Záskok za rodičovskou - plánované těhotenství. Oznámit to vedení hned, nebo počkat?

alizcka
23. čer 2020

Ahoj, jsem vychovatelka ŠD s aprobací Učitelství prvního stupně ZŠ. Od ledna jsem
nastoupila do ,,rozjeté'' 1. třídy jako záskok za kolegyni, která odešla na mateřskou. Smlouvu mám na 3 roky, právě za kolegyni, která je nyní na rodičáku. Sama se však chci začít teď o prázdninách začít snažit o mimčo (můj věk 29 let). Jde mi o to, že vedení školy počítá s tím, že nynější moje prvňáčky dovedu do 3. třídy (od 4. třídy se vyučující mění). Proto se Vás chci zeptat, zda byste k vedení byly raději upřímné a řekly, že máte v plánu opět jako kolegyně přede mnou ,,nedotáhnout" celou 2. třídu (aby měli čas na to někoho začít hledat) nebo byste ty 3 měsíce i tak počkaly než byste to oznámily.Děkuji všem za radu.

j.a.n.i
23. čer 2020

@alizcka Máš v plánu teprve se začít snažit a uz řešíš, že nedotahnes 2. tridu?

nelinecka1
23. čer 2020

@alizcka neříkala bych. Hlavně nevíš, jak dlouho ti to otěhotnění může trvat, klidně to může být rok nebo dva, opravdu to není nic neobvyklého. Tím tě nechci nějak strašit, taky se může stát, že to bude hned😉A ani bych hned neříkala, že jsem těhotná, až po těch 3 měsících nejdřív.

kmarie81
23. čer 2020

@alizcka to je krásný jak počítáš, že to vyjde na první dobrou. My sme bez antikoncepce 8 let, dobrý 4 roky snažení a teď po ivf konečně v naději... Ale samozřejmě preju ať ti to vyjde co nejdriv.

sudylichozrout
23. čer 2020

@j.a.n.i No tak ono to může být raz dva. Já se nikdy nesnažila (mimochodem to slovo v souvislosti se založením rodiny z duše nesnáším) a byla jsem vždy těhotná na první dobrou. V srpnu může mít pozitivní test jen to fikne.

kmarie81
23. čer 2020

@sudylichozrout no nám kdyby to vyšlo do těch 4 let tak mi to slovo "snažení" taky nepřijde jako synonymum k milování... Ale po tom, co sem X řekla dnes ne, ale do konce týdne bych měla ovulovat, tak si to šetří ať jich máme co nejvíc (spermie) a nebo naopak - dneska jo i kdyby sme u toho měli oba snad usnout 🙂 jasně přeháním, ale zas tak moc ne ☹️

klea81
23. čer 2020

@kmarie81 u nás taky 2 děti ze 3 na poprvé, kamarádka všechny tři... Vyloučit se to tedy nedá.

kmarie81
23. čer 2020

@klea81 já neříkám že se to nedá, dokonce to určitě hodně lidem vyšlo, jen je taková všeobecná ráda od všech včetně doktorů - do 12 tt ještě radši neoznamovat světu natož když o tom zatím jen mluví a nic se v jejím těle ještě nedeje

j.a.n.i
23. čer 2020

@sudylichozrout Ano, může, nicméně povětšinou se to nestává těm, co s tím automaticky počítají. Ale i tak je na místě to v práci řešit, až to nestane a ne předem.

klea81
23. čer 2020

@kmarie81 já jsem zase neviděla důvod proč to tutlat, ráda jsem se v práci všem pochlubila v 6 tt po pozitivním testu ještě před návštěvou gynekologie 😉co se má stát se stane...

gruyerre
23. čer 2020

@alizcka to bych tedy určitě neříkala. Stejně, co by mohla reditelka dělat? Hledat někoho stylem "přijmu záskok za mateřskou od nevimkdy"? Navíc tím riskuješ, že místo tebe přijme od nového školního roku někoho jiného a ty budeš bez práce.

zuzkasim
23. čer 2020

Jsem pro férovost, ale tady není co oznamovat. Až budeš těhotná, tak pak to řeš. Jinak můj případ, nastupovala jsem též jako záskok za kolegyni, co šla na mateřskou, třídu jsem přebírala v říjnu, v listopadu jsem zjistila, že jsem těhotná (fakt jsme se nesnažili🙂 ). Měla jsem hrůzu z toho, jak to vezme ředitel, ale ten mi poblahopřál, třídu jsem dojela až do začátku června, pak jsem už musela na mateřskou, ale vysvědčení jsem si přišla ještě rozdat, za týden po něm se narodil první syn🙂

kmarie81
23. čer 2020

@klea81 protože, ne každé těhotenství dojde do zdarneho konce a nejvíc potratu je právě do 12 t nehledě na to, že v 6 t většinou ještě není potvrzené srdíčko a těhotenství na správném místě. Já třeba v únoru prodělala mimoděložní, zjistilo se to právě v 6 tt (5+4 tuším přesně) - a kdyby už všichni i v práci věděli že sem v tom, tak bych se s tím musela vlastně vyrovnávat nadvakrát - týden v nemocnici a pak pokazdy když by mě někdo soucitne poplacal po ramenou v práci. Je skvělí, že tobě to vyšlo.

veroniqess
23. čer 2020

Nám se povedlo miminko doslova napoprvé, ale vůbec jsem s tím nepočítala a dost si uvědomuji, že je to spíš vzácnost, takže bych to fakt neřešila dopředu, když nevíte, jak to vůbec půjde.

j.a.n.i
23. čer 2020

@kmarie81 Ja to treba taky rekla v praci brzo, protoze kdyby se to nepovedlo, tak pred nimi jeste nehodlam tajit, jak je mi z toho mizerně.

puhelin
23. čer 2020

Ja jsem nikdy antikoncepci nebrala a taky se nam to nepovedlo hned na 1. pokus.

