icon

Jaké zastínění do dětského pokoje je nejlepší?

2veverka
28. črc 2025

Holky, omlouvám se, že téma je blízké nedávnému tématu o žaluziích a plisé, ale nějak se k tomu staršímu nedovedu připojit. Téma u nás je takové, že potřebuju zastínění dětem do pokojíku orientovanému na východ. Zatím tam máme jen tenké závěsy. Syn zmínil, že by chtěl rolety, ale rolety podle mě lze jen zatáhnout nebo vytáhnout a zastínění přes den není možné. Klasické žaluzie se mi fakt nelíbí, ale nic lepšího mě nenapadá. Pokoj je do běla, předpokládám, že by měly být bílé, aby nedělaly v malém pokoji tmu. Budu ráda za nějakou radu před konzultací s řemeslníkem, sama se v tom moc neorientuju.

sigyn
28. črc 2025

Záleží, jestli chcete jen stínění nebo i snížení teploty. Jinak žaluzie mi už přijde přežité a ted se dávají rolety typu Den a noc. Přes den fungují jako záclony a v noci zatemní místnost.

teryem
28. črc 2025

Teď jsme instalovali den a noc a dělají přesně to, co ty chceš

teryem
28. črc 2025

@2veverka buď takhle, nebo překryté, nebo napůl vytažené...spousta možností, spousta variant zatemnění

2veverka
autor
28. črc 2025
@sigyn

Záleží, jestli chcete jen stínění nebo i snížení teploty. Jinak žaluzie mi už přijde přežité a ted se dávají rolety typu Den a noc. Přes den fungují jako záclony a v noci zatemní místnost.

@sigyn Brala bych právě i snížení teploty. Pokojík je malý a v létě je v něm vedro.

2veverka
autor
28. črc 2025
@teryem

@2veverka buď takhle, nebo překryté, nebo napůl vytažené...spousta možností, spousta variant zatemnění

@teryem Děkuju moc za fotku! Můžu poprosit o vysvětlení rozdílů mezi mezi klas. žaluziemi a těmi den a noc? Protože v předchozí diskusi někdo kritizoval i tyto den a noc, ale ten důvod jsem příliš nepochopila. Jakou barvu jste vybrali, můžu se zeptat?

2veverka
autor
28. črc 2025
@teryem

@teryem Jestli dobře chápu, ty tmavší lépe zastíní v noci, ale při původní diskusi mi architekt doporučoval světlé, aby se už tak malý pokoj nezmenšoval...

biciklissie
29. črc 2025

My máme v přízemí klasické žaluzie (vodorovné plastové šedé), tam máme obývák a kuchyň. Tam mi to nevadí a akorát mi to stačí. Nahoře, kde máme ložnici a dětské pokoje, jsem ale chtěla něco útulnějšího a variabilnějšího. Takže tam máme rolety den a noc (na roli taková ta pruhovaná látka) a black out závěsy. To je pro mě top kombinace. Přes den, když tam svítí slunce, tak používáme ty rolety. Zastíní, ale v pokojích je pořád světlo. Na noc dávám závěsy. A když fakt chceme na noc echt tmu, tak oboje.

baris
29. črc 2025

@2veverka nám po 17 letech odešli žaluzie. Pozvala jsem si firmu, ať mi doporučí nejlepší řešení. Bohužel venkovní žaluzie/rolety padly díky blbě udělanému zateplení.

A jeho doporučení je
- den a noc se už téměř nedává. Tmavé zatemňují místnost, světle propouští světlo a oba zvyšují teplo v létě. Mají to moji rodiče už cca 5 let a litují, že do toho šli.

Plisé - cenové dražší, opravdu zatemní, sníží teplotu. Dala jsem si je do jižních pokojů. Můžeš si je vyhrnovat jak chceš - zvrchu, zespodu ….

Klasické žaluzie - jsou levné, zatemní, lidé si je zpátky dávají.

Dalsi dva pokoje mam na severní stranu a tam jsem plisé nedávala. Ale jedna se o kuchyň a obývák, kde je lodžie s moji zelenou džunglí 😊 a tam jdem nikdy nepoužila žaluzie.

2veverka
autor
29. črc 2025
@baris

@2veverka nám po 17 letech odešli žaluzie. Pozvala jsem si firmu, ať mi doporučí nejlepší řešení. Bohužel venkovní žaluzie/rolety padly díky blbě udělanému zateplení.

