icon

Zkušební doba versus těhotenství

julyrose
12. led 2017

Uz par dni vim, ze jsem tehotna. Pracovni smlouvu mam na dobu urcitou presneji zatim do dubna s tim, ze do konce ledna jsem jeste ve zkusebce. Bohuzel jsem zjistila, ze v praci musim pracovat i s technickym lepidlem a redidlem..prace s lepidlem trva asi 10minut. Jako tehotna bych s tim nemela pri do styku, takze budu muset rici, ze jsem tehotna, takze predpokladam, ze mi ukonci smlouvu. Muzu se potom hlasit na pracak nebo jak dal, abych mela aspon nejaky prijem nebo jak mam dal postupovat ☹
Jenom podotykam, ze mam odpracovane 2,5 roku v

Strana
z3
verdos
13. led 2017

@prostenika85 Nepíšeš to správně. @julyrose to je jedno, neb tajit těhotenství nechce a navíc je jí špatně (i když teda málokomu je špatně v 2. trimestru, ale to už je další věc). Ale svými chybnými informacemi tady mateš ostatní, kteří jsou v podobné situaci a třeba zde hledají rady. Zakladatelka se samozřejmě může rozhodnout jak chce, i když je to horší, když se tady dozvídá rozporuplné informace ;).
A jinak všechno je stres a škodlivé pro miminko - jak teď lepidlo a řepidlo tak tajení těhotenství v 6. či 7. měsíci a stejně tak být na pracáku a nemít PPM. Vše má své pro a proti.

prostenika85
13. led 2017

@verdos Nemám zapotřebí tady s Tebou diskutovat. Zakladatelce jsem zodpověděla dotaz, toť vše. Nevím, jaké rozporuplnę info máš na mysli. V současné době by ji nárok na mateřskou nevznikl, do ochranné lhůty se nevejde, ve zkušebce ji můžou propustit i na nemocenské. To nejsou rozporuplné informace, ale fakt. Zakladatelka i ostatní v podobné situaci si to přeberou sami. A PPM můžeš dostat, i když jsi aktuálně v evidenci pú. Amen.

astyna
13. led 2017

....nehledě, že před nástupem do nového zaměstnání tě pošlou ke svému závodnímu lékaři na prohlídku, vč. kontroly moči na hcg.

PS: peníze nejsou na prvním místě - ještě je zlato a cenné papíry :D

lindeva
13. led 2017

@astyna kontrola moči na hcg? Já jsem při vstupní prohlídce moč ani nedávala...

astyna
13. led 2017

@lindeva

Já ano 🙂 i můj manžel nyní před lednovým nástupem. Včetně krevního obrazu, vyšetření na bílé krvinky (zda nejsme nemocní) apod. Riz. stupen 1 (já) a 2 (manžel).

absintka19
13. led 2017

@astyna ze zakona je lekarska prohlidka o tom zda je/neni schopna vykonavat praci. Nesmi se uvest zadna diagnoza nebo tehotenstvi. To jen na okraj. A uz vubec se netestuje na hcg, to je nesmysl, kontroluje se "obsah"...

kaja2016
13. led 2017

@julyrose Marodit jit muzes, ale po 14ti dnech ti ve zkusebni dobe na neschopence mohou dat vypoved. Ty muzes na te neschopence klidne preklepat tehotenstvi, ale nedostanes materskou. Jinak to lepidlo bych fakt neriskovala, nechci te strasit, inhalace takovyhle veci v tehotenstvi zpusobuje malformace. Nejrizikovejsi je druhy trimestr, ten prvni je miminko docela jeste chranene, takze treba ani tolik nevadi, kdyz mama nevi, ze je tehotna a pije, kouri atd...Ale opravdu lepidlo je chemikalie a dychat ho v tehotenstvi muze vazne poskodit miminko. Doporucila bych ti promluvit se svou gynekolozkou....

kaja2016
13. led 2017

to je pravda, co pise @absintka19. Resi jen zpusobilost k praci. A neni pravda, ze vetsina praci neni zpusobila k tehotenstvi, jak tu nekdo pise, to je opravdu nesmysl. To by tehotne vubec nepracovali a s dvema carkama by nastupovali na materskou🙂
@astyna a o jakou praci jde? Je mozne, ze to potrebujou vedet, kvuli tomu, jestli by ta prace nebyla rizikova pro vas a naopak vy pro tu praci🙂 Jinak to je opravdu nezakonne...Zamestnavateli neukazuji krevni obraz, proste jen napise zpravu / zpusobily ano/ne....

kaja2016
13. led 2017

@verdos Ted jsem nepochopila. Jak to je s tou vypovedi a ze se prodluzuje ochrana lhuta? Mohla bys mi to prosim jeste jednou vysvetlit. Je to na me slozity. Tohle neznam.

