Thermomix. Je investice do tohoto přístroje opravdu výhodná?
Ahoj, uz delsi dobu premyslim nad porizenim Thermomixu. Cena neni uplne zanedbatelna, a proto me zajimaji vase zkusenosti? Na IG na me vyskocil nejaky kanal, kde jsou ukazany recepty a vse vypada skvele….ale pak jsem zkusila kouknout na bazar a je tam celkem dost inzeratu, kdy se ho lide snazi zbavit 😀 Tak nevim, jestli je to takovy zazrak. 🤷♀️ Mam dve male deti, jedno zatim kojene, ale to druhe uz ji “normalne” a vareni neni uplne muj kamos.
Mate ho nekdo doma a vyuzivate denne se vsemi jeho nastavci apod.?
@zuzkasim ano, velikost nádoby byl jedním z faktorů, který mě v prvních chvílích hodně odrazoval od koupi. Já běžně vařím i pro 8 lidí (4 dospělí + 4 děti) a dají se najít obědové recepty, kde se z té dávky najíme úplně v pohodě. Brambory se kromě košíku, kam se jich opravdu moc nevejde, dají samostatně vařit i ve varoma míse - a to už je dostatečné množství. Polévka se dá uvařit hustější a potom ve větším hrnci naředit vodou. U všech ostatních jídel a hlavně pečiva mi vyhovuje, že se to dělá z cca půl kg. Večer např. upeču 12 loupáků, ráno se sní, zbytek na svačiny a nemáme doma žádné staré pečivo. Pěkně vše čerstvé a pestré.
Jinak k těm prodejům na bazaru - zrovna včera jsem viděla nabídku, že prodejcům slibují, že když prodají určitý počet přístrojů za určitý čas, mohou získat jeden pro sebe. Takže se může stát, že prodejce má svůj doma, další dostane a proč by ho neprodal za skoro plnou cenu?
Zdravější varianty jídel to umí určitě. Jednak jsou tam recepty, kde je přímo mouka nebo cukr omezen, jednak je spousta prodejkyň, které mají na FB profil se svými recepty, jedna se přímo specializuje na LC vaření. Recepty si samozřejmě můžeš upravit, ale je to stejné jako u všech jiných receptů, musíš mít trochu zkušenost, co se dá čím nahradit, co se dá vynechat, aby výsledek byl jedlý. Za sebe musím říct, že nám nejvíc chutnají věci, kde se máslem a cukrem vůbec nešetří 😀 .
A co předám dětem ohledně vaření? Naše děti nikdy dřív neochutnaly moje domácí knedlíky, paštiky, marmelády, nutelu, loupáky, rohlíky, jogurty. Všechno tohle jsme kupovali. Teď ví, že stačí kupovat základní suroviny a během chvíle a skoro bez práce se z toho dají vykouzlit mnohem větší dobroty než z obchodu a hlavně bez konzervantů a dalších blbostí navíc. A mimochodem, Přemek Forejt byl několikrát vyfocen ve své restauraci s Thermomixem za zády 😀 .
@levandulovy_caj nevím, jaké myšlenkové pochody Tě přivedly k tomu, že jsi spojila Thermomix s pomazánkami 😅, ale četla jsi víc než nadpis? Věř, že kvůli pomazánkám jsem ho fakt nekupovala a myslím, že v této diskuzi snad nikdo pomazánky explicitně nejmenoval. Jinak do puntíku souhlasím s Marci - záleží na úhlu pohledu a na prioritách. Já bych si třeba pro sebe auto nekoupila, všude chodím pěšky, denně ujdu běžně přes 10 km. A doufám, že TM mi bude sloužit mnohem déle než těch 5 let a i pak ho klidně prodám nebo daruji někomu blízkému 🙂 . Po zkušenosti s ním můžu říct, že bych si ho koupila, i kdyby stál jednou tolik 🙂 . Je spousta jiných věcí, které mít nemusím a které mi přijdou zbytečné.
@78marcela máš pravdu, doma ho nemám, měli jej jedni známí jako dealeři vorwerku. Už cca 15-20let zpět stál kol 30tis. Celkově ta firma nemá levné produkty.
