Recept: Bezlepková foccacia
Bezlepková foccaica je placatý, rychle zadělaný chléb vhodný pro všechny alergiky na lepek.
Ingredience
| 250 - 300 g | bezlepkové hladké mouky (Schar Bread nebo Jizerky 250g) |
| 250 ml | vlažné vody nebo vlažné neslazené minerálky (pro kypřejší těsto) |
| 1/4 hrnku | strouhaného parmazánu |
| 1 polévková lžíce | olivového oleje + 1 polévková lžíce na potření |
| 3 kávové lžičky | vinného kamene nebo 2 kávové lžičky bezlepkového prášku do pečiva |
| 1,5 kávové lžičky | sušeného oregána nebo 1 kávová lžička sušeného rozmarýnu |
| 1 kávová lžička | soli |
| 1 kávová lžička | česnekové soli (Alpská česneková sůl se sypátkem) |
| 1 kávová lžička | kajenského pepře (ostré) nebo drceného kuminového či růžového (nemusí být) |
| 1/2 kávové lžičky | jedlé sody |
Postup přípravy:
- Troubu předehřejte na 200 °C a vyložte formu o rozměrech asi 20 x 30 cm pečícím papírem.
- Ve velké míse smíchejte vodu, mouku, prášek do pečiva, olej, sůl a polovinou oregána nebo rozmarýnu a hněťte těsto, až z něj vznikne lepkavá koule.
- Kouli těsta vložte do formy. Dlaní a prsty potřenými olejem nebo namočenými ve vodě vytáhněte až k okrajům formy. Těsto by mělo být lepkavé a pružné. Nemusí být perfektně hladké, ale neměly by v něm být díry.
- Těsto potřete olejem, posypte česnekovou solí, zbytkem oregána nebo rozmarýnu a pepřem a pečte v předehřáté troubě asi 20 minut. Po této době vytáhněte těsto opatrně z trouby a posypte ho parmazánem. Pečte ještě cca 5 minut dozlatova.
TIP: "Fokáču" můžete proříznout na kapsu a naplnit tím, co máte rádi - např. zeleninou a tuňákem, kousky kuřecího masa a listovým salátem apod
Hodnocení a zkušenosti s bezlepkovou foccaciou
Průměrné hodnocení:
Máš zkušenost s bezlepkovou foccaciou?
Poděl se o ni a pomoz tak ostatním maminkám.
Napiš svou zkušenost