Praní v paneláku po 22 hodině. Jak to se sousedkou řešit?
Dobrý den bydlíme v paneláku při nastěhování nám bylo rázně řečeno od sousedů že tu je noční klid od 22 hodiny do 6 hodin nikdy s námi problém nebyl jen paní vedle nás která tady bydlí už dele pere po 22 hodině někdy klidně i ve 4 ráno když za ní přítel šel a slušně a v klidu ji řekl že nás to ruší jestli by to nemohla vyhnout byla arogantní ! Přes to stejnak pere po 22 hodině jak by jste to řešili ?
@betelgeuzz Nizky tarif funguje porad... u CEZu v nasi lokalite 22:10-24:00, 00:00-4:11, 16:55-18:56...primo z profilu CEZu...
Nasi sousedi (stary dum predelany na radovy) maji pracku, ktera zni jako kdyby prala kameny... Doma to slysim jen malinko na chodbe, ale venku na zahrade vzdycky hledam, kdo jede s valnikem z lesa 😆 Nam to nevadi, ale takova pracka v byte by byla fakt peklo. Radu ale nemam... nez aby k ni chlap s usmevem zasel s uprimnou nabidkou... omrknul jestli je pracka vyrovnana, nenarazi do neceho, koukl do filtru... podlozka pod pracku stoji par korun.
@jane46 nizký tarif ano, ale čas, kdy platí, si určuje distributor. Někdo ho už vůbec nemá, někdo ano, ale nemusí být v noci.
Jinak tchýně byla taky zvyklá prát v noci, protože byl noční proud. Celou noc chodila a prala jednu pračku za druhou. Teď se těžko přesvědčuje, že když má soláry, tak má prát, když svítí slunko 🙂
@betelgeuzz Tak ono i záleží co mají ve stanovácha ne jen v domovním řádu. My máme ve stanovách třeba ustanovené i pokuty za neudělání úklidu,brigády apod...
@martt a když ti ji někdo nezaplatí, tak co? Budeš řešit přes soud a zaplatíš za vymáhání víc, než bude pokuta.
Vždyť přece máte nějakého domovního důvěrníka, ne? To byste měli řešit s ním. Nevím, jaký je pak další postup, ale kdyby šlo o rušení nočního klidu – třeba že má někdo nahlas hudbu nebo pořádá párty – tak asi voláš policii. Ale tohle nevím, jestli se dá posuzovat stejně.
@vapi32 domovni duvernik byl naposledy za komunistu🙂
Píšete, že pračka není slyšet....No, taky ale záleží jaká pračka. O 5ti leté pračce nevíme, je fakt tichá. Ale v bytě, kde máme nájemnici, jsme ještě loni měli asi 12ti letou pračku, která byla slyšet i do sklepa, přes 3 patra, obzvlášť pri ždímání. Nikdo si nestěžoval, taky nás ale nikdy nenapadlo prát v noci.
@maciceksta tak já třeba peru v noci skoro furt. 😀 hlavně, když je hezky počasí a můžu dát prádlo ven. Takhle to nastavím tak, aby to dopralo ráno, povesim to ven, jak jdu do práce a v podvečer, když se vracím s dětma ze školky, tak je to suchý. 🙂
Ale my jsme v baráku no, tady je to jedno. Nicméně bydlela jsem taky v paneláku, tam jsem v noci neprala, ale nikdy jsem žádnou pračku neslyšela. Tak bych řekla, že to má paní prostě blbě umístěny.
A taky nechápu, co père tak často, když nemá děti. 😀
@martt a když ti ji někdo nezaplatí, tak co? Budeš řešit přes soud a zaplatíš za vymáhání víc, než bude pokuta.
@betelgeuzz a tak ono kdyz jako vlastnik porusujes predpisy, svj te muze o byt i pripravit🙂
@betelgeuzz a tak ono kdyz jako vlastnik porusujes predpisy, svj te muze o byt i pripravit🙂
@elesse tak to by mě zajímalo, jak. Jako že když pereš v noci, tak příjdeš o byt? Nebo že neuklízíš v domě? Takže když si v baráku schválí nesmyslný stanovy, tak pak připraví někoho o byt?
@jane46 nizký tarif ano, ale čas, kdy platí, si určuje distributor. Někdo ho už vůbec nemá, někdo ano, ale nemusí být v noci.
Jinak tchýně byla taky zvyklá prát v noci, protože byl noční proud. Celou noc chodila a prala jednu pračku za druhou. Teď se těžko přesvědčuje, že když má soláry, tak má prát, když svítí slunko 🙂
@betelgeuzz V bytových domech (panelácích) obvykle nejsou různé tarify elekťřiny, to bývá u RD, kde jsou bojlery. Možná paní dřív bydlela v RD a je zvyklá na "noční proud", ale u paneláků se obvykle denní a noční proud nerozlišuje...ale můžete samozřejmě o nějakou výjimku.
@elesse tak to by mě zajímalo, jak. Jako že když pereš v noci, tak příjdeš o byt? Nebo že neuklízíš v domě? Takže když si v baráku schválí nesmyslný stanovy, tak pak připraví někoho o byt?
