hasara33
12. kvě 2022
678 

Sportovní kočárek s velkými koly do terénu i města

Ahoj, holky koníkovky,

doufám, že si užíváte krásných jarních dní a nezmáhá vás typická jarní únava. 😀 Dnes jsem si připravila článek, který bude zaměřený na kočárky s velkými koly. Při výběru toho nejlepšího kočárku jistě zhodnocujete spoustu parametrů a jedním z nich jsou právě kolečka, respektive jejich velikost. V dnešním článku se dozvíte výhody i nevýhody velkých koleček a také vám dám pár tipů na kočárky, které velkými koly disponují.

Foto-zdroj

Pěnová vs. nafukovací kola

Velká kola kočárků bývají zpravidla buď nafukovací, nebo pěnová – tzv. EVA kola. Hlavní rozdíly jsou v použitém materiálu, využití a údržbě.

Pěnová kola jsou vyrobena z pevné, ale pružící pěny. Jejich hlavní výhoda je v tom, že je kolo celistvé, nemá žádnou duši, kterou by bylo třeba pravidelně dofukovat, a samozřejmě se nemůže stát, že dojde při jízdě k proděravění. Do jisté míry se dá říct, že to jsou bezúdržbová kola, ale mají nevýhodu v tom, že při jízdě na např. kamenitém povrchu může docházet k zapíchávání ostrých kamínků do gumy a tyto kamínky se pak velmi těžko vyndávají a zanechávají po sobě díry. Tyto typy koleček se tedy spíš hodí ho městského prostředí, na upravené silnice apod.

Foto-zdroj

Naproti tomu nafukovací kola jsou kola s gumovým povrchem a s tzv. duší, což je gumový profil plněný vzduchem. Hodí se do horších terénů, kamenitých nebo lesních cest apod.

Materiál, z kterého je vyrobeno gumové krytí křehké duše, bývá velmi odolný. Nicméně i tak se může stát, že přeci jen při jízdě „píchnete“, a v takovém případě musí být duše vyměněna. Pokud patříte mezi maminky, které si bez problému dokážou poradit i s takovou nepříjemností – co si budeme povídat, tohle patří spíš mezi tzv. chlapské práce – nebo máte doma muže, který si s tím hravě poradí, tak by tohle neměla být při výběru překážka.

Foto-zdroj

Pěnová kolaGumová kola
BezúdržbováNutno pravidelně nafukovat
Vhodná do městaVhodná do terénu
Méně odolný materiálSnadnější manipulace při jízdě
Lepší alternativa v případě, že by byl problém vyměnit dušiLepší pružnost

Typy na kočárky s velkými koly z Kočárkopedie

Thule Glide 2

Roan Emma

Baby Jogger Summit X3

Adamex Barletta Retro Deluxe

Babylux Margaret

X-Lander X-Run

Lonex Eleganto

Moje zkušenost

Já osobně musím říct, že dávám přednost kočárkům s velkými koly, protože za mě je jízda na velkých kolech příjemnější pro dítě i pro mě. Zdá se mi, že nerovnosti v horším terénu velká kola snadněji zvládají a dítě pak necítí každý kamínek nebo klacek, po kterém se přejede. Zároveň se s kočárkem s velkými koly snadněji manipuluje a kočárek celkově „lépe jede“ – není třeba vynaložit tolik síly.

Ve velkých kolech vidím hlavně výhody, ale přeci jen mají jednu malou nevýhodu – tou je paradoxně jejich velikost. 😀 Kočárky s velkými koly nejsou až tak skladné, zabírají víc prostoru, a je tedy potřeba před koupí přemýšlet jestli se nám takový kočárek vůbec vejde do auta. 😀

A co vy, dáváte přednost velkým kolům? Napadají vás ještě nějaké výhody či nevýhody?


Doufám, že vás můj dnešní článek zaujal a případně jste se dozvěděli i něco nového. Na závěr bych vás poprosila o krátkou recenzi do Kočárkopedie Modrého koníka, pokud máte s některým typem kočárků s velkými koly osobní zkušenost. Pomůžete tak ostatním maminkám. Nezapomeňte, že za každou přidanou zkušenost dostanete modré 💙 jako poděkování.

Mějte se krásně

Sabina

Začni psát komentář...

Odešli