icon

Vydržely jste chodit celé těhotenství poctivě do práce?

karlajasmine
28. kvě 2015

Ptám se, protože jsem z práce čím dál více unavená a přemýšlím,jak to tam budu zvládat ve třetím trimestru až bude venku teplo a já budu otekla..nehledě na to,že už teď jsem daleko méně produktivní,než jsem bývala. Pracuju v kanceláři,takže to není tak náročné,ale celý den sedět,poslouchat dotazy klientů a kolegů..už mě to ubiji trochu. Šéfova mi dala najevo ze se mnou přes léto hodně počítá ale trochu se bojím ze ona nechápe ze můžu kdykoli lehnout s komplikacema. Co vy,chodila jste některá bez neschopenky a bez dovolene až do mateřské do práce?

Strana
z7
wendy_
28. kvě 2015

@karlajasmine Chodila jsem. No tyden dovolene jsem si v lete vybrala, ale to jsem delala kazde leto. Dokonce mi jeste 7 dni dovolene zbylo a odchazela jsem az 6 tydnu pred porodem. Jako nevim, proc nepracovat, kdyz nejsou zdravotni problemy. A tim nemyslim rani nevolnost nebo tvrdnuti bricha, to podle mne k tehotenstvi v urcite mire proste patri a neni duvod kvuli tomu zustavat doma, pokud clovek nema fyzicky narocnou praci.

tulena
28. kvě 2015

Ano, šla jsem na MD 8 týdnů před, celou dobu jsem byla riziková, ale hematologicky, takže být doma by nic neřešilo... pracuju v kanceláři. Byla jsem ale v práci sem tam i po nástupu na MD a nakonec i dva dny před porodem, nějaké věci jsem dodělávala já, protože do nich vidím nejvíc. 🙂 Ale mě to fakt baví.

pabka
28. kvě 2015

Chodila jsem do práce ještě "přesčas" 🙂 skoro až do porodu... a to i přes nevolnosti a občas velké migrény, na které si nešlo kvůli těhotenství vzít léky... ale při představě, že bych byla doma a měla omezené vycházky, mi bylo ještě hůř 🙂 nevydržela bych to a už vůbec ne několik měsíců třeba... samozřejmě, když jsou závažné zdravotní komplikace, je to něco jiného, ale pro mě nevolnost a bolest hlavy, což miminko neohrožuje, nebyl důvod.

pajula123
29. kvě 2015

Ono se všechny plány a pohledy na to, jak by to člověk chtěl, hodně rychle změní, když vám řeknou, že je to buď a nebo. Zůstat doma, a doufat, že miminko to snad zvládne, nebo jít do práce, ale mít prakticky jistotu, že nezvládne. Pět týdnů jsem fungovala doma dokonce bez vycházek, ale ono je vám to stejně jedno, když víte, že nemůžete, za ten risk to nestojí. A když jste doktorce vděční za to, že s takovým nálezem vás nechá alespoň doma a ne v nemocnici, což mi tehdy řekla, že ostatní s tímto posílají do nemocnice, ale ona v ní i pracuje a proto ví, že stejné léky a ležet můžu praktikovat i doma. Teď už vycházky mám, ale stejně je využívám jen výjimečně - ještě vše není zhojené a jsem-li déle na nohou, břicho začne tak bolet, že si to fakt rozmyslím.
A nepopírám, že mi z toho pobytu doma občas nehrabe. Předtím jsem "jela" poměrně šíleným pracovním tempem, práce mě opravdu baví a hledala jsem v ní i zapomnění na to, že se nám nedaří a že nemáme děti. Ve chvíli, kdy jsme to oba hodili za hlavu, se ale samo zadařilo. No a z hektického pracovního tempa najednou doma...a nic. A najednou to musí jít.
Vždycky jsem řešila, co a jak v práci, na nemocenské jsem byla poprvé a naposled před dvanácti lety dva týdny kvůli salmonele, vše ostatní řešila jinak... a najednou mi bylo absolutně fuk, jak to beze mě v práci poběží, protože priorita byla najednou úplně jiná. Nicméně taky si někteří u nás v práci myslí, že jsem doma zbytečně a že těhotenství není nemoc... ano, pro spoustu lidí není - a těm upřímně závidím. Některé to holt máme jinak a není to naše vina.

nonnni
29. kvě 2015

@pajula123 pro lidi, jako jsi ty, jsou rizikova tehotenstvi zanesena v zakonech. Bohuzel se na tom veze fura takovych, ktere pak resi, jak nejlepe ocurat vychazky a jeste pyskuji, ze jsou na PN "jen tehotne" a debilni system je sikanuje nutnosti vychazek... plus jim malo plati.
Dobre dve tretiny zen, ktere jsou v tehotenstvi na PN jsou na nich naprosto zbytecne.

