Cherry rajčata a jahody na balkoně. Jak pěstovat?
Ženy, rozhodla jsem se, že letos chci více využít náš balkon. UVažuji o rajčátkách a jahodách, aby děti měly co zobat. Podělíte se prosím o zkušenosti z praxe? Ještě dodám, že tam docela praží sluníčko, bude to chtít často zalívat. Taky mám ty zadělávací skla, což může být výhoda. Jo, a jsem dost nedisciplinovaná a vydrží u mě jen silné rostliny, většina mou péči nepřežije 😉 Ale jsem motivovaná ,tak třeba to půjde. Jsou nějaké druhy extra vhodné na balkon? Díky moc všem!
Šlo by to i bez samozavlažování, jen musíš zalívat denně. Nádoby větší, ať mají kořeny místo. Odrůdy přímo označené jako balkovoné
Možná se zrovna jahodám nedařilo kvůli samozavlažovacímu, že měly moc vlhko? Těžko říct. Samozavlažovací má velkou výhodu v tom, že na to zalévání nemusíš tolik myslet, a i když praží sluníčko, tak to neuschne, když den nezaliješ.
Truhlíky mám Plastkon Fantazie, ale na modelu nesejde, princip bude u všech stejný.
Pěstujeme už roky. Normálně ve velkém kýblu, teď máme pár let už i velké květináče s podmiskou, ale i tak je nutno zalévat denně. Odrůdy nevím, cokoliv. Úroda je vždy, na takové to zobnutí super. Jahody nám moc extra nejdou, něco málo se urodí, ale většina toho jakoby zaschne i přes včasnou zálivku. V době dovolené nám rajčata každý druhý den chodí zalévat mamka, přežijí i na jižní straně, zasklený balkón.
Do kbelíku či většího květníku doporučuji odrůdu Bajaja, pod to dej podmisku. Na jedné rostlině bude přes 100 rajčátek. Rozměry rostliny jsou cca 50x50cm.
Na balkoně mám už léta rajčata, okurky svačinky, malinu balkónovou, jahody balkónový i měsíční malé (ty už mám pět let ) vždycky prezijou zabalené na balkoně i zimu. Zkoušela jsem i papriky ale z těch bylo prd a meloun z toho taky (no ne úplně meloun nějaký malý melounky to měli být bylo to od Starkla). A hrášek máme. Máme dlouhý truhlíky podél zábradlí a pak takový kyslíkový. Zeminu prohnojim než začnu sázet toť vše.
Jsem to už vzdala, protože máme balkon na JZ a praží nám tam slunce tak, že jim vždy spálí listy, dokonce i kaktus tam slunce popálilo. Máme pouze jahody, které jde dát tak, že jsou na parapetu okna částečně kryté naší lodžií. Hrášek už taky nezkouším potom, co ho 2x skoro celý ožraly housenky.
@mariti ahoj, taky doporučuju samozavlažovací truhliky. Dospod keramzit (provzdušni pudu), pak substrat a trošku hnojiva (pozor na množství, mene je více a více dovede spálit koreny).
Jahody v truhlicich se mi osvědčila odruda Mara de Bois. Jsou to středně velké sladké plody prave vhodne pro pestovani v nádobách. Je to odruda staleplodici, takže jsou jahody od cca kvetna/června do prvního sněhu.
Fajn je taky odruda Měsíčních jahod - malé sladké jahudky podobné chutí tem lesním.
Rajčata... mam sice zahradu, ale cherry pestuji v kvetinaci. Chce to průměr tak 30cm... kdyz sazis sazenice, tak rozdrť ke korenum vaječné skorapky. Dodají rajcatum tolik potřebný vápník. A pak to uprostřed sezóny ještě zopakuj. Kup si bambusove tyče jako podporu pro ně. I malá rostlinka se dokáže pod tíhou plodů zlomit. Bambus je super v tom, že vydrží vlhko. Dle jednoduchého návodu na netu a provázku snadno vyrobis podporu po obvodu.
Jak jahody tak rajcata hnojim hnojivem rozpustnym ve vodě Kristalon plod a kvet. Tedy od kvetení přes plody. Osvědčil se mi.
V truhlicich se mi ještě vyborne daří špenátu, bazalce (ta chce mrcha hodne vody) a Verbene citronové (neboli Aloisie) - super na caj, ma podobne účinky jako medunka a navíc odhani komáry.
Do kvetinace (vetsiho) je fajn i levandule. Ta není náročná na zálivku. Dal taky bylinky: oregano, tymian, saturejka, rozmarýn.
Držím palce a kdyztak se ještě ptej.
Super jsou i salaty. Utrhnes jen co potrebujes do salatu a oni zase dorostou. Zkousela jsem i kedlubny (byly mensi ale dobre). Redkvicky i mrkev. Samozavlazovaci truhliky nejsou nutne ale musis pravidelne zalevat. Papriky nedopadly dobre. Nemela.jsem uzavreny balkon a znicili mi to svilusky
@mariti Na jahody je super kaskádový truhlík, a rajčata i papriky se dají pěstovat v květináčích 😊
Samozavlažovačky pomůžou. I když mám jen ty nejlevnější a začínám trochu závidět sousedce ty její lepší kusy.
Jinak jahody jsou nezmar. Koupila jsem před pár lety na trhu normálně celoroční zahradní, dva druhy, od té doby se to vesele plevelí. Z dvou květináčů mám šest truhlíků. Chcípne mi obvykle úplně všechno, až na ty jahody, ty jsou nesmrtelná. Jednou jsme na konci srpna odjeli na čtrnáct dní pryč a přihnaly se nečekané vedra. Většina pak po zalití obrostla. Něco chcíplo, ale zbytek se rozmnožil tak, že to byl jen dočasný výpadek. Taky jsem si tenkrát pořídila dvě rostlinky měsíčních jahod a to je extra level plevele teda. Jak to nestíhám stříhat, tak to roste převisle z truhlíku až na zem a absolutně to tomu nevadí. Z péče nic. Co dva roky to přesadím a každý rok na jaře ostříhám staré listí a nějaké ty zapomenuté oddenky (ty se snažím stříhat přes rok, ale prostě někdy uteče). Občas to podleju biohnojivem.
Letos budu zkoušet poprvé hrášek. Dcera si vyprosila. Tak uvidím.
jo... a balkon ma na JZ, jsem zapomněla dodat. Svítí tam celé odpoledne.
Nam sa podarilo jeden rok potom uz nie.
Já půjdu proti proudu, samozavlažovací truhlíky jsem zrušila, bývá v nich strašně málo místa na substrát potažmo na kořeny rostlin. Místo nich bych šla do Lebišových truhlíků. Já mám hodně místa, takže jsem koupila obrovské truhlíky na eshopu 4home (Bama Legno). A velmi se mi osvědčilo použití hydrogelu (pod každou rostlinu polévkovou lžíci, nedávat na povrch!).
Rajčata můžete vysít ještě teď, osvědčily se mi odrůdy Primabella, Datlo, Goldkrone. Když koupíte nehybridní semena (na obalu nebude napsáno F1), můžete si uchovat ze zralých plodů vlastní semínka na příští rok

Měla jsem cherry rajčata i jahody, oboje v samozavlažovacích truhlících. S rajčaty mám dobrou zkušenost, jen jsem je zalévala a občas přihnojila. Na sluníčku se jim daří. Měla jsem odrůdu Vilma.
Jahodám se u mě nedařilo, nevím, čím to bylo. Pár jich bylo ok, jiné byly divně seschlé, bez chuti. Celkově jich bylo hrozně málo, za tu námahu to vůbec nestálo.