redakce
16. kvě 2018
4662 

Když ranní nevolnosti skončí na pohotovosti. Tabu jménem hyperemesis gravidarum padlo i díky vévodkyni Kate

„Moje zvracení se začalo neskutečně stupňovat. Byla jsem hospitalizována a tentokrát mi nezabíraly ani infuze. Nemocnice kvůli mně svolala konzilium, ale nikdo si se mnou nevěděl rady. Doktoři stáli nad mou postelí a kroutili hlavou,“ popisuje své zkušenosti s ranními nevolnostmi jedna z maminek.

Těhotenské nevolnosti se nevyhýbají ani královské rodině. Vévodkyně Kate, která nedávno přivedla na svět třetího potomka, trpěla během všech tří těhotenství závažným typem nevolností - nadměrným zvracením. Odborně se tato nemoc nazývá hyperemesis gravidarum. O co jde, jak se projevuje a dá se jí nějak vyvarovat?

Těhotenská nevolnost není jen jedna. Stupňuje se podle závažnosti a počtu zvracení. Rozlišujeme celkem čtyři typy:

Ranní zvracení (vomitus matutinis)

Nejlehčí forma zvracení, projevuje se většinou ráno a nalačno a znají ji asi všechny nastávající maminky. V průběhu dne už je pak vše v pořádku.

Těhotenské zvracení (emesis gravidarum)

O něco častější a silnější zvracení, které přichází většinou po jídle.Bývá nebezpečné proto, že se mu maminky snaží vyhnout tak, že nejedí nebo se jídlu vyhýbají. Což je zcela logické, ale pro ni i dítě absolutně nepřijatelné.

Zhoubné zvracení (hyperemesis maligna)

Nejtěžší forma těhotenského zvracení, které prakticky neodeznívá a doprovází ho silné křeče. Nezáleží, zda je maminka nalačno nebo po jídle. Ve zvratcích se může objevit i krev. V tomto případě je jedinou pomocí hospitalizace, protože hrozí riziko samovolného potratu.

Nadměrné zvracení (hyperemesis gravidarum)

„Já jsem si tím prošla v 10.-11.tt. Ležela jsem v nemocnici na kapačkách a myslela, že to nepřežiju. Ty kapačky mi ale hodně pomohly a kolem 15.tt to postupně přecházelo. Zhruba od 20.tt už je to v pohodě,“ píše kalipso z diskuzního fóra Hyperemesis gravidarum – těžké nevolnosti v těhotenství.

O co jde?

Hyperemesis gravidarum, neboli nadměrné zvracení, patří do skupiny rané gestózy čili těhotenských nevolností. Zná je asi každá nastávající maminka. Právě podle nich začne tušit, že by mohla být v jiném stavu. Je to v každém filmu, kde je hlavní hrdinka těhotná. Klečí na záchodovou mísou, je jí špatně od žaludku (asi něco špatného snědla) a jen plný sál kině ví, že je „v tom“.

Od klasického ranního zvracení, které je prakticky neškodné, je ale tenhle případ vážnější. Zvracení se opakuje klidně i padesátkrát za den (podle královských zdrojů patří toto číslo právě Kate)a společně se zvratky odchází z těla i kyselé žaludeční šťávy, které mohou poškodit jícen a zubní sklovinu. Postihuje až 20 z 1000 těhotných žen.

„Je to záhul na celé tělo i psychiku. Většinu času jsem prospala nebo proležela na záchodě. Jeden týden jsem měla na záchodě i polštář, nebyla jsem schopná se odplazit do postele. Stejně jsem za 10 minut byla zpět zvracet,“ píše jedna z maminek v diskuzi o ranních nevolnostech.

Proč se to děje?

Existuje spousta teorií o tom, jak toto onemocnění vzniká. Nejpravděpodobnější je ta, která tento stav přisuzuje hormonálním změnám v průběhu těhotenství. Zejména zvýšení hormonu HCG – jde o „humánní choriový gonadotropin“, který jako jeden z prvních ukazatelů prokáže, zda je žena těhotná. Tuto verzi podporuje fakt, že nadměrné zvracení se objevuje od prvního do čtvrtého měsíce těhotenství, kdy hladina tohoto HCG u budoucích rodiček dosahuje nejvyšších hodnot.

