redakce
20. srp 2018
21595 

Pro všechny budoucí tatínky u porodu: Jak být ženě oporou a jakých vět se vyvarovat?

„Já byla vždy pro, manžel vždy proti. Nakonec souhlasil, že půjde, když si myslím, že tam k něčemu bude. Nyní prohlašuje, že si teda prvních 7 hodin připadal jako pako, který jen kouká na to, jak trpím. Další dvě hodiny na sále už to prý bylo lepší, ale nenechali ho na nic sahat. No a vše to vyvážil ten konec, když se malá konečně dostala na svět. Prý by ten pocit nevyměnil za nic na světě. Do té doby si to prý pořád nepřipouštěl, ale když na vlastní oči viděl, jak přišla na svět, všechno mu začalo pomalu docházet.“

V dřívějších dobách byl u nás porod chápán veskrze jako čistě ženská záležitost a muž své dítě viděl po porodu maximálně tak přes okenní tabuli, a to ještě ze vzdálenosti několika metrů. Doba se naštěstí změnila a dnes už je přítomnost muže (většinou tedy tatínka miminka) při porodu naprosto běžnou záležitostí.

Problém ale mnohdy nastává v tom, že muži vlastně neví, co mají u porodu očekávat, neví, jak se chovat, jak své partnerce pomoci, atd. Ukažte tento článek budoucím tatínkům, kteří by byli rádi u narození svého potomka a kromě toho by také byli rádi podporou své rodící ženě. V následujících řádcích tak najdete několik rad a tipů, jak být u porodu co nejvíce užitečný a přitom si odnést neocenitelný životní zážitek, kdy uvidíte první nádech vašeho miminka a začnete psát novou životní kapitolu s názvem “Jsem táta”.

11 praktických rad pro muže, kteří chtějí být u porodu

1. Přečtěte si něco o tom, jak probíhá porod

Ještě před tím, než půjdete k samotnému porodu, nahlédněte do odborné literatury, nebo si alespoň přečtěte pár internetových článků o tom, jak porod vlastně probíhá. Možná že vám to přijde zbytečné, ale věřte, že opravdu není. Většina mužů má o porodu a jeho průběhu mylné či zkreslené představy, čemuž se ani nelze divit, když zohledníme fakt, jak bývá porod ztvárněn například ve filmech či seriálech. Žena dvakrát zařve, vynadá muži, jednou zatlačí a na břiše jí rázem přistane úplně čisté, zhruba měsíční mimčo. Tak takhle, pánové, to bohužel nefunguje. Porod je většinou poměrně zdlouhavá záležitost (především u prvorodiček), které předchází klidně i několik hodin, kdy se z vašeho pohledu neděje v podstatě nic. Samotné vypuzení dítěte je až ono velké finále, ke kterému vše celou dobu spěje. Ale samotným narozením dítěte ještě porod ani nekončí.

Pokud se k porodu chystáte, měli byste vědět alespoň ta nejzákladnější fakta o něm - porod se skládá ze 3 fází:

První doba porodní - tzv. otevírací fáze: jedná se nejdelší část porodu, kdy pravidelné děložní stahy (kontrakce) otevírají děložní hrdlo tak, aby mohla projít ven hlavička miminka, během této porodní doby se většinou rodička dopraví do porodnice    

Druhá doba porodní - tzv. vypuzovací fáze: ve chvíli, kdy je žena otevřená, přišel čas dostat miminko na svět. Tato fáze je pro ženu velmi náročná, protože musí vytlačit dítě ven.  Některé budoucí mamince to trvá pár minut, jiné třeba i hodinu. V odůvodněných případech mohou lékaři mamince a miminku pomoci použitím kleští nebo vexu (vakuumextraktor neboli umělohmotný zvon).

Třetí doba porodní: na první pohled by se mohlo zdát, že je porod již u konce, ale není tomu tak - nyní ještě zbývá porodit placentu, která vyživovala miminko a zašít případná porodní poranění. Šití může být pro maminku velice nepříjemné či bolestivé. Po porodu miminka je ve většině případů ihned možné započít s bondigem - tedy s přiložením ideálně nahého miminka na nahou hruď matky. Takto by společně měli setrvat 1 - 2 hodiny, během kterých by mělo proběhnout samopřisátí miminka. Poté se maminka s miminkem většinou přesunou na oddělení šestinedělí.   

