redakce
5. dub 2018
9380 

Pálení žáhy: Než sáhnete po chemii, zkuste pomocníky, které najdete ve své kuchyni

Pálení žáhy je zlo, které ve větší či menší míře zažívá snad každá těhotná žena. Kdo ho poznal, ví, jak moc nepříjemné to je a také jak moc je někdy obtížné objevit zázrak, který by ho tohoto problému zbavil.  Nebo alespoň zmírnil jeho intenzitu.

Kolem pálení žáhy v těhotenství se šíří také jeden velmi zajímavý mýtus. Ten praví, že čím víc maminku tento problém trápí, tím vlasatější miminko se jí narodí. I když se na toto téma dokonce prováděly výzkumy, žádná souvislost mezi pálením žáhy a množstvím vlásků miminka se nepotvrdila.

Proč těhotenství provází pálení žáhy?

Příčiny jsou hned dvě. Prvním důvodem jsou hormonální změny, které s sebou těhotenství přináší. Tyto změny způsobují snížení napětí stěn trávicího traktu, což má za následek sníženou funkci uzávěru mezi žaludkem a jícnem a také pomalejší vyprazdňování žaludku. 

Druhou příčinou  je děloha, která se stále zvětšuje, čímž tlačí na žaludek a posunuje ho stále výš. Proto bývá pálení žáhy s přibývajícími týdny stále horší.

V nepříjemných situacích vždy platí, že je lepší jim předcházet, než je muset řešit, proto se nejprve podívejme na pár preventivních opatření, které by měly pomoci tomu, aby se pálení žáhy u těhotných neobjevovalo.

Prevence pálení žáhy

  • jezte spíše malé porce a častěji, omezte konzumaci jídla před ulehnutím k spánku
  • nezapomínejte na pitný režim - před každým jídlem se doporučuje vypít sklenici neperlivé vody
  • omezte nápoje s kofeinem, kyselé džusy a hodně sladké nápoje
  • změnami by měl projít i váš jídelníček - doporučuje se konzumovat potraviny bohaté na vlákninu, naopak byste se měly vyvarovat kořeněných, tučných jídel a čokolády
  • na spaní si připravte polštář navíc

Co dělat, když mě pálí žáha?

Možností je spousta - bohužel jasné řešení, které by ulevilo naprosto všem, tradičně neexistuje. Člověk je tvor individuální, proto na každého zabírá něco jiného. Zatímco jedné mamince vypití sklenice mléka od pálení žáhy uleví, jiné naopak přitíží. Proto se nebojte zkoušet různé babské rady a zaručeně objevíte něco, co zabere.

Jako na téměř všechny neduhy týkající se zdraví existují tabletky, které zakoupíte v lékárně (i bez předpisu), nicméně, než sáhnete po "chemii", vyzkoušejte raději volně dostupné prostředky, které má většina z nás běžně doma.