Nic bych v praci nerikala. At jeste nejsi ve stresu z toho, az ti to vedeni da sezrat.

petulkadodo
23. čer 2020

@alizcka No, říct takhle dopředu v práci, že se snažíte znamená, že se akorát budou všichni ptát, jestli už a ty z toho budeš ve stresu, pokud to hned nepůjde. Průměrně to trvá lidem rok. My byli úplně zdraví, bez problémů, a trvalo nám to dva roky. Dopředu se to odhadnout nedá. Až otěhotníš, bude mít vedení půl roku na to, aby někoho sehnalo.

kmarie81
24. čer 2020

@j.a.n.i každá sme jiná, já litování od cizích lidí nepotřebuju

areh
24. čer 2020

Počkala bych až budeš těhotná. Dopředu to nemá cenu řešit. Potom se tě budou všichni ptát "jestli už" a podobně. Až budeš těhotná, tak se klidně pochlub 🙂

klea81
24. čer 2020

@kmarie81 tak před 13 lety jsem o potratech nevěděla, stejně tak každý čtvrtý nebyl na ivf, teď mi přijde naopak šílená doba, že každý po pozitivním testu se hned začne bát potratu a těhotenství tají pomalu do porodu. Také mám za s sebou jeden SP, ale trauma z toho nemám, naopak se mi ulevilo, že příroda ví, proč to dělá. Samozřejmě každého věc, co kdy komu řekne, ale pozitivní naladění je půlka úspěchu.

klea81
24. čer 2020

@petulkadodo ta potřebná doba k početí roste s věkem.

petulkadodo
24. čer 2020

@klea81 To je dost individuální.

j.a.n.i
24. čer 2020

@kmarie81 Já nepíšu nic o litování, ale fakt se nehodlám před lidmi přetvařovat, jak mi nic není, pokud to není pravda.

kmarie81
24. čer 2020

@klea81 mě to taky do února nenapadlo, ale fakt je v tom, že zhruba 2% těhotenství jsou mimoděložní a samovolným potratem končí 10-15% a to je docela dost. A to že se to před 13 lety nestalo tobě a možná nikomu z tvého okolí (třeba se jen "nepochlubily" a nebo si prostě nedělali test na kterým by jim vyšli 2 čárky a přičítali to jen zpožděný menstruaci) neznamená, že se to nedělo. Kdybys nemohla otěhotnět fakt dlouho, mluvím o rokách, a přijde SP nebo mimoděložní - tak se ti určitě uleví a budeš hned smířená s tím, že to nevyšlo.

klea81
24. čer 2020

@petulkadodo taky, ale statistiky na to taky existují, všechno je to jistá pravděpodobnost.

klea81
24. čer 2020

@kmarie81 potraty byly vždy, jenom se o tom tolik nemluvilo jako teď, tudíž jsem vůbec neměla v hlavě myšlenku těhotenství = možný potrat. Bohužel teď to má většina žen od prvního týdne a naprosto zmizela víra ve vlastní tělo, dítě i jistá pokora, že se to stát může a není to žádné stigma, i když se to někdo dozví.

kmarie81
24. čer 2020

@klea81 nejde o stigma, ani o žádnou ostudu, jen ten smutek přebolí rychleji když nikdo neví a nepřipomíná se to - bylo to v unoru a už sem se s tím smířila, ale kdybych to roztroubyla do celýho světa a dneska by mě potkal někdo kdo mě od unora neviděl a v dobré víře by mi řekl něco ve smyslu jé na tobě to ještě není vidět - a já mu vysvětlovala, že to nedopadlo - tak by se mi ten smutek zase vrátil...

kmarie81
24. čer 2020

@j.a.n.i a co si myslíš, že přijde, když jim o potratu řekneš? že tě někdo z nich pochválí? ne v lepším případě tě politují, v horším si řeknou - bylo to brzy, neměla to nikomu ještě říkat, každá máme starostí fůru a ted si ještě holčička myslí, že budem makat za ní

klea81
24. čer 2020

@kmarie81 rozumím, ale pokud to budeš mít srovnané ty v sobě, tak tě nebudou rozhazovat řeči cizích.

kmarie81
24. čer 2020

@klea81 ty děti máš a v klídku bez problémů, vlastně vůbec nemáš tušení jak se cítíme my, kterým to prostě nejde

klea81
24. čer 2020

@kmarie81 máme ivf v rodině, takže si troufám, říct, že minimálně tuším 😇