Změna pobytu na neschopence. Jaký je postup?

martina995
31. bře 2020

Milé ženy, chtěla bych se informovat jak to funguje teď v roce 2020 a ještě při této krizi. Jsem 27tt, na neschopence k vůli špatným podmínkám pro mě v praci. Potřebovala bych jet k rodičům na 4 dny od ČT-NE. Jde o problémy v rodině. Jak postupovat? Na netu jsem našla staré příspěvky, tak by mě zajímalo jestli to funguje pořád stejně. Zavolat dr ta vypíše formulář a posílá na socku? V tom případě to asi už do tohoto čtvrtka nestihnu nahlásit? Budu ráda za každé info.

zizlikova1987
31. bře 2020

No v prvé řadě nemáš být na PN, ale máš překážky na straně zaměstnavatele a mele a být doma za 100% platu a neomezeně vycházkama.

K dotazu. Ano mudr. může změnit místo pobytu a hlásí to na sociálku. Zavolej mu, on to také se do systému a je to. Dnes už to dělají přes tu e neschopenku, takže by to měly vidět hned.
Ale záleží zda k tomu bude ochotný.

aneta15
31. bře 2020

@martina995 já to řešila před koronavirem. Doktor mi řekl, že může přestat neschopenku jen ve vážných případech. Jako výměna oken, nejde elektrika atd. Řekl mi, že pokud chci nějam jet tak to musim risknout. Chtěla jsem jet na týden s dětmi na chatu. Ovšem nemyslím si, že v této době bude chodit kontrola. Já byla na rizikovém celé těhotenství a nepřišel nikdo. I když mě bylo tak špatně, že jsem to až na pár výjimek dodržovala.

martina995
autor
31. bře 2020

@zizlikova1987 Děkuji, ono je to trochu složitější s tou mojí neschopenkou, ale to tady nebudu rozepisovat. Zítra si zavolám a domluvím se. Myslela jsem že budu muset osobně, ale jestli to jde takhle jednoduše... Paráda
@aneta15 děkuji za Vaši zkušenost. Skusim se domluvit s mojí dr. On si to nejspíš každý doktor dělá podle sebe. Kdyztak to risknu, jelikož situace už se nedá zvládat.

aneta15
31. bře 2020

@martina995 přesně tak záleží na doktorovi, mě řekl, že bez závažných důvodu neexistuje. Ze by po něm šla pojišťovna. Moje ségra dělala rekonstrukci domu, bydlela u našich 4 měsíce a pobyt ji přepsali bez problémů. Asi bych to taky riskla.

hezz17
31. bře 2020

@aneta15 já byla na pn od 14.týdne kvůli krvácení a pobyt jsem za tu dobu měnila tak 7x? Na pár dní k rodičům... bydlíme v bytě a pres léto by mě tu hrablo. Nikdy nic neřekl, ale vždycky jsem to řešil jen se sestrickou.

aneta15
31. bře 2020

@hezz17 tak se tomu mému nechtělo.

hezz17
31. bře 2020

@aneta15 no, já se možná ani nedivím. Protože já třeba byla na kontrole placnu 3.A říkala jsem že 27.-30.bych jela někam a sestřička si to zapsala, a pak těsně před to posílala na sociálku. A věřím tomu, že k tomu musí být i ten důvod, jak říká tvůj dr., protože je pravda, že když je člověk na pn, tak by měl být doma. Ale byla jsem fakt ráda, že mi to umožnili 🙂

lv
31. bře 2020

Já pri neschopnosti roční měnila 1x, podruhé s mnoha pripominkami nepovoleno.

delinka1
13. dub 2020

Ja při delší neschopnosti měnila misto pobytu jednou a problem to nebyl. Stacilo zavolat doktorovi. Ale je pravda, ze to melo svoje vážné důvody, tak tezko říct, jestli by mi vyhověl, kdybych jen chtěla jet k rodičům na víkend a zpět. Podle mě je to stejne o lidech, každý k tomu pristupuje jinak