2.  Mluvte se svou partnerkou o porodu

Tou nejdůležitější osobou u porodu je vaše partnerka.Vaším úkolem by mělo být respektovat její přání a pomoci jí jej realizovat - z tohoto důvodu je ale opravdu potřeba, abyste věděli, co chce. V dnešní době má většina žen představu o tom, jak by měl jejich porod ideálně probíhat, poslechněte si tedy porodní přání své partnerky a podpořte ji v nich (samozřejmě za předpokladu, že se nejedná o něco s čím zásadně nesouhlasíte). Během porodu může být žena natolik ochromena bolestí, že není schopná komunikovat se zdravotníky a může se tedy stát, že vy budete hlavním prostředníkem mezi nimi. A už z toho důvodu musíte znát zásadní požadavky.

Kromě toho bude téma porodu během postupujícího těhotenství pro ženu stále aktuálnější a bude potřebovat vypovídat se a občas třeba i uklidnit, že to samozřejmě zvládne.

3. Buďte připravení a mějte zavčasu sbalenou tašku s věcmi

Úkolem každé těhotné ženy, která plánuje porod v porodnici, je sbalit si s předstihem před termínem porodu tašku. Podobný úkol se ale týká i vás - porod může nastat v podstatě kdykoli, nečekaně a kolikrát i ve chvílích, kdy se to nejméně hodí. V tu dobu není čas na zmatkování a horečnaté balení věcí, které nutně potřebujete mít sebou. Připravte se a nachystejte si tašku dopředu. Až přijde den D, prostě ji jen vezmete, přibalíte do ní věci, které potřebujete používat denně a jedete. V klidu.

Co by ve vaší tašce nemělo chybět?

  • láhev s vodou
  • jídlo
  • přezůvky a převlečení na porodní sál (zjistěte si v konkrétní porodnici, co musíte mít sebou)
  • peníze (ideálně tam mějte i drobné do automatů)
  • nabíječku na telefon
  • telefon
  • případně foťák (pohlídejte si, aby byl vždy nabitý)

Další body už se týkají opravdu přímo vašeho působení u porodu, takže se soustřeďte, nyní přijde to nejdůležitější…

4. Povzbuzujte, chvalte, motivujte

Hlavní práce u porodu sice závisí na vaší partnerce, ale i vy zde budete plnit důležitou úlohu. Každá žena snáší bolest u porodu jinak a mnohdy se i ženy samy překvapí. Buďte vždy se svou partnerkou, chvalte ji, jak je úžasná, že vše krásně zvládá (a v tomhle případě se povoluje i milosrdná lež) a že brzy již bude mít miminko v náručí. Pravděpodobně si ani neumíte představit, jak moc jsou slova podpory důležitá a většina žen od mužů u porodu potřebuje právě tohle.

5. Odpusťte si hloupé vtipy

Ačkoliv jindy se vaše partnerka popadá u vašich vtipů za břicho, u porodu je to jiné. Ženy při při kontrakcích nejsou zrovna v komfortu a vše tedy (většinou) snáší hůře než v běžném stavu. Čím je porod delší, tím může být žena popudlivější. Ideálně se vyhněte vtipům na tato témata:

  • její vzhled při porodu
  • těhotenská kila
  • snášení bolesti
  • vzhled hezkých porodních asistentek či lékařek

A vhodným konverzačním tématem se nejeví ani nic, co se týká sexu. Nezapomeňte, že vše, co žena právě prožívá, při jedné takové sexuální chvíli vzniklo.

6. Buďte prostředníkem 

Se svou ženou jste pravděpodobně o porodu hovořili a víte, jaká má porodní přání. Pokud náhodou nezvládá se zdravotníky komunikovat sama, postarejte se o celou situaci vy. Tlumočte její přání a stůjte vždy na její straně. Nenechte se odbýt.

7. Pomáhejte své partnerce se snášením bolesti

Samozřejmě, jen pokud o to stojí a snese při porodu dotyky. Existuje několik úlevových technik, kterými můžete své partnerce pomoci se zvládáním bolesti u porodu. Ideálním místem, kde se o nich můžete dozvědět jsou například kurzy přípravy na porod, které pořádají mnohé porodnice. Dále můžete ženě jemně masírovat záda, bříško, hladit ji. Ale pozor. Některým ženám doteky při porodu nedělají vůbec dobře. V tomto případě respektujte svou partnerku a nedotýkejte se jí. A neberte si to osobně, s vámi to nesouvisí ani trochu.

