Dlouhé, nepravidelné MS cykly a PCOS + snaha o miminko

eillie
14. zář 2017

Zdravím všechny maminky a snazivky. 🙂 Zakládám tuto diskuzi s prosbou o vaše zkušenosti, názory a rady.
Jsem tu úplný nováček a ještě nemám přehled.
S přítelem se pokoušíme o miminko, zatim tedy jen 2mesice. Mam extrémně dlouhé MS cykly 50-100dni. Je možné mít ovulaci a otěhotnět i když nechodí MS? Měla jsem vždy dlouhé cykly, antikoncepci jsem brala jen asi rok v 17letech (11let zpátky). Před asi 5lety s ex jsme se pokoušeli take, po půl roce snažení mi Dr. Oznámila podezření na rakovinu děložního čípku, prý nějaké špatné buneni tam je, a od té doby jsem sledována a stav se nemění. Po dalším roce mi oznámila PCOS a v té době jsme se s přítelem rozešli a snažení bylo ukončené. MS mi přestala úplně chodit asi na rok a pul, vyvolávacky ani nic nezabrala. Až hormony co dostávají ženy po přechodu (zapomněla jsem název). Po hormonech jsem začala hrozně přibírat a nedělali mi vůbec dobře, extrémní nálady, deprese, navaly atd. První ms přišla po 2mesicich a jen na 3dny pak 2 zase nic a pak jsme je vysadila protože jsem to psychicky nezvládala. Teď mám Ms max 3x do roka a vždy hodně silnou a bolestivou doprovázenou přecitlivělosti, týden brečím a netuším proč 😅 S nynějším přítelem jsme se začali pokoušet a já netuším zda je vůbec reálné u mě otěhotnět? Má smysl dělat ovu testy, když mám teď 65dc ? Moje Dr má dovolenou a nejdříve mě veme až na konci října, tak se chci poradit tady. 🙏🙏 S přítelem se tulime každý den on se hrozně těší na miminko a já se bojím, že ho zklamu oznámením, že je to zbytečné 😢 Poradíte mi nějaké třeba "babské rady" jak tomu malinko pomoci? Začala jsem dělat ovu testy ať aspoň tuším zda přichází ovulka. Moc děkuji za jakékoliv rady

jhoki
14. zář 2017

Na babské rady bych se vykašlala a našla si doktora co tento stav bude řešit. Dává se třeba utrogestan. Mám taky PCOS, v době, kdy se nesnažím o dítě beru antikoncepci a když ano utrogestan. Nevidím jediný důvod se takto trápit. Možná by bylo dobré vyšetření u endokrinologa.

eillie
autor
14. zář 2017

Děkuju moc za reakci. Snažíme se tedy zatím jen 2mes, ale už teď jsem zoufalá z toho zda netusim vůbec zda to k něčemu je a je to reálné. Pravdu máš, že by jsem asi měla zkazit jiného Dr. Ty dlouhé čekací lhůty mě zabíjí. Můžu se zeptat jak dlouho se snažíte vy s PCOS? A ovulka ti normálně chodi?

luska__
14. zář 2017

@eillie úplne přesně jako můj příběh 🙂
Včera jsem měla termín a stále čekám na vymodlenyho Eliaska.
Takže první vec, co ti řeknu neboj se! Reálné to je!! Druha vec je, hlavně nepanikar - vim o cem mluvím 🙂
Přišla jsem si, ze bych mohla z fleku dělat snad gynekologa.
Kontryhel ani gynex kapky mi nezabraly.
Zabral mi duphaston, clostilbegyt, psycholog a zásnuby 🙂
Dokud jsem to řešila (což bylo 8m)
Kdyžtak mi napis do zprávy konkrétní dotazy.
Jinak doktor mi 11/2016 rekl, ze jsem neplodna po 7m léčbě. A ze mám 3 možnosti.
1) nechat to byt treba na rok
2) jít do CAR
3) pokračovat v hormonalni léčbě- která na me 7m nefungovala.
Vysadil mi clostik, Prtoze ovu nebyla..
Atd.. mám dost poznatků 🙂

eillie
autor
14. zář 2017

@luska__ Ježíši děkuju moc, teď jsi mi dala úplně naději.❤️ Já to právě skoro rok nechala být a byla jsem i sama a tělo bez duš, totální vyhoření, zralá na psychiatra (možná jsem měla k němu jit). Ted to beru hodně s "nadsázkou" a jen doufám, asi jako když si člověk jde vsadit sportku ac ví, že šance je nulová i tak si ten los koupi co kdyby... Moc gratuluji a držím palečky ❤️✊✊ jak se vám to nakonec povedlo? Jak sis hlídala oči při nepravidelném cyklu? Já teda doufám, že kdyby náhodou tam byla, tak ji nemůžeme promeškal když se snažíme opravdu každý den. Max Ob den.