@betelgeuzz samo, že je to blbost, když vidím, co se děje vedle ve vchodě a nikdo nic nezmůže, tak nějaká pračka je fakt prd (byť chápu tu bezmoc a nevyspání), ale SVJ absolutně bez šancí, je to nevymahatelné
a nebo je paní jen chce vyštvat, když říkala, že měla zájem o ten jejich byt,či co tu autorka diskuze psala, tak to zkouší
Já nevím, na takový dotaz anonym? Nejvíc je to slyšet "když ležíme na polštáři", je to takový hluk, že je to budí. Soudedka žijící sama pere každou noc 2 pračky prádla. Začíná mi to trochu připadat jako trol...
@maciceksta tak já třeba peru v noci skoro furt. 😀 hlavně, když je hezky počasí a můžu dát prádlo ven. Takhle to nastavím tak, aby to dopralo ráno, povesim to ven, jak jdu do práce a v podvečer, když se vracím s dětma ze školky, tak je to suchý. 🙂
Ale my jsme v baráku no, tady je to jedno. Nicméně bydlela jsem taky v paneláku, tam jsem v noci neprala, ale nikdy jsem žádnou pračku neslyšela. Tak bych řekla, že to má paní prostě blbě umístěny.
A taky nechápu, co père tak často, když nemá děti. 😀
@me_druhe_ja Já spíš naražím na to, že jsem veděla, že tu pračku mám fakt hlučnou. Takže jsem měla blbý pocit, že to může oběžovat i přes den, natož v noci. Jen jsem chtěla říct, že pokud je paní starší, sama, tak tu pračku taky nemusí mít nejnovější, a že opravdu ty starší pračky prostě hlučné byli. Navíc se ty spotřebiče nerozbili po 5letech. Naše pračka fakt byla 12-14 letá a lednice snad 15let. Takže může mít starej krám, co úplně tichý není. Jinak jo, nikomu to neberu, při dnešní tichosti o tom opravdu ani v noci nevíš. Ale hodně tu psaly, že to není možný, že to nemůže být slyšet, takže jsem jen chtěla dát svůj pohled...
Já nevím, na takový dotaz anonym? Nejvíc je to slyšet "když ležíme na polštáři", je to takový hluk, že je to budí. Soudedka žijící sama pere každou noc 2 pračky prádla. Začíná mi to trochu připadat jako trol...
@zuzkasim Asi máš pravdu. Pokud je paní sama a pere každou noc, pak nezbývá, než autorce doporučit špunty do uší. 😉
@janule0123 chudák předseda. Jako předseda nemáš žádný pravomoce někomu něco nařizovat. Můžeš ho maximálně upozornit (stejně jako jiný soused), nebo si najmout právníka za společné peníze a s ním konzultovat. PRotože i když je něco v domovním řádu, tak nemáš žádné páky, jak to vymáhat.
@betelgeuzz manzel delal předsedu a bylo to peklo 🤣radsi jsme se odstěhovali 😎takze vim, ale beru, ze by pani treba na toho předsedu mihla dat 😄
@betelgeuzz Ono se to nezdá, ale při nezaplacení jsou pokuty . Teď se to jednomu sousedovi vyšplhalo z 500 Kč na 38000tis. Aby se vyhl soudu zaplatil. Jinak my máme ve stanovách i to , že při velkém a opakovaném porušení domovního řádu a stanov můžeš být vystěhováná, ale my to máme spíše kvůli podnájemníkům.
@betelgeuzz Ono se to nezdá, ale při nezaplacení jsou pokuty . Teď se to jednomu sousedovi vyšplhalo z 500 Kč na 38000tis. Aby se vyhl soudu zaplatil. Jinak my máme ve stanovách i to , že při velkém a opakovaném porušení domovního řádu a stanov můžeš být vystěhováná, ale my to máme spíše kvůli podnájemníkům.
@martt Hele z vlastní zkušenosti, kdy dva byty ve vedlejším vchodě měly dluhy, nic neřešily, SVJ to stálo peníze na právníky a ve finále to vyčůraně vyřešili tak, že byt přepsali na nezletilou malou holčičku (vnučka, nevím) byl to docela problém, když je v tom zainteresovaný dítě. Neříkám, že nemožný, táhlo se to ovšem x let. Nicméně zrovna v případě pračky si nikdo starosti dle mě dělat nebude.
@martt jako že bys někoho vystěhovala z jeho vlastního bytu?
Zní mi to jako kdyby Vám to dělala naschvál 🤷.
Peru zásadně ráno a nejpozději do sedmi večer,když je to nutné.
Bydlela jsem ve vlastním baráku a teď bydlím v bytě a upřímně jsem tižší a ohleduplnější než manžel, který žil celý život v bytě 🤦.

@janule0123 chudák předseda. Jako předseda nemáš žádný pravomoce někomu něco nařizovat. Můžeš ho maximálně upozornit (stejně jako jiný soused), nebo si najmout právníka za společné peníze a s ním konzultovat. PRotože i když je něco v domovním řádu, tak nemáš žádné páky, jak to vymáhat.
@betelgeuzz Tak ono i záleží co mají ve stanovácha ne jen v domovním řádu. My máme ve stanovách třeba ustanovené i pokuty za neudělání úklidu,brigády apod...