kam.zyk
6. bře 2021
1701 

SOS návod na první příkrmy u atopických a střevně citlivých dětí

Už 15 let pracuji každodenně s atopickými dětmi ve věku 0-3 roky. Dneska se s Vámi podělím o zkušenosti se zaváděním příkrmů. 

Maminky se mě velice často ptají, jak příkrmy správně a zdravě zavádět a pravdou je, že se tady dělají velice časté chyby.

Správným zaváděním příkrmů můžeme velmi napomoci vyhojení ekzému a také výrazného zlepšení trávicích obtíží (u střevně citlivých dětí, což je v atopii poměrně častý jev). Krom toho je správné zavedení příkrmů zárukou příznivé zdravotní budoucnosti dětí.

U střevně citlivých dětí může chybné zahájení příkrmů významně zhoršit hlenovitost stolice, působit nitky krve ve stolici, bolesti bříška či jiné další trávicí problémy.

U atopických dětí, kde primární příčinou obtíží jsou kožní projevy, pak nesprávné zavádění příkrmů může rozjet či zhoršit ekzém a často vede i ke a zhoršení trávení, což může způsobovat další potíže.

Zapomeňme proto na zastaralé zásady typu mrkev jako první příkrm a jim podobné zásady zavádění prvních příkrmů.

                            Nikdy více mrkev jako startovací potravina!

U mrkve hrozí vzplanutí atopického ekzému, anebo jeho propuknutí v plné síle. U střevně citlivých dětí mrkev velice často vyvolává nitky krve ve stolici, či hlenovitost stolice.

Při zavádění potravin kladu svým klientkám vždy na srdce několik zásad, ze kterých je jedna opravdu podstatná a to:

  • Začít  HA příkrmy, neboli těmi nejvíce hypoalergenními  -viz moje tabulka alergenů:
  • https://verazikova.cz/alergeny/
  • Začít nenadýmavou zelenou zeleninou

První zásada je jasná – stejně jako ve škole začínáme od nejjednoduššího k nejsložitějšímu, platí to i u trénování střevní flóry našich nejmenších.

Druhou zásadu hned objasním: zelená zelenina umí ustavit ve střevech miminek  správnou střevní flóru. A jak už z mých článků víte, vybalancovaná střevní flóra je zárukou dobře se vyvíjející imunity a tedy zdravé pokožky. Střeva a kůže jsou spojené nádoby.

Startujeme cuketou

Nejvíce HA potravina je cuketa. Nenadýmá, pomáhá stabilizovat střevní flóru, je to ideální start.

Cuketu krátce tepelně upravíme a poté rozmixujeme a zavádíme jí do stravy dítěte takto:

  • první den 1 lžička
  • další den 2-3 lžičky
  • poslední den, kolik bude mimi chtít sníst

A pokračujeme brokolicí nebo dýní 

Pokud naše mimi trpí nadýmáním, upřednostníme před brokolicí  dýni. Opět testujeme 3 dny, stejně jako u cukety. Dýni/brokolici můžeme přidat k již zavedené cuketě.

Dále můžeme zavést například zelený hrášek nebo zelené fazolky

Tyto potraviny jsou bezpečné a nepatří (jak se mnozí možná mylně domnívají) mezi luštěniny, nýbrž mezi zelenou zeleninu. Střevní flóra miminka bude proto nadmíru spokojená 🙂

Jako další potravinu můžeme zavést  brambor

Ale tady pozor!. Brambor patří mezi sacharidické potraviny, obsahuje určité množství škrobu neboli sacharidy. Sacharidy, jak známo, množí kvasinku (tím jsme opět u zásady zdravé střevní flóry). Pokud tedy nechceme střevní flóru naší ratolesti narušit přílivem sacharidů a přemnožením kvasinky, dodržíme zásadu zelené zeleniny.

Ze své dlouholeté praxe s atopiky a střevně citlivými dětmi přidám radu nad zlato. Jde o radu, jak správně přidávat do příkrmu sacharidy (ovoce, obilniny, škroboviny typu brambor/batát): za příklad si vezmeme právě brambor:

  • Jakmile podáme samotný brambor (neboli sacharid) ,  zhorší se stav kůže/může nastat problém s trávením.
  • Dá-li se ovšem  brambor společně s cuketou (např. v poměru 2:1), žádné zhoršení nenastane. A to proto, že brambor jako sacharid byl vykompenzovaný zelenou zeleninou (cuketa, brokolice, hrášek, atd.).

Mrkev jako startovací příkrm? Ne!

Pro zajímavost, tohle je také odpověď na to, proč mrkev jako startovací potravina se ukázala jako spouštěč ekzémů/trávicích problémů u střevně citlivých dětí  – je to sacharidová potravina, nadto s poměrně silným alergickým potenciálem. Na mrkev reaguje dokonce 78 dětí ze sta 0 – 7 měsíců věku.

