icon

Jak ušetřit za topení v bytě a nezmrznout?

lenikss
3. únor 2025

Ahoj holky. Bydlim sama a mam topeni na zdi na strope. Netopím nijak extra a uz ted budu mit asi 5 tisic nedoplate!!! To topeni zere hrozne moc energie… potrebuji radu jak přežít v byte a nezmrznout a zatopit si a abych nezkrachovala☹(( prosim kdo se v tom vyzná tak poradíte nejaky přímotop to nežere skoro vubec energii ? Moc dekuji

lv
3. únor 2025

Topení klasické nežere tolik, jako přímotopy, s těmi budeš doplácet ještě víc. Zvedni si zálohy, ať pak nemáš nedoplatek.

lenikss
autor
3. únor 2025

@lv jenže já nemám klasické topení ale nahoře na stropě je jak kdyby ten přímotop a žere moc

lv
3. únor 2025

@lenikss jako infrazářič? Jinak to nechápu, na stropě..

barmil
3. únor 2025

@lv to bude klima, dá se s ní i topit, to se ale vážně nedoplatí.

lenikss
autor
3. únor 2025

@barmil je to na zdi nahoře ale opravdu to žere hodně.. prosím poradíte něco co žere opravdu extra málo? Klíně hoďte nějaký odkaz na přímotop nebo něco.. ja tomu absolutbe nerozumím moc děkuji

lv
3. únor 2025

@barmil a jo, to mi vůbec nedošlo 😆.. jinak úplně bez topení? Fakt tedy jen vysoké zálohy, ať to pak není najednou v nedoplatku.

barmil
3. únor 2025

@lenikss a v byte není normální topení? Jako ústřední?

lenikss
autor
3. únor 2025

@barmil ne neni tu nic…

miryp
3. únor 2025

Tak přímotopy nejsou žádná výhra, ty žerou zrovna tak. Buď si navyš zálohy, abys pak neměla vysoký závazek v jednom měsíci, nebo hledej pronájem s jiným způsobem vytápění.

petulkadodo
3. únor 2025

@lenikss Všechno topení na elektřinu v bytě hodně žere a je drahé. Jediná možnost je omezit úniky tepla. Kolem oken a pod dveře ručníky nebo deka, ať tam netáhne, na zem koberec. Na okna silnější závěsy. Když svítí, pustit slunce a tím i teplo dovnitř, na noc je pečlivě zatáhnout. Důležité je taky topení pořád nevypínat a nezapínat. Lepší nechat pořád mírně zapnuté tak, aby stěny nikdy nevychladly. A pak samozřejmě smířit se s nižší teplotou, třeba kolem 18 stupňů a chodit doma ve svetru a teplých ponožkách.

elesse
3. únor 2025

Jak sis ten byt pronajimala kdyz nema topeni? Klimou se nedoplatis, budes v tom za rok za 40…

evaviki
3. únor 2025

To nemusi byt klima, ale treba infrapanely. Jsou to desky, ktere vyhrivaji pouze tebe, ne prostor celkove. Mama to ma v domecku pro kocky. kdyz pod tim lezi, je jim teplo. Kazdopadne to ma byt jako doplnek, rozhodne to neni nahrazka topeni, protoze to moc neotepli vzduch,.To te jakykoliv ohrivac vyjde levneji. Zkusila bych na tvem miste olejovy radiator do zasuvky a zjistit si, zda nemas moznost mit nocni proud. Pokud by to klima byla, tak bych taky radsi volila ten radiator. Nemas foto?

kekita
3. únor 2025

Naopak, pokud by tam měla klimu, tak ušetří 2/3 energii (klima na vytápění má SCOP kolem 3 nebo 4). To znamená že odebírá 1kW ze sítě, ale klima topí 3kW. Zatímco infrapanely topi 1:1 - tj. co jim dodáš, to vyzáří.
Tady asi nic nepomůže-na kolik topíš? Říká se, že každý 1°C je +10% nákladů.
Co by ti pomohlo je domluvit se s majitelem a nechat nainstalovat tu klimu.... Při elektrickém vytápění se totiž během jedné zimy zaplatí.

hanka_12345
3. únor 2025

obavam se ze primotop kterej nezere moc neexistuje.