Už tenkrát jsem se chytala za hlavu, kdo za to muže dát tolik peněz. Měli na lince stroj za tolik peněz a dělali v něm jen krupičnou kaši a šunkovou pěnu... ostatní stejně vařili sami na sporáku. Kuře to neupeče, brambory to neoloupe a nenakrájí, steak to nenaklepe.....
Zmiňovaná svíčková - dle receptu jí tm dělá podobně jako já. Má to dvě výhody, dělá se vše v jednom - já bych musela použít dvě plotýnky 😀 druhá je, že si umí hlídat teplotu, což já musím stahovat ručně čudlíkem. Jinak je to to samé v bledě modrém. Opravdu tyto dvě výhody stojí za tolik peněz?
Dost se tu zminuje i pečivo... třeba takový obyčejný rohlík se dělá ze čtyř ingrediencí, které se smíchají v míse, nechají vykynout, umotají se a upečou.... v tm by se dalo smíchat a vykynout, ale opět stojí to za tu cenu, když se to stejně musí umotat a upéct, což je vlastně půlka práce?
Pomazánky, krupičné, ovesné kaše, marmelády nebo i jiné recepty, co jsem četla na netu jsou strašně primitivní nebo je potřeba stejně velká účast při vaření.
Jako nepopírám, že to může ledasco ulehčit, hlavně není potřeba tolik spotřebičů (mixér, šlehač, sous vide...).
Píšu hlavně svůj pohled na tento produkt, nikomu nic nevnucuji....
Já jsem se považovala za dobrou kuchařku, vaření mě baví, roky mám vytuněný Kenwood. Ale Thermomix mi úplně změnil práci v kuchyni. Řekněme, že 2x týdně mám náladu se s něčím babrat, tak to udělám (třeba řízky) a 5x týdně jsem prostě vděčná za to, že se mě vaření netýká, ale i tak mám skvělé jídlo bez práce a bince v kuchyni.
Ale dokud jsem to nezažila, tak se mi to celé taky nezdálo 😀
@levandulovy_caj hele, pohodlí je nevyčíslitelné 🙂 Proto existují auta, myčky, pračky...
U svíčkové jsi to špatně pochopila. Ono nejde o to, jestli zabereš dvě plotýnky nebo reguluješ teplotu. Jde o to, že při tom vaření u toho vůbec nejseš!!! 😀 Prostě jsi s děckama na hřišti, vrátíš se do čisté kuchyně k uvařenému výbornému jídlu.
Lide se ho nesnazi rodt. Vetsinou prodavji TM5, protoze chteji koupit TM6. Ja mam TM6 a nedam na nej dopustit. Ja si s kuchyni nikdy nerozumnela, ale diky Thermomixu valim super jidla 🙂
@antoinet U té marmelády, ono ji to nějak míchá, aby se lépe odpařovala voda? Protože to mě na tom nebaví, celý večer chodit furt míchat... Máš nějaké tipy na zajímavá videa? Protože co jsem na youtube našla já, to mě fakt nenadchlo. Nehodlám hned něco kupovat, ale víc to promyslet, u nás o víkendech vaří muž a přes týden občas i děti, takže schválit by stejně musel muž (děti nevydělávají, těch se ptát nebudu, ale oni mají moderní věci rády).
@levandulovy_caj před 15-20 lety bych si ho vůbec nekoupila. Bez cookida by to nemělo pro mě tu cenu, co to má.ted.
A četla jsi špatně, ovesné.kase, krupičné kaše a další, žádná účast při vaření. Žádné míchání, nic. Nasypes, nalijes mléko a odcházís. Kaše mají tu správnou konzistenci, nemusíš to hlídat, míchat, nic. Koukáš na telku a za pár minut ti robot zacinka, že hotovo. Stejně tak u dalších receptů.
Jako jo, oloupat zeleninu musíš sama. Ale to je asi tak všechno. Nemusíš ji krájet nadrobno, hodíš ji tam a hotovo. Základ na svíčkovou, hodíš tam zeleninu, mrkev, celer (a za pět sekund je nasekaná).
Hele, neuvidíš, neuvěříš. Mně je to jedno. Ale nehaň ho, když ho neznáš. To si ten geniální stroj nezaslouží.