karlajasmine
autor
29. kvě 2015

@pajula123 Tobe moc drzim palce aby bylo vsechno ok!! Samozrejme ze pokud by mi nekdo oznamil ze musim hned domu na PN tak bych sla a omezeny vychazky by mi samozrejme v te situaci nevadily, protoze clovek pak, jak rikas, mysli hlavne na to aby to to mimco zvladlo..
A jak pise @nonnni, bohuzel spousta zen jde na tehotenstvi na PN naprosto zbytecne.. muj manzel to tak ma v praci - dve holky tam otehotnely stejne jako ja, tehotenstvi bez komplikaci a jsou od zacatku na PN a jeste v praci rikaly, ze je to proto, ze jsem jim uz pracovat nechce... a prave kvuli takovym pak vsichni koukaji spatne i na ty zeny, ktere opravdu doma byt musi a to je skoda.

kousinka
29. kvě 2015

Tak já jsem v práci (mám vinotéku) ještě teď, ale je pravda, že jsem totál bezproblémová, dokonce mi tentokrát ani neotejkaj nohy moc... je pravda, že už tu na mě lidi koukaj divně, co tu ještě dělám, kor když jsem tu dvanáct hodin denně tři dny za sebou ... ale když jsem unavená, zalezu si do kanceláře a hodinku si položím bříško - většinou i usnu 😀 no práce doma by bylo dost, odpočívat bych měla, ale nedělám tu nic náročného, na "těžkou" práci tu mám skvělé brigádníčky, jenže protože kluci si ještě užijou po porodu práce dost, tak je nechci zbytečně vyčerpávat 😀
Výhoda je to, že když prostě mi nebude hej, opouštím pracoviště a jedu dom. Znám svoje limity .. Jsem svým pánem ... A že ohrožuju mimi už jsem taky párkrát slyšela ... ale jak říká můj dr - já kdybych si lehla, tak dostanu šok z nic nedělání a hrůzou porodim 😀

přijde mi že poslední dobou se spíš divně kouká na matky, které pracují do poslední chvíle.

queequegg
29. kvě 2015

@kousinka presne tak prijde mi ze je spise normalni nedelat nic, ze ohrozuji sebe nebo miminko slysim denne, ale uz se nedozvim cim:-/ myslim ze zname svoje limity a kdyby se ostatni starali radsi o sebe udelali by lip

karlajasmine
autor
29. kvě 2015

Myslim ze tahle diskuze je hrozne fajn... v tom svym uplne prvnim prispevku jsem o sobe trochu pochybovala a rikala si jestli nejsem divna ze chci chodit do prace, ze se to v dnesni dobe moc ''nenosi'', a jestli nebudu casem moc unavena... a moc me uklidnilo ze tolik z vas do te prace chodi/chodilo a utvrdilo me to v tom, ze pokud budu mit tehotenstvi bezproblemove, tak do prace urcite do posledni chvile chodit budu... Tak vam vsem dekuju za odpovedi 🙂

agar
30. kvě 2015

Já chodila do práce do začátku 7. měsíce, pak měsíc neschopenka a nyní mateřská. Moje práce tedy nebyla kancelářská. Pracovala jsem jako obchodní zástupce. Hodně lidí, včetně rodiny, na mě byli až hnusní, že ohrožuji mimčo, mám zůstat doma atd. Ale cítila jsem se dobře, tak co. Až když mě víc narostlo bříško a navíc začlo tvrdnout, zůstala jsem doma (musím uznat, že tvrdnutí přestalo hned jak jsem přestala tak moc řidit auto).

marecek4
30. kvě 2015

@karlajasmine já chodila ještě i po nástupu na mateřskou,protože nebyl kdo by mě vystřídal-každý to vzdal,takže pak tam dali natrvalo paní co mě střídala za dovolenou,ale přece jen neuměla všecko-takže na poslední chvíli jsme ji doučovala co bylo třeba-a jen na okraj,dělala jsme práci,kterou těhulky z bezpečnostních důvodů dělat nesmí-roznášela jsem poštu,ale bylo mi úplně super 🙂 a vedoucí jsme uklidnovala tím,že kdo by si na mě troufnul a chtěl mě přepadnout-je mě pěkný kus ženské 😀

jancip
30. kvě 2015

@karlajasmine Na MD jsem nastupovala 8 týdnů před porodem (byla v tom ještě týden dovolená) a úplně v pohodě. Také kancelářská práce. Trochu ubíjející byla jen cesta v narvaném autobuse v kabátě. Unavená jsem byla mnohem méně jak v prvním trim. A trochu jsem se tak udržovala v kondičce. Jak jsem zůstala pak doma, šla i kondička dolů.