luska__
14. zář 2017

@eillie děkuju 🙂 rozhodně se neboj!
první co je důležité je vědět, že má partner spermie v pořádku. Jakmile toto budete mít potvrzené je na čase to řešit u tebe, i přesto , že to víš.
myšleno, že kdyby je neměl úplně ok, že by se nejprve vyřešil chlap, aby tělo zbytečně se neládovalo hormony.
Měla jsem cykly třeba 60 dní 🙂
Sledovala jsem ovulaci přes testy a chodila na folikumetrii, jenže doktor prostě jakmile nemáš 14DC nic, tak to bere hned, že nebude vůbec! ale to není pravda..
Klidně může být ouvlace 20DC.
Hormony - provera mi totál ublížila. Brala jsem ji několik měsíců a už nikdy víc.
Přibrala jsem 5kg, udělalo se mi akné, ztráta chuťe na sex, vyletěl mi cukr, měla pořád mykozu. No děs! bohužel mi trvalo 3 měsíce, než jsem si to spojila.
Být tebou bych postupovala následujíce.
Zjistila si štitnou žlázu, zároveň hladinu cukru v těle, přítelův spermiogram a podle toho to řešila dál.
Cvičila jsem i hormonální jogu (2 měsíce) příjemný to bylo, ale bez účinku, tak jsem to brzy vzdala.. musí se asi déle..
Jakmile budeš mít výsledky, nech si dát duphaston a clostik.
dělal ti doktro někdy folikumetrii? idealne ne 14dc , protože při cyklech jako máš ty my fakt ovu nemáme tehdy. Tu má jen někdo, kdo má pravidelný cyklus třeba rok v kuse.. ale ať tady nezasí*ám forum.
napiš do zpravy

wendie
14. zář 2017

Ahoj,jsem taky na te pozitivni strane...hlavne je dulezite si vse srovnat v hlave...ve zkratce:ms nikdy jakoby nebyla,jen pri HAK,kdyz jsem vysadila,poste neprisla..tak treba po pul roce vyvolavacka..kolotoc.pak zivotni partner,zkouseni bez uspechu,provera,nic,clostyl,nic...laparoskopie-profouknuti.v te dobe jsem zacala resit svatbu a otehotnela do dvou mesicu!po 11mes.jsem neplanovane otehotnela znovu!a co vic... Dala jsem si telisko mirenu ale chteli jsme zkusit treti.po vysazeni prav.MS po 31dnech.nezamenitelna bolest pri ovu (nektere cykly nebyla)...nechteli jsme hned,a hle...nejspis cekame holcicku...pujde to,ale hlavne vyresit problem a snazit se k tuleni a snazeni neupinat,uzivej si ivota.drzim ti pesti 😉

soda365
14. zář 2017

@eillie ahoj, před prvním synem jsem měla cykly dlouhé 65-95dní - MS si chodila jak chtěla.. U nás měly problémy s otěhotněním všechny ženy v rodině a tak mi doktorka poměrně rychle nasadila clostilbegyt a utrogestan... Vypočítala mi kdy bych měla mít ovulaci, kdy se máme milovat a kdy mám případně odmenstruovat když se nezadaří - i přes tuto horm. podporu jsem otěhotněla sama a to asi týden po tom co už jsem měla mít dle Dr. menstruaci (která nepřišla - ty hormony zkrátka stejně nedělaly co měly, akorát jsem přibrala-grrr) - takže asi tak.. No a teď jsem otěhotněla dvě MS po tom co jsme si řekli, že chceme druhé miminko - měla jsem cykly 45-60dní a rozhodně jsem neměla ovulaci 14. den - spíše kolem toho 30.-40. a přesto se zase povedlo a mě už čeká jen 5 týdnů do termínu porodu.. Takže nezoufej, je skutečně možné všechno.. 🙂

janapetrvalska
14. zář 2017

nemam ten problem, ale kamaradka a doktorka ji doporucila (a co jsem cetla tak vetsin s timto problemem) toto: https://m.heureka.cz/doplnky-stravy/nosifol-duo... .. je to dobre i pro nezproblemove cykly jen podpora k otehotneni .

