d_zejn
25. bře 2019
455 

S medvědem Wrr za záchranou knižního světa

Prorazit na dnešním přeplněném trhu s dětskými věcmi chce nejen dobrou ideu, líbivý a snadno rozpoznatelný vizuál, silný marketing a pořádný tah na branku, ale ideálně i příběh, který přitáhne lidi, a k tomu pořádnou dávku štěstí. Autorská dvojice Michal Široký a Jaromír Štejnar, čili Michal a Míra o tom ví své. Jejich Medvěd Wrr začal jako hithitový projekt na vydání dětské knihy a díky nepolevujícímu úsilí a nekonečné trpělivosti se za několik málo let rozrostl do úspěšného formátu.

Medvěd proti pirátům!

Kdo vůbec medvěd Wrr je? Wrr není jen tak obyčejný medvěd, ale správný hrdina bez bázně a hany, který se vrhne po hlavě do dobrodružství za záchranu knižního světa. Jak se to ale přihodí, že se tenhle malý nemluvný savec ocitne přímo ve víru strhujících událostí?

Poštovní holub Pipp, zodpovědný doručovatel, přinesl na půdu staré a trochu strašidelné továrny krabici s tajemnou adresou. Zatímco odpočíval, unikl mu z ní medvěd Wrr. Při průzkumu okolí narazil na spousty knih, do jedné z nich se začetl a příběh ho natolik pohltil, že se ocitl přímo uprostřed děje. Který čtenář  by to neznal, to odtržení od reality, úplné ponoření se do děje 🙂 Na rozbouřeném moři bohužel narazil na bandu pirátů v čele s kapitánem Crabsonem, kteří se snaží zmocnit tří součástek tiskařského stroje a tím i ovládnout celý knižní svět, dobré knihy přepsat na špatné, šťastné konce v nešťastné. Medvěd Wrr musí cestovat knihami mnoha žánrů, aby nalezl poslední součástku stroje. Jenže jak se u toho nenechat chytit pirátskou bandou? Jestli se mu to povede, to už si přečtěte v knize Medvěd Wrr - po přečtení zavřít! sami.

Kniha má opravdu velký potenciál zaujmout i dětské nečtenáře. Její ilustrace jsou koncipovány tak, aby se svým stylem přiblížily počítačové grafice. I naše nepočítačové děti byly na první prolistování zaujaté, díky výrazné polarizaci postav hned věděly, kdo je “klaďas” a kdo “záporák”. Dospělý zase ocení vtip a nápad velkoplošných ilustrací, Wrr jako hrdina noir filmu je TOP 🙂

Při prvním čtení měly děti trochu problém se zorientovat v příběhu, podruhé už byly v knize jako doma. Celá kniha má rychlý spád, žádná hluchá místa a jak řekla Éčko: "je to dobrodrůžo". Text rychle odsýpá, Wrr doslova létá z jednoho knižního příběhu do druhého. Kniha vystačí tak akorát na večerní čtení nebo poobědový odpočinek. Pro mladší děti bude náročnější na pochopení, ale ty ilustrace za to stojí. A děti 4+ už si jí užijí se vším všudy.

Z příběhu rovnýma nohama do reality

Až vás kniha omrzí, můžete zkusit novou karetní hru, kterou vymyslel Michal Ekrt z herního studia Blackfire. Jde o hru, která je velmi úzce provázaná s knihou a dětem umožňuje zažít stejné dobrodružství, které zažil medvěd Wrr. Cestuje knihami, sbírá součástky do tiskařského stroje a bojuje s piráty. Princip hry se možná na první přečtení může zdát složitý - pro vstup do jednotlivých knih se musí nasbírat sada medvědů, v každé knize číhá několik pirátů a celou hru ovlivňuje mnoho funkčních karet a proměnných. Stejně tak je několik strategií, jak v této hře postupovat.

První prolistování pravidly mě vyděsilo, myslela jsem, že tohle naše děti nedají. Deskové a karetní hry hrajeme hlavně přes zimu nebo na cestách, ale pravidla Medvěda mi přišla na děti ve věku 4,5 a 7 let moc komplikovaná. Jenže stačilo si celou hru jednou zahrát s odkrytými kartami a pravidly po ruce a byli jsme doma! To, co se na první pohled zdálo jako složité, se při hře chovalo jako skvělý dynamický prvek a my najednou zjistili, že už mastíme karty dvě hodiny v kuse 🙂 Tomu odpovídá i délka jedné partičky, která se u nás v počtu 3, popř. 4 hráčů pohybuje kolem 20 minut. Ideální doba na to, aby děti neztratily pozornost a nezačaly se nudit.

Autoři stanovili doporučenou věkovou hranici 7+, což je naprosto adekvátní. Děti v této věkové skupině si společně užijí rovnocennou zábavu s rodiči, mladším dětem bude potřeba hlavně ze začátku pomoci a poradit. S klidným svědomím bych ji doporučila všem, kdo mají doma děti od šesti let výš.

Jako rodič, který s dětmi často cestuje vlakem, velmi oceňuji tisk na pevném papíře a hlavně tvrdou a bytelnou krabičku, která přežije i mačkání v batohu a častou manipulaci.

Pohádkové balení

Protože sama pracuji v knižním oboru a zákaznický servis je moje parketa, budu donekonečna chválit prezentaci, kterou autoři vymysleli. Když vám přijde domů pečlivě zabalený balíček, s adresou z knihy a převázaný červenou stužkou, je vidět, že se někdo zamyslel nad tím, jak důležitý je první dojem. A tohle prostě funguje! Je za tím vidět nápad, pečlivost a cit pro detail, který udělá velkou službu.

No a když po rozbalení krabice na děti vykoukl plyšový Wrr, jejich radost nabrala na obrátkách. Medvěd se momentálně zabydlel v posteli a střídavě chodí jeden den do školy a druhý den do školky.

Kromě knihy, hry a plyšového medvěda, kteří si našli pevné místo v naší domácnosti, si s boxu děti vybalily ještě pexeso a každý vystřihovánku medvěda. V tuhle chvíli jsem se projevila jako krkavčí matka a obojí jim po prohlédnutí zabavila. Vystřihovánka i pexeso čekají na nějaké deštivé odpoledne, kdy si je naplno užijí.

Sečteno a podtrženo

Medvěd Wrr je skvělým příkladem toho, kam vás může vykopnout crowdfunding. Začnete s knížkou, napínavým příběhem a silným hlavním hrdinou a najednou tu máte karetní hru, merch v podobě oblečení, placek i plecháčků, pexeso i deníček pro miminka. A já si jdu zaregistrovat newsletter, protože osušku s medvědem děti k moři prostě potřebují!

Tímto velmi děkuji autorům i členům MK za možnost testování a přeji jim mnoho nadšených dětí a rodičů.

#test_wrr #recenze #zkusenosti_wrr

Začni psát komentář...

Odešli