verdos
13. led 2017

@kaja2016

http://www.mpsv.cz/ppropo.php?ID=z187_2006_1
par. 15, odst. 2 (je to ve třetí části)

Prostě pokud teď ukončí práci vzniká jí ochr. lhůta v nějaké době. Ta začíná běžet a dny se z ní odečítají. Pokud si mezi tím najde další práci, lhůta neběží (neb pracuje). A za každý den v této nové práci se naopak k té ochranné lhůtě dny přičítají (neboť se tím prodlužuje doba, po kterou pracuje). Nevím, asi to neumím líp vysvětlit. Byla jsem v podobné situaci a měla jsem to i takto potvrzené, hledala jsem narychlo práci, abych o PPM nepřišla, neb mi vycházel konec ochranné lhůty necelý týden před možným nástupem na PPM.

kaja2016
13. led 2017

@verdos Dekuju, aha, vidis, to je fajn, ze to takhle je. Tim se da materska "zachranit". Akorat nerozumim te posledni vete. "Nestanoví-li se ochranná lhůta podle věty druhé, činí ochranná lhůta 7 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění; ustanovení odstavce 1 části věty druhé za středníkem platí zde obdobně." Ty tomu rozumis?

verdos
13. led 2017

Chápu to takhle: pokud nedošlo k zániku pojištění (ukončení práce) v době těhotenství, pak je to jen 7 dní. Případně méně (např. 4 dny - pokud pojištění (práce) trvalo 4 dny). Tzn. nepomůže, když žena otěhotní po ukončení zaměstnání, na těch 180 dní již nemá nárok (i když už je pak těhotná).

anetka1701
13. led 2017

pokud máš odpracováno 2,5 roku, tak bych doporučila oznámit těhotenství a čekat. Pokud te firma vyhodí, jdi na neschopenku (nech si jí napsat den před výpovědí) a normálně bud celé těhotenství doma na neschopence a pak máš nárok na mateřskou. Třeba tě nevyhodí 🙂

julyrose
autor
17. led 2017

@anetka1701 ano dva a pul roku v kuse, ale s tim, ze v nynejsi praci jsem prozatim pouze necele 3mesice, takze do konce ledna ve zkusebce :-/

julyrose
autor
17. led 2017

Holky, ja vubec nechapu tu ochranou lhutu :-/
Nejak nechapu do kdy je chranen zamestnavatel a kdy jsem v ochranne lhute uz ja?

verdos
17. led 2017

@anetka1701 Pokud už nebude zaměstnaná, tak nárok na mateřskou mít nebude ne? Bude pobírat nemocenskou až do (teď nechci kecat) 6. týdne po porodu a pak rovnou RD. Je tu na to ale skupina a tam jsou i holky, co tomu opravdu rozumí (věnují se tomu profesně) a ty to řeknou na 100 %.

verdos
17. led 2017

@julyrose Zaměstnavatel je chráněn ochrannou lhůtou. Jakmile budeš za ní, tak už nic nenadělá ;). Není ho před čím chránit. Prostě jen za pár měsíců bude muset hledat nového zaměstnance. Ale když zaměstnanec náhle a vážně onemocní, klekne mu ze dne na den a to je mnohem horší než nějaká těhule ;). Takže fakt není co řešit a před čím chránit. Peníze platí stát, ne zaměstnavatel, takže o nic nejde 🙂.
Ty, kdybys (čistě teoreticky) zítra skončila, začne ti od dalšího dne běžet ochranná lhůta, která bude trvat tolik dní, kolik dní jsi byla teď v posledním zaměstnání - což ti na PPM stačit nebude.

verdos
17. led 2017

@verdos Blbost, zkušební dobou je chráněn zaměstnavatel (ne ochrannou lhůtou). Se omlouvám, jedno dítě mi tu řve a druhé mě kouslo, tak jsem se pořádně nesoustředila na to, co píšu.

tyna666
17. led 2017

Ahoj, neprocitala jsem tu veškeré příspěvky, ale funguje to následovně. Ve zkušební době tě samozřejmě může zaměstnavatel vyhodit i těhotnou. V ochranné lhůtě jsi pak následujících 7 dní, nikoliv déle, během kterých, pokud půjdeš na pracovní neschopnost, marodis na předchozího zaměstnavatele, tj. že ti sociálka platí nemocenskou jakou kdybys byla stále zaměstnaná. Nárok na mateřskou máš tehdy, pokud máš v den nástupu na mateřskou odpracovan alespoň jeden rok za poslední dva roky, což mít budeš. Nemocenská automaticky konci dnem nástupu na mateřskou a na tu můžeš nastoupit 6-8 týdnu před termínem porodu. Nemáš li na ní nárok, čerpáš místo ní rovnou rodičovskou dovolenou.

