janickaavitecek
17. črc 2019
852 

KDYŽ MAMKA NEMŮŽE...LIPA LAND POMŮŽE

Hezký den, předem mého článku přiznávám, že jsem maminka, která svým dětem dovoluje telefon a televize u nás běží od rána do večera. Přestože se snažím věnovat jim veškerý čas, tak někdy prostě síly i nálada dochází a tyto vymoženosti mi usnadní žití. Proto jsem ráda, že jsem já i má 5letá dcerka Viktorka dostaly možnost otestovat aplikaci, která je zaměřená na děti ve věku od 3-6 let. Jak jsme se s ní sžily a co se nám líbilo, či naopak nelíbilo, to se dočtete níže.

 

CO JE TO TEN LIPA LAND?

Je to aplikace, která byla navržena předními pedagogy a je sestavena tak, aby zábavnou formou naučila děti  například základním hygienických návykům, pravidlům bezpečného chování, zdravému životnímu stylu, navazování nových vztahů, lásku k přírodě, ale mnoho a mnoho dalšího .

Unikátní vzdělávací systém je rozdělen do 3 kategorii a to na Tělo, Mysl a Svět.

  • TĚLO

Toto odvětví se zaměřuje na procvičení jemné a hrubé motoriky, kdy pomocí různých aktivit a her procvičíte, co vše vaše tělo a nenechavé prstíky zvládnou. K dispozici máte cca 40 nápadů i s návodem, jak se dá venku vesele poznávat svět kolem nás, učit se novým věcem a vytvořit si třeba něco kouzelného? Zkuste sami.

Dále pak zde najdete osobní hygienu, péči o tělo, zdravé stravovací návyky, ale i bezpečnost  doma i venku, kontakt s neznámým i biorytmus.

Vše pomocí různých aktivit, pohádek a her. S dětmi si povídáte třeba o tom, co by dělalo, kdyby se ztratilo v obchodním centru, jak se má chovat na přechodu, jak a proč je důležitá osobní hygiena a péče o zoubky, proč je například důležitý odpočinek, ale i jak to bylo dříve, čím se lidé v minulosti třeba umývali.

  • MYSL

V této oblasti se budete společně motivovat k učení nových písmenek, budete počítat, poznávat nové funkce, soustředit se pouze na jednu věc, procvičovat pamatováka, ale zkusíte si i vyjádřit emoce bez pomocí slov? Věřte, že je to sranda a možná se trošku vcítíte do pocitů batolat, kteří ještě neumí mluvit, přesto by nám toho chtěli tolik říct. Například aktivita s názvem ZEĎ POCITŮ,  pomocí ní zjistíte a poznáte, kolik různých výrazů a pocitů může člověk vyjádřit, tak je zkuste s dětmi poznat a můžete i hádat, proč se asi tak či onak člověk tváří ? Co se mu asi přihodilo? Ty dětské příběhy stojí vážně za to.

  • SVĚT

Zde se děti zaměří na poznávání světa kolem nás. Naučí se něco málo z dějin, ale budou se učit trávit čas v přírodě a vybudovat si tak kladný vztah k ní, který je pro budoucnost nás a hlavně našich dětí velice důležitý. Můžete společně vyrazit do lesa a uklidit ho, nebo můžete doma místo vyhození starého plastu zkusit, co je recyklace a vytvořit něco nového. U nás třeba stará miska a krabice posloužily, jako bazén pro panenky. A proč si nezahrát třeba na rytíře, vyrobit si korunku, meč, či rodinný erb? Tvořte, vyprávějte a hlavně se bavte! spolu.

VZHLED APLIKACE A NAŠE ZKUŠENOST

Při spuštění aplikace se vám zobrazí nabídka 4 kategorií, jako jsou hry, pohádky, aktivity a relaxace.

 

HRY

Zde najdete 26 her, ty jsou rozděleny do kategorií, tak aby zaujaly snad každé dítko. Toto rozdělení platí i v ostatních kategoriích . Pro holčičky třeba kategorie království, pro chlapečky zase Piráti? Dále pak kategorie velkoměsto, kouzelníci a vesmír.

