denikzaslouzilemamy
11. pro 2016
12095 

5 věcí, které bychom měly naše děti naučit o Vánocích

Krásnou třetí Adventní neděli 🙂Na blogu je nový článek o tom, co bychom měly naše děti naučit o Vánocích.

Když se kolem sebe rozhlédneme vidíme, že lidé různě pohlížejí na toto období.

Pro někoho jsou Vánoce časem stráveným s rodinou a dárky jsou až na posledním místě. Jiná rodina má každý rok bohatého Ježíška a vidí smysl Vánoc právě v dárcích.

Ať u patříte do jakékoliv skupiny, Vánoce jsou hlavně o hodnotách, které by naše děti měly znát a předávat je vlastním rodinám, až vyrostou.

Pojďte si přečíst, které z nich, jsou pro mě nejdůležitější 😉

Přemýšlela jsem o Vánocích a jak úžasné je to období! Nemůžu uvěřit tomu, že už za dva týdny jsou tady. Tak hrozně rychle ten čas zase utekl.
I když jsou naše dcery ještě skoro všechny moc malé na to, aby si plně uvědomily, čím jsou Vánoce tak kouzelné, těším se na jejich rozzářené obličeje při rozbalování dárků.
Brzy ale přijde doba, kdy budou dost velké na to, aby pochopily, že Vánoce nejsou jen o dárcích a jídle a já nechci přijít o možnost naučit je, co Vánoce všechno znamenají.
Dnes jsem napsala pět věcí, které bychom měly naučit naše děti, třeba letos o Vánocích.

Mám pocit, že se k tomuto seznamu budeme vracet více a více, jak budeme stárnout a budeme  chtít připomínat sobě i celé své rodině, o čem Vánoce vlastně jsou.

5.Vánoční koledy

Taky milujete, jak všude znějí Vánoční písně? V obchodních centrech, v televizi, kdekoliv. Mnoho z nás přitom shonu před Vánoci zapomíná, jak krásné máme Vánoční koledy. Pusťte si je doma jen tak. Při pečení cukroví nebo při večeři, poslouchejte je se svými dětmi a nechce se okouzlit vánoční atmosférou.
Nezapomínejme na ně a nenechme na ně zapomenout ani naše děti. K Českým Vánocům, patří i české koledy.

4. Dávání je vždycky lepší než dostávání

Upřímně, celý rok se i já těším, až si rozbalím dárek se svým jménem pod stromečkem a v něm najdu maličkost od svých dětí nebo muže z lásky. Miluju psát s dcerami dopisy Ježíškovi a pak čekat na Štědrý den, jestli se očekávání naplní nebo ne.

 Nezáleží na tom, jestli do dárku zabalí moje pětiletá dcera obrázek nebo desetiletá koupí drobnost. Nejde o cenu dárku, ale hodnotu pro mě má obrovskou.

Více, než dostávání dárků, mě ale těší nakupování pro mé blízké. Ráda si obchody projdu a dárky osahám. Mám pak pocit větší osobitosti, protože dárek vybírám na místě. Když při nakupování dárků navíc hrají všude koledy a voní cukroví, je to pro mě ta pravá vánoční nálada.

Přesto každý rok, si více všímám lidí kolem sebe a těch, kterým se tolik nedostává a mám čím dál větší nutkání zapojit se do různých charitativních akcí.

Nemusí to být drahé věci nebo velké částky, ale každá drobnost, kterou o Vánocích uděláte pro toho druhého, jemu přinese úsměv na rtech a Vám dobrý pocit.

Vánoce jsou k tomu jako stvořené.

3. Víra v Ježíška a zázraky

I když to zní sentimentálně, Vánoce jsou obdobím, kdy věříme v zázraky a dobré konce. I když jsme racionální a Vy víte, že já jsem, věřím v něco "většího" než jsem já a než jsme my všichni.

Čas nezastavíme a dřív nebo později se naše děti dozvědí, jak to s Ježíškem opravdu je, ale dokud ten moment nepřišel, nechme je věřit.

Není nic krásnějšího než pohled rozzářených dětských očí při zacinkání zvonečku, zatímco všichni sedí u stolu. A to očekávání, když se otevřou dveře a pod Vánočním stromečkem jsou dárky.

Nechme je věřit a věřme s nimi, jak jen to bude dlouho možné.

2. Nejlepší dárky nejsou ty drahé
Někdy je tak těžké rozhodnout se, co koupit pro toho druhého. Nakonec ale zjistíme, že dárky, které pocházejí přímo ze srdce jsou ty nejlepší dárky.
Být s rodinou, tvořit vzpomínky. Dárky nemusí stát hodně peněz, nemusí být ani těžko dostupné.

Dokonce ani nemusí být zabalené.

Nejkrásnější a nejcennější dárky jsou přímo před Vámi. Objetí, uvaření dobrého čaje nebo horkého kakaa tomu, komu tím uděláte radost. Prohlížení si společných fotografií, zatímco kolem Vás hoří světlo svíček a zní Vánoční písničky.

Nejlepším dárkem nakonec vždycky bude to, že jsme s těmi, které máme rádi a jsme spolu šťastní.

1. Tradice, tradice

Miluju Vánoční tradice. Posílání svíček ve skořápkách po vodě v lavoru, to u nás byla tradice, na kterou jsem se jako dítě těšila. S napětím jsem sledovala svoji lodičku, kam se asi vydá?

