icon

Záskok za rodičovskou - plánované těhotenství. Oznámit to vedení hned, nebo počkat?

alizcka
23. čer 2020

Ahoj, jsem vychovatelka ŠD s aprobací Učitelství prvního stupně ZŠ. Od ledna jsem
nastoupila do ,,rozjeté'' 1. třídy jako záskok za kolegyni, která odešla na mateřskou. Smlouvu mám na 3 roky, právě za kolegyni, která je nyní na rodičáku. Sama se však chci začít teď o prázdninách začít snažit o mimčo (můj věk 29 let). Jde mi o to, že vedení školy počítá s tím, že nynější moje prvňáčky dovedu do 3. třídy (od 4. třídy se vyučující mění). Proto se Vás chci zeptat, zda byste k vedení byly raději upřímné a řekly, že máte v plánu opět jako kolegyně přede mnou ,,nedotáhnout" celou 2. třídu (aby měli čas na to někoho začít hledat) nebo byste ty 3 měsíce i tak počkaly než byste to oznámily.Děkuji všem za radu.

Strana
z2
kmarie81
24. čer 2020

@klea81 já to nemyslela nějak tvrdě, jen obhajuju názor, proč počkat s rozhlášením tý veselý noviny z mí vlastní zkušenosti, to neznamená že ostatní to prožívají stejně. Prostě sem na tohle téma asi víc opatrná, a možná se i víc bojím a to víš, že bych taky nejradši křičela do celýho světa, že se to konečně povedlo...

andyskarsgard
24. čer 2020

No já nevím neříkala bych to, každému se to hned nepovede. My se 8 let snažily a nic, a letos první ivf a jsem v 16 tt, asi bych to teď na začátku tolik nehrotila. Hmm

Já to třeba tekla teď jen máme a tátovi, a tchyni a tchanovi, nikomu dalšími. Minulý týden mě manžel vezl na pohotovost s krvácením. Kde mi řekli že mám velký hematom a dítě může umřít.
Naštěstí tento týden mi lékař řekl že už zmizel, ale i tak.

Poště já to nechci nikomu říkat pořád se bojím.

kmarie81
24. čer 2020

@andyskarsgard rozumím, přeju at už nejsou žádný komplikace až do porodu, ne až do maturity 🙂

andyskarsgard
24. čer 2020

@kmarie81 děkuji

priefi
24. čer 2020

@alizcka až budeš těhotná, tak to řeš, teď prosimtě nesděluj zaměstnavateli své plány. Oni nejsou blbí a vědí, že když máš 29 let, že nejspíš brzo budeš chtít dítě.

j.a.n.i
24. čer 2020

@kmarie81 to, ze ty mas pitome zname a spolupracovniky neznamena, ze takove maji vsichni.
Nebo hur, je to tva vlastní reakce.

kmarie81
25. čer 2020

@j.a.n.i a jakou jinou reakci než ty dvě bys jako očekávala?

j.a.n.i
25. čer 2020

@kmarie81 ze se to stava a ma s tim zkusenost hodne zen, jen se z toho dela desne tabu... Proste normální lidsky podanou podporu a uklidneni, ale to je pro tebe koukam nepredstavitelne.

kmarie81
25. čer 2020

@j.a.n.i lidsky podaná podpora a uklidnění , to je jinými slovy soucit, ale neboj se toho slova, někdo to tak má vážně radši a potřebuje to - to nebyla urážka. Můžu ti ale říct, že když ležíš v nemocnici nebo jsi na neschopence doma, tak je to akorát ten čas, kterej žena potřebuje, aby se z toho vyplakala, oklepala a začala se zase koukat dopředu. Když s tebou jako s raněnou budou potom ještě jednat dál v práci, tak se v tom budeš jen plácat jen o to dýl. Je daleko lepší, když to neví a baví se s tebou normálně, vtipkují, hodí na tebe tvůj díl práce, prostě ti umožní se smát, i když ti ještě ráno do smíchu nebylo... Tys tohle ale naštěstí nezažila, což je dobře, tak vlastně nevíš o čem mluvím

