Netradiční recepty na vánoční cukroví

Krásný adventní čas milí čtenáři. Vánoční čas je tu. Pro mnoho z nás ten nejkrásnější čas z celého dlouhého roku. Jistě víte, že oblíbenou tradicí Vánoc je pečení cukroví a na tuto zábavnou činnost se právě v dnešním článku zaměříme.
Jsou rodiny, kde se peče jen pár druhů a jsou i takové, které se předhánějí v upečeném množství. Původ pečení vánočního cukroví lze hledat již v předkřesťanské minulosti. V České republice se peče cukroví od počátku 19. století a podle tradice by mělo být napečeno 7 druhů, věděli jste to? 😊 Také dle zvyků by se s pečením cukroví mělo začít až po první adventní neděli.
Možná víte nebo tušíte, že mezi tři nejoblíbenější druhy tradičního cukroví se v Česku řadí linecké cukroví, vanilkové rohlíčky a pracny. Ať už se přikloníte k tradičnímu cukroví nebo k neobvyklému receptu, vždy mějte na paměti :
⭐ pečení cukroví má být radost a zábava, nikoliv nepříjemná povinnost
⭐ vyberte takové druhy cukroví, které mají rádi členové vaší rodiny
⭐ začněte péct včas, ať vás netlačí čas
⭐ pokud je to možné, určitě zapojte do pečení cukroví děti
⭐ nepečte zbytečně hromady cukroví 😊

Dnes jsem si pro vás v rámci akce #vanoce_s_ambasadorkami připravila článek, který vás provede šesti vánočními netradičními recepty. Dva z receptů jsou na výborné bezlepkové a bezlaktózové cukroví. Snad se vám recepty zalíbí a třeba se objeví na vaší štědrovečerní tabuli. Pojďme se na ně podívat. 😋
🎄 Mᴀᴋᴏᴠé sᴛʀᴏᴍᴇčᴋʏ
_________________________________
Když se řekne mák, vybaví se mi makové buchty. Možná to máte stejně. 😊 Maková semínka jsou zdrojem řady minerálních látek, především vápníku. Jestli ve vaší rodině, jako u nás, zařazujete pravidelně mák do jídelníčku, pojďte zkusit toto makové cukroví. Garantuji vám, že makové stromečky jsou hned měkké a vydrží měkké až do Vánoc. A jsou tak dobré!
_________________________________
📖 Recept na cca 60 kusů stromečků
_________________________________
Těsto :
_________________________________
220 g hladké mouky
90 g mletého máku
120 g moučkového cukru
1/2 balíčku kypřícího prášku
1 lžička skořice
2 vajíčka
100 g másla
3 lžíce medu
_________________________________
Těsto dobře zpracujte a dejte nejlépe přes noc do lednice. Buď si vyválejte plát silný až 5 mm a vykrajujte stromečky nebo já používám lis na sušenky. Pečeme 5 - 6 minut na 170°C.
_________________________________
Dobrou chuť a nezapomeňte stromečky s dětmi ozdobit. ♥️

🎄 Ořᴇᴄʜʏ
_________________________________
Když jsem se 2 roky zpět na sociální síti dozvěděla, že mezi tradiční cukroví patří i plněné ořechy, byla jsem zaskočena. Já plněné ořechy neznala. Nedělala je ani jedna z babiček a nikdo v okolí. Jejich vzhled mě ale okouzlil. Vlašské ořechy totiž k Vánocům neodmyslitelně patří. Řadím je tedy mezi netradiční cukroví a přináším vám recept na ořechy upravený po mém tak, abych se k němu s chutí vracela každý vánoční čas. ✨
_________________________________
📖 Recept na chutné ořechy
_________________________________
Těsto :
_________________________________
170 g hladké mouky
70 g mletých vlašských ořechů
1 vrchovatá lžíce medu
110 g změklého másla
40 g moučkového cukru
1 lžíce kakaa
1 lžička rumu (může být půl lžičky skořice)
_________________________________
Plníme do formiček. Pečeme na 170° C cca 7 minut.
_________________________________
Ořechy můžete jednoduše spojit Nutellou, hotovým arašídovo-čokoládovým máslem nebo si připravit oblíbený ořechový či čokoládový krém.