@zuzkasim letos jsem dělala marmelády. Nasypala jsem tam obrané jahody, nasypala cukr a citron, zapla knoflík a šla k našim na návštěvu. Za hodinu jsem se vrátila, nalila to do sklenic, obrátila dnem vzhůru a hotovo. A jsou fakt dobre. Teď chci zkusit ještě pomerančovou.
Před rokem by mě to ani nenapadlo, že bych něčeho takového byla schopna.
Holky, kolik to stojí?
@zuzkasim ano, marmeládu si to míchá samo na předem nastavenou teplotu a čas. Nahoře je víko s otvory, kudy odchází pára. Na celé marmeládě je největší práce nalít ji do skleniček 😀 . Na stejném principu je i rajčatový protlak, který mě fakt nadchnul. Žádné loupání slupky ani krájení. Pěkně celá rajčata do mísy, přidat koření a pak jen nechat 2 hodiny vařit. Z 1 kg rajčat mám 3 maličké skleničky ochuceného protlaku ale ta chuť... jedla bych ho i samotný 🙂 . Když jsem to dělala, hodila jsem celý stroj na terasu na stůl, abych v kuchyni neměla moc páry. I sousedi pak cítili tu vůni 🙂.
@ivaze no to je celá cena aby to k něčemu bylo. Mají tento základ a pak mívají rozšířený balíček, který stojí 38990,- a v tom dávají něco navíc. Teď byla třeba druhá misa, teď je to ruční vysavač od vorwerku.
Druhá misa byl super dárek k tomu, já mám taky dvě. Není potřeba, ale ulehčí to práci ještě o trošku víc.
@ivaze určitě doporučuji mít dvě mísy, je to k nezaplacení. Mísa je na eshopu za 5 tisíc tuším, ale párkrát za rok je akce, kdy se dá sehnat společně se základem a vyjde to levněji než ji kupovat zvlášť. Jinak fakt není potřeba nic navíc. Chystám se koupit vakuovačku za pár stovek, abych mohla vyzkoušet sous-vide.
Kdyby byla predvadecka v Praze, tak se taky dostavím! 🙂
@felixfelicis
@ivaze beru vás za slovo a jdu to zkusit naplánovat.
A je to tak, že to jakoby musím koupit od někoho a nejde to jen tak naklikat na eshopu? (Zkoumala jsem to jen velmi zběžně, brala bych ho hned, ale budu teprve muset nasetrit).
@felixfelicis můžu ti poslat odkaz, na kterém si to můžeš koupit. Na eshopu to nejde, vždy jen takhle přes někoho.
@ivaze
@felixfelicis hele, tak koukám, že mi platí dálniční známka do 4.10. A na víkend 2.10 nic nemám. Tak co v tento termín?

@levandulovy_caj to je naprosto mylný pohled na věc. Srovnavas nesrovnatelné.
Já taky penězi úplně neoplývám, sice už mám (na moje podmínky a region) slušný plat, ale pořád je to jen jeden plat.
Kvůli pomazánkam bych si ho určitě nekoupila, na to by mi taky stačil tycak. Ale tycak mi neuvari.
Je to vše o prioritách. Někdo řekne, že by si ho nekoupil, ale nevadi mu dat stejnou částku za týdenní dovolenou. To bych třeba nedala já. Týden uteče a mám houbelec.
Takhle mám stroj, který mi třeba 10-15 let bude sloužit, který mi ušetří strašnou spoustu času, kterého mám málo, a který mi notabene ušetří i peníze, protože vařím ze základních potravin, peču si svoje pečivo, dělám si svoje jogurty, svoje bujóny, které jsou bez různých konzervantů, dělám si svoje džusy, marmelády, kečupy..
Spočítala jsem si, že jen na pečivu se mi ta částka za rok a půl vrátí, nemluvě o jogurtech a o tom, že naše strava se výrazně zkvalitnila. A to je moje priorita - ušetřený čas, peníze a kvalitní strava. I když holt nepojedeme na dovolenou.
Někdo prokouri a propije, někdo si chodí na nehty, pedikúru, masáže, někdo má koně a někdo Thermomix. Každá ať má, co je mu libo. Ale kritizovat něco, s čím nemám zkušenost, je krátkozraké.