 Za nás můžu doporučit hru MĚSTO V NESNÁZÍCH, ve které se Viktorka ocitla na tísňové lince a musela sama poznat, kam má koho poslat. Na linku postupně volají 4 postavičky, každá s jiným problémem, znázorněným obrázkem nějaké situace. Jednou je to zvracející mladík po peřinou, podruhé hořící dům, přetékající popelnice odpadky, nebo krádež peněženky ze zadní kapsy kalhot. Na pomoc posílala Hasiče, policistu, popeláře a paní doktorku. Vedla si na výbornou a ve většině případu pomohla správně odhadnout situaci.

Dále pak hra HUSTÝ PROVOZ, ta mě osobně zaujala asi nejvíc a i já měla kolikrát co dělat, abych vyhověla všem zúčastněným. Hra spočívá v tom, že ovládáte vlakový přejezd, přechody a silniční provoz. Musíte dostat bezpečně postavičky z bodu A do bodu B, přitom nenaštvat řidiče, nebo si vysloužíte slušné vytroubení, zároveň jedoucí vlak nesmí nabrat velké zpoždění. Chce to pekelné soustředění, rychlost a správné rozhodnutí, nebo hra skončí nehodou, ale to přeci nikdo nechce.

Za Vikinku ovšem musím zmínit hru ŽIVOT PRINCEZNY, ve které pečujete o roztomilou mladou slečnu, které zapnete světýlko a začíná kolotoč. Princezna má hlad, žízeň, je potřeba jí umýt vlásky, obličej, ale i pořádně vypucovat chrup, protože tam je pořádný nános nečistot. Princeznu můžete také krásně obléct a ostříhat, vše završíte tím, že si ji vyblejsknete a madam jde zase chrupkat 😀 Kdo zná Tom cat hru, nebo měl v dětství TAMAGOTCHI, tak má vystaráno.

AKTIVITY

Bezmála 200 aktivit rozdělen do podskupin hrajte si, povídejte si a tvořte.

  • HRAJTE SI 

Tak tady se nachází spousty nápadů, jak proměnit každodenní procházku v něco zajímavého a naučného. Naučit se po cestě na zmrzlinu nová písmenka, posbírat různé materiály a pak zkoumat, který plavě, či naopak. Musím říct, že spousty nápadů, které aplikace nabízí praktikujeme automaticky, jako třeba hra Dopravní prostředky, tak tu už jsem hrávala já jako malá se svými bratry. Při jízdě autem si vyberete barvu auta, kterou následně budete hledat kolem sebe, my hráli na projíždějící auta v protisměru. Ten, kdo má na konci hry napočítaný největší počet aut vyhrává. 

Viktorinka začala chodit na gymnastiku, takže například aktivita PÍSMENKA Z MÉHO TĚLA je pro ni jako dělaná. Protáhne se, zacvičí a může zkusit vytvořit postupně třeba celé své jméno, nebo hrát hru, které zvířátko mi svým svalnatým tělem píše. Tohle je vážně pro malé děti, já bych už asi nenapsala ani pes.

 

  • POVÍDEJTE SI

Tak teď se v klidu posaďte a jen buďte spolu. Mluvte, smějte se a vysvětlujte si. Spousty témat, které běžně neprobíráte, od zvířátek, kouzel, vesmíru, pirátů až po téma práce, nebo pomoc.

Jelikož je léto, tak musím vyzdvihnout jedno téma a to, CO BYCHOM MĚLI UDĚLAT, KDYŽ UVIDÍME V PARNÉM DNI ZAVŘENÉ DÍTĚ, NEBO ZVÍŘÁTKO V AUTĚ. Toto téma by mělo být zdarma ve všech aplikacích, protože přesto, že mně i mé Viktorce to přijde naprosto nepředstavitelné, zůstat v autě, nebo nechat tam čekat našeho prince Tobiáška, jiným to přijde naprosto v pořádku, vždyť je to pár minut. To vydrží, hned jsem zpátky. Kolik těchto vět si asi lidé řeknou a přitom mají hlavu vypnutou? Viktorce jsem to vysvětlila několikrát a už se mi stalo, že mě sama šla upozornit na štěkajícího pejska v autě. Pevně doufám., že takovou situaci nikdy nebudu muset řešit ani já, ani moje děti!

