Vydržely jste chodit celé těhotenství poctivě do práce?
Ptám se, protože jsem z práce čím dál více unavená a přemýšlím,jak to tam budu zvládat ve třetím trimestru až bude venku teplo a já budu otekla..nehledě na to,že už teď jsem daleko méně produktivní,než jsem bývala. Pracuju v kanceláři,takže to není tak náročné,ale celý den sedět,poslouchat dotazy klientů a kolegů..už mě to ubiji trochu. Šéfova mi dala najevo ze se mnou přes léto hodně počítá ale trochu se bojím ze ona nechápe ze můžu kdykoli lehnout s komplikacema. Co vy,chodila jste některá bez neschopenky a bez dovolene až do mateřské do práce?
@fifina86 a co přesně znamená ten zbytek? Když jsem dělala přesčasy měla jsem cca 12-13tisic čistého. A když nemocenská bude dejme tomu 6tisic a bude mi to platit socialka tak on mě musí dorovnat do té čisté mzdy? Nebo jsem to pochopila blbe a stejně musím na nemocenskou a budu omezena vycházka.
@nov.tere na žádné nemocenské nebudeš. Buď pro tebe zaměstnavatel najde vhodnou jinou práci, kterou jako těhotná můžeš vykonávat (vím, že třeba u manžela v práci těhotné ženy pracující na lince běžně chodí pomáhat do kanceláře řadit papíry apod.). Pokud bys ale tím přeřazením dosáhla nižšího výdělku (a teď nevím, jak se tam počítají přesčasy zda ano nebo ne) pak ti od ČSSZ náleží vyrovnávací příspěvek (VPTM). http://www.naseporodnice.cz/vyrovnavaci-prispev....
Ale asi bych poprosila @j.a.ni. ona je v těchto věcech super.
@karlajasmine Já před mateřskou pracovala na úřadu, kde je jedno z nejhorších období cca od půlky listopadu do konce února, vydržela jsem tam až do nástupu na mateřskou, což bylo 10.února. Ale byl to záhul. Možná, že kdyby v prosinci neomarodila kolegyně, tak bych šla marodit já (jen tak, abych se vyhla tomu stresu a návalu chrchlajících lidí), ale to je teď už asi jedno. Nicméně manželovi se to nelíbilo, že chodím pořád do práce. Já byla ráda, že jsem mezi lidmi (kolegy, ne klienty🙂) a že nekynu doma u telky 😎 . Ale to je strašně individuální, kdybych měla problémy nebo se necítila, okamžitě bych zůstala doma!
@nov.tere Pokud nemá zaměstnavatel místo, kam by těhotnou přeřadil, je to překážka na straně zaměstnavatele a za 100 % mzdy má nechat těhotnou doma.
Vydržela... Do 12. týdne jsem špinila a ve 12. dokonce hodně moc zakrvácela, ale ani na pohotovosti nenabídli neschopenku. Nakonec jsem šla na mateřskou 6. týdnů před TP, rodila jsem za 3 od nástupu.
Ono to dorovnání od sociálky vypadá hrozně hezky, ale realita je taková, že když vyděláváte "moc", tak tohle dorovnání projde několika redukčními hranicemi a ve skutečnosti nedostanete skoro nic.
Vydržel a zpětně toho lituji, raději jsem mohla být v pohodě doma a ne ve stresu v práci. Hold tenkát jsem si myslela, že práce je nejdůležitější.... 🙄
@karlajasmine chodila jsem až do mateřské dovolené do práce každý den. Sice už jsem pak sotva lezla a také mi otékaly nohy, ale udržovalo mě to v chodu. Doma jsem měla co dělat, abych vydržela, nudila jsem se. Nosila jsem dvojčata.
Tak ona hlavně není práce jako práce.Pokud je těhotenství bez problémů,tak mnohde se dá pracovat téměř až do konce.ale někde i bezproblémová těhotná pracovat prostě nemůže např./ zvedání břemen,různé fabriky kde se dělají noční atd /a někdy prostě zaměstnavatel jinou pozici nemá..
@ilonkaseda Souhlasím, já měla práci jen v noci a těžká břemena, krom této pozice šéf jinou neměl, tudíž ačkoliv jsem byla bez problémů, musela jsem být celé těhotenství na neschopence.
@domca89 Však je to patrno i z této diskuze,většina/ až na vyjímky/ co to dala měla kancelářskou práci..
tak já odešla na neschopenku téměř od začátku...bylo to bohužel v době před vánocemi, tedy když bylo nejvíc práce...práce byla psychicky i fyzicky namáhavá, ale dalo by se, jenže...jenže jsem měla "úžasné" kolegyně, kolikrát jsem prosila o pomoc (např. s nošením krabic apod.) a najednou každá musela jít ještě do obchodu, už ji venku čekal manžel nebo šla k lékaři 😖 ale samy za mnou stále chodily stím, že ať to udělám (ne mohla bys, ale udělej to)...po jedné takové směně, kdy jsem v kuse pracovala asi 13h bez pauzy na odpočinek nebo na jídlo jsem začala krvácet a druhý den už nenastoupila...nebylo to sice pěkné, ale neschopenku jsem odevzdala asi hodinu před nástupem na směnu, tak mi asi 2x třískli dveřma před nosem, pak jsem měla přednášku a asi 2h jsem musela dodělat věci, které by zvládly udělat i beze mne, a to jsem měla ležet...vlastně se se mnou dlouho ani nikdo nebavil 😒
@j.a.n.i Ano, to je zákon, praxe je bohužel jiná 😒 . Vem si sestřičky v nemocnici, 90% z nich chodí od okamžiku, kdy zjistí, že jsou těhotné, na neschopenku, protože jejich práce je pro ně vzhledem k těhotenství riziková (zvedání pacientů, často práce s nebezpečnými léky atd.), jiné místo vzít většinou nemohou, protože kancelářskou práci má tak leda staniční sestra, co rozdává úkoly a dělá s počítačem.
Tak ja kdybych mela praci nevhodnou pro tehotnou tak bych rozhodne trvala na tom, ze budu za 100% mzdu doma.. nac se omezovat vychazkama, kdyz by byl zakon na me strane... Nemam problem si rict o to, na co mam dle zakona narok, napr. na to, ze nemuzu delat prescasy a na to, ze si potrebuju trosku upravit pracovni dobu abych mohla chodit na predporodni kurz..

@nov.tere presne jak pise @tulena,pokud zamestnavatel nema jinou praci,necha te doma za normalni mzdu.Ale spousta zen se nechce dohadovat,ze na to maji narok 😉