78marcela
18. dub 2021

Naše stravování

Naše měsíční náklady na jídlo se pohybují kolem 6tis. Často tu v diskuzích čtu názor "my dáme za jídlo 15-20tis měsíčně, protože jíme kvalitně." Nemyslím si, že to je úplně pravda. Myslím, že my jíme taky docela dobře a zdravě a přitom ty náklady nemusí být tak vysoké, když se jídlo plánuje a přemýšlí nad ním.
Tak jsem se pustila do ukázky našeho jídelníčku.
Podotýkám, že to je jen příklad pro někoho, koho to zajímá, v žádném případě nejsem žádný výživový specialista. Mým cílem je jídelníček přiměřeně vyvážený (aspoň podle mých znalostí) a finančně nenáročný.
A je to jen orientační plán. Snídaně a svačiny jsou tu ukázány a napočítány na ukázku, co jíme, ale není to tak, že bychom se toho striktně drželi. Občas se taky stane, že děti jedi u babičky, tak já pro sebe nevarim a týdenní jídelníček se protáhne na víc dnů nebo nějaký jídlo prostě vynechám.
Nějaké kompoty nebo vajíčka mám od našich nebo od babičky, něco jsem si sama vypěstovala na zahrádce, takže reálně jsou finanční náklady ještě o něco nižší. Zrovna tak když mám naplánované nějaké jídlo, a neseženu suroviny za cenu, jakou chci (květák za 80,- fakt nekoupím), tak prostě udělám něco jiného.

Obdivuju takovou systematičnost. 🙂 Ja si vkládám seznamy jídel do kalendáře, ale skutečně vařím s bídou půlku a nebo máme chuť na něco jinýho.

18. dub 2021

@blue108 jo, taky se mi to stává, jak píšu výše.

18. dub 2021

@blue108 teď jak jdu zpět do školy, tak mám trochu obavy, jak to bude. Chci dál jet v thermiku, a hubnout s ním, ale jídlo ze školy za pár korun je snazší a levnější..no uvidím.

18. dub 2021

Si tady dam komentik at mi album nezmizi🌸

18. dub 2021

@tridetiaja když se admin naštve, tak zmizí i s kytičkou.

18. dub 2021

Super inspirace😉

18. dub 2021

Děkuji za inspiraci

18. dub 2021

Dobrá inspirace, ale já tohle plánování nedokážu 😂jako třeba týden dopředu vědět, že mám upéct babovku (jako taky peču, ale rozhodnu se více méně podle potřeby/spotřeby surovin atd) nebo že mám mít na určitý den hrušky 😅 ale jinak super

18. dub 2021

@celaskon87 já to mám ráda, to plánování 😀 podle toho pak objednávám i bedýnky ovozel.

18. dub 2021

Ty jo, tak tohle bych chtěla jednou dokázat. I ten dokonalý rozpočet 👍👍👍

18. dub 2021

@78marcela já taky miluju plánování. Plánovat výlety, dovolený a jiný věci. Jídelníčky nee. 🙃

18. dub 2021

@blue108 mně zas nebaví dovolený 😂

18. dub 2021

@78marcela já mám naplánovaný cestování na 10 let dopředu 🤪😊

18. dub 2021

@blue108 a já nejsem schopná zařídit prodloužený víkend kousek od nás.

18. dub 2021

👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼 Skvělý

18. dub 2021

Anarchieeee 🥳 miluju stat pred lednickou a mit moznost vyberu. Ale asi vyzkousim, abych se pobavila reakci rodinky: zkazila bych jim naladu na 14 dni dopredu 😂 Samozrejme nic proti tvemu systemu, jen u nas by skoncil jidelnicek jako terc.

18. dub 2021

@arko aby to nebylo blbě pochopeno, tohle je spíš příklad, co zpravidla jíme na snídaně, svaciny. Jasně, že pokud mám dnes chuť na chleba, tak si vezmu chleba a ne jogurt. Jinak ale plánuju, nakupuju a vařím podle letáků. Stát před ledničkou a vybírat si, co uvařím, by mi náklady na jídlo prodražilo.

19. dub 2021

Mna facsinuje Marcel, ze ty aj deti to vydrzite.. jest vsetko takto dopredu naplanovane. My sme anarchisti, jeme na co mame chut a nikdy by som nedodrzala, ze o tyzden mam mat na svacu jogurt 😁 a nie je to pre vas malo svaciniek? 🙂 my sme asi hladosi, ale svace mame aspon 2 doobeda aj poobede.

19. dub 2021

@kevi1 v popisu píšu, že snídaně a svačiny jsou hlavně pro představu co jíme a toto určitě striktně nedodržujeme. Ale jsou to nejčastější naše snídaně a svačiny.
Jinak to pro nás není málo svacin. Když jsme doma, snídaně později a dřív obedvame.

19. dub 2021

kazdy podle sveho. Asi neni potreba kritizovat ani jednu stranu. Ono take je rozdil, jestli doma varis pro muze nebo ne. Muz je na HO, takze varim pro 2 dospele a 2 deti obedy a vecere. Takze jedno kure je na 1 den a nekupuji vodnanskou s*acku, takze to je treba 200kc jen za maso. A tak je to kazdy den, jedno jidlo masove, druhe ne. Takze jen za maso 200kc denne, treba. Ja si na nase naklady nestezuji, naopak, myslim, ze jime hezky a zdrave, ale proste je jine varit pro sebe a dve male deti anebo pro rodinu, kde je muz doma a ji.