Napřed se proto zavádějí HA příkrmy, a až po nich alergeny. Nejsilnější alergeny, jako je BKM  neboli mléčné výrobky, vejce, ořechy, semínka/mák a kořenová zelenina (sem patří zmíněná mrkev) je třeba zavádět až jako poslední.

Rozdělení potravin na HA potraviny a na alergeny naleznete v mé tabulce alergenů:

https://verazikova.cz/alergeny/

Není dobře příliš otálet

Ohledně zavádění příkrmů je v poslední době řada studií. Vesměs můžeme jejich výsledky shrnout do této zásady, kterou jsem si ověřila ve své praxi opravdu nesčetněkrát: otálet se zaváděním některých potravin je na škodu a může paradoxně vést k riziku budoucích alergií.

Dříve se čekalo se zavedením lepku, ryb a dalších potravin nad 18M věku, nebo dokonce nad druhý rok věku. Toto vše je již dnes překonaný názor.  Hlavně u lepku jsem udělala během své praxe tu zkušenost, že otálet s jeho zavedením nad rok věku může vést k poruchám jeho trávení.

Já osobně doporučuji zavést obilniny včetně lepku záhy, například už po bramboru.

Po obilninách může následovat maso, samozřejmě hypoalergenní druhy (jako jsou krůtí nebo králičí), pak už ovoce (nejvíce HA je jablíčko nebo hruška) a zavádíme dál a dál 🙂

Jak se pozná atopická reakce na potravinu

Toto je velice častá otázka všech maminek v mé péči:

Potravina může způsobit jednak reakci alergickou, ale může také dělat reakci adaptační – výkyvy stavu kůže/stolice  dané  tím, že dítě si na nové potraviny napřed musí utvořit enzymy, aby umělo potraviny trávit. 

Tato reakce bývá u některých druhů příkrmů (typicky např. obilniny, ale i řada dalších potravin) a bývá chybně interpretována jako reakce alergická. Maminky pak chybně vysazují některé potraviny, a to není správně jednak z výživového hlediska, ale ani s ohledem na atopickou budoucnost dítěte.

Odlišit od sebe tyto dvě reakce je pro laika velice obtížné a navíc do reakcí často vstupují i další nepotravní vlivy (růst zubů, klimatické vlivy, vliv očkování, atd).

Bohužel žádná univerzální rada, jak od sebe jednotlivé reakce neexistuje. Každé dítě je naprosto unikátní a reakce se projevují různě. Jedná se totiž o poměrně složitou problematiku a pokud chcete mít opravdu jistotu, je lepší se svěřit do rukou odborníka.

A cuketu s nebo bez slupky? Mám zafixováno prckům všechno loupat, ale nevím, jestli je to správně

6. bře 2021

@cuuza to bych tady chtěla vědět jestli.loupat ? Děkuji 🙂 jinak ukládam..začínáme do dvou týdnů 🙂 a i přes mlíčko alergy care..se malýmu dělá ekzém..

6. bře 2021

Super, dekuji za hezke shrnuti.

6. bře 2021

@cuuza @simix22 já jsem loupala vše z obchodu- nevím, co všechno na to při pěstování našplíchali. Domácí mladou cuketu jsem loupala jen v těch opravdu prvních příjmech, pak už ne.

6. bře 2021

Se slupkou, posilují se tím střeva, snad to píšu správně. 🙂

6. bře 2021

Moc hezký článek. Nevím, nevšimla jsem si, zda bylo napsáno, ale je dobré dávat dětem i probiotika. Dále bych ještě napsala, že brambory a jablíčka jsou také často alergenem. A hlavě, pokud atopický ekzém dítě trápí hodně, je nejlepší vyhledat gastroenterologickou ambulanci, kde udělají testy krve a zjistí se alergeny. Je docela blbé, že testy jsou průkazné až od roku a pod rok můžou vyjít falešně negativní.

6. bře 2021

@simix22 a jaké máte mléko, přesný název?

6. bře 2021

@priefi od narození máme Nutrilon alergy care syneo

6. bře 2021

@simix22 mladší syn ho měl taky a nesedl mu. Je to totiž mléko, které bkm obsahuje, ale je hodně naštěpená. Pak dostal Neocate, kde tam bkm už není a to už problémy nedělalo. Do roku je Neocate Inflant, po roce Neocate Junior. Inflant může předepsat i pediatr, junior jen specializovaný lékař, tj.lékař z gastroenterologická ambulance, nebo alergologie. Můžou ho předepisovat do 3 let a od 3 let se žádá ZP, zda se může předepisovat dál a o tom rozhodne revizní lékař ZP.

Dělali Vám testy na ABKM? Anebo pouze eliminační dieta? Neocate se předepisuje u silné alergie na bkm, u slabší právě ten Nutrilon, ale pokud nesedne ani Nutrilon, tak by se měl dát Neocate. Případně je ještě nějaké mléko na A, ale s tím nemám zkušenosti.