🎄 Perníčky – bezlepkové a bezlaktózové
__________________________________________
Perníčky s vůní skořice, fenyklu, zázvoru a anýzu snad peče každá rodina. Věděli jste, že perníčky patří mezi nejstarší cukroví vůbec? Co když ale vy nebo vaše děti trpíte intolerancí lepku či laktózy a tuto dobrůtku si tak nemůžete v žádném případě upéct? Nejen pro vás mám připravený recept na bezlepkové a bezlaktózové perníčky. Pokud se budete držet mých instrukcí, i u těchto perníčků vám zaručuji, že budou hned měkké a měkké do Vánoc zůstanou. ♥
__________________________________________
📖 Recept na bezlepkové a bezlaktózové perníčky
__________________________________________
Těsto :
__________________________________________
150 g rýžové mouky
100 g Sinlac od #nestle
250 g rozpuštěného medu
1 žloutek
větší špetka soli
1 lžíce kakaa
na špičku lžičky jedlá soda
lžíce perníkového koření
__________________________________________
Těsto řádně zpracujte a dejte ho na noc do lednice (nebo alespoň na hodinku či raději dvě). Vyválejte si plát vysoký 4 - 5 mm a vykrajujte. Před pečením můžete lehounce potřít zbylým bílkem smíchaným s 1 vajíčkem. Pečte na 170° C a v troubě je nechejte JEN DO VYBĚHNUTÍ a opravdu lehkého zezlátnutí. Většinou je to rovných 5 minut.

⭐ Kokosové hvězdičky ⭐ – bezlepkové a bezlaktózové
_____________________________________
📖 Recept na bezlepkové a bezlaktózové kokosové hvězdičky
_____________________________________
Těsto :
_____________________________________
100 g kokosu
50 g Sinlac od #nestle
35 g moučkového cukru
2 vejce
_____________________________________
Těsto necháme přes noc v lednici (nebo ho tam nechte alespoň pár hodin). Na pomoučeném (bezlepkovou moukou) válu rozválejte těsto a vykrajujte 5 mm vysoké hvězdičky. Pečeme taktéž na 170° C do lehkého zrůžovění.
_____________________________________
Po vychladnutí můžete kokosové hvězdičky jen ozdobit, jak hrdlo ráčí. Taktéž je můžete slepovat marmeládou.

🎄 Nepečení ježečci
_________________________________________
📖 Recept na těsto na cca 20 ks ježečků :
_________________________________________
150 g rozemletých dětských piškotů
100 g moučkového cukru
100 g rozpuštěného másla
1 žloutek
[může být i 1 lžíce rumu - já ve verzi pro děti nedávám]
_________________________________________
Zpracujeme těsto a dáme na hodinku odpočinout do lednice. Vytvarujeme ježečky (kulička s protáhlým čumáčkem) a opět je dáme ztuhnout do lednice. Po hodince namáčíme prdelky do čoko polevy a rovnou každou prdelku obalíme v kokosu. 👍 Pak už stačí jen vtisknout čumáček a oči a můžete podávat nebo schovat do chladu na Štědrý den. 👍
_________________________________________
Nejen děti tyhle piškoťáčky milují 💗 Já je dělala i jako kuličky a celé vymáchala v hořké čokoládě pro nás dospělé. 🙌 Protože je to cukroví nepečené, připravuji je pár dní před Štědrým dnem.

❄🐧 Perníkové muffiny 🐧❄
______________________________________
A když už se vám bude zdát, že jste to s těmi třemi vánočkami a horou cukroví přehnali 😊, můžete zkusit upéct perníkové muffiny. Pokud je, jako já, ozdobíte fondánem, děti si je určitě velmi oblíbí (A pozor! Budou je chtít častěji!). ♥ Hodí se třeba na vánoční snídani nebo odpolední svačinku pro děti.
______________________________________
📖 Recept na těsto :
______________________________________
2 hrnky hladké špaldové mouky
1 hrnek třtinového cukru
kypřicí prášek
čtvrt hrnku oleje
2 vejce
100 ml selského bílého jogurtu
trochu mléka
perníkové koření a skořice dle chuti
______________________________________
Těstem plňte formičky na muffiny. Do mezivrstvy těsta můžeme dát lžičku marmelády či Nutelly. 💋
______________________________________
Pečeme na 170° 20 - 25 minut. Jsou-li hotové, zkusíte párátkem či špejlí.

