apacheeeAMBASADORKA
    Zpráva byla změněna    13. lis 2019    

    Inspirace při vaření a pečení není nikdy dost, že? A právě proto bude další pravidelnou #dm rubrikou #recept.

    Už minulý týden jsem vás nalákala na fantastické perníčky v trochu “zdravější” verzi. Fotku jsem vyfotila na vánočním focení v mé režii, kde byly tyto perníčky jednou z hlavních rekvizit a všem opravdu moc chutnaly. Takže už dost řečí a pojďme odhalit jejich tajemství🙂

    Suroviny:
    600 gramů dm špaldové mouky (typ 630)
    5 žloutků
    100 gramů medu
    100 gramů rozpuštěného (ale vychladlého) másla
    150 gramů dm třtinového cukru
    4 lžíce mléka
    2 lžičky sody
    2 lžičky perníkového koření

    Postup:
    Žloutky, med, máslo, cukr a mléko vyšleháme do nadýchané pěny (trvá to několik minut). Do vyšlehané směsi přidáme prosátou mouku, koření a sodu. Těsto je poměrně tuhé, takže opravdu doporučuji využít robota, pokud máte tu možnost. Poté ještě těsto propracujeme rukama, zabalíme do fólie a dáme jej minimálně na 12 hodin do lednice.

    S těstem se pracuje opravdu velmi dobře, takže zpravidla není nutné jej ani podsypávat moukou. Vyválíme cca 0,5 cm vysokou placku a vykrajujeme vybrané tvary. Na plech je umísťujeme dále od sebe - poměrně hodně nabydou. Pečeme na 180 stupňů a opravdu
    jen do lehkého zezlátnutí (v mojí troubě cca 5 minut). Po upečení je potřeme bílkem a sundáme z plechu.

    Perníčky jsou ihned měkké.

    A přeju dobrou chuť!