A protože jsme byli na začátku testování na dovolené u moře, tak jsme se společně dozvěděli, jak vznikají vlny. Vikulka vlny moc nezažila, mě ovšem manžel zachraňoval z vln na ostrově Elba, kdy mě drtila jedna za druhou a já nebyla schopná se ani postavit. Někdy není radno si s nimi zahrávat že?

  • TVOŘTE

 Já mám děti snad jen proto, abych mohla být taky zase dítětem. (vtip) Už na škole jsem měla vždy z výtvarky výborné známky, moje výtvory byly vždy vystaveny na soutěžích a mě tyhle domácí úkoly strašně bavily. Vydrželo mi to doteď, tvořím s dětmi pořád různé věci, od domečku pro panenky, velký papírový dům, různé doplňky pro barbie, tak tvoříme i do soutěží běžících na facebooku.

Z nabízených témat nás zaujal KOUZELNÝ PRSTEN A KOUZELNÁ HŮLKA. Obojí jsem tvořila s Viktorkou a neteřinkou Eliškou. Ty byly nadšené a prstýnek nosí stále u sebe, kouzelná hůlka má čestné místo na skříňce v dětském pokoji. Vytvořit si může každý, stačí jen špetka fantazie, lepidlo, karton a různé ozdůbky, které doma najdete. Podrobný návod u každé aktivity vám vše ukáže.

TAJEMNÝ VZKAZ, od toho jsem já osobně očekávala víc. Viktorku bych to samotnou zkusit nenechala, popálila by si zaručeně prsty. Šlo to vidět málo a moc se nám vzkaz nepovedl, příště možná vyzkoušíme pečicí papír, jako nám radila paní pod příspěvkem.

POHÁDKY

V této sekci najdete přibližně 180 kapitol pohádek, které se dělí na knížky, audioknížky a obrázkové knížky. 

  • KNÍŽKY

Rozdělení podle témat je stejné jako u ostatních. Velikou výhodu vidím v tom, že si můžu u většiny sama zvolit, zda mám náladu knížku číst, či poslouchat. Dále si můžu vybrat knížku a téma podle obtížnosti, což je super pro naše neposedné ouška, protože Vikulka je takový typ posluchačky - neposluchačky. Jakmile čteme pohádku, dokáže se zaseknout na každém druhém slově a vyptávat se proč to tak je, a jakto že to není jinak a podobně, takže za mě vede poslouchání pohádky, ta jí totiž na otázky neodpoví, takže se prostě neptá. Chápu, že zvídavost je dobrá vlastnost a je super, že se vyptává, ale já to po celodenním maratonu otázek v 9 večer už nějak nedávám.

  • AUDIOKNÍŽKY

Pohádky jsou velice hezky namluvené, takže jsem je ráda poslouchala i já a určitě u nich zůstaneme. První den Viktorka dokonce usnula už před koncem první kapitoly. Veliká výhoda je, že můžu nastavit, kolik kapitol si chci poslechnout a zároveň vidím čas, jak dlouho bude poslech trvat. Knížky z kategorie lehké mají třeba jen jednu kapitolu, tudíž vidím, že to bude trvat například 8 minut. Když za tak krátkou dobu Viktorka neusnula, sama si přepínala pohádku pořád dokola. A že si ji pak hezky pamatovala. 

Nejvíc poslouchala pohádku Můj táta automechanik, ve které holčička nebyla spokojená s prací svého tatínka, protože byl ušmudlaný 😀 Viktorka od té doby chodí a je taky nespokojená s prací našeho tatínka, protože on prý prostě jen chodí do práce a nosí koruny! Nikoho nezachraňuje a nikomu nepomáhá. Přála by si, aby to byl lékař. A on chudák jen dělá přes počítače, tak nevím zda si nebudeme muset najít tatínka nového 😀

  • OBRÁZKOVÉ KNÍŽKY

Tady mě to celkem zklamalo. Je tu na výběr jen 5 pohádek a přestože si myslím, že mám v celku kvalitní telefon, tak načítání obrázků trvá pěkně dlouho a to je pro moji dcerku velký problém, protože ona slovo vydrž nebo počkej absolutně neakceptuje. Písmenka jsou malá, takže je špatně vidím já jako brejlovec. 