j.a.n.i
25. čer 2020

@kmarie81 Aha, takze ty, ktera tu propagujes tajit to, kde to jen jde, mas kristalovou kouli, ze vis, ze to nekdo další nezazil. Jo, ze ty se potrebujes vyplakat v nemocnici a pak se tvarit, ze se nic nestalo, tak vez, ze jsou lide, kteri tuhle potrebuje nemaji a i potrat berou jako celkem přirozený beh veci a nevidi duvod, proc ho tajit. Jako spry, kdyz si zlomim nohu, tak to taky pred okolim netajim.

kmarie81
25. čer 2020

@j.a.n.i zlomená noha a potrat vytouženého dítěte je vážně dost velkej rozdíl. A ano neznám ženskou, která by se z potratu nepoučila tím, že dokud příští ranný těhotenství ( pokud tedy nemá fyzicky nebo jinak náročnou práci - což učitelka nemá), nemá víc jistý cca 10, 12 týden neroztrubuje.

eviicka
25. čer 2020

@j.a.n.i
@kmarie81
Holky a teď je tu ještě třetí možnost. Já všechna těhotenství tajila co to šlo, ale když to nedopadlo (2x) normálně jsem o tom mluvila "s kdekým". Každá jsme jiná.

Ale k tématu diskuze, že se někomu povede otěhotnět hned napoprvé není běžné, takže bych taky nic nehlásila (navíc co s tím asi teď ředitel udělá). Já ve školství pracovala vždy až do MD (nebo do koronakrize a pak z domu), takže i když by se zadařilo, tak jim tam můžeš ještě chvilku vydržet. A další, pokud ti je kolik je, tak s tím vedení tak trochu počítá.

priefi
25. čer 2020

@eviicka pokud by ještě byla ve zkusebce a ředitel by jednal ukvapeně, ukončil by smlouvu a našel si někoho jiného

j.a.n.i
25. čer 2020

@kmarie81 To, ze ty nikoho takoveho neznas vubec nic neznamena.

eviicka
25. čer 2020

@priefi píše, že nastoupila v lednu, takže zkušebka je nepravděpodobná.

kmarie81
25. čer 2020

@j.a.n.i tohle je asi vážně zbytečný s tebou rozebírat...

priefi
25. čer 2020

@eviicka aha, toho jsem si nevšimla

zuzkasim
25. čer 2020

@kmarie81 Tvůj přístup nahrává tomu, že se potrat bere jako životní tragédie (mluvím o potratu do 3. měsíce). Kdyby každá ženská věděla, že takto končí zhruba každé 3. těhotenství, že si ho zažila spousta známých i v rodině, bylo by pro ni jednodušší brát to jako smutnou součást života, ale ne tragédii. Až když jsem sama o miminko přišla a začala o tom mluvit, jsem se dověděla, kolik kamarádek si tím prošlo, kolik tet (i vzdálenějších nebo prostě rodinných známých, kterým jsme teto říkali). Mě osobně to moc pomohlo, vědět, že v tom nejsem sama, že je to "normální", a že každá pak měla ještě další děti. O problémech se dle mě mluvit má a ne to tutlat, i když to bolí.

kmarie81
25. čer 2020

@zuzkasim já ale nikde nepsala, že sem o tom nemluvila, doma a mí nejbližší o tom samozřejmě věděli a chodili za mnou do nemocnice. Celou dobu se tu bavíme o práci a kolegyních a kolegách a jak sama píšeš taky to ty tvoji blízcí taky neříkali na potkání, takže si ani nevěděla že jsou v tom, natož že o to přišli, když to pro ně bylo čerstvé - dokud ste se na to téma přímo nebavili... a jako tragédii sem to nebrala, ikdyž s něčím takovým sem rozhodně nepočítala, ale bolelo mě to - tebe ne? a právě proto sem byla ráda že to úplně každý neví a tudíž se v tom nemusím tolik plácat s každým zvlášť a dlouho.