1pomnenka
4. únor 2025

Topení elektřinou je drahé, je úplně jedno, zda máš přímotop, akumulačky, vzduch - voda, země - voda, topit plynem také není za hubičku......V zimě platíš jako blázen, tak to máme všichni. Kamna na dřevo by ti také nevyhovovala, protože nemáš dřevo na topení. Nevím, proč ses nastěhovala do bytu, musela jsi vědět, že to bude drahé. Byt v paneláku s dálkovým topením o moc levnější nebude. Celý den jsi ve škole nebo v práci, byt máš jen na přespání, ne? Nikdo netopí v bytě, kde celý den nikdo není. Zatop si až večer, to je jediná možnost, jak ušetřit. Nebo si najdi jiné bydlení.

barmil
4. únor 2025

@lenikss nastav si tam třeba 20st ať to temperuje. Tak to máme my a stačí to. Když se zavíraji dveře a pak se vaří atd, je kolikrát teplo až moc. Na noc stačí 18, jen aby to moc nevychladlo. Mám nastaveno 18 na noc, dotopi se na 20 než vstavame, po odchodu to temperuje na 20. Zima tu není, ani když venku mrzne.

betelgeuzz
4. únor 2025

Podstatné není, jaký máš teď nedoplatek, ale jaké máš zálohy. Taky to, jak dlouho v bytě bydlíš. Tipuji, že krátce. Podstatou ročního účtování je, že platíš zálohy i přes léto, kdy se netopí, ale předplatíš si i na zimu, kdy je spotřeba velká. Pokud ses nedávno nastěhovala, tak nemáš předplaceno z léta. Pokud míváte vyúčtování někdy na jaře, tak je potřeba dát si vyšší zálohy, aby tě pak nedoplatek nepřekvapil.
Další věc je, podle čeho sis nastavila výši záloh. Kdo v bytě bydlel před tím? Topil stejně, jako ty? Protože dát si zálohy stejné, jako měl člověk před tebou, nemusí být správné.
A pak samozřejmě šetřící tipy, které píší nade mnou.

jannym
4. únor 2025

Infrapanely topime a nezerou zas tak moc, otazka je jak je nastaveny tarif, jestli je tam zohlednene topeni elektrinou atd. i jak jsou nastavene zalohy

aedoss
4. únor 2025

Taky dělá hodně, zda jsou v bytě nová okna, zda je byt zateplený, kde se byt v domě nachází a zda jsou byty kolem obydlené. Byli jsme na prohlídce v jedné bytovce a na vyúčtování byla docela šílená cena za vytápění. Při prohlídce jsme pak zjistili, že bytovka je skoro prázdná, byt je nad sklepem, krajní a paní si opravdu hodně topila. V domě jsme topili elektrickými rohožemi v podlaze, ale měli jsme nějaký ten speciální tarif. Docela jsme platili málo třeba oproti plynu. Teď jsme v bytě, kde jsou jen infrapanely. Mně to nevyhovuje, zdá se mi tu pořád zima, navíc není zatepleno, od zdí jde dost zima. Na vyúčtování čekáme. Ten tarif pro vytápění přímotopy tu nejde nastavit, musel by se vybourat a udělat nový rozvaděč.

hanka_12345
4. únor 2025

Doporucila bych zvysit zalohy byt na 3000/mesicne. Pak nemusis byt nervozni a nemas sok.
My s manzelem bydleli pred xx lety v byte kde se zalohy nezvysovaly,platilo se tam celkem nula nic a pak jsme 30 000 doplaceli.
Zvysili jsme to a kazdy rok nam vraceli treba 14 000

lenikss
autor
4. únor 2025

Majitelka řekla ze když v byte nejsem tak mam dat na 10 stupnu ale kdyz dojdu z práce domu tak je v byte hrozná zima !!! Opravdu hrozná. A to me řekla ze mam dat na 20 stupnu ale to se nevytopí ten byt 1+1.. a navic mam souseda a ten netopí vubec. Byt není zatopen zevnitř a nikdo podemnou ani nadměrnou netopí