A jeho doporučení je
- den a noc se už téměř nedává. Tmavé zatemňují místnost, světle propouští světlo a oba zvyšují teplo v létě. Mají to moji rodiče už cca 5 let a litují, že do toho šli.

Plisé - cenové dražší, opravdu zatemní, sníží teplotu. Dala jsem si je do jižních pokojů. Můžeš si je vyhrnovat jak chceš - zvrchu, zespodu ….

Dalsi dva pokoje mam na severní stranu a tam jsem plisé nedávala. Ale jedna se o kuchyň a obývák, kde je lodžie s moji zelenou džunglí 😊 a tam jdem nikdy nepoužila žaluzie.

@baris Děkuju moc za jasné vysvětlení! Můžu se prosím doptat k tomu plisé: je tam možnost nastavování světla během dne? Protože když se dívám na obrázek, připadají mi jakoby z jednoho kusu. A hraje opět roli barva? Pokojík je bílý, ale bílá asi nebude super zatemňovací barva...

2veverka
autor
29. črc 2025

Ještě by mě zajímalo, zda je lepší jít cestou e-shopu nebo firmy v místě bydliště.

2veverka
autor
29. črc 2025
@baris

A jeho doporučení je

@baris Ještě mě napadá: nakolik vás prosím Tě vyšlo jedno okno s plissé, jestli to není tajemství?

konidana
29. črc 2025
@2veverka

@baris Ještě mě napadá: nakolik vás prosím Tě vyšlo jedno okno s plissé, jestli to není tajemství?

@2veverka mame v oknech na vychod zatemnovaci zavesy. Co nejvetsi zatemneni a odstineni je po ranu hodnd potreba. Zaluzie jsem nechtela pze se mi nelibi jak to vypada jako mrize. Rolety by asi byly fajn, ale nejdpis drazsi. Idealni by samozrejmne byly predokenni rolety nebo okenice. Treba na ne dojde. .

baris
29. črc 2025
@2veverka

@baris Děkuju moc za jasné vysvětlení! Můžu se prosím doptat k tomu plisé: je tam možnost nastavování světla během dne? Protože když se dívám na obrázek, připadají mi jakoby z jednoho kusu. A hraje opět roli barva? Pokojík je bílý, ale bílá asi nebude super zatemňovací barva...

@2veverka je to z jednoho kusu, my máme světle- barva něco jako šampaňské. Z druhé strany jdou stříbrné. Ale je asi 100 druhů barev 🙂.

Jsou z jednoho kusu- můžeš je vyhrnovat nahoru, dolů…

Cena za 2 pokoje (v pokojíčku mají holky 3 okna, v ložnici máme 2) byla 20 tisíc,

2veverka
autor
29. črc 2025
@baris

@2veverka je to z jednoho kusu, my máme světle- barva něco jako šampaňské. Z druhé strany jdou stříbrné. Ale je asi 100 druhů barev 🙂.

Jsou z jednoho kusu- můžeš je vyhrnovat nahoru, dolů…

Cena za 2 pokoje (v pokojíčku mají holky 3 okna, v ložnici máme 2) byla 20 tisíc,

@baris Dekuji moc. A ta svetla barva zatemnuje stejne dobre jako tmava, nebo mene?

baris
29. črc 2025
@2veverka

@baris Dekuji moc. A ta svetla barva zatemnuje stejne dobre jako tmava, nebo mene?

@2veverka zatemňuje to dobře, protože to plisé není vůbec průhledné. To lepší plisé má vždy z venku stříbrnou barvu pro odraz světla a tím pádem i tepla. Druhou - vnitřní barvu si vybíráš jakož chceš ty.

Ty tmavé vzory si berou ti, kteří dělají noční.

2veverka
autor
29. črc 2025
@baris

@2veverka zatemňuje to dobře, protože to plisé není vůbec průhledné. To lepší plisé má vždy z venku stříbrnou barvu pro odraz světla a tím pádem i tepla. Druhou - vnitřní barvu si vybíráš jakož chceš ty.

Ty tmavé vzory si berou ti, kteří dělají noční.