anetka1701
17. led 2017

@verdos tak vzhledem k tomu, že jsem personalistika a dělám adminstraci i pro mzdovky, tak si troufám říct, že tomu rozumím dost dobře a je to přesně tak, jak jsem napsala 🙂 Nárok na peněžitou pomoc v mateřství (=mateřskou) má žena, která v den nástupu na mateřskou dovolenou byla účastna nemocenského pojištění minimálně 270kalendářních dní za poslední dva roky. Je naprosto šumec, u kolika byla zaměstnavatelů, jestli je na pracáku, na neschopence nebo jestli odchází z práce 6-8 týdnů před TP. Prostě má nárok, šlus. Mateřská se počítá z poslední práce, ve který byla. Papíry na mateřskou vystavuje poslední zaměstnavatel (přesto, že se občas cukají) - počítá se totiž z hrubé mzdy posledního zaměstnání.

verdos
17. led 2017

@anetka1701 Ty podmínky jsou tam dvě - 1) být v pracovním poměru (resp. musí trvat pojištění) nebo ochranné lhůtě a 2) mít odpracováno těch 270 dní.

luciehutt
17. led 2017

Nečetla jsem předchozí odpovědi. Měla jsem tu samou situaci. U dr jsem vyfasovala neschopenku. Zaměstnavatel tě pak může za 14 dní vyhodit. Dokud ti platí neschopenka, tak se na ÚP nehlásíš 🙂. Pokud nebudeš na neschopence tak tam musíš hned po ukončení smlouvy a budeš pobírat dávky. Ani v jednom případě nemáš bohužel nárok na mateřskou a musíš rovnou na rodičovskou. Je to na prd no ☹. Jestli se něco v roce 2017 změnilo tak se omlouvám.

anetka1701
17. led 2017

@verdos jop. Ochranná lhůta = 180 dní. To je +-6měsíců. K tomu se připočtou 2 měsíce (nástup na RD 8 týdnů před TP). To je 8 🙂 No a ten poslední měsíc je měsíc, kdy se o těhotenství ani neví :D takže jsme na 9měs. Ochranná lhůta platí do nástupu na MD, ne do TP. Je takto nastavená - pokud zaměstnanec zjistí těhotenství, oznámí to v práci a tam ho vyhodí, v pohodě se vejde 🙂 Pokud je ženská vyhozená z práce a na truc otěhotní, tak se nevejde 🙂 Pokud slečna čerstvě ví, že je těhotná (takže cca. 6tt?? ), připočte si ochrannou lhůtu 26 tejdnů, nástupem na MD 8 tejdnů před, furt se vejde.

tulikiss
17. led 2017

@anetka1701 ale ochrana lhuta neni automaticky 180 dnu, ona je max. 180 dni. Pani je ve zkusebce tedy pouze necele tri mesice zamestnana tedy jeji ochrana lhuta bude max tolik dni kolik dni byla v posledni praci.

anetka1701
17. led 2017

@tulikiss no pokud předtím pracovala v kuse 2,5 roku, tak by to mělo navazovat...

tulikiss
17. led 2017

@anetka1701 ale ona v predchozim zamestnani nebyla tehotna, tedy jeji ochrana lhuta byla pouze 7 dni.

anetka1701
17. led 2017

@tulikiss hele tohle přesně jsem řešila asi půl roku zpět - slečna u nás 2 měsíce, čerstvě otěhotněla... Tak jsem kolem toho docela běhala (jsem prostě hodná), že bych jí "zapomněla" ve stavu na neschopence, aby měla smlouvu a měla nárok na MD. No a právě že jsem vyzjistila, že pokud přechází z jednoho poměru do druhého a navazuje to, tak se ta ochranná lhůta těhotenství normálně počítá 180 dní.

tulikiss
17. led 2017

@anetka1701no na prednaskachnam to teda vysvetlovali jinak a na strankach ministersta prace a socialnich veci je to taky napsano dost jasne..... U žen, jejichž pojištěné zaměstnání skončilo v době těhotenství, činí ochranná lhůta pro vznik nároku na peněžitou pomoc v mateřství tolik kalendářních dnů, kolik činilo toto jejich poslední zaměstnání, maximálně však 180 kalendářních dnů.

anetka1701
17. led 2017

@tulikiss ok, zejtra se v tom znovu prohrabu, ještě mám maily a nějaký vytištěný papíry co jsme to řešili 🙂 já žila celou dobu v tom, že pokud byla dlouho v kuse v práci, je to OK.

absintka19
17. led 2017

@anetka1701 tulikiss ma pravdu 🙂

Strana
z3