no_title
15. zář 2017

ahoj, taky se řadím k PCOS, cykly jsem neměla vůbec a nakonec se povedlo přirozeně, teď mi tu spinká měsíční chlapeček 🙂
V první řadě... ovu testy vyhoď, nemají u PCOS smysl... měří LH, které máme vysoké, takže vychází falešně pozitivní. OVulační hlen také reaguje na LH, takže podle toho ovu taky nepoznáš. Jediná spolehlivá metoda u PCOS je měření bazální teploty a kontrola ultrazvukem.
Můžeš zkusit laparoskopii - skarifikaci ovaria - pokud jsi mladá a relativně štíhlá, máš šanci asi 66% že se díky ní povede do půlroku otěhotnět. Mě ale operace nepomohla.
Z toho, co pomohlo mě.. dieta striktně bez cukrů... nedávala jsem si ani kečup (sacharidy jako těstoviny ano, ale snažila jsem se jíst spíš pohanku a tmavé pečivo), cvičení metody Ludmily Mojžíšové a bylinky: Kapsle s jestřabinou lékařskou a tinktury Drmek, Ploštičník. KDyžtak na profilu mám článek, kde je to dávkování vypsané. Popravdě si myslím, že nejvíc pomohla ta dieta, páč jinak jsem zkusila opravdu vše až na tu dietu a po ní jsem otěhotněla hned v tom cyklu, kdy jsem jí držela...

jhoki
15. zář 2017

Nevím, které cykly jsem měla ovulační, které ne. Připadalo zbytečné dělat ovulační cykly. Měla jsem cykly 40 -50 dnů. První těhu mi dopadlo dost blbě, ale to je jiný příběh. Změnila jsem doktora, věnuje je léčbě neplodnosti a IVF. Dost se o mne postaral. S utrogestanem se to upravilo. Otěhotněla jsem pak přirozeně bez problémů a mám dvě zdravé děti. 🙂 Kolik vážíš a měříš? Někdy je fajn zhubnout.

alkuska
15. zář 2017

@eillie Nejdřív k tomu zjišťování, kdy vlastně ovuluješ: Já bych ty ovu testy tak moc nezatracovala, mě fungují a PCOS mám, ne každá žena s touto diagnózou má vysoké LH. Ale je fakt, že jediné, co ti spolehlivě řekne že ovulace byla, je bazální teplota, bohužel to umí až zpětně. Takže bez ovu testů (pokud ti budou fungovat), se strašně špatně trefuje když máš cyklus třeba 70 dní... Doktor v CARu si mě taky pozval na ultrazvuk na 14 den, já jsem mu věřila, ale skutečnost je taková, že ovulka může být kdykoli později a to on už samozřejmě nezachytil. Řekl mi, že neovuluju vůbec a nebyla to pravda. Teď, co si už tak dva roky sleduju bazální teplotu vím, že běžně mám ovulaci mezi 25 - 40 dnem cyklu, sem tam mám cyklus anovulační. S dcerou jsem otěhotněla po ovulaci 22 DC a to byl na mé poměry velmi krátký cyklus. Takže doporučuju se zásobit testama. Já koupila z ebay rovnou 100 testů (vyšly cca na 3 kč jeden) a dělám je od 14 DC a měřím teplotu dokud není ovulace potvrzená, pak už jen měřím teplotu. Snažíme se o druhé mimčo zcela cíleně, protože trefit se jen tak je v takovýchto případech malý zázrak, pokud teda nesouložíte fakt každý druhý den.

K tomu, jak ovulaci pomoct bez doktorů: Vyzkoušela jsem gynex, čínskou medicínu, kontryhel, drmek a nějaké bylinné kapky od grešíka, čaje a kdesi cosi, efektu jsem si nevšimla... Od doktorů jsem měla clostlibegyt a nefungoval. nybídli mi IVF a to jsme ještě nechtěli. Takže jsem to řešila po svém. Mě k prvnímu těhotenství jednoznačně pomohla nízkosacharidová dieta, konkrétně jsem jedla paleo stravu. Vynechala jsem lepek a mléko. Jestli máš nadváhu, snaž se shodit. Já jsem tlustá dost, ale na té nízkosacharidovce jsem zhubla 10 kil a zázrak se uskutečnil, i když jsem byla tlustá dál, jen o něco míň 😉. Tato dieta pomohla víc holkám, u PCOS je totiž velký problém s inzulinovou rezistencí a to takhle dieta spraví. Z doplňků stravy jsem brala inositol, koupila jsem ho v prášku taky z ebaye, musí se brát 2x2 gramy denně a jde dost do peněz.