„Taky jsem trpěla hyperemesis  gravidatum. Prý je to nejhorší těhotenská gestóza. Chce to pít a nebránit se zvracení. Přejde až poklesem hormonu HCG.“ Fykyska z diskuzního fóra Úporně zvracím od 5.tt, máte to taky?

Jak to poznám?

Zvracení tělo vysílí a značně dehydratuje. Právě ztráta tekutin má za následek palčivou žízeň. Jenže každý další doušek vody vyvolá další zvracení, což vytváří začarovaný kruh. Jak poznáme dehydrataci?

  • jazyk je suchý a potažený bílou vrstvou hlenu
  • rty jsou rozpraskané, v koutcích mohou být i prasklinky (ty mohou samy o sobě signalizovat nedostatek vitamínů skupiny B)
  • z úst je cítit acetonový zápach (mimo to značí i neléčenou cukrovku, problém se slinivkou nebo dlouhodobější hladovění)
  • kůže je jakoby scvrklá a suchá. Můžete si udělat jednoduchý test: uděláte-li nehtem ruky do kůže čáru, a když rýha po ní nezmizí během pár vteřin, měly byste začít více pít a svou pokožku mazat vyživujícími krémy.
  • málo časté nebo žádné močení, zácpa
  • zrychlený tep

„…místo přibrání na váze mám z původních 67 kilo nějakých 63 kilo a pupek k tomu. S popraskanými rty, koutky a kdo ví co ještě, vypadám tragicky,“ svěřuje se maminka belatrixlas.

 „Hodně jsem pila vodu, abych nebyla dehydratovaná. Ale stejně jsem cokoliv do 10-15 minut zase vyzvracela,“  vypráví maminka kalipso.

Kromě toho nastávající maminka hubne, ztrácí sílu a pro tělo potřebné živiny. To soustředí veškeré síly se soustředí na udržení normálního stavu fungování organismu. Na nový život v děloze už se tak nemusí dostat. Proto je nutné vyhledat lékařskou pomoc.

„Měla jsem strach, aby měl prcek všechny živiny. Pokaždé, když mě pustili z nemocnice, tak jsem doma zvracela znovu. Do nemocnice jsem vždy jela na pohotovost, když už jsem nebyla schopna držet hlavu nad mísou,“ přidává zkušenost další maminka.

Léčba

V nemocnici zjistí hladinu minerálů v těle, ketolátek (již zmíněného acetonu) v moči a provedou jaterní testy. Léčba spočívá v intenzivním doplňování tekutin pomocí roztoku s živinami, podávání antiemetik (léky tlumící zvracení), v krajních případech i zavedení umělé výživy s vysokou nutriční hodnotou. 

Ať už v těhotenství trpíte lehčím či těžším zvracením pamatujte, že i když třeba nemáte chuť na jídlo, něco málo byste do sebe dostat měla. Držte se zdravého rozumu a vybírejte spíše lehké pokrmy, v menších dávkách, zato pravidelně. Totéž platí i o tekutinách.

„Co se jídla týče, tak jsem se vždy silou vůle snažila v sobě aspoň něco udržet. Celkem mi šel banán a namočené piškoty. Ten banán jsem jedla po malých kouskách, jinak by do půl hodiny letěl ven.“ 

„Bylo mi špatně od úplného začátku těhotenství. 8. až 9. týden jsem ležela v nemocnici na kapačkách, pak se to ustálilo a od té doby už je fajn. Musela jsem změnit jídelníček a na některé potraviny a jídlo se nemohu ani podívat, to se mi zase dělá špatně,“ píše uživatelka anetka90  v diskuzi.

„Moje zvracení se začalo neskutečně stupňovat. Byla jsem hospitalizována a tentokrát mi nezabíraly ani infuze. Zjistili mi zánět jícnu, na obou rukách mi vylezly záněty žil, takže ani nebylo kam mi infuze zavádět. Jaterní testy se stále víc a víc zhoršovaly. Nemocnice kvůli mně svolala konzilium, ale nikdo si se mnou nevěděl rady. Doktoři stáli nad mou postelí a kroutili hlavou. Poté za mnou přišel primář s tím, že se po poradě shodli na tom, že by bylo dobré těhotenství ukončit. Byla mi nabídnuta ještě alternativa: podávat léky pro pacienty na onkologii s tím, že to ještě nebylo na nikom vyzkoušené a nemohou mi zaručit, že by bylo miminko v pořádku.

