prakticky mi přijde zbytečné vyřizovat nástup na ÚP, žádat o podporu, než oni rozhodnou, než přijdou peníze, potom zase jít vyřídit vyřazení z evidence. Na ÚP se prý dost čeká, v pokročilém stadiu těhotenství asi nic příjemného. Šla bych na neschopenku a den před nástupem na MD bych ji ukončila.

kaja2016
22. zář 2017

@ellias No ja byla v podobny situaci a sla na UP, protoze jsem se nechtela stresovat vychazkama. Financne me to vychazelo cca podobne.

luckylee
22. zář 2017

Kdyz se poperes s vychazkama tak jednoznacne nemocenska.
Cekat na UP a vyrizovat to....me tam jeste i zvali na nejakou povinnou informativni schuzku.Radsi prinest papir od doktora do prace a hotovo.

vilibalda
22. zář 2017

Záleží, co ti vadí víc. Jestli omezení vycházkami zrovna přes vánoce nebo pár návšťev na UP. Co se týče financí, asi si to budeš muset propočítat, co vyjde lépe. Pokud nastoupíš na neschopenku až úplně koncem listopadu, v první části prosince nedostaneš peníze za neschopenku(tu platí zaměstnavatel a toho ty mít nebudeš), dostaneš pak až peníze ze sociálky (za 2-3 týdny podle nástupu na neschopenku). Pokud nastoupíš už v půlce listopadu, dostaneš neschopenku zaplacenou od zaměstnavatele a od sociálky za celý prosinec, ale nebudeš už mít plat za půlku listopadu (+budeš omezena vycházkama). Pokud půjdeš na UP, dostaneš podporu za 1 měsíc. Nevím přesně kolik procent je podpora a kolik nemocenská, ale kvůli vycházkám zrovna přes vánoce bych volila UP 😉

anetka1701
22. zář 2017

Pozor na jednu věc. Prvních 14 dní neschopenky platí zaměstnavatel a pokud by jsi v tu dobu nebyla zaměstnaná, tak jsi doma zadarmo. Jinak je to šumec, papíry na mateřskou ti stejně bude vyplnovat původní zaměstnavatel. Já osobně bych na UP nešla - v tomhle stavu, s pupkem s individuama který tam choděj... fakt ne...

ellias
autor
23. zář 2017

Holky děkuju za odpovědi 🙂 taky bych radši volila neschopenku s nástupem v polovině listopadu. Ty vycházky mi víceméně vůbec nevadí. Jsme z vesnice, o auto jsem přišla pro nehodě a budu v pokročilém stádiu těhotenství, takže budu doma tak jako tak 😉