icon

Výpověď ve zkušební době

janula3005
27. dub 2018

Dobrý den chtěla jsem se zeptat zda někdo nemá případně nějaké zkušenosti s výpovědí ve zkušební době. Otěhotněla jsem ve zkušební době, nejdříve jsem si myslela že mám chřipku, doktoři říkali že nemohu otěhotnět. Tak jsem si udělala test ten vyšel pozitivní a tak jsem šla k doktorovi ten my to potvrdil. Ale problém u mě je že jsem ve zkušební době a mám ranní nevolnosti takže to na mě poznali. A vyhodili.,... Nemáte někdo zkušenosti co a jak dělat dál 😪😪😪😪

Strana
z5
j.a.n.i
11. kvě 2018

@michasamk To není pravda, ochranná lhůta se krátí podle délky zaměstnání, takže doufej, že při kontrole na chybu úřednice nikdo nepřijde, jinak tu mateřskou budeš vracet.

§ 15

(1) Nemocenské náleží též, jestliže ke vzniku dočasné pracovní neschopnosti (§ 57) nebo k nařízení karantény (§ 105) došlo po zániku pojištění v ochranné lhůtě. Ochranná lhůta činí 7 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění; pokud však pojištění trvalo kratší dobu, činí ochranná lhůta jen tolik kalendářních dnů, kolik dnů pojištění trvalo.

(2) Peněžitá pomoc v mateřství náleží též, jestliže po zániku pojištění došlo k nástupu na peněžitou pomoc v mateřství (§ 34 odst. 1) v ochranné lhůtě. Ochranná lhůta činí u žen, jejichž pojištění zaniklo v době těhotenství, 180 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění; ustanovení odstavce 1 části věty druhé za středníkem platí zde obdobně. Vznikne-li ženě v ochranné lhůtě uvedené ve větě druhé znovu pojištění, ochranná lhůta po dobu tohoto nového pojištění neběží a nevyčerpaná ochranná lhůta z dřívějšího pojištění se připočítává k ochranné lhůtě získané na základě tohoto nového pojištění, a to nejvýše do celkové výměry 180 kalendářních dnů. Nestanoví-li se ochranná lhůta podle věty druhé, činí ochranná lhůta 7 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění; ustanovení odstavce 1 části věty druhé za středníkem platí zde obdobně.

michasamk
12. kvě 2018

@j.a.n.i jeziiis vzdyt se to tam pose 180 dni a nespracovavala to urednice ale vedouci prahy 8 pani podolakova at to ctu jak to ctu tak muj rozum pracovni zkusenosti a logika vse chape tak jak zaprve pisi ja a za druhe rekli na urade 🙂 ty z jake pozice tvrdohlave ze me budes delat pitomce ? Vyslovne jsem se na to ptala i na zaklade teto diskuse 🙂 takze polkni precti si to znovu a uvazuj nad tim chvili 🙂 nezalezi na poslednim zamestnani z nej zalezi pouze na vysi prijmu ze ktereho se ppm vypocita, dale pak zkoumaji zda si v poslednich 2 letech odpracovala a byla pojistena min.270 dni a vyslovne mi bylo receno ze je uplne jedno jak dlouho trval posledni nebo kterykoliv jiny pracovni pomer... zalezi hlavne na te 180 denni ochranne lhute a celkove dobe pojisteni v poslednich 2 letech ! 🙂 nemam duvod si vymyslet 🙂

zmrz_lina
12. kvě 2018

Tak ještě jinak...

"Peněžitá pomoc v mateřství náleží také z ochranné lhůty ze skončeného zaměstnání. Ta je u žen, jejichž pojištění (zaměstnání) zaniklo v době těhotenství, zpravidla 180 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění (§ 15 odst. 2 z. č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění zaměstnanců). Pokud by byla doba zaměstnání kratší než 180 dní, je kratší rovněž ochranná lhůta."

Viz http://www.azrodina.cz/2971-tehotenstvi-po-par-...

V zákoně je to jasně, pokud PPM někde přiznali i tak, bála bych se, že po zjištění chyby budu peníze vracet.

zmrz_lina
12. kvě 2018

Případně ještě pro méně chápavé přímo web MPSV http://www.cssz.cz/templates/nejcastejsi-dotazy...

V odpovědi na dotaz se píše: "Ochranná lhůta pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství činí 180 kalendářních dnů od skončení zaměstnání, pokud zaměstnání skončilo v době těhotenství a pokud trvalo alespoň po tuto dobu. Trvalo-li po kratší dobu, činí ochranná lhůta jen tolik dnů, kolik trvalo zaměstnání (§ 15 odst. 1 a 2 ZNP)."

j.a.n.i
12. kvě 2018

@michasamk No, delas ho ze sebe sama, kdyz ani nejsi schopna si precist citaci ze zakona, kterou ti kopiruju. A zakon je o malinko neco vic nez neco co tvrdi pani na ossz.

absintka19
12. kvě 2018

@michasamk 😹😹😹😹😹😹😏😏

michasamk
12. kvě 2018

Achjo az mi dorazi rozhodnuti o priznani tak vam to tady normalne vyfotim at mi verite :D to je fuk

michasamk
12. kvě 2018
michasamk
12. kvě 2018

Tak kdyz maji narok i studentky :D ono cist stary neaktualizovany zakon ke kteremu se vazou dodatky/ vyhlasky, ktere ty pravidla upravuji je bezpredmetne 🙂 zakon znam moc dobre i keho dodaky a vyhlasky ;) je treba sledovat i zmeny 🙂 myslete si o me co chcete asi nejspis zavidite ze mi to vysle a vse dle pravidel .... No jo no....