8. Dělejte vše, co po vás žena bude chtít

Ano, tenhle bod je opravdu myšlen vážně. Během dne D zapomeňte na své pohodlí a obskakujte svou partnerku. Dávejte ji napít, pomáhejte jí vylézt z vany, podejte jí ručník, pomozte jí na toaletu. O cokoliv vás požádá, tak bez řečí splňte. Jízlivé poznámky si nechte od cesty a buďte trpěliví. Vynechte také připomínky, že vše trvá strašně dlouho a vás to tam už ani trochu nebaví. 

První doba porodní už je u téměř u konce a blíží se chvíle, na kterou všichni zúčastnění netrpělivě čekáte - narození miminka.

9. Nekoukejte, kam nemáte.

Ideální místo při vlastním narození vašeho dítěte je vedle vaší partnerky - u její hlavy. Zde ji můžete slovně povzbudit, držet za ruku, hladit po vlasech a nebudete se zde motat ani lékařům. Velká spousta žen má také obavy z toho, aby se nezničil váš sexuální vztah a nedělá jim zrovna dobře pocit, že vidíte, jak se dítě dere na svět ven. Jakmile dítě bude venku, budete mít ze své pozorovací pozice skvělý výhled. Opravdu.

10. Nestyďte se za své emoce…

Snad každý muž slyšel tu zatracenou poučku, že muži přece nepláčou. Je to blbost. Věřte tomu, že pokud vám u prvního setkání s vaším dítětem ukápne slza dojetí, vaše partnerka to rozhodně nebude brát jako vaši slabost a v jejích očích rozhodně neklesnete. Právě naopak. Dojatý otec je jeden z těch nejkrásnějších projevů emocí na světě.

11. Vše, co se stane na porodním sále, by mělo zůstat tam

V tomto bodu samozřejmě není myšleno to, že se nikomu nepochlubíte tím, kolik váš syn či dcera vážili a jestli hned po narození spustili řev. U porodu může být ženám špatně, mohou zvracet apod. a rozhodně vaše partnerka nebude mít radost, když tyto informace budete sdělovat každému na potkání. V klidu si o porodu promluvte a citlivé informace neříkejte nikomu.

Suché teorie již bylo dost, pojďme se společně podívat na pár příhod ze skutečného života. Možná se budete divit, ale následující věty byly opravdu skutečně proneseny na porodních sálech. Podle informací redakce všichni zmiňovaní muži svou drzost přežili a stali se z nich šťastní otcové. S odstupem času už dokonce i rodičky na tyto situace vzpomínají se smíchem, tehdy je však tyto věty rozhodně nepotěšily.

Pozor tatínci, podobné věty nikdy nevyslovujte!

Hodnocení zvládání bolesti vám, pánové, prostě nepřísluší:

“Ani u milování jsi takto nikdy neřvala.”

“Tahle kontrakce přece nebyla tak silná.”

Zlehčování celé situace také není tou nejlepší cestou:

“Aspoň už víš, jaké to je, když má chlap rýmu.”

Vtípky při následném šití porodních poranění se také úplně nehodí:

“Hlavně ji nezašijte celou.”

Je pravděpodobné, že vám porod tak strašný nepřišel a v hlavě se vám již honí plány na další krásné společné potomky. Partnerku ale nechte nejprve vydechnout a vstřebat vše, co se dělo, a zkuste se zeptat třeba až po konci šestinedělí. Nebo ještě lépe, až za rok:

“Zkusíme ještě tu holčičku?“

A následující větu nikdy (ale jako OPRAVDU NIKDY) nevypouštějte z úst, i když si to třeba fakt zrovna myslíte:

“Ježíši lásko, ty ji máš jak vrata.”

Použité zdroje:

https://www.babyweb.cz/manual-pro-otce-u-porodu-aneb-strach-nema-jen-ona

http://www.fullmoon.cz/baby/tatove/520-porodni-manual-pro-muze

https://www.pampers.cz/tehotenstvi/porod/clanek/14-technik-ktere-prinesou-ulevu-pri-porodu

https://www.babyweb.cz/vse-o-porodu-jako-fyziologickem-deji-aneb-porod-do-detailu

Tak zvlášť tu poslední větu by snad řekl jen opravdu totální blb.

20. srp 2018

A co jich s timhle duvtipem musi byt, ty ji mas, jak vrata...

21. srp 2018

No ze ji mam jak vrata sem furt rikala ja😁

21. srp 2018

Jednou jsem takhle duvtipneho tatina ,,omylem'' postrikala krvi z natlakovaneho pupecniku.....mel neskutečné hlasky u kun-- jak vrata a vybuchlem granatu a vše dukladne fotil...mamince to bylo evidentně velmi nepříjemné...tak dostal sprsku 😀

22. srp 2018

Začni psát komentář...

Odešli