redakce
3. dub 2019
7668 

Miminku se musíte na dovolené u moře přizpůsobit, jedině tak si dovolenou užijete všichni

Začalo jaro a to pro mnohé z nás znamená mimo jiné i plánování letní dovolené. Někteří rádi cestují po Čechách, jiní se zase raději vydají do hor a poměrně velká skupina českých turistů zamíří také k moři. Zatímco nad účastí miminka na dovolené po krásách českých se moc nezamýšlíme a bereme ho prostě s sebou, s plánovanou dovolenou u moře už to tak jednoduché není.

Image title

Především v očích starší generace se zdá cestování s miminkem do vzdálených zemí zbytečné a riskantní. Ale je to opravdu tak? Je rodič, který vyveze své roční dítě letadlem k moři, nepřekonatelný hazardér? Rozhodně ne, stačí dodržet pár tipů a i s malým dítětem můžete zažít báječnou dovolenou, na kterou budete dlouhá léta vzpomínat, jako například uživatelka jituss:

“My jsme se v neděli vrátili z dovolené s miminkem a malá vše zvládla na jedničku, od letadla až po pobyt nebyl jediný problém. Je fakt, že to každé miminko zvládá asi jinak a je pravdou, že to naše je celkově hrozně pohodové, ale myslím, že když člověk dodržuje to, na co je miminko zvyklé, tak se to dá v pohodě zvládnout. Jela bych klidně zase hned, tady je na nás zima. My si užili týden teploučka v Černé Hoře  a nemělo to jedinou chybu.”

Každý rodič zná své dítě nejlépe

Pokud začínáte plánovat dovolenou s malým miminkem, je potřeba si zodpovědně odpovědět na několik otázek:

  • Jsem na plánované dovolené schopen svému dítěti zajistit vše, co potřebuje ke své spokojenosti?
  • Hrozí na místě dovolené nějaké reálné nebezpečí?
  • Jak moje dítě snáší cestování a celkově pobyt jinde než ve svém známém prostředí?

Ve všech plánech vycházejte z vaší konkrétní situace, vy sami znáte své dítě nejlépe a víte, co si můžete dovolit. Pokud vaše dítě hystericky řve i během desetiminutové jízdy autem, není nejlepší nápad vydat se na několikahodinovou cestu do Chorvatska. Pokud není dítě ve své kůži, kdykoliv není v prostředí, které důvěrně zná, pravděpodobně tomu tak bude i na místě prázdninové destinace. Pak asi není reálné, že by pro vás byla taková dovolená odpočinkem a bude lepší cestovatelské plány odložit minimálně na další rok.

Pokud však máte doma pohodáře, který cestování snáší dobře a je mu úplně jedno, jestli spí ve své postýlce, nebo kdekoliv jinde, tak se cestování s miminkem nebojte. Víte, jak to je, cokoliv špatného se může bohužel stát kdekoliv a není dobré zbytečně malovat čerty na zeď. Pro klid své duše se ale můžete poradit s pediatrem vašeho dítěte.

Miminko a koupání v moři

Když se řekne dovolená u moře, tak si asi každý z nás vybaví koupání v moři, ale jak je to s miminky a malými dětmi, mohou vůbec do slané vody? Miminko se v moři koupat může. Moře je stále tou nejčistší přírodní vodou na zemi. Pobyt u moře a mořské ovzduší činí dobře všem, a to bez rozdílu věku, tedy i dětem každého věku. Při koupání je však potřeba dávat pozor na to, aby se miminko nenapilo mořské vody nebo aby mu voda nevnikla do očí. Pokožka miminka je hodně citlivá a zbytky mořské soli by ji mohly nepříjemně podráždit. Po koupání v moři tedy miminko opláchneme sladkou vodou a natřeme olejíčkem nebo mlékem.

Pozor na sluníčko - čím menší dítě je, tím nebezpečnější pro něj jsou sluneční paprsky

Kojenec do jednoho roku by neměl přijít se slunečními paprsky vůbec do styku - perfektní ochranou na pláži jsou stany s UV ochranou. U takto malých dětí dbejte zvýšené pozornosti na pitný režim dítěte - perfektní ukazatel je fontanela na hlavě dítěte, pokud je propadlá, znamená to, že musíte pitný režim okamžitě zvýšit.

Image title

Pokud kojíte, je pravděpodobné, že na dovolené u moře budete muset kojit mnohem častěji než normálně. Děti na UM stravě potřebují také navýšit množství vypitého pití. Ideální je dětem podávat obyčejnou vodu (v cizině vždy raději balenou).

Na sluneční paprsky ale musíte dávat velký pozor i u starších dětí, děti od jednoho roku by měly vždy mít vhodný oděv a čepičku, starší děti pak i sluneční brýle.

Nezapomínejte, že dětská pokožka musí být chráněna kvalitním dětským opalovacím krémem. Nejvhodnější jsou ty s ochranným UV faktorem 50. Dítě mažte během dne po dvou až třech hodinách, vždy po návratu z vody, a to i u voděodolných přípravků. Nezapomínejte na ušní boltce, rty, nos, místa pod očima a nárty. Alternativou k opalovacím krémům je pak  speciální dětské oblečení s UV ochranou.

Kromě přímých slunečních paprsků je také potřeba dávat pozor i na přehřátí, úpal či úžeh. S dětmi nikdy nebuďte venku mezi 12. a 15. hodinou odpolední. Ze všech těchto důvodů je s malými dětmi lepší naplánovat dovolenou u moře před začátkem, či naopak na konci sezóny. Vyhněte se pobytu v měsících červenci a srpnu. Samozřejmě také záleží na plánované destinaci dovolené.

