Který prášek opravdu vypere dětské skvrny?

12. únor 2024

Ahoj! Potrebovala bych tip na spolehlivy (idealne levny) praci prasek. Jsme peticlena rodina prasatek, peru v podstate denne, takze velka spotreba. Jsem jeste na rodicaku, takze obracim kazdou korunu. Jenze bohuzel jsem znicila levnym pracim praskem (10kg za 300 Kc - no nekup to!) spoustu obleceni, na kterem zustaly nevypratelne fleky.
Premyslim o nejakem profesionalnim prasku, klidne velke baleni treba 50kg nekde z velkoobchodu… nemate s tim zkusenost? S cim jste spokojene vy?

bunicka
12. únor 2024

S práškem neporadím, ale pokud je čas a skvrna se dá hned vyprat, tak používám ručně Žlučové mýdlo 🙂

verunnaj
12. únor 2024

Jelen a když jsou fleky od trávy, omáčky atd tak přípravek Neflek (lehce pokapat, promnout, nechat působit a pak normálně vyprat)

laloogrey
12. únor 2024

Na skrvny rozhodně doporučuji tento sprej https://www.dedra.cz/cs/tf9034-prvni-pomoc-na-s... Ještě se mně nestalo, že by nějakou skrvnu neodstranil (od trávy, borůvek apod.). Nastříkat, nechat působit a potom v rukách mýdlem vyprat... 🙂

erchia
12. únor 2024

Nevím, jak to splňuje cenovou nenáročnost, ale docela se nám osvědčil sprej od Feel Eco, a pak hlavně sypký Sanytol na prádlo, což je tedy zároveň dezinfekce a dost to tím smrdí, ale skrvny to docela spolehlivě odstraní... Co se týče smradu, tak dávám ještě promáchání. Nicméně je mi jasný, že to není levná záležitost, snad kdyby měli někde v akci... nebo tak 🙂 Jinak pereme všechno v lovele, páč jiné gely mi začaly dost smrdět.

zuzkasim
12. únor 2024

Není skvrna jako skvrna. Často se vyplatí ji přeprat hned v ruce jádrovým nebo žlučovým mýdlem, pak dát věc teprve do pračky. Na krev nesmí teplá voda, na mastné stačí lehce kápnout jar, hezky vysvětlený rozdíl na co třeba to žlučové a na co jádrové mýdlo je tady https://bydleni.instory.cz/1476-taky-to-nevite-.... A pak některé materiály, jako vlna či hedvábí, jsou choulostivé, na ty se zas musí jinak. Pokud se podaří o skvrnu postarat včas, pak se dá prát i v nějakém levném pracím prostředku. Prací účinnost samotné teplé vody je nějakých 60%, prášek to pak je schopen vylepšit cca o 10 - 20%.

autor
12. únor 2024

Ja jsem chaotik a tak tak zvladam vsechen ten kolotoc. Kdyz se mi decko zlije jogurtem a upatla od boruvek, prevlecu ho, hodim do spiny a neresim, jelikoz kdyz bych mela jeste hned prepirat fleky, tak mezitim ti raradi vyvedou nejakou dalsi katastrofu 🙄 Takze potrebuji naky profi dryak, ktery odstrani i zaschle a odolne skvrny. Byla jsem vzdy spokojena s Arielem, ale jak rikam, hledam neco levnejsiho, jelikoz mame spotrebu fakt velikou - cca 6kg na mesic…

ajja87
12. únor 2024

Úplně ti rozumím,jsem na tom úplně stejně jako ty... takže se s dovolením pripichnu...

ellyem
12. únor 2024

Na skvrny pouzivam Feel Eco a peru bud v Jelenovi, Lovele nebo klasickem prasku z DM na bile pradlo.

prejeta_zaba
12. únor 2024

Predpirat kostkou jádrového mýdla a peru pouze v sypkém Persilu nebo Arielu na bílé prádlo. Ostatní smrdí a nepere. 🤢

linusha
12. únor 2024

Já na skvrny používám žlučové mýdlo z DM a peru v Lovele

autor
12. únor 2024

Nasla jsem ted tohle… co si o tom myslite?
https://www.profarm.cz/katalog/drogerie/praci-p...

ninive211
12. únor 2024

Super odstraňovač skvrn je od Sanytolu...zároveň desinfikuje. jen moc často není k sehnání v akci. https://www.tsbohemia.cz/sanytol-dezinfekcni-od... Lze nechat působit bokem třeba v kyblu (pro intenzivnější odsranění) a zároveń přidávám odměrku do zásobníku k pracímu prášku.
Od tchyně jsem měla německý Persil (dovězla z DE manželova sestřenice), fakt pral dobře, skvrny vypral, to jo, jenže zároveň s nimi sedral třeba i obrázky na tričkách, bodyčkách, takže zničené oblečení...:-/ A to jsem prala normálně na 40 %

trilien
12. únor 2024

Používam 3% H2O2 nakvapkam na škvrnu, nechám chvíľu pôsobiť a periem (v mydle, kt si robím sama a v pracej sode).

anniej
12. únor 2024

Já používám perkarbonát sodný. Naložit do lavoru, zalejt horkou vodou (tím se ten perkarbonát aktivuje) a nechat v tom chvíli, pak přeprat. Zatím to funguje, sundalo mi to krev, borůvky, kečup a různý omáčky ze školky 😅 A jak už bylo řečeno tady, i peroxid vodíku smíchaný se sodou, používám jedlou a nějaké mýdlo/saponát.

slunea
12. únor 2024

Fleky od borůvek namáčím do perkarbonátu s taedem, viz anniej nademnou. Je levný, fleky za chvilku zmizí. I ty zaprané to vybělí. Fleky od omáček zas před praním přeperu žlučovým. Na žluté skvrny (kari, pomeranč) pomáhá glycerin. Pak je jedno, v čem peru. Balení denkmitu mi vydrží několik měsíců, a to peru i pleny.