Výpověď ve zkušební době
Dobrý den chtěla jsem se zeptat zda někdo nemá případně nějaké zkušenosti s výpovědí ve zkušební době. Otěhotněla jsem ve zkušební době, nejdříve jsem si myslela že mám chřipku, doktoři říkali že nemohu otěhotnět. Tak jsem si udělala test ten vyšel pozitivní a tak jsem šla k doktorovi ten my to potvrdil. Ale problém u mě je že jsem ve zkušební době a mám ranní nevolnosti takže to na mě poznali. A vyhodili.,... Nemáte někdo zkušenosti co a jak dělat dál 😪😪😪😪
@vineta Je to přesně, jak píšeš. Nejsem právník, studovala jsem školu sociálně-právní, takže také ledacos vyčtu. Pokud by tomu bylo jinak, neměla by ochranná lhůta žádnou účinnost, byla by, - jako by nebyla
@magdalenax no kdyz ono je to tezky, kdyz clovek koukne na tabulkovy platy tak pak brzo zjisti, ze je tezky tam lidi udrzet, hlavne ty kvalitni, on nastupak 15 cistyho na misto kde chteji vysku je vazne spatnej vtip. nekde to resi osobkem, u nas tvrdi ze nejsou prachy. takze pak to podle toho vypada. lidi se tam stale toci a nez se neco nauci tak jdou pryc. ale obcas kdyz slysim co jsou schopne lidem tvrdit, tak mam chut bouchat hlavou do zdi.
@tulikiss Nevěřím Ti, a víš proč?
@magdalenax Ale mám pravdu...
@j.a.n.i nemáš
Mohu se zeptat, nepočítá se tak náhodou neschopenka do ochranné lhůty? Ona neví na UP, podle mě jí to na OSSZ řekli dobře, bo ona do nástupu na MD je v pracovní neschopnosti.
mělo být není na ÚP
@mrnousek121 počítala by se, ale pouze v případě, že by byla zaměstnaná. PN mimo pracovní poměr se nepočítá.
no pokud otěhotněla v době zaměstnání a je práce neschopná myslím že to s tím souvisí. Ale nebudu se s Vámi hádat. Ostatně pokud má termín začátkem června měla už by tu MD mít jestli dobře počítám. A Myslím si, že vracet by nic neměla, jelikož ona nic nehlásí, je to v kompetenci OSSZ ten výpočet. Oni tam mají o ní všechny záznamy pro výpočet. Dobu zaměstnání by si měli oni vyžádat od ní oni, protože Zaměstnavatel tam posílá od kdy do kdy trval PP a neschopenku tam vidí. Takže pokud rozhodnou že MD má nárok ať si to užívá. Nás škubou když se snažíme a tmavým cpou i když nedělají nic.
@mrnousek121 Počítá, v době PN je sociálně pojištěna
@magdalenax no tak potom není co řešit. Má nárok a záhada vyřešena 🙂
@magdalenax ale pouze pokud je zároveň i zaměstnaná
Rozvázání pracovního poměru ve zkušební době lze i s těhotnou. Bohužel.... Ale ochranná lhůta pro nástup na neschopenku (rizikové těhotenství) je 7 dní. V případě, že doba uplynula, tak na PN již nelze - aby se počítalo ze mzdy.... Ochranná lhůta pro nástup na mateřskou je 180 dní po ukončení pracovního poměru. Pokud potřebujete vědět více info, klidně mi napiště zprávu, poradím Vám, jsem mzdová účetní. Pěkný večer....
Aha, já si myslela že je v PN když měla nevolnosti. To jestli nebo kdy tam zakladatelka nepíše, omlouvám se.
@magdalenax Ale mám, dokaž nějakou citací ze zákona co mám špatně.