Potraviny, které uleví od pálení žáhy

  1. Mléko - lidem, kteří trpí pálením žáhy, se velmi často doporučuje sklenice mléka. Mléko na nějakou chvíli může ulevit od nepříjemného pálení tím, že neutralizuje žaludeční kyseliny, ale vápník obsažený v mléce nakonec donutí žaludek vyprodukovat ještě více kyseliny, což může u některých jedinců vést naopak ke zhoršení stavu. I přes toto upozornění si ale léčbu mlékem chválí velká spousta nastávajících maminek: "Tu a tam mě pálila žáha ve druhém trimestru a stačilo se napít trochu mléka a bylo po pálení."
  2. Žvýkačka - toto opatření je pravděpodobně tím nejjednodušším řešením. Žvýkačka zvyšuje produkci slin v ústech. Sliny pak reagují s kyselinou v žaludku, což vede k její neutralizaci.
  3. Zázvor -  je výborná kuchyňská surovina, která může být použita ke zmírnění příznaků pálení žáhy. Existují 2 způsoby, jak můžete zázvor při pálení žáhy použít -můžete ho přidat do vašich každodenních jídel, polévek a salátů, či si ze zázvoru můžete připravit čaj. Jak na to? Velice jednoduše. Potřebujete jen malý kousek zázvoru a hrneček vody. Zázvor nastrouhejte a po dobu 5 minut ho vařte ve vodě. Poté čaj přeceďte. Pro lepší chuť můžete přidat trochu medu. 
  4. Med - med je skvělý pomocník při mnoha problémech, ne nadarmo se označuje jako zázrak z přírody. Pokud vás začne pálit žáha, dejte si lžičku medu, nebo si uvařte ovocný čaj a oslaďte ho medem.
  5. Mandle - pokud se objeví pálení žáhy, mějte vždy po ruce několik mandlí. Mandle urychlují trávení a vysoký obsah tuku v nich neutralizuje žaludeční kyseliny. Velkou výhodou je také to, že je můžete chroupat klidně i na cestách v MHD a nebudete vypadat jako blázen. A pokud vám mandle chutnají, tak si navíc dopřejete lahodnou svačinku.
  6. Mrkev - už malé děti vědí, jak je mrkev přínosná. Věděly jste však, že pomáhá i při pálení žáhy? Fígl tkví v tom, že je mrkev potřeba nastrouhat najemno a při konzumaci ji ještě pořádně rozkousat. Pokud nemáte času nazbyt, můžete sáhnout i po mrkvových přírodních šťávách.
  7. Brambory - jsou bohatým zdrojem draslíku. Zvýšená koncentrace draslíku pak  zvyšuje sílu kontrakce svalů dolního jícnového svěrače, čímž zabraňují vracení kyseliny ze žaludku do jícnu. Jedna z uživatelek koníka píše: "Mě pálila žáha opravdu strašně, nemohla jsem nic jíst. Přibližně první 4 měsíce jsem přežívala jen na vařených bramborách."
  8. Jedlá soda - lžičku jedlé sody stačí rozpustit ve sklenici vlažné vody a vypít. Navíc ji doma najde snad každý. Na jedlou sodu nedá dopustit ani uživatelka ventilkova: "Mě pálila žáha absolutně po všem a téměř od začátku těhotenství. Jediné, co pomáhá, je jedlá soda."
  9. Kurkuma -  přispívá ke zmírnění příznaků pálení žáhy hned ze dvou důvodů. Za prvé tím, že urychluje proces trávení. A za druhé  pomáhá obnovovat sliznici jícnu, která se může při pálení žáhy poškodit. Kurkumu můžete prostě přidat do vašich denních jídel, polévek a salátů.
  10. Česnek - pokud vás trápí pálení žáhy je velice vhodné obohatit svůj jídelníček právě o česnek. Začněte ho přidávat do svých pokrmů. Ti odvážnější mohou také žvýkat kousek syrového česneku.

Jedinou a zaručenou radu, která pomůže proti pálení žáhy, popsala maminka werunqa: "Mně na pálení žáhy pomohl až porod." Přejeme všem maminkám, ať objeví svého pomocníka v boji s tímto problémem ale mnohem dříve.

Máte také nějaké osvědčené rady, které vám pomohly při pálení žáhy? Podělte se s našimi uživatelkami do komentáře a třeba právě vaše rada uhasí oheň v jejich krku.

Použité zdroje:

https://www.klubmaminek.cz/cs/clanek/393/paleni-zahy-v-tehotenstvi

https://cs.medlicker.com/349-20-potravin-ktere-vam-okamzite-ulevi-od-paleni-zahy

zkusila jsem tohle všechno a bohužel mi nic nepomohlo 🙂

5. dub 2018

mě teda ještě pomáhá vypít sklenici vody s trochou jablečného octa, má to srovnat kyselost v žaludku - podobně jako ta soda, ale není to taková brutální chemická reakce

5. dub 2018

Jedlá soda prý rozežírá žaludek bylo mě řečeno lékařkou.

5. dub 2018

me pri malem paleni pomohlo mleko a mandle. Pri vetsim, kdy mi z toho bylo az na zvraceni jen Rennie ci Gaviscon (to je teda mega hnus, ale funguje)

6. dub 2018

Začni psát komentář...

Odešli