hanka_12345
4. únor 2025

@lenikss a nejde to pořesit nejak na dalku? ze bys topila treba do 5 rana a pak si to zapla nez pujdes dom treba 3h pred odchodem z prace
Ja kdyz jsem bydlela v byte tak jsem hodne jezdila na vikend pryc a proste sem netopila. J fakt ze kdyz sem se vratila v nedeli ze tam byla kosa takovych 15°, ale zas se to vytopilo celkem. Ale to byl obr byt kde jen obyvak byl jak jedna primo obytna cast garsonky takze to trvalo. Verim ze mensi byt by byl vytopeny drive

hanka_12345
4. únor 2025

me jeste napadlo, asi ale se budete vy vsichni tady smat :D ale ja jsem strasne zmrzla vecne a ikdyz z manzela teklo, ja klepala kosu :D Koupil mi k narozeninam elektrickou decku :D S tim sem prezila docela dobre :D a nez to zahralo celkem slusne me, doma uz bylo vytopeno takze jsem jen odhodila deku a byla spokojena :D

alice180
4. únor 2025

@lenikss kouknout po jiném bydlení kde se nebude topit elektrikou. My chce koupit byt a tři už jsme museli odmítnout právě kvůli topení na elektřinu.

aedoss
4. únor 2025

@alice180 zase pokud je v těch bytech možnost mít tarif d57 (ted si nejsem jistá tím číslem), tak to nejsou až takové pálky za topení elektřinou, ale taky tedy záleží na dalších (jestli jsou ostatn8 byty vytápěny, dům zateplen, vyměněná okna).

betelgeuzz
4. únor 2025

@lenikss a ten byt opravdu vychladne na 10 stupňů přes den? to mi příjde šílený. My, když odjíždíme na delší dobu, tak dáváme teplotu na 15, ale stejně se to drží kolem 17. A když jsme doma, ráno se nám zatopí na 21 -22, pak netopíme a klesne to tak na 19 a odpoledne se zase zatopí na 21 - 22 a drží to až do rána. Když nemrzne, tak se to drží na 21 i bez topení.
Za těchto podmínek bych hledala jiné bydlení, nebo chtěla nějakou slevu, pokud teda nájem není extra nízký, protože počítá s vysokým účtem za topení.

misha31
4. únor 2025

Nekdo ma nedoplatek treba 60 tisic...5 mi moc neprijde. Jake jsou zalohy? Topis tedy cim? Vyfot to. Klasicke primotopy sezerou hodne energie a prodrazi se to

20190418
4. únor 2025

A kolik máš teda v bytě stupňů, když přijdeš domů a přes den to máš vypnuté? Jako pokud nemáš vůbec zateplený byt, špatná okna, topíš něčím pochybným na elektřinu a ještě vedle tebe nikdo netopí, tak podle mě žádné řešení není. Já bydlím v paneláku, v přízemí, pod námi nikdo není, ale zase přes nás vedou stoupačky do vyších bytů... já netopím vůbec a v obýváku, kde nevětrám, mi teplota pod 20 neklesá. V ložnici jedu přes noc ventilačku bez topení a ráno mívám min. 15C...

hanka_12345
4. únor 2025

my jsme v baraku-starym.
Mame kamna v obyvaku s tim ze to opravdu vytopi i pokoje nahore. Ale ne treba uz koupelnu ta je dostavovana nejak pozdeji (druha koupelna-jednu mame v prizemi) a je blbe zaizolovana. Takze tam si topim primotopem kdyz se jdeme koupat. Dale mam na elektrinu bojler,kuchynske spotrebice a pracku.
Zalohy mam 4500 a kdyz to prepoctu kolik mi vraceli minule tak mesicne tu spotrebujeme 3400kc
Takze si to cca odvod kolik tak bys mohla mit zhruba spotrebu. My jsme 2+2

Myslim si ze se zalohami 6000/mesic ti jeste nakou stovku vrati