Na těch úřadech ví kolikrát kulové. Mám podobnou zkušenost. Vyhodili mě ve zkušebce, když přišli na to, že jsem těhotná. Do práce jsem nastoupila nevědomky těhotná. MS mi nechodí, testy nic neukazovaly a dr. už před prvním dítětem říkala, že budu mít problém otěhotnět... V práci mě považovali za lhářku. Odpracovala jsem tam tehdy 3 měsíce a na úřadě mi tedy ochrannou lhůtu zkrátili na tuto dobu. Několikrát jsem jim říkala, že bych měla mít ochrannou lhůtu 180 dní (předchozí zaměstnání plynule navazovalo), ale nikdo se se mnou nebavil. Ze strachu, že přijdu o mateřskou jsem se tedy snažila vejít do té ochranné lhůty a nastoupila na mateřskou zbytečně brzo, čímž se mi pak zkrátily peníze...
@petaov Tak ale ta délka lhůty nevycházela z toho, že ti zaměstnání navazovalo, ale z toho, žes už to předchozí ukončila jako těhotná, ale na to na úřadě (celkem logicky) potřebují papír od doktora, že už si těhotná byla, takže nebylo třeba se s nima bavit, ale dodat jim toto potvrzení.
@vineta tak ti to zkusim vysvetlit ja....
§ 15 z. o nem. pojisteni je presne to co je v teto situaci dulezite.
ods. 2
Peněžitá pomoc v mateřství náleží též, jestliže po zániku pojištění došlo k nástupu na peněžitou pomoc v mateřství (§ 34 odst. 1) v ochranné lhůtě. Ochranná lhůta činí u žen, jejichž pojištění zaniklo v době těhotenství, 180 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění; ustanovení odstavce 1 části věty druhé za středníkem platí zde obdobně.
no a tady je dulezite se podivat na tu cast ods.1 za strednikem kde se pise....
pokud však pojištění trvalo kratší dobu, činí ochranná lhůta jen tolik kalendářních dnů, kolik dnů pojištění trvalo.
no a zde se musime podivat na §10
Pojištění vzniká zaměstnanci dnem, ve kterém začal vykonávat práci pro zaměstnavatele, a zaniká dnem skončení doby zaměstnání,
takze sice pro posouzeni 270 dni pojisteni se doby scitaji, ale pro posouzeni doby pojisteni pro ochrannou lhutu nikoliv, tam je doba pojisteni vzdy jen doba toho pracovniho pomeru a s ukoncenim prac pomeru ta doba jakoby zanika a v dalsim zamestnani se jede od znovu.
@vineta Koukám, že holky už mě předběhly, plus to ještě (pravda nepřímo) vyplývá i z tohoto:
Vznikne-li ženě v ochranné lhůtě uvedené ve větě druhé znovu pojištění, ochranná lhůta po dobu tohoto nového pojištění neběží a nevyčerpaná ochranná lhůta z dřívějšího pojištění se připočítává k ochranné lhůtě získané na základě tohoto nového pojištění, a to nejvýše do celkové výměry 180 kalendářních dnů.
Protože kdyby to bylo, tak jak si to chápala ty, tak by nebyl důvod specifikovat za jakých podmínek se mají ochranné doby z jednotlivých pojištění sčítat, kdyby se tak dělo automaticky.
@j.a.n.i
@zmrz_lina
Už to chytám, díky.
No, ve chvíli, kdy jsou pr. předpisy psaný tak, že se v nich stěží orientuje vystudovanej právník, těžko někomu zazlívat, že věří úředníkům na příslušným úřadě. Předpisy pr. soc. zabezpečení jsou jedny z nejmíň uživatelsky přátelských vnitrostátních pr. předpisů. Nebo je to jenom můj problém a pro oči už to v tom nevidím. Každopádně mi to nedává ani minimální logický smysl, aby pak neměla propuštěná žena, která x let platila soc. pojištění, nárok na PPM jen kvůli změně zaměstnavatele.

@tulikiss No, jsem právník, v právu soc. zabezpečení se teda nepohybuju, projela jsem jen těch pár paragrafů, a musím říct, že pokud to tedy je tak, jak tvrdíš ty, tak mi to z toho znéní zákona nijak jasné nepřijde. Přiklonila bych se k tomu, že se počítá doba účasti na pojištění, jedno u jakého zaměstnavatele, a dává mi to tak i smysl. Neříkám, že mám pravdu, protože to nevím, jen chci říct, že to v tom případě není napsané moc srozumitelně.