redakce
4. kvě 2018
11181 

Ze všeho mi jde hlava kolem aneb Můj první týden těhotenství

"Je to tu, už i já se konečně přidávám do klubu snažilek, tedy žen či dívek, které touží po tom stát se maminkou. Jelikož si chci své těhotenství pořádně užít a mít na něj jednou pěknou památku, rozhodla jsem se, že si budu psát internetový těhotenský deník, vlastně tedy spíš takový týdeník."

"Pokud vás bude bavit číst si mé řádky, budete mít se mnou možnost prožít celé mé těhotenství - týden po týdnu. Kromě mých vlastních dojmů a zážitků se samozřejmě dozvíte i velké množství informací. Budete mít možnost dočíst se zde vše důležité - tedy to, co by měla každá nastávající maminka o těhotenství, svém těle, o vývoji miminka, a svých možnostech stoprocentně vědět."

Lékaři těhotenství počítají na těhotenské týdny, velmi často se tak můžete setkat  s nějakým číslem a za ním zkratkou tt - např. 15. tt -  to vlastně znamená, že nastávající maminka prožívá 15. týden svého těhotenství.

První týden těhotenství 

Označení 1. týden těhotenství je vlastně hodně zavádějící pojem. V pravém slova smyslu se totiž v tuto dobu ještě o žádné těhotenství rozhodně nejedná, protože lékaři považují za úplný začátek těhotenství první den poslední menstruace. Menstruační krvácení ve většině případů naznačuje, že v minulém cyklu nedošlo k otěhotnění a začíná tedy příprava na další pokus. Při menstruačním krvácení se odlučuje sliznice, která vzápětí začne znovu dorůstat, aby bylo umožněno uchycení oplodněného vajíčka. Každá žena tedy na počátku menstruačního cyklu může být považována za potencionálně nastávající těhotnou a k oplodnění vajíčka pak zpravidla dochází mezi 14. - 21. dnem po začátku menstruace.

1. a 2. týden těhotenství se tedy žena necítí nijak zvláštně, protože vlastně těhotná ani není. Tyto týdny se pak jako “těhotenské” označí až zpětně ve chvíli, kdy žena své těhotenství zjistí. Zajímavé že?

Jak to vidím já?

"To, že ještě nejsem vlastně těhotná ale rozhodně neznamená, že na těhotenství nemyslím. S partnerem jsme se rozhodli, že už přišel čas na to mít miminko, a samozřejmě tedy velice často přemýšlím o tom, jaké to bude. Já vím, je to zvláštní těšit se na něco, co neznám, ale musím se přiznat, že myšlenky na miminko aktuálně zabírají hodně místa v mé mysli. Občas si říkám, že musí být mnohem jednodušší otěhotnět tak nějak ne úplně plánovaně. Odpadne tím stres a myšlenky, zda se nám otěhotnění povede, jak dlouho nám to bude trvat a zda všechno bude probíhat v pořádku. Kdybych měla začátek svého těhotenství popsat klíčovými slovy, byly by to určitě slova: TĚŠENÍ SE a OBAVY. Tyhle dvě emoce rozhodně dominují nad všemi ostatními a občas mám pocit, že na nic jiného není v mé mysli ani místo. Ale i ve svém okolí vidím, že to přesně takto prožívají i mé kamarádky, které také plánují početí potomka. Uf, nejsem blázen.

Nezbývá tedy než se hodit do klidu a užívat si dobu, kdy jsme s mužem ještě sami. Pro jistotu se však snažím žít o něco zdravěji než dříve, abych dala miminku ten nejlepší základ pro jeho budoucí vývoj."

I když žena v tomto období ještě není těhotná, měla by se chovat tak, jako by už těhotná byla, protože odpovědné chování zvyšuje šance na početí dítěte. Ženy by se především měly vyvarovat kofeinu, alkoholu, drog a nikotinu. Důležitý je přiměřený pohyb a pestrá strava. Pokud užíváte nějaké léky, poraďte se s lékařem, zda je možné je užívat v těhotenství.

"Tak mi prosím držte pěsti, ať se brzy zadaří a já vás mohu postupně seznámit se všemi dlouhými týdny těhotenství. V ideálním případě je před námi dlouhá cesta, která většinou trvá 38 - 42 týdnů."

Použité zdroje:

http://www.zenska-neplodnost.cz/novinky/prvni-tydny-tehotenstvi-zmeny-se-dostavi-pozvolna-906

http://www.mamaaja.cz/ActiveWeb/Article/3945/pruvodce_tehotenstvim_1_mesic_%E2%80%93_prave_to_zacalo.html

Krásné a držím palečky!!!!

4. kvě 2018

Držím palce, ať deníček pokračuje!

22. črc 2018

Začni psát komentář...

Odešli