Jak napsat recept tak, aby ho chtěl každý ochutnat?

Psaní receptů se může zdát na první pohled lehké. Napíšeš ingredience, přidáš postup a je to. I tak se to dá udělat, ale proč to neudělat lépe - když to jde?

Dobře napsaný recept totiž výrazně ulehčuje koupi surovin i vaření a znásobuje radost z jeho přípravy už jen při samotném čtení receptu.

Dobrý recept se skládá ze tří základních a dvou dobrovolných částí. Jsou to:

FOTKA
POTŘEBUJEME (nebo i suroviny, ingredience, složení, přísady…)
POSTUP

Přidat můžeš:
PŘÍLOHY – s čím chutná tvoje jídlo nejlépe
TOP TIP (vychytávka, extra tip, dobrá rada nad zlato…)

FOTKA
Dobrá fotka je tahákem, proto si dej záležet. Jíme i očima. Foť z různých úhlů, zkoušej světlo, čti návody na internetu. Jinak se ti stane, že uvaříš gastronomický zázrak, ale na fotce bude vypadat s prominutím jako už jednou snědený guláš. Důležité je i prostředí. Pěkně naservírovaný talíř na špinavé kuchyňské lince znehodnotí práci i té nejšikovnější hospodyňce.

POTŘEBUJEME
Suroviny udávej ve stejných měrných jednotkách - gramech, mililitrech, dekách... Seřazuj je podle množství, je to přehlednější. Pokud se tvůj recept skládá z více částí (například dort = korpus + krém), rozděl je přehledně podle každé části: Na korpus potřebujeme, Na krém potřebujeme...

POSTUP
Piš chronologicky tak, jak jde jedna věc za druhou. Ideální recept je zpestřený o FOTOpostup, tedy do něj přidáš i fotky jednotlivých kroků. Ty šikovnější zvládnou natočit i video. Fotka v textu je dobrou pomůckou i tehdy, když má něco vypadat specificky, například konzistence, barva... I tady platí, že když má recept víc částí jako už zmiňovaný dort, postup každé napíšeš zvlášť.

PŘÍLOHY
K pečenému masu podáváme brambory, k dušenému kuřeti rýži. To je všeobecný poznatek. Ale možná jsi zjistila, že pečené maso chutná o mnoho lépe s dřevorubeckou bagetou a to dušené kuře - překvapivě - s haluškami.
Dej vědět i ostatním, ať zkusí nové kombinace chutí!

TOP TIP
Pomůcka, díky které se bude vařit lépe nebo bude jídlo ještě chutnější. Například: použij vejce s pokojovou teplotou, po upečení nech vychladnout pod útěrkou, jídlo chutná ještě lépe druhý den nebo kde se dá koupit nějaká speciální přísada... Podařilo se ti něco dostatečně vylepšit? A nebo máš vychytávku zděděnou ještě po babičce? Odkoukala jsi od svého muže fintu, se kterou se vaří lépe? Chtuná tvůj koláč nejlépe s borůvkovou polevou? Máš tip na vtipné servírovaní? Šiř dobré věci dál do světa!

TŘI RADY NAD ZLATO

1. Vždy přidávej jen takový recept, který jsi sama vyzkoušela. Jen tak budeš vědět, o čem píšeš a nikoho nenaštveš, že jsi mu ukradla recept.

2. Recept piš jako článek na svém blogu (profilu), jinak nemá šanci dostat se mezi ostatní přes Magazín nebo koníkovský facebook.

3. Pouvažuj, co stojí za tvůj čas a energii. Můžeš udělat dokonalou pomazánku nebo upéct brambory s novou směsí koření či hrnečkovou buchtu, vylepšenou o puding... Zvaž však, zda je to opravdu tak originální, aby sis kvůliu tomu sedala k počítači a psala recept, když ten čas můžeš věnovat svým nejbližším. Nebo zkoušení nového výjimečného receptu.

TOP TIP:
Diakritika je důležitá jako sůl. Navaříš i bez ní, ale není to ono.

Vaše moderátorka miskabiska

<< Zpět na Seznam článků o blogování

Pomohl ti tento článek?
 / Ne

Zkušenosti MK Blog Academy

Máš zkušenost MK Blog Academy?
Poděl se o ni a pomoz tak ostatním maminkám.
Napiš svou zkušenost