Moc se mi líbí otázky na konci každé knížky, zde zjistíme, jestli naše dítko dávalo pozor a co jí ta knížka například přinesla. Jaké pocity při ní měla, co vše si zapamatovala, jaké je například správné chovaní k sobě. Za mě super věc a inspirace i při čtení klasických knížek. 

RELAXACE

Přibližně 30 relaxačních zvuků, které si můžu navolit podle sebe. Zvolím si délku zvuku a když chci přidám například zvuky deště, praskajícího ohně, bouřky (té se u nás bojíme, tu nedáváme), šumícího moře a vln, nebo třeba vysavače.

Tohle odvětví bych v aplikaci vůbec mít nemusela. Relaxační zvuky jsem dětem moc nepouštěla a kdybych pouštěla, tak asi jen mladšímu Tobiáškovi. Pouštět to 5letému dítěti mi přijde už zbytečné. Té pustím mluvenou pohádku a je spokojená, novorozenec by to však ocenil, ale pro toho aplikace není. Sice jsou zvuky příjemné a možná nějaká masérka využije, ale u nás se neuchytily a za mě jsou zde zbytečné.

ZHODNOCENÍ

  • Aplikace se mi velice líbí a má moje všechny palce nahoru. Jednoduché provedení, krásně přehledně uspořádané, rozdělení na kategorie super. Veliký výběr všeho druhu, pro každého malého nenechavce.
  • Líbí se mi veselé zpracování a vzhled her i pohádek. Postavičky jsou všechny roztomilé a krásně barevné.
  • Hry pro dva, to je v době sourozenecké rivality prima nápad.
  • Veliké plus vidím v možnosti časovače, kterým dítěti nastavím předem domluvený čas hraní a předejdu tak následnému smlouvání a domlouvání, že už to má vypnout.
  • Dále pak přehled o tom, co dítě dělalo, jakou hru hrálo a jak se mu při ní dařilo. Je hezké vidět pokroky a odvětví, které ho zajímali. Tím zase najdeme další společné téma k povídání.
  • Rozdělení profilů pro více dětí je taky super nápad, ačkoliv zatím používáme jen jeden profil.
  • Spousty ocenění a kladných recenzí, které aplikace získala, na mě udělala, taky velký dojem, já totiž na doporučení dám. Doporučila jsem aplikaci svému bratrovi a jeho dvě dcerky už neusínají jinak, než u poslouchání pohádek.  A určitě budu doporučovat dále.

CO BYCH  MALÉHO VYTKLA

Nápad na aktivitu třpytivé ruce: u nás jsou třpytky sprosté slovo, protože pokaždé,

když je někde Vikul zmerčí, já pak půl dne vysávám a týden chodíme obalení jako diskokoule. Takže za mě ne. Sice je hezké naučit děti správně si mýt packy, ale aby u toho zaprasily celou koupelnu a maminka pak leštila umyvadlo půl dne, to fakt nechceš 😀

Ještě bych uvítala více  aktivity, které zvládne dítě samo, bez mé pomoci a zároveň se u toho nepopálí, nepropíchne nůžkama, nebo po něm nebude spoušť, jak po útoku divokých prasat. 

PODĚKOVÁNÍ

Ke konci bych ráda poděkovala za možnost testování, jsem ráda, že jsme byli vybrání právě na toto téma. Užili jsme si spousty legrace a měli chvilky jen sami na sebe. Jen my dvě a nic jiného, to potřebujeme jako sůl.

Děkujeme i za dárkový balíček, který nám Lipa Land věnoval. Já tedy nestihla nafotit ani jeho přesný obsah, protože Viktorka samým nadšením vyskočila na stůl a hlavou rozbila naše nové krásné osvětlení, takže místo prohlížení jsem musela vysávat… Ale balónky lítaly vzduchem, to vím 😀

Děkuji i Vám, kteří jste dočetli do konce a doufám, že jsem vám aplikaci trošku přiblížila a že vyzkoušíte také, máte ji zdarma do konce tohoto roku, tak proč nevyzkoušet?  

#test_lipaland #recenze #zkusenosti_lipaland

Začni psát komentář...

Odešli