redakce
18. bře 2018
1371 

Než porodíte, čeká vás celá řada prohlídek a testů

Je to tu. V ruce držíte těhotenský test, na kterém jasně září dvě čárky.  Jste těhotná. Pro některé nastávající maminky je to šok, pro jiné zase splněné přání. Jedno je však jisté - všechny těhotné ženy čeká období velkých změn a nových skutečností.

Jako těhotná nyní začnete poměrně často navštěvovat svého gynekologa, který vás bude sledovat v rámci těhotenské poradny. Ptáte se, jak bude vše probíhat, jaká vyšetření vás čekají? V klidu se posaďte a přečtěte si, co vás čeká a nemine.

Na začátku je třeba podotknout, že přístup každého gynekologa může být lehce jiný. Zatímco některé maminky se dočkají ultrazvuku během každé návštěvy, jiné maminky jej zase zažijí pouze 3krát. Zde jsme shrnuli, jaké prohlídky vás čekají stoprocentně. Ve skutečnosti jich však můžete absolvovat klidně více. Vše už záleží na zvyklostech lékaře,  vašem zdravotním stavu atd.

1. trimestr

Jako první vás čeká vstupní prohlídka, kdy by mělo dojít k potvrzení těhotenství. Zde pozor. Většina lékařů doporučuje objednávat se až na 7. těhotenský týden, kdy by už mělo být vidět tlukoucí srdíčko. Chodit dříve je ve většině případů (pokud nemáte problémy) zbytečné, takže se opravdu vyplatí chvilku vydržet a pak už se jen kochat tím nádherným pohledem na pulzující srdíčko.

Koníkovka andreaandrejka tato slova jen potvrzuje:

"1. UTZ jsem podstoupila ve 4tt. , kdy mi bylo těhotenství potvrzeno. Následně za další zhruba 2 týdny, kdy bylo potvrzeno srdíčko.  Já mám moc pečlivou paní doktorku, kdybych k ní přišla denně, udělá mi UTZ denně a pokaždé dá fotku."

Na chvíli prvního ultrazvuku se těší snad každá maminka, a tak není divu, že maminky na první prohlídku pospíchají. V tomto vlákně ve fóru si maminky vyměňují zkušenosti, kdy je možné potvrdit těhotenství na UTZ.

Pravidelné prohlídky v těhotenské poradně

Po první těhotenské prohlídce už budete chodit na pravidelné kontroly. Vždy byste měla přinést ranní moč, bude vám změřen tlak a měla byste se zvážit. Během prvního trimestru vám bude vystavena také těhotenská průkazka (opět se liší lékař od lékaře - některý vám ji vystaví hned při první návštěvě, jiný až na konci prvního trimestru), kam bude sestřička a také váš ošetřující lékař zaznamenávat všechny důležité údaje o vás i miminku.

Četnost návštěv v poradně se mění s přibývajícími týdny těhotenství:

do 23. týdne - 1x za 4 týdny
24.-32. týden - 1x za 3 týdny
33.-36. týden - 1x za 2 týdny
37.-40. týden - 1x každý týden

Na konci prvního trimestru vás čeká první velké ultrazvukové vyšetření (kolem 12. tt) a většina lékařů také doporučuje absolvovat tzv. prvotrimestrální screening - který si však maminka musí sama hradit (nicméně na něj většina zdravotních pojišťoven přispívá, takže si to určitě nezapomeňte zjistit). V rámci tohoto vyšetření je provedeno podrobné ultrazvukové vyšetření a také krevní odběry, na jejichž základě je vypočítáno riziko postižení plodu.

2. trimestr

Triple test

Někteří lékaři už od provádění tohoto testu kvůli často falešně pozitivním výsledkům upouští (nahrazují ho přesnějším prvotrimestrálním screeningem), nicméně se stále najde mnoho gynekologů, kteří ho provádí, takže je určitě potřeba zmínit se i o něm. Provádí se v 16. tt a spočívá pouze v nabrání krve, kterou v laboratoři vyšetří, a opět spočítají rizika některých vad.

Maminka katerina1106 se podělila s koníkovkami o tuto zkušenost:

"Těhotná jsem byla v roce 2014. Podstoupila jsem Nt screening + sono v 11. - 12.tt. a výsledky byly v pořádku. Čekala jsem, zda moje gynekoložka bude trvat na triple testech, jak jsem četla a slyšela od jiných těhotných. Byla jsem příjemně překvapena, když mi sdělila, že je už neprovádí, jelikož jsou zastaralé, často falešně pozitivní a mají nízké % pravděpodobnosti."

2. ultrazvukové vyšetření

Se provádí většinou v rozmezí 20. - 22. tt a je zaměřeno především na vyhledávání vývojových vad.

Test na cukrovku - OGTT

Na toto vyšetření se doporučuje chodit mezi 24. a 28. tt. Před provedením testu je potřeba být nalačno - jedná se o vyšetření z krve. Pokud vás zajímají podrobné informace o tom, jak tento test probíhá - určitě se podívejte do wiki, kde je toto téma přehledně a srozumitelně rozpracováno.

3. trimestr

3. ultrazvukové vyšetření

Zpravidla probíhá mezi 30. a 32. tt. a hodnotí se celkový stav plodu, jeho poloha, hmotnost, množství plodové vody, umístění a stav placenty.

Výtěr pochvy na GBS

CTG - kontrola srdečních ozev miminka a činnosti dělohy
Od 36. tt budete toto vyšetření podstupovat 1x týdně, po 40. tt pak dokonce 2x.

Všem nastávajícím maminkám přejeme, aby jejich těhotenství probíhalo v klidu a pohodě a hlavně, aby všechna těhotenská vyšetření vycházela bezproblémově.

Začni psát komentář...

Odešli