nuali
30. kvě 2015

Přestože není moje práce pro těhotnou příliš vhodná, já jsem chtěla chodit, jak jen to bude možné. Pokud nebudu mít žádné problémy, dokud se budu na práci cítit... Bohužel mi začalo být přes léto hodně špatně, jednou mě pouštěli dřív k lékaři kvůli tvrdnutí a bolestem, jednou jsem do práce vůbec nedorazila, protože to prostě nešlo. Motala se mi hlava, bylo mi na omdlení a po jednom takovém "záchvatu" jsem dlouho necítila žádné pohyby, takže nervy... Po absenci mi šéfová řekla, že bych měla zůstat doma. Z jejich pohledu taky neměli zájem o člověka, u kterého neví, jestli dorazí. Byla jsem vždycky na mou pozici na danou směnu sama, takže se to těžko operativně řešilo. Takže jsem vybrala dovolenou a od 6 měsíce jsem byla doma. Něco málo přes měsíc jsem byla na PN a pak mateřská.
Člověk si nevybere. Když chodí dlouho, tak mu říkají, že ohrožuje dítě. Když to "zabalí" moc brzy, tak je zase za citlivku... Nakonec se stejně každá musíme řídit podle svých pocitů 🙂

macinka0007
30. kvě 2015

Já sem byla doma od 3 měs a to sem ještě prosila o dochození celýho měs...zaměstnavatel je můj tchán takže 🙂 ale chodila bych kdybych nedělala v autoprůmyslu kde je prach a smrad z lepidel atd 🙂

kamiska
30. kvě 2015

Na materskou sem sla 6 tydnu pred porodem. Ale vzhledem k tomu, ze byla zima a dojizdela jsem jednu cestu pres hodinu a pul, tak jsem posledni 2 mesice pracovala prevazne z domu a jezdila tak 1x tydne. Pokud neni skutecne zdravotni duvod, nechapu, proc by se mel clovek nudit doma.

kamiska
30. kvě 2015

Jo a posledni veci do prace jsem vyrizovala v patek vecer, maly se narodil v sobotu v 6 rano 🙂

travnulee
31. kvě 2015

@nonnni já bych teda v prvé řadě nezaměňovala, pracovní neschopnost ze zdravotních důvodů za to, že si chce někdo jen užít těhotenství (samozřejmě i takové se najdou ). Podle mě u nás toky peněz prostě ke kritice jsou, přestože je plno států na tom hůře - to není věc, která by mě zrovna uklidňovala. Korupce a zneužívání daní mě bude u nás srát vždy, ač bude v jakékoliv míře. Přístup ČR k tvým daním mně přijde taky teda šílený, ale podle toho co píšeš, tak se zdá, že jsi nad věcí....

nonnni
31. kvě 2015

@travnulee ja to absolutne nezamenuji, ostatne jsem to tu psala.

Ze jsou tuzemske toky penez hodne kritiky take nerozporuji, coz jsem take psala a neradim ti se tim uklidnovat, protoze na tom k uklidneni nic neni. Bylo to k nastineni reality, ne k uklidneni. Myslet si, ze je nekde trava zelenejsi, kdyz prijde na politickou scenu, je predstava utopisticka. Takze ano, je v poradku, ze te to s**e, ale otazka je, co proti tomu aktivne delas.

Co tobe prijde, jako "nad veci" je ciste realiticky nahled na pritomnou situaci a ano, je fura zen, ktere si berou za svoje vysostne pravo byt doma na PN a "uzit si tehotenstvi" a vymezovat se proti zakonnym opatrenim (viz vychazky), pricemz k PN dospely stylem, ze na gynekologii prehraly dojemnou storku o neutuchajicich nevolnostech a pripadnem opakujicim se spineni.

Me opravdu nedojimaji pribehy, kdy pisatelka zacne stylem, ze se nudi v praci a chce jit na PN, vzdelani nula nula nic, praxe nudna a tak si chce udelat dite a jit si odpocinout na PN...a ve druhe vete se dotazuje na to, jak to zaonacit, aby hned mohla na PN a zaroven zjistuje, na jake davky bude mit narok...a pak to dorazi tim, jestli by nekdo neporadil, zda ji lepe vyjde, kdyz nenahlasi otce do RL a podvotne tim ziska rodicak a uplna tresnicka byva pote, co se dozvi, ze jeji davky budou limitovane a jednani ne uplne koser, tak se rozcili, jak se stat nestara a urcite jde v sechno "novsakvitekomu"...

marketkab
31. kvě 2015

Ja nastoupila na MD 6 tydnu pred TP a to jen proto, ze jsem musela. Stejne jsem pak jeste obcas dochazela, doma me to nebavilo.

