redakce
6. čer 2018
11122 

Vícečetné těhotenství: Jak bude probíhat porod trojčátek?

V roce 2015 přišlo v České republice na svět celkem 13 trojčátek, v roce 2016 jich pak bylo 10. Přestože nejsou porody vícerčat raritou, porod trojčátek je podstatně méně obvyklý než porod dvojčat. Statisticky vychází jeden porod trojčat na 7 000 - 8 000 porodů.

Přirozené nastavení

Náš organismus je nastaven na porod a donošení primárně jednoho plodu. V okamžiku, kdy se dozvíte, že čekáte trojčátka, bude vaše těhotenství rizikovější. Roste samozřejmě pravděpodobnost možných komplikací - ať už se jedná o riziko předčasného porodu nebo třeba nízké porodní váhy miminek. Stejně jako pro miminka je těhotenství s trojčátky rizikové také pro vás jako maminku. Proto budete určitě víc hlídaná ze strany lékařů. Stejně tak bude přistupováno k vašemu porodu.

Délka těhotenství s jedním miminkem je určována v týdnech a udává se 40 týdnů (4 týdny = 1 měsíc těhotenství, vychází tedy 9 měsíců). Čekáte-li trojčátka bude vaše těhotenství s největší pravděpodobností podstatně kratší. Průměrné trvání těhotenství u trojčat je 32 - 34 týdnů. Následně vás bude čekat trochu specifický porod, který s největší pravděpodobností nebude přirozený.

Rizika

Porody trojčat jsou v České republice vedeny výhradně císařským řezem, často plánovaným. Ten je v tuto chvíli nejbezpečnější hned z několika důvodů:

  • Pozice dětí - může se stát, že i když čekáte jedno miminko, neotočí se před porodem hlavičkou dolů. V tu chvíli se porod stává komplikovanějším a i při porodu jednoho dítěte vás budou lékaři vést spíše k císařskému řezu. Stejná situace může nastat u kteréhokoli z miminek a porod se tím samozřejmě může také dramaticky zkomplikovat. Máte-li za sebou již alespoň jeden přirozený porod, tak si zkuste představit situaci, že poté, co vytlačíte první dítě, máte před sebou stále ještě dvě. Z hlediska rychle ubývající energie maminky je to velmi rizikové. Pokud se totiž dítě dostane do určité části porodních cest, je pro lékaře téměř nereálné (a nebezpečné) začínat s císařským řezem. 
  • Umístění pupeční šňůry - vzato zcela logicky - 3 děti, 3 pupeční šňůry a vyšší pravděpodobnost, že by se některé z dětí mohlo do pupeční šňůry zamotat a například se přidusit. V takovém okamžiku hrají na porodním sále lékaři často o vteřiny a přirozený porod je zbytečný risk. 
  • Nízká porodní váha miminek - průměrná porodní váha jednoho miminka se pohybuje okolo 3 000 gramů. Pokud vás čeká porod trojčátek, počítejte s mnohem nižší porodní váhou jednoho miminka, průměr se pohybuje okolo 1 700 gramů. Více než 1/3 narozených trojčátek se svou porodní vahou pohybuje pod 1 500 gramů, což je hraničí hmotnost pro označení "dítě s velmi nízkou porodní váhou". Děti s velmi nízkou porodní váhou jsou náchylnější například k SIDS (syndrom náhlého úmrtí kojence). Podle přibližně určené velikosti nejmenšího plodu bude váš porod pravděpodobně umístěn do jednoho z center perinatologie (centra zajišťující speciální péči o předčasně narozené děti nebo děti s nízkou porodní váhou), aby se pro miminka zajistila co nejlepší intenzivní péče.  

 Nejedná se samozřejmě jen o zajištění bezpečí pro miminka, ale také pro vás jako maminku. Na vás je rozhodnutí, zda chcete podstoupit řez v částečné (epidurální) nebo celkové anestezii (samozřejmě pokud lékař neurčí, že je ze zdravotního hlediska nutná celková anestezie). Výhodou epidurální anestezie je fakt, že jste celou dobu porodu při vědomí, aniž byste cítila bolest. Děti tedy vidíte ihned po narození a nepřijdete o první kontakt s miminky. Zároveň vám (opět pokud lékař neurčí jinak) bude umožněn doprovod jedné osoby, která vám v takové chvíli bude opravdu velkou oporou!

Porod

Na porodním sále by měl být (v ideálním případě) k dispozici ošetřující lékař/porodník a jedna sestřička pro každé miminko, tedy 3 sestřičky. Samozřejmostí pak je veškerý personál, který porodník pro svou práci potřebuje (např. anesteziolog). Cílem lékařského personálu je vždy zajistit co nejvyšší míru bezpečí jak pro maminku, tak pro miminka. Mějte na paměti, že to je pro lékařský personál primární, a že pokud nejsou schopni splnit některé vaše přání, je to s největší pravděpodobností opřeno o logický důvod. Nebojte se ptát, čím více odpovědí na vaše otázky budete mít, tím lépe se v průběhu porodu budete cítit a budete o něco klidnější. Správný lékařský tým vám na vaše otázky rád odpoví a vynasnaží se, aby i takto náročný porod byl pro vás co nejsnazší. 

Vzhledem k nižší porodní váze dětí je pravděpodobné, že některé z nich (možná také všechny) budou ihned po porodu připojeny k různým hadičkám a přístrojům. Může jít například o přístroj, který pomůže miminku dýchat (v případě nedostatečně vyvinutých plic), přístroj, který monitoruje jeho srdeční činnost, kanyla k podání léků (například antibiotik v případě infekce) apod.

Neděste se a opět platí - ptejte se. Lékaři vám vše vysvětlí, zdůvodní vám všechny přístroje, které jsou pro zdraví dětí potřeba a zcela jistě některé vaše obavy rozpustí. Důležité je, abyste si své případné černé myšlenky nenechávaly pro sebe, ale mluvily o nich. 

Zdroj informací:

https://www.parents.com/pregnancy/giving-birth/labor-and-delivery/qa-delivering-triplets/

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/multiple-pregnancy

https://www.modrykonik.cz/jsem-tehotna/trojcata/

https://www.abctehotenstvi.cz/txt/trojcata-ctyrcata-a-dalsi-vicercata

Začni psát komentář...

Odešli