Antioxidanty

Antioxidanty jsou látky chránící tělo před oxidací. Buňky spotřebou kyslíku vytváří volné radikály - atomy nebo skupiny atomů s nepárovým počtem elektronů. Jejich aktivita se projevuje jako dominový efekt. Mohou napadat důležité složky buněk DNA a nebo membrán.

Bez přítomnosti antioxidantů mohou volné radikály způsobit

  • Alzheimerovu nemoc,
  • předčasné stárnutí,
  • šedý zákal,
  • srdeční nemoci,
  • cukrovku,
  • Parkinsonovu nemoc,
  • poruchy fungování vnitřních tělních systémů,
  • rakovinu.

Najznámější antioxidanty

  • vitamín A a kartenoidy - žlutý meloun, broskve, meruňky, mrkev, brokolice, brambory, rajčata, kel, zelená fazole,
  • selen - kuřací maso, česnek, ryby, mořské plody, červené maso, obilniny, vejce,
  • flavonoidy - čaj, citrusy, červené víno, cibule, jablka,
  • Vitamín C – listová zelenina, jahody, rajčata, černý rybíz, mango, citrusové ovoce, zelená paprika, brokolice,
  • vitamín E – oříšky, semínka, celozrnné výrobky, obilniny, listová zelenina, olivový olej, játra,
  • polyfenoly – tymián, oregano.

Přírodními antioxidanty jsou tokoferoly (E 306 – E 309). Nachází se v ořeších, slunečnicových semenech, sójových a kukuřičných klíčcích.

Najdůležitější uměle vytvořené antioxidanty patří do skupiny galátů (E 310 – E 312).

Strava bohatá na čerstvou zeleninu a ovoce je přirozeným a lehce dostupným zdrojem antioxidantů. Důležité je množství a i výběr antioxidantů. Strava musí obsahovat selen, železo, mangam a zinek.

Antioxidanty a prevence rakoviny

Existuje asi 100 druhů rakoviny. Jde o skupinu mnoha podobných nemocí. Pokud buňky ztratí schopnost kontrolovat svůj růst, mohou se rychle dělit bez jakéhokoli pořádku. To vede k vytvoření nadměrného množství tkaniva - nádoru.
Poznáme dva druhy nádorů:

  • Benigní nádory - nejsou rakovinové, nešíří se, většinou se dají chirurgicky odstranit, neopakují se.
  • Maligní nádory - jsou rakovinové, pronikají do okolitých tkání a ničí je.

Volné radikály způsobují mutaci buněk a potlačují prvky imunitního systému a deaktivují tělesnou ochranu proti rakovině. Antioxidanty mohou redukovat možnost tvorby metastází a posilovat imunitní systém.

Antioxidační nutrienty chrání proti rakovine:

  • posilováním tělesného imunitního systému - je schopen zničit zmutované buňky, než se stanou rakovinovými,
  • omezením schopností, rakovinových buněk "nalepit se" na další orgány a žlázy a vytvářet tak metastáze,
  • ničením volných radikálů způsobujících rakovinu.

Antioxidanty a stárnutí

Během stárnutí se snižuje počet zdravých buněk v těle a přibudá mnoho buněk nezdravých. Jde o ztrátu schopnosti těla reagovat na změněné požadavky a stres. Antioxidanty mohou prodloužit život a to jak jeho kvalitu, tak jeho délku.

Související články

Více o antioxidantech na modrykonik.cz

Použité zdroje

  1. http://www.sportujeme.sk/fitness/antioxidanty-1-cast
  2. https://web.archive.org/web/20131104073405/http://www.premierantioxidant.sk/co-su-antioxidanty
  3. http://primar.sme.sk/c/5389021/antioxidanty-su-dolezite-pre-zdravie-aj-krasu.html
  4. https://web.archive.org/web/20140603022550/http://www.eufic.org/article/sk/1/8/artid/antioxidanty...
Pomohl ti tento článek?
 / Ne

Zkušenosti s antioxidantami

Máš zkušenost s antioxidantami?
Poděl se o ni a pomoz tak ostatním maminkám.
Napiš svou zkušenost