Inspirace při vaření a pečení není nikdy dost, že? A právě proto bude další pravidelnou #dm rubrikou #recept.
Už minulý týden jsem vás nalákala na fantastické perníčky v trochu “zdravější” verzi. Fotku jsem vyfotila na vánočním focení v mé režii, kde byly tyto perníčky jednou z hlavních rekvizit a všem opravdu moc chutnaly. Takže už dost řečí a pojďme odhalit jejich tajemství🙂
Suroviny:
600 gramů dm špaldové mouky (typ 630)
5 žloutků
100 gramů medu
100 gramů rozpuštěného (ale vychladlého) másla
150 gramů dm třtinového cukru
4 lžíce mléka
2 lžičky sody
2 lžičky perníkového koření
Postup:
Žloutky, med, máslo, cukr a mléko vyšleháme do nadýchané pěny (trvá to několik minut). Do vyšlehané směsi přidáme prosátou mouku, koření a sodu. Těsto je poměrně tuhé, takže opravdu doporučuji využít robota, pokud máte tu možnost. Poté ještě těsto propracujeme rukama, zabalíme do fólie a dáme jej minimálně na 12 hodin do lednice.
S těstem se pracuje opravdu velmi dobře, takže zpravidla není nutné jej ani podsypávat moukou. Vyválíme cca 0,5 cm vysokou placku a vykrajujeme vybrané tvary. Na plech je umísťujeme dále od sebe - poměrně hodně nabydou. Pečeme na 180 stupňů a opravdu
jen do lehkého zezlátnutí (v mojí troubě cca 5 minut). Po upečení je potřeme bílkem a sundáme z plechu.
Perníčky jsou ihned měkké.
A přeju dobrou chuť!