Po dohodě s přítelem jsme na tuto verzi nepřistoupili a podstoupila jsem přerušení těhotenství. Ihned po probuzení z narkózy nebyla ani stopa po nevolnosti, natož zvracení. Ten den, co se vše odehrálo, bude pro mě do konce života nejhorším. Teď jsem fyzicky v pořádku, horší je to s psychickou stránkou. Obavy z toho, zda-li bude druhé těhotenství stejné, jestli se k němu vůbec někdy odhodlám, jestli vůbec ještě někdy otěhotním,“ přidává zkušenost tereez.

Toto je opravdu extrémní případ. Nebojte se navštívit svého lékaře už v prvních dnech zvracení. Pomůže vám ulevit, předepíše léky a hlavně budete pod odborným dohledem. Zvládly to už jiné maminky,  vévodkyně Kate dokonce třikrát za sebou. Vy to dokážete taky.

„Taky jsem si tím prošla. Vydrž, neboj se, zvládneš to. Pokud máš strach o sebe a o miminko, zajdi za gynekologem. Pokud budeš dehydratovaná, může tě poslat na kapačky. Já jsem u prvního syna zvracela, první tři měsíce jsem skoro nejedla a syn je zdravý,“ uklidňuje nastávající maminky uživatelka zmrzlinka.

Máte i vy stejné potíže jako vévodkyně Kate? Podělte se o ně s ostatními. Třeba na jednom z mnoha diskuzí:

Hyperemesis gravidarum – těžké nevolnosti v těhotenství

Zvracení krve v těhotenství: stalo se vám to?

Zdroje informací:

doc. MUDr. A. Pařízek, CSc.

MUDr. Blanka Vavřínková, CSc.

Moje zdraví

Jsem ráda, že se o tom konečně víc mluví/píše. Jediné, kdy mi bylo dobře, bylo ráno na lačno, oo snídani a pití začal kolotoč, zda udržím žaludek či nikoli (“jen” těhotenské zvracení). Nejhorší byly večery, tělo už unavené, hladové, žíznivé a cokoli šlo dovnitř, šlo i ven. Sebekázeň něco sníst, ale ne moc. A do toho ty kecy o ranních nevolnostech, že to zažívá skoro každá. Upřímně obdivuji všechny, co měly nejhorší stadium, a jdou do dalšího potomka 🙂

16. kvě 2018

Já jsem si to zažila a upřímně - těhotenství pro mě bylo jedno z nejhorších a nejnáročnějších období v životě. Zvracela jsem denně až do porodu. Do pátého měsíce minimálně desetkrát za den, později už "jenom" pětkrát. Hned po probuzení jsem běžela na záchod. Neudržela jsem v sobě vodu, byla jsem dehydrovaná. O jídle a vitaminech v ovoci a zelenině jsem si mohla nechat zdát. Celé těhotenství jsem protrpěla, žádné rady nepomáhaly, kapačky v nemocnici nezabraly... Opravdu nepamatuji jediný den, kdy by mi bylo dobře. Hodně nerada na to vzpomínám.

16. kvě 2018

@alneka Já jsem do toho šla znovu, moc jsme si přáli druhé dítě. Podruhé to bylo mnohem horší než u prvního. Toužíme s manželem ještě po jednom miminku, ale to už bych asi fakt nedala ☹

16. kvě 2018

Vazne je v titulku ,,ranni nevolnosti,,???!!! Ja teda nemela tu nejhorsi formu, ale 3 tydny jsem musela byt na neschopence, jen jsem lezela a spala a spala. Za den jsem snedla tak pulku rohliku a sklenicku vody a i to byl uspech. Zvracela jsem 1-3x denne. Nepomahalo nic. Dodnes vidim, jak jsem po zazvorovych lizatkach ci cole bezela na WC 😀. Od toho 10 tt mi bylo blbe uz jen rano, takze to uz jsem do prace chodila. A tak jsem si uzivala ten pocit, ze blbe mi bude jen dopoledne a pak uz se i najim 😀. Zhubla jsem asi na 46 kg. Upřímně obdivuju vsechny, ktere mely hyperemesis gravidarum a sly do dalsiho ditka! Neumim si predstavit starat se o starsi dite a do toho 50x denne zvracet...