Když pak máma rozkrojila jablíčko a objevila se hvězdička, měla jsem neskutečnou radost.

Nezáleží na tom, jestli držíte tradice své rodiny nebo jste si jako vlastní rodina udělaly nové. Může to být cokoliv.

Procházka na Štědrý den, krmení zvířátek v lese, zastavení se na poslední vánoční svařák na Vánočních trzích.

Na dárky, které dostaneme, bude postupně sedat prach, ale vzpomínky na strávený čas nikdy nezmizí.

Bavte se jako rodina, dívejte se na vánoční filmy, ujídejte perníčky a cukroví. Všechno co uděláte se stane výjimečným.

Chci, aby moje dcery znaly skutečný význam Vánoc.

Aby věděly, že Ježíšek se narodil v jesličkách a jaký to byl zázrak.
A k Vánocům patří zázraky, nebo ne?
Tak se pozorně dívejte kolem sebe, se svými dětmi, třeba nějaký zahlédnete,
Monika xxx

#mk_academy_blog #blogujeme #vanoce #predejmedetemtradice #vychova

SLEDUJTE MĚ TAKÉ NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Denikmamy/?ref=aymt_homepage_panel

Krasny clanek, diky za nej! V Nevýchovne skupine nekdo nedavno rozebiral, ze je dobre rict detem pravdu o Jeziskovi. Rict jim to sami, ne aby to zjistily od starsich deti ve skole ci skolce a pak se citili ublizene, ze jim rodice lhali. Jaky jeTvuj nazor?

11. pro 2016

@pernicek1 děkuji za pochvalu 🙂 na to je těžká otázka. Já mám neteř a té je 16ct let a přestože jí teta řekla, jak to s Ježíškem je, ona pořád věří, je to kouzelné 🙂 Já si myslím, že je dobré nechat děti věřit, dokud chtějí ony samy. Když pak přijdou ze školy s tím, že kamarád nebo kamarádka říkala, že Ježíšek neexistuje, můžeš se zeptat, čemu věří ony samy a co se jim líbí 😉 u nás doma se dcery ublíženě necítily, naopak dospěly k tomu až věkem a berou to normálně. Já se vždycky usmívám, když se mě ptají, jestli ježíšek je nebo není, i když vědí, že není, stejně maličko doufají 🙂

11. pro 2016

Děkuji 🙂 Dcera je ještě docela malá, ale i tak už začínáme přemýšlet jak to nastavíme a jak se k tomu postavíme. Úplně se mi nelíbí ten přístup z Nevýchovnému článku, kdy to na děti vybalili s tím, že je lepší aby to věděli od rodičů, než od dětí ze školky. Přijde mi to trochu sobecké :/

12. pro 2016

@denikzaslouzilemamy Ale dokud dítě věří že dárky nosí Ježíšek , tak těžko pro někoho bude samo připravovat dárek? když jsou přece od Ježíška... Jak to máte u vás?

15. pro 2016

Moc pekny clanek. Tradice se snazime dodrzovat. Kazdy rok chodime s rodinou pred veceri z jedne vsi do druhe na hrbitov rozsvitit svicky, loni byl syn jeste moc malicky, takze se neslo a moc mi to chybelo. Letos to s kocarkem uz zvladneme a moc se tesim. Jsem rada, ze pritel tento zvyk prevzal a chodi rad s nami. Ja prevzala ten jeho- pochazi z rodiny muzikantu, ve ktere je tradice se druhy svatek vanocni sejit cela rodina s nastroji a hraji se a zpivaji vanocni koledy- je to moc hezke. Byli bychom radi, kdyby syn sdilel stejne nadseni jako my a nase zvyky mel rad 😉

16. pro 2016

@konidana to je taky zajímavá otázka 🙂 Když se dcery začaly ptát, jakto že Jezíšek ví, co chtějí rodiče, řekli jsme jim, že Ježíšek nosí dárky jen malým a velcí si dávají mezi sebou. Samozřejmě taková "pravda" přišla až ve chvíli, kdy dcery trochu vyrostly, třeba nyní, když je prostřední dceři sedm a půl roku, tak to zná takto, ale na Ježíška věří ještě pořád. A dvě nejmladší, ty se těší na Ježíška (zatím) 😉

20. pro 2016

@pernicek1 mě také ne...my máme dcer pět a nestalo se mi ani u jedné z těch velkých, že by přišly a začaly mě obviňovat, že jsem jim lhala o Ježíškovi..naopak, když si na to vzpomenu, tak to ve mě budí úsměv, protože přede mnou stály obě s napětím v očích a ptaly se: "mami, jak je to s tím Ježíškem doopravdy?" a já jen odpověděla, jak to myslí a co si o tom myslí ony...a desetiletá dcera samozřejmě řekla, že ví, že dárky kupujeme my rodiče, protože si všimla třeba balícího papíru, ale nikdy to nebyla výčitka...podle mě by se dětem zrovna o Ježíškovi nemělo nic říkat předčasně..je to krásné, když věří a ať věří, jak dlouho chtějí <3

20. pro 2016

Krásně napsáno

22. pro 2016

Ahoj,souhlasim a preji krásné vánoce😉

22. pro 2016

Začni psát komentář...

Odešli