marukm
31. kvě 2015

Do školy i do práce, byla jsem v jednom kole po-pá od rána do odpoledne/večera. Akorát cca ty 2 měsíce před porodem mi obojí skončilo, tak jsem se válela.😀

kousinka
1. čer 2015

hlásim že já furt v práci 😀 jsem víkend byla doma a musim říct, že jsem se skoro i těšila na pondělí, jak si odpočinu 😀

travnulee
2. čer 2015

@nonnni víš, tyhle holky o kterých píšeš, tak už samozřejmě ten systém zneužívají. Souhlasím s tebou, že ty už nemají co nadávat a kritizovat. Jen jsem toho názoru, že přestože je na tom plno zemí hůře, pořád je u nás co kritizovat a zlepšovat, jakým způsobem, to už je do debaty někam jinam a na dýl....

akankeo
2. čer 2015

Ja mela rizikova a vadilo mi cestovani, tak mi zamestnavatel dovolil delat prevazne z domu a odesla sem 8 tydnu pred porodem, ted uvidim, pokud se budu citit dobre, tak neschopenku zase obejdu, neni to jen o penezich, kdyz budu sedet doma, tak akorat budu mit cas myslet na blbosti a nebudu v takove psychicke pohode jako kdyz musim resit praci, rodinu, domacnost...

zuzka151
2. čer 2015

Já učila na učňáku, takže jsem to vydržela do 26tt a pak už jsem šla... jednak na mě nebylo vidět, že jsem těhotná, takže děcka nebraly žádné ohledy na to, že se necítím dobře (zvonění v uších, mdloby, tuhnutí břicha), a navíc s pěkným počasím začínali být čím dál více roztěkaní a bála jsem se, že mě někdo smete o přestávce na našich úzkých chodbách. Navíc pětiminutová přestávka na vyčůrání a na cca tříminutový přechod přes celou školu mi taky nějak přestávala stačit. Doma se rozhodně nenudím... Uklízím, připravuju věci, čtu si, háčkuju, chodím na procházky, cvičím, plavu... pořád je co dělat 🙂

zelva
2. čer 2015

Já jsem také učila na učňáku a u prvního těhotenství mi to tak hezky vyšlo, že jsem odučila do konce školního roku - to jsem byla v 6. měsíci, pak jsem čerpala přes prázdniny dovolenou a celé září už jsem měla být na mateřské (ale kluk se nakonec narodil o měsíc dříve). A u druhého těhotenství bych to odchodila, ale začalo mi v 6. měsíci tvrdnout břicho, tak mi bylo doporučeno už zůstat doma. Rizikové jsem ale neměla, čerpala jsem opět řádnou dovolenou až do začátku mateřské, na kterou jsem pak volně navázala.

nov.tere
3. čer 2015

Záleží hodně na tom jak se žena cítí. Já osobně chtěla dělat do začátku prázdnin nebo do půlky ale už to nedávám. Navíc dělám ve výrobě vzduchotechniky a je to tam děsný hala ve které je od rána na padnuti dělám s tmelem a barvou a občas tam jsou docela velké a těžké roury. Takže práce dost nevhodná pro těhotné. Navíc pro mě náhradní práci nemají. Tak jsme se s vedením domluvili na odchodu na nemocenskou.

petapetruska
3. čer 2015

@nov.tere ..ja myslim,ze pokud mas praci vyslovene nevhodnou pro tehotnou a nemaji pro tebe nahradni praci,ze muzes byt Doma,ale meli by ti neco platit...zkus si to pozjistovat,nevim presne,ale nekdo to tu nekde psal.....🙂

karlajasmine
autor
3. čer 2015

@nov.tere
§ 153 Převedení na jinou práci
(1) Koná-li těhotná žena práci, která je těhotným ženám zakázána nebo která podle lékařského posudku ohrožuje její těhotenství, je zaměstnavatel povinen převést ji dočasně na práci, která je pro ni vhodná a při níž může dosahovat stejného výdělku jako na dosavadní práci. Požádá-li těhotná žena pracující v noci o zařazení na denní práci, je zaměstnavatel povinen její žádosti vyhovět.
(2) Ustanovení předchozího odstavce platí obdobně o matkách do konce devátého měsíce po porodu a ženách, které kojí.
(3) Dosahuje-li žena při práci, na níž byla převedena, bez svého zavinění nižšího výdělku, než na dosavadní práci, poskytuje se jí na vyrovnání tohoto rozdílu vyrovnávací příspěvek podle předpisů o nemocenském pojištění.

Zamestnavatel je POVINNEN te prevest na jinou praci a pokud te ''prevede na praci s nizsim vydelkem'' (tzn. ze budes doma), musi ti vyrovnat rozdil tzn. dostanes nemocenskou a zamestnavatel je povinnen ti doplatit zbytek..

tulena
3. čer 2015

@karlajasmine @nov.tere Pokud jinou práci nemá, měl by ti přesto platit zaměstnavatel a neměla bys omezené vycházky.

nov.tere
3. čer 2015

@tulena víš o tom něco bližšího.?

Strana
z7