michasamk
12. kvě 2018

Nikde ani zminka o tom co se mi tu snazis nakecat 🙂 hold si priznej ze nejsi nejchytrejsi 🙂

michasamk
12. kvě 2018

http://www.cssz.cz/cz/nemocenske-pojisteni/davk... Musite pochopit vetu ze pokud pojisteni trvalo dobu kratsi tak se ochranna lhuta krati ale nevztahuje se to k trvani posledniho pracovniho pomeru, ale celkove dobe pojisteni i klidne v 20 ruznych zamestnanich.

michasamk
12. kvě 2018

Tyjo a ani v tom zakone nectu nic jineho nez to co mi rekla pani na cssz a velou dobu se vam snazim vysvetlit 🙂

lenoulinkaa
12. kvě 2018

@michasamk ty jsi toho nakopírovala mraky,ale... Pokud jsi v předchozím zaměstnání nebyla těhotná, tak ti nemůže z toho zaměstnání běžet ochranná lhůta a přičítat se ti k dalšímu. A podle toho, co píšeš, jak jsi byla zaměstnaná , tak ti to nedá, abys nastoupila na PPM v ochranné lhůtě, tudíž bys neměla mít nárok na PPM.

michasamk
12. kvě 2018

@lenoulinkaa do posledniho zamestnani jsem nastoupila 1.9.2017 otehotnela jsem dle pm 17.9. A prac pomer mi skoncil 3.11.2017 od te doby bezi 180 denni ochranna lhuta, to vychazi jen tak tak vuci memu nastupu na ppm 29.4.2018 na 176 den ochranne lhuty nikdy jsem nepsala ze jsem nebyla tehotna v predchozim zamestnani ... celou dobu pisu to same

lenoulinkaa
12. kvě 2018

@michasamk ale když čtu ten zákon, tak poslední zaměstnání trvalo 64 dní a tak dlouhá by měla být i ochranná lhůta. Předchozí zaměstnání se nemělo přičítat a o 180 dnech by v tvým případě neměla být řeč.

michasamk
12. kvě 2018

@lenoulinkaa nezalezi na delce posledniho zamestnani ale na dobe pojisteni ! Ktera mi plynule navazuje od 12/2016 az do toho 3.11.2017

michasamk
12. kvě 2018

@lenoulinkaa ja se na toto vyslovne ptala prede mnou ta pani nahlizela do systemu a pocitala mi to a minimalne 2x me ubezpecila ze ochranna lhuta se nijak nekrati pokud doba pojisteni je delsi nez posledni zamestnani. Nebo kde ctes neco jineho? Ja to nikde nenasla

lenoulinkaa
12. kvě 2018

@michasamk asi si taky vykladam zakon jinak. V každém pripade je dobre, že vyplata je v plné kompetencí spravy sociálního zabezpečení.

j.a.n.i
12. kvě 2018

@michasamk Tak si pořádně přečti ten paragraf 15 odstavec 2, možná pro jistotu několikrát, zejměná tu část která zní "ustanovení odstavce 1 části věty druhé za středníkem platí zde obdobně" a pak je tedy potřeba přečíst si tu větu za středníkem z prvního odstavce, která zní "pokud však pojištění trvalo kratší dobu, činí ochranná lhůta jen tolik kalendářních dnů, kolik dnů pojištění trvalo." Takže by stačilo přečíst si ty dva odstavce, co jsem ti sem nedala a nekopírovat sem to samé a netvrdit, že to tam není.

magdalenax
12. kvě 2018

@michasamk Máš pravdu, buď v klidu

zelenaesmolda
13. kvě 2018

Tak ve zkusebni dobe te muzou vyhodit bez udani duvodu,s tim toho asi moc nenadelas...

michasamk
13. kvě 2018

@j.a.n.i ano pojisteni ne pracovni pomer... 🙂

j.a.n.i
13. kvě 2018

@michasamk Ale to pojištění, ze kterého běží ochranná lhůta je pouze z toho posledního zaměstnání, z toho předchozího běžela pouze 7 denní ochranná lhůta, protože to si nebyla těhotná, na to si stačí přečíst poslední větu, ale já už si všimla, že je u tebe problém s porozumněním psaného textu.

magdalenax
13. kvě 2018

@j.a.n.i Nemáš pravdu

tulikiss
13. kvě 2018

@michasamk hele pokud mas 100% jistotu, ze ji mas uznanou spravne, tak sem pak hod to rozhodnuti, ja klidne dam v praci podnet k prosetrei pro neopravnenou vyplatu davky.

vineta
13. kvě 2018

@tulikiss Jako cože? Řekli jí to na úřadě, tak je samozřejmý, že věří víc jim, než anonymním diskutérkám na netu.

tulikiss
13. kvě 2018

@vineta no tak zakon mluvi jasne, to ze ji bohuzel na urade neco rekli jeste vubec nic neznamena. je to smutny, ale setkavam se s tim dost casto ze kolegine poda nesmyslnou informaci. navic nepsala nic o tom, ze by ji uz rozhodnuti o priznani davky prislo. nez se ta davka vyplati tak jde pres vic lidi a podle toho co pani psala na ni narok proste nema.

magdalenax
13. kvě 2018

@tulikiss Ty pracuješ na úřadě?

tulikiss
13. kvě 2018

@magdalenax jj delam na MSSZ v Brne, ne teda na nemocenskem, ale v odboru vnejsi kontroly, urcuji prislusnost k pravim predpisum socialniho zabezpeceni

magdalenax
13. kvě 2018

@tulikiss Tak to tedy potěš koště. Pozdravuj kolegině...., strašný!
Já jsem pracovala přímo u OSSZ, malé závody, takže vím také dost, ale je pravda, že se od té doby zákony změnily

Strana
z5