Cesta je naplánovaná, je načase začít se chystat

V dnešní době sice zpravidla nebývá problém pořídit cokoliv kdekoliv, ale při cestování s malými dětmi se vyplatí být připraven. Je proto lepší mít sebou pro malé dítě vše, co byste mohli potřebovat. Na co rozhodně nezapomeňte:

  • základní léky
  • jídlo, pití pro dítě
  • hračky
  • dostatek oblečení pro každou variantu počasí
  • věci na přebalování
  • cestovní doklady, cestovní pojištění
  • dostatek peněz pro nenadálé situace

Pozor, i malé miminko musí mít své vlastní cestovní doklady

Velice důležité je nezapomenout cestovní doklady pro miminko - v žádném případě nestačí jen rodný list, či kartička pojištěnce. Pokud cestujete po státech Evropské unie, stačí vám občanský průkaz dítěte, pokud se vydáváte mimo EU, musíte dítěti včas zařídit vlastní cestovní pas. Bez těchto dokladů se např. do letadla nedostanete ani omylem a pokud cestujete pozemní dopravou, mohlo by se vám stát, že budete zadrženi a dítě odebráno do chvíle, kdy se opravdu prokáže, že jste jeho rodiče.

Dovolená  u moře s malými dětmi může být nezapomenutelným zážitkem, chce to ale vše dobře naplánovat, vymyslet a počítat s tím, že je potřeba se malému dítěti hodně přizpůsobit a brát primárně ohledy na jeho potřeby i denní režim. Samozřejmě se na cestách mohou vyskytnout i problémy (např. nemoc dítěte), takže je lepší být připraven a nad případnými obtížemi přemýšlet dopředu. Kdo je připraven, nebývá překvapen a věřte, že s chladnou hlavou vyřešíte vše daleko lépe než s hysterií v očích.

Image title

A jaké zkušenosti s cestováním s malými dětmi mají uživatelky a maminky z Modrého koníka?

“My jsme poprvé letěli do USA, když bylo malé 3,5 měsíců a vše  bylo v pohodě, bylo to je ještě miminko ležáček. Podruhé jsme letěli do USA, když jí bylo 8,5 měsíců, to už bylo o malinko horší, ale dalo se to a teď nás čeká cesta domu v 11 měsících a jen se bojíme, jestli to vydrží tak dlouho, protože už začíná chodit a to je asi nejnáročnější období. Ale jinak ouška úplně v pohodě i bez pití při přistání. Miminka to prý moc nevnímají. “ (Jituss)

“My letěli poprvé s vlastním do Řecka v 9 měsících. Naprostá pohoda a s vnučkou jsem letěla ve dvou letech do Tunisu a spala tam i zpět. Cestování je poslední dobou únavnější pro nás než pro děti. Jenže milujeme moře,tak holt to musíme vydržet.” (babanci)

“My jeli poprvé k moři, když Adamovi byl rok a čtvrt autem a pak několik hodin trajektem. Adam seděl v sedačce, často jsme zastavovali, posadili ho na nočník, proběhnul se a zase jsme jeli dál. Měli jsme hračky, knížky a DVD přehrávač do auta. Krásně to zvládnul.” (zzuzinda)

“Poprvé jsme byli letecky, synovi bylo 13 m. Vše zvládl perfektně, let, bazén, moře. Podruhé jsme byli ve 23 m opět letecky, opět bez problému a poslední dovolená ve 25 m autem cesta v noci 14 h a naprosto v pohodě. Od mala ho všude bereme sebou, vyspí se kdekoliv, jídlo se vždy přizpůsobí. Režim i plány nastavujeme dle jeho aktuálního režimu a tak si dovolenou užijeme všichni.” (alexovka)

A jaké zkušenosti máte vy?

Zdroj informací:

https://www.kvtrip.cz/stranky/24:poprve-s-miminkem-k-mori.html

https://www.idnes.cz/onadnes/deti/s-detmi-u-more.A120716_120310_deti_job

https://zena.aktualne.cz/rodina/v-kolika-letech-s-ditetem-poprve-k-mori/r~i:article:713553/

https://www.vitalia.cz/clanky/na-co-si-dat-pozor-kdyz-vyrazite-s-miminkem-k-mori/

https://www.maminka.cz/clanek/s-miminkem-na-dovolenou-k-mori-radeji-nespechejte-radi-lekarka

Jezdili jsme od 8 měs holek se starší v Chorvatsku s mladší pak v 7 měs v Itálii a super pro mě to byla vždy dovolená a moc jsem si to uzila .Pak se litalo v roce a půl Turecko s druhou Tunis -nikdy žádný problem !Letos letí s babi a dedou v červenci na Djerbu .Od malička proste cestovatelky .Zvladly i 1000 km bez prespani 🙂

3. dub 2019

Se synem cestujeme od malička. První jsme jeli v jeho 2 a 3 měsíců české hory. Pak byl v 8 měsících na Slovensku v 10 mesicich roadtrip Slovinsko a Rakousko a v roce letecky Malta a Kypr . Teď máme druhé miminko a vyrážíme zase Slovensko a pak Italie k moři a to budou malému 4 měsíce. Tak uvidime jak to bude tentokrát 🙂

9. dub 2019

Začni psát komentář...

Odešli