16. kvě 2018

@oplatecka pokud se rozhodnote pro další, přeju, ať je to tentokrát lepší! 😉 Já u prvního nic, procházka růžovou zahradou, zato teď s druhým si to vybírám.

16. kvě 2018

@oplatecka já u prvního nic, o to větší to teď podruhé bylo překvápko 😏 p

16. kvě 2018

U prvního - 10kg vcelku to šlo zlomilo se to cca okolo 16tt a u druhého to bylo daleko horší -18kg a měsíc na inf (metabolický JIP ) a jediný co mi pomohlo byly léky na nevolnost po chemo zlomilo se to na 20tt.

16. kvě 2018

@alneka Děkuji. Ale obávám se, že to bude spíš horší a horší. Mezi synem a dcerou jsem byla ještě těhotná, bohužel jsem v 10tt potratila. A bylo to úplně stejné ☹ Teď s dcerou byly nevolnosti šílené, byla jsem tak oslabená, že jsem se nedokázala postarat ani o syna.

16. kvě 2018

humánní choriový gonadotropin, vážně?

16. kvě 2018

K těhotenským nevolnostem se historicky váže lék, který od nich pomohl. Thalidomid. Příšerné...

16. kvě 2018

@elikup co je s nim? Myslim s tím hCG...

16. kvě 2018

No překlad...

16. kvě 2018

@elikup vzdyt je spravne, nebo ne?

16. kvě 2018

Jaké tabu? Neznám nikoho, kdo by něco takového tajil ze strachu. Naopak! Já měla problémy při obou těhotenství a to celých 9 měsíců a rozhodně jsem to jako tabu nevnímala.

16. kvě 2018

@terezz29 podle me tohle ani skryt nejde 😀

16. kvě 2018

@elikup Osobně používám lidský choriový gonadotropin, zdá se mi to učesanější. Ale humánní je správný překlad. Máme humánní medicínu.

16. kvě 2018

Tak pro mě to bylo taky peklo už od začátku.Představa že musim něco sníst hned se mi zvEdal žaludek.Nic jsem nemohla do sebe dostat jen jsem ležela a spala radši..Pak už jsem neměla co zvracet tak jsem se jen dávila...Musela jsem se hecnout a aspoň si dát piškoty nebo přesnídávku...Pak už jsem měla překyselený žaludek furt jsem to cítila v puse hnusNemohla jsem vařit jít do krámu hned jsem zvracela všechno mi smrdělo.Až Mamka mě zachránila že mi nosila aspoň vývary a donutila mě trochu sníst a postupem času i za stálého zvracení jsem začla aspoň něco jíst...Vitamíny neberu ty taky vyzvracim...Teď jsem v 21 tt.a dávám se dohromady občas mi furt něco nesedne nebo mi je blbě třeba dva dny za sebou,ale už se stim.dá žít.Ale nejhorší období pro mě.A obdivuuu ženský co dotoho jdou znova..Já byla úplná troska

17. kvě 2018

U prvního těhotenství jsem zhubla 10kg a u druhého dokonce 14kg. Silné nevolnosti, které byli spíše v podobě žaludku na vodě, refluxu a hrozné bolesti žaludku po každém jídle, plus točení hlavy a hrozná únava, mě drželi až do konce 7.měsíce. Těhotenství jsem vždy poznala právě podle toho již kolem 5tt, a kolem 12tt hospitalizace kvůli dehydrataci, protože jsem v sobě neudržela ani vodu. Naposled mi pomohlo brát Anacid před každým jídlem a pomalu se to alespoň zlepšovalo. Nakonec jsem do konce těhotenství i přibrala kg zpět. Obě děti mám zdravé a měli i normální porodní váhu kolem 3,5kg. 😉

29. říj 2018

Začni psát komentář...

Odešli