19. dub 2021

@janedv já nikoho nekritizuji.

19. dub 2021

@78marcela ja som hladna 24/7 😀 mavam 2-3 vecere 😄😄

19. dub 2021

@78marcela tak uvadis, ze kdyz nekdo uvadi, ze proji 15tis, protoze ji kvalitne, ze to neni pravda.... A ona je, protoze to je v kvalite i kvantite. ty mas jedno kure na dva dny, my na jeden obed. A protoze resim obedy i vecere (muzi nestaci namazat rohlik, to by jich musel zbouchat 10), kupuji to kure treba 5x za mesic. Coz je 1000kc. Ty asi 1000kc za kurata mesicne nedas. Atd.

19. dub 2021

@78marcela proste mi nesedi, ze mas nastaveni "jist se da dobre i za malo penez, tady vam ukazu jak" - ale zapominas na vas setup vs. setup rodiny, kde ji i muz a ted treba na HO. A takova rodina, kdyz kupuje kvalitni maso a zeleninu, proste za 6tis mesic neda. Tecka. Takze zbytecne se nektere zeny budou citit spatne, ze to neumi tak ekonomicky jako ty. To je cele.

19. dub 2021

@janedv koukám, že jsem dneska omylem smazala při úpravě popisu alba, že si uvědomuji, že jsme jen tři, že s chlapem by to byla třeba devět. A jo, mám kuřata z domácího chovu.
A toto album jsem udělala proto, že spousta holek (a píše mi jich opravdu dost) chtěla poradit jak na to, potřebuje šetřit, potřebuje stáhnout výdaje a to lze hlavně na jídle. Není to proto, aby se někdo cítil špatně. To je celé. Tečka.

19. dub 2021

@arko
@kevi1 Mam dotaz na anarchistky. 😁 Kdyz neplanujete, jak to zvladate organizacne a casove? Ja se musim priznat, ze kdyz jsem neplanovala, bylo to dost narocny. Clovek v 6 prisel domu a zacala jsem resit, co budeme jist k veceri, a ze na dalsi den neni obed. Navic kdyz jsme uz vymysleli, co si teda dame, tak nam na to vetsinou neco chybelo (takze nutna cesta do kramu). Nemluve o tom, ze se trebao neco v lednici a pak jsem to musela vyuzit. Takhle proste vim, ze mam napr.rano vyndat maso z mrazaku, namocit fazole, pouzit maso z polevky do pomazanky atd. A strasne mi tenhle system vyhovuje, setri mi to nejen penize, ale i cas. My tedy planujeme jidla na tyden, od patku do patku, a jen obedy a vecere. Snidane a svaciny se poresi z toho, co je doma standartne. Nemyslim to vubec spatne nebo rypave, jen me proste zajima, jak to funguje jinde.

19. dub 2021

@dafne55 varim vynimocne a vecere riesime ze bud doma nieco je alebo si zajdeme do obchodu, mame billu 2 minuty od baraku 🙂 snazim sa mat vzdy doma veci na veceru pre syna na 3-4 dni. Urcite to nie je nijak usporne.

19. dub 2021

@janedv Upřímně - jsme 2+2 (z toho obě děti žravé, jedna navíc v pubertě). Od té doby, co kuře porcuji, vyjde na min 2, spíše 3-4 hlavní chody.
Upečené kuře vcelku vyjde nejdráž.
Kupuji 2-3 farmářská kuřata, naporcuji - oddělím skelety, stehna, prsa, vnitřnosti.
Jsou z toho:
- pečená stehna
- pečená / dušená / grilovaná prsa - 2 x
- 2 x 5 l hrnec vývaru - maso použiji do vývaru, rizota / krupeta, do směsi na bramboráky, na salát nebo pomazánku.

Je to o plánování a kombinaci s přílohami.

P.S.
Oba jedeme na HO, školy jsme se dočkali ode dneška u mladší.

19. dub 2021

@dafne55 já taky plánují na týden. Ten první jidelnicek jsem měla už před měsícem hotový s těmi částkami, ten druhý jsem dodělala včera, tak jsem to sem lupla. Chci si udělat ještě další čtyři a pak to tak nějak točit.
A jinak souhlas. Když se stane, že nemám.nic naplánované nebo se změní plány, tak to řeším objednanou pizzou a hned 200 v háji.

19. dub 2021

Takze jedna strelena anarchistka: miluji shopping (2x tydne vetsi nakup), a proto to u nas praska ve svech - lednice, mrazak i spajza. Porad mam zasobu masa, zeleniny a mlec. vyrobku. Varim pro 6 a obed planuji vzdy vecer hlavne kvuli vyndani masa z mrazaku-zeptam se na co ma smecka chut.Vecere - vzdy nabidnu dve-tri varianty - palacinky jsou 2x tydne. Pecu ob-den. Penize jen litaji, ale nakupuji v akci - hlavne maso - cast udelam a cast putuje do mrazaku.

19. dub 2021

A nejvic se tesim az vsichni zacnou navstevovat co maji, zatrhne se HO a ja budu varit obedy jen v sobotu a nedeli. I presto, ze mi dochazi napady co porad varit, tak planovani dopredu by u nas bylo marne, marne, marne 😜

19. dub 2021

@blue108 by jsme si rozuměli, mám i wish list na cestování. Jen ta corona mě blokuje...

20. dub 2021

@chci_miminko to mi povídej 😬

20. dub 2021