Tak, a to je pro dnes vše. 😊 Doufám, že vás moje recepty potěšili a že některý z nich brzy vyzkoušíte. Máte i vy nějaký svůj oblíbený recept na vánoční cukroví? Klidně se s námi podělte pod článek do komentáře. Sama jsem zvědavá. 😊 ♥ Já každý rok peču několik svých oblíbených druhů, ale zároveň každý rok vyzkouším jeden nový recept na cukroví, které neznám. Letos si dělám zálusk na hit posledních Vánoc – Crinkles.
Jinak si užívejte ten nádherný a kouzelný zimní čas a nezapomeňte si i dnes zasoutěžit. Tentokrát s naší úžasnou ambasadorkou Verčou @apacheee . Ve hře je nabitá dárková karta do DM. 😍 Soutěž najdete přímo ZDE
Děkuji za vaši přízeň a mějte se pohádkově, protože jinak to o Vánocích nejde! ♥
Vaše Peťka a #nestle

Doporučujeme
Krásný článek a recepty, zaujali mě makove hvězdičky 😉 lis na susenky mam, tak by byly stejné 😉 orechy u nás doma pečeme odjakziva, jen náplň máme takovou tužší ne kremovou, oříšky s maslem, cukrem a rumem a pak pulku polit čokoládou 😋
@michaelllas Děkuji, Míšo.❤
@janapechova Půlku polít čokoládou... Hmmm... To bych letos mohla.
@evabry Děkuji pěkně.
@dannyel Výborně! Makové cukroví je opravdu změna a je výtečné. Já už ho peču několik let. 🙂
Moc díky za inspiraci...udělám ty ježky 😍
Krásný článek, moc děkuji za další nápady 😉 vypadá to moc dobře 😉
@kulickakulata @bergina8 Holky, moc děkuji za takové krásné ohlasy.
ÓÓ, vypadá to dobře a hned několik druhů mne zaujalo... asi vyzkouším 😉. U nás se pravidelně "pečou" jen vosí hnízda, protože je miluju natolik, že jsem překonala lenost a spoléhání na pečení od tchyně (která peče luxusně, hlavně linecké a ořechy milujeme). Letos chci zkusit mandlové cukroví , které s dětmi v listopadu zkoušela péct druhá babi (která sama nepeče už roky, nemá ráda sladké, a už když jsme byli na gymplu, péct přestala). A určitě musím udělat mandlové hříbky podle Karolíny Kamberské - když jsem dávala ochutnávat kamarádce, tvrdila, že lepší marcipán v životě nejedla a divila se, že je domácí 🙂.
Ješte před dětmi jsem pekla i 10 druhů cukroví. S dětmi už nebylo tolik času a ani enegrie a dva roky jsem si nechala cukroví napéct. Teď už se pokoušim péct i s dětmi a děláme linecké - asi 3 várky (manželovo nejoblíbenější), rohlíčky a pracny a taky perníčky. Část lineckého a perníčku poléváme čokoládou, na perníčky si děti sypou ozdoby. Takže je to veselé a barevné..Víc druhů mi pro nás přijde zbytečné..Ale ty ježci..Ti vypadají suprově..možná se tento rok hecnu a zkusím je..
@petulkavt Děkuji za komentář. Já jsem taky s první dcerkou pekla méně druhů. Ale čím jsou holčičky starší, tím se vracíme k více druhu cukroví - často k deseti. Starší dvě mají 6 let a 4 roky a vykrajování i tvarování rohlíčků zvládají úplně samy. 🙂 Ježečky opravdu děti milují. No a pak ještě moje tchyně - před ní poslední ježečky vždy schovávám. 😀
Moc pěkný článek a inspirace
@katakubova Děkuji pěkně.
Vosí hnízda a perníčky u nás nesmí chybět 🙂
@martina_maja Perfektní! Ani u nás ne. 🙂
Začni psát komentář...



Děkuji za inspiraci😍 Cukroví vypadá opravdu nádherně, něco určitě vyzkouším 😉