@baris Dekuju moc. Jestli dobre chapu, maji spoustu vyhod a nevyhodou teda je, ze pres den pristup svetla nejde moc davkovat, je to tak?

baris
29. črc 2025
@2veverka

@baris Dekuju moc. Jestli dobre chapu, maji spoustu vyhod a nevyhodou teda je, ze pres den pristup svetla nejde moc davkovat, je to tak?

@2veverka dávkuješ to jen díky tomu, jak to plisé vyhrneš. Když má být horko, nechávám jen dole cca 30 cm vyhrnutou mezeru. Jinak ne vyhrnu až nahoru, pokud do některého z oken více svítí sluníčko a dcerám to vadí, jen více stáhnou plisé.

sigyn
29. črc 2025
@baris

A jeho doporučení je

@baris No nevím, my máme "zebru" už 8 let a ničeho nelitujeme. Teď se v naší ulici a okolí dostavěly 6 domů a všechny mají den a noc. 😉
@2veverka
Plisé jsem v meště viděla jen u dvou bytů a osobně mi to přišlo dost ohavné (nevím, zda to bylo laciné provedení), ale vypadalo to jak zmačkaný ubrousek a nějak se neumím představit, jak to může lépe bránit teplu než den a noc či podobně tenka roleta.
Předtím jsme měli i žaluzie, ale s těmi je kříž, že na nich sedá prach, ve vlhčím prostředí se tvoří plísně a špatně se udržují (čistí). Pořád jsem si s nimi připadala jak ve vězení. Ale teploty odrážejí asi lépe než rolety.
Přímo v ložnici máme kombinaci Den a noc + Ikea FRIDANS, která díky tomu, že je přesahuje i na ostění oken, tak zabraňuje profukování (máme návětrnou stranu) a když se zatáhne, tak je v pokoji tma tmoucí. Také udržuje nahromaděné teplo mezi oknem a roletou, ale ne každý chce kvůli roletě vrtat do stěny.
Pokud chcete opravdu výrazně regulovat teplotu v místnosti, tak se nevyhnete venkovním žaluziím, protože ty jediné zadrží teplo před oknem a ne až za ním. Bonusem je, že to tlumí i hluk. Jenže to už je celkem drahá sranda. Levnější variantou by mohly být odrazové fólie, které se dávají na vnější stranu okna a zachovávají průhlednost (+ některá z variant rolet). Ale vyzkoušené je nemám.

baris
29. črc 2025
@sigyn

@baris No nevím, my máme "zebru" už 8 let a ničeho nelitujeme. Teď se v naší ulici a okolí dostavěly 6 domů a všechny mají den a noc. 😉
@2veverka
Plisé jsem v meště viděla jen u dvou bytů a osobně mi to přišlo dost ohavné (nevím, zda to bylo laciné provedení), ale vypadalo to jak zmačkaný ubrousek a nějak se neumím představit, jak to může lépe bránit teplu než den a noc či podobně tenka roleta.
Předtím jsme měli i žaluzie, ale s těmi je kříž, že na nich sedá prach, ve vlhčím prostředí se tvoří plísně a špatně se udržují (čistí). Pořád jsem si s nimi připadala jak ve vězení. Ale teploty odrážejí asi lépe než rolety.
Přímo v ložnici máme kombinaci Den a noc + Ikea FRIDANS, která díky tomu, že je přesahuje i na ostění oken, tak zabraňuje profukování (máme návětrnou stranu) a když se zatáhne, tak je v pokoji tma tmoucí. Také udržuje nahromaděné teplo mezi oknem a roletou, ale ne každý chce kvůli roletě vrtat do stěny.
Pokud chcete opravdu výrazně regulovat teplotu v místnosti, tak se nevyhnete venkovním žaluziím, protože ty jediné zadrží teplo před oknem a ne až za ním. Bonusem je, že to tlumí i hluk. Jenže to už je celkem drahá sranda. Levnější variantou by mohly být odrazové fólie, které se dávají na vnější stranu okna a zachovávají průhlednost (+ některá z variant rolet). Ale vyzkoušené je nemám.

@sigyn jsem ráda, že ti vyhovují. Naši mají taky 2 pokoje na jižní straně, a to stínění den a noc - navíc ve světlé barvě nezatemní a je tam šílené vedro.

Plisé - asi opravdu záleží na ceně. Máme ty jedny z dražších.