Prostě podle mě to chce zabojovat s tím cukrem/inzulinem, hýbat se (to taky řeší tu inzinovou rezistenci) a pečlivě sledovat ovulaci. Možná to zkusit bez lepku, na zahraničních webech se to hodně zmiňuje, že to hodně ženským s PCOS pomohlo. A určitě si nech zkontrolovat štítnou žlázu, to je hodně častý problém a příčina neplodnosti.

eillie
autor
15. zář 2017

@jhoki jsem ex vrcholový sportovec, vzdy jsem měla kritický nízké % tuku. Teď poslední rok uz mám tuku až až . A cvičím jen na udržení se. Mam 175cm a asi teď 66-67kg

jhoki
15. zář 2017

🙂 🙂 🙂 Tak ve váze problém nebude.

eillie
autor
16. zář 2017

@alkuska ve všem co píšes ó dietě, lepku, mléku atd. Máš naprostou pravdu. Já si teda váhu hodně hlídám, protože my s PCOS strašně snadno přibirame a špatně shazujeme už jen kvůli té rezistenci. Já co se taký jidla to mám hodně prohlídne a podchycene, dlouho jsem studovala a vzdělávala se ohledně všech nutričních, biochemický, procesech v těle o látkové výměne atd a sepisují jidlenicky a radim ohledně jidla i "profi" sportovcum. Je to trošku alchymie :D

Opravdu děkuju moc za takto rozsáhlou a podrobnou odpověď, hodně mi to dalo. Ono se toho na netu člověk dočte hodně, ale nejlepší je prostě zkušenost člověka se stejným problémem. Mě taky řekl Dr. ze ovulaci nemám a dokonec že při takto dlouhém cyklu ani otěhotnět vpodstste nemohu. A točí píšeš ti dává smysl. Že se prostě ovulka "jen"posune. Ovu testy jsem si dělala kdysi asi 3cykly a 2x úplně bez ovulace a 3c tam jednou asi cca 22den(kratší cyklus jen 38d) začala čárka sílit, 2dny byla silnější ale ne jako kontrolní a 3den zase nic tak předpokládám, že to byla pravděpodobně ovulka ..

alkuska
16. zář 2017

@eillie Ty dlouhé cykly bývají často anovulační, ale nemusí nutně být, větší problém asi bude v kvalitě vajíčka, že už to nemusí být uplně ono.

Ty ovu testy nejsou uplně fajn v tom, že jsou prý holky co mají takové zesílení a pak zase zeslabení během cyklu a opravdová ovulka přijde až později. To je právě potřeba si vysledovat tou bazální teplotou, jinak bez ultrazvuku nemáš jistotu že ovulace opravdu byla, ony ty testy nakonec měří jen LH, nic víc a nic míň. Jinak z mé zkušenosti nemusíš uplně pozitivní test ani zachytit, často je ta čárka jen hodně silná i když ne tak, jako kontrolní. Ale zase to chce právě tu osobní zkušenost a vysledovat jak to kdo má. Člověk nemusí testem zachytit ten vrchol LH, který trvá klidně jen pár hodin. A taky já to mám tak, že testuju z první ranní moči, přes den mám ovu testy vždy slabší, jak je moč řidší. Když vidím zesílení (resp když se čárka objeví, jinak mám sněhobílo), tak testuju klidně dvakrát denně abych to kdyžtak líp zachytila, ale málokdy mám odpoledne nějakou slušnou čárku, většinou je tam jen duch.

Ještě jsem tady vyčetla, že je nějaká teorie, podle které je problém s ovulací kvůli nedostatku progesteronu na konci předchozího cyklu. Že ten problém jakoby přechází z jednoho cyklu do dalšího - tím, že není ovulace, nevznikne žluté tělísko, není progesteron a špatně se nastartuje začátek toho dalšího cyklu, proto není ovulace, není progesteron... a tak pořád dokola. A doporučuje se doplnit progestron, aby se cyklus znova "nahodil". S tím ale nemám zzkušenost, koupila jsm si sice progesteronový krém ale nějak jsem se nerozkývala ho používat, jen mi tu čeká v ledničce 🙂 asi ho nakonec budu muset prodat 😅 jestli ho ještě nezkusím než znova otěhotním.