zuzkasim
25. čer 2020

@kmarie81 Ne, nebyli to moji blízcí (teta, se kterou se vidím třeba jen 1x za rok a jako dítě jsem se starala o jiné věci, než jestli je někdo "v tom"), kamarádi, které taky vídáme párkrát do roka atd. Když víš tu statistiku, snadno ti docvakne, jak velká pravděpodobnost je, že se ti to taky stane. Když se o tom moc nemluví, je pro tebe šok, když se ti to taky stane. Samozřejmě to bolelo, ale opravdu to beru jakou součást života a normálné o tom mluvím, možná taky proto, že to mám naprosto vyřešené, neplácám se v tom. Ale je pravda, že já jsem hodně přímá a zkušenosti mě naučily neplácat se v každé věci, protože bych jinak mohla život strávit v blázinci a to fakt nechci🙂 Přijde mi to tak lepší, události brát jako zkušenost.

kmarie81
25. čer 2020

@zuzkasim ano a právě protoze obě víme jaká je statistika a že se to stává mi přijde normalni neříkat nic do 12 t nikomu s kým pak nebudu chtít probírat neuspech. To že sem tu někomu jako příklad uváděla sebe a upřímně psala o svých pocitech, sem nebrala jako vylejvani srdíčka... A ano pořád si myslím, že ranne těhotenství a spontánní potrat jsou intimní věci, do kterých nechci každýho hned zatahovat asi stejně jako inkontinence (to není můj případ ale dle statistik to taky čeká lecktrou z nas) - taky nepřijdes v pondělí do práce a neoznamis - tak už si taku kupuju vložky na moč 🙂

j.a.n.i
25. čer 2020

@kmarie81 Pokud je pro tebe těhotenství tak intimni, tak to nerikej a taj to klidne az do porodu ale netvar se, ze se to ta jedina spravna cesta a ty co to reknou jsou hloupe a kdyz potrati, tak se pouci, ze se to nerika. To je prosze jen tvoje kobstrukce, kterou tu ale vnucujes jako univerzální prabdu.

kmarie81
25. čer 2020

@j.a.n.i autorka dotazů se jen zeptala tak sem ji odpověděla, dokonce tak jak radí gynekologove a ano před lidmi se kterými se potkávám pracovně a se kterými to nechci rozebírat to do 12 t budu určitě tajit, proč už sem psala a vyplatilo se mi to. A jak sem psala výš, nemá to s tebou cenu už jakkoli rozebírat.

aaaa15
25. čer 2020

@alizcka Nic bych nenahlasovala, není to tvoje povinnost. Navíc, jak píší ostatní, nemusí se hned nadarit. My jsme třeba plánovali, kdyz jsem měla tretaky a vedení mě chtělo od září dát znovu do 1. třídy. Tak jsem řekla, že bych raději pokračovala (od 4. třídy se odchází lépe než od 1.), ale o plánovaném těhotenství jsem neřekla nic. Nakonec jsem do 4. třídy vůbec nesla, otěhotněla jsem hned v prosinci na první pokus a v září se nám narodila dcera. Nakonec jsem nedokončila ani tu 3. třídu, od dubna jsem měla rizikové 🤷‍♀️

j.a.n.i
25. čer 2020

@kmarie81 No, kdyz nechces pochopit, ze tvuj nazor neni všeobecná pravda, tak to opravdu smysl nema.

kmarie81
25. čer 2020

@j.a.n.i já píšu jen to co si myslím já a dost lidí napříč celou zeměkouli, to neznamená, že někdo jinej, nemůže dělat něco jinyho. Nejsem ani tady na tyhle diskusi jediná s tímhle nazorem, ale z nakyho duvodu máš pocit, že mě musíš přesvědčit o ty tvy pravdě. Hele pro mě za mě tazatelce třeba porad ať si ještě dřív než bude mít sex pořídí celou vybavičku a do rohu ložnice postaví postýlku, jestli máš pocit, že to pro ni bude lepší...

Strana
z2