2veverka
autor
30. črc 2025
@sigyn

@2veverka

@baris
@sigyn Holky, a ještě prosím: doporučujete pozvat odborníka domů, nebo stačí objednat přes e-shop (např. společnost Z...a, kterou si lidi chválí) a namontovat svépomocí? Je tam výraznější úspora?

sigyn
30. črc 2025
@2veverka

@baris
@sigyn Holky, a ještě prosím: doporučujete pozvat odborníka domů, nebo stačí objednat přes e-shop (např. společnost Z...a, kterou si lidi chválí) a namontovat svépomocí? Je tam výraznější úspora?

@2veverka Většinou si rolety lidé instalují sami (kromě předookeních) a zvládnou to. Jestli pořád váháte, které, tak je dobré jet do nějakého showroomu (či alsp hobby marketu), kde můžete jednotlivé druhy vyzkoušet a porovnat. Jen to chce dobře změřit. Naše den--a-noc rolety jsou bez vrtání, jen se nahoře zaháknout háčky na okno, dole se zahákne vodicí lanko a je to. Vím, že se lidi chválili, že rolety z Polska jsou o dost levnější, ale srovnání nemám. 🙂

2veverka
autor
30. črc 2025
@sigyn

@2veverka Většinou si rolety lidé instalují sami (kromě předookeních) a zvládnou to. Jestli pořád váháte, které, tak je dobré jet do nějakého showroomu (či alsp hobby marketu), kde můžete jednotlivé druhy vyzkoušet a porovnat. Jen to chce dobře změřit. Naše den--a-noc rolety jsou bez vrtání, jen se nahoře zaháknout háčky na okno, dole se zahákne vodicí lanko a je to. Vím, že se lidi chválili, že rolety z Polska jsou o dost levnější, ale srovnání nemám. 🙂

@sigyn Ahá... Tzn. že třeba v Hornbachu tyhle typy rolet mají?

sigyn
30. črc 2025
@2veverka

@sigyn Ahá... Tzn. že třeba v Hornbachu tyhle typy rolet mají?

@2veverka Mají. Samozřejmé může to být jiný výrobce, materiál atd. Ale můžete vyzkoušet, které Vám budou lépe vyhovovat:
https://www.hornbach.cz/c/interierove-dekorace/...
https://www.hornbach.cz/p/soluna-plise-denni-40...

baris
30. črc 2025
@2veverka

@baris

@2veverka my jsme měli pozvanou firmu. Montovali nám současně i sítě do oken.

Naši si taky nechali montovat žaluzie typu den a noc a kamarád si to dělám sám. A i když je šikovný, rozdíl byl vidět. Navíc pozvání firmy není závazné - řeknou ti co a jak, dají ti návrhy, mega vzorník, cenovou nabídku pak to pořád záleží jen na tobě. Přijmeš nebo ne.

2veverka
autor
30. črc 2025
@sigyn

@2veverka Mají. Samozřejmé může to být jiný výrobce, materiál atd. Ale můžete vyzkoušet, které Vám budou lépe vyhovovat:
https://www.hornbach.cz/c/interierove-dekorace/...
https://www.hornbach.cz/p/soluna-plise-denni-40...

@sigyn vidíš, ani mě nenapadlo, že by to měli, myslela jsem, že jen specializovaná studia. Děkuju moc! I když v Hornbachu není moc světla, ale aspoň ten prvotní pocit.

2veverka
autor
30. črc 2025
@baris

@2veverka my jsme měli pozvanou firmu. Montovali nám současně i sítě do oken.

Naši si taky nechali montovat žaluzie typu den a noc a kamarád si to dělám sám. A i když je šikovný, rozdíl byl vidět. Navíc pozvání firmy není závazné - řeknou ti co a jak, dají ti návrhy, mega vzorník, cenovou nabídku pak to pořád záleží jen na tobě. Přijmeš nebo ne.

@baris Já právě sítě do oken nepotřebuju, namontování toho plisé je náročnější nebo stačí jen zaháknout?

baris
1. srp 2025
@2veverka

@baris Já právě sítě do oken nepotřebuju, namontování toho plisé je náročnější nebo stačí jen zaháknout?

@2veverka máme to přichycené nahoře a dole v okně. Záleží na tom, jaký typ si vybereš.