Další věc je, že alergie může být i na víc věcí, starší měl škaredý ekzém, držela jsem eliminačku a teprve v roce nás konečně poslali na gastro, kde se ukázalo, že má silnou alergii na mléko, velice silnou na vajíčko, střední na banán, sója, lískový ořech a brambor, slabší alergie na jahody, jablko.

7. bře 2021

@priefi starší měl taky ABKM..tak proto..nekojim..malej nemá bolesti bříška ani nic..od porodnice má citlivější kůži..po mě..koupu každý den asi to omezím..i když jen ve vodě

7. bře 2021

@simix22 nám bylo na kožním řečeno, že koupání každý den kůži ubližuje, že je lepší Ob 2 dny a pouze v čisté vodě. Může vadit i chlór, buď tedy převařit vodu, anebo nechat chvíli vodu odležet, aby chlór vyprchal. Nakonec ale nejvíc pomohlo koupat ve vývaru z manayupy na doporučení dětského lékaře, který se zabývá i alternativní léčbou. Oba naši kluci mají ABKM a další alergie a u každého se to projevovalo trošku jinak. U obou doktorka mě bulikovala, že nemají alergii, že by se to projevovalo jinak a gastro nám to potvrdilo.

7. bře 2021

@priefi kde koupím tu věc do vody prosím ?
S prvním to právě bylo až od 6 měsíců to mlíko pil,taky jsem nekojila :(..ale měl každodenní bolestii břicha..spíš celodenní, pak už i průjem a neprospívání..a pak vzala Dr krev a vyšla mu nesnášenlivost střev na laktoglobulim.
U mladšího teď jsme nasadili rovnou..jinak ekzém se mu začal dělat až teď poslední měsíc..jinak. Porodnici měl po kůži ten toxicky erytém..to zmizelo..pak měl na tváři akné..a teď toto..myslím, že to je koupáním asi.. omezím no...škoda ve vodě je strašně rád.jinak já jako děcko měla ekzém taky hodně..:/

7. bře 2021
Autor komentář smazal
kam.zyk
autor

@simix22 s ohledem na chlor (dokonce i při tvrdé vodě) velice výrazně pomáhá toto

https://www.dobre-zdravi.cz/P-Jentschura-Meine-...

7. bře 2021
Autor komentář smazal
kam.zyk
autor

@cuuza Obecně platí, že pod slupkou je nejvíce nutričně důležitých látek, přesto ale první 2 -3 týdny po zahájení zavádění příkrmů doporučuji s ohledem na stravitelnost loupat jí - počátek zavádění příkrmů je sám o sobě pro střeva určitá zátěžová zkouška. Neboli, v počátcích zavádění příkrmů loupat, pak již netřeba 🙂 Jak tady správně zaznělo, slupka pomáhá (mimo jiné, viz nutr.stránka) posilovat a také čistit střevní trakt.

7. bře 2021
kam.zyk
autor

@priefi Ano, o probioticích bude samostatný článek (neosvědčilo se mi dávat více témat do jednoho článku - příliš mnoho informací je na škodu přehlednosti). Souhlasím s Vámi, že probiotika jsou podstatná, protože právě střevní flóra je to klíčové, s čím je třeba pracovat, pokud jsou jednak atop.obtíže, případně trávicí problémy u našich nejmenších (často souběh). Zdravá střevní flóra je základem správné funkce imunity, více také https://verazikova.cz/alergeny-atopicky-ekzem-s...

7. bře 2021

@simix22 napíšu Ti SZ 😉

7. bře 2021

Krásný článek, Věrko! Když si vzpomenu, jak Maty zvracel mrkev obloukem, dokonce i v gastro čekárně a stejně se všichni doktoři divili, že to nemůže být z mrkve... Ještě, že sis nás pak vzala do péče. Dodneška v duchu za vše děkuji, protože mám naprosto zdravé dítě, bez problémů. 😘

8. bře 2021
kam.zyk
autor

@katasv Děkuju moc, udělalo mi to radost 🙂

11. bře 2021

Dekuji za clanek. Mam doma atopika, sice uz vetsiho, ale o kombinaci zelene zeleniny se sacharidy ctu poprve. Vsude mi bylo receno nejist sladke, zkouset a vynechat jablko i jablecne stavy, citrusy. Ruzne zkousime, ale jaro a podzim delaji sve. Kazdopadne i kdyz pozde, zkusim nejake rady vyuzit i doted.

17. bře 2021

Díky moc za článek! Hodně zajímavé a přitom si u některých věci člověk říká, že je to vlastně úplně logické! Tak moc nás ovlivňují zažité ´standardy ´, že nás bohužel ani nenapadne se nad tím zamyslet! Ekzémem syn netrpí, zato s nadýmáním jsme si užili. A že nám doktorka doporučila mrkev a rýži pro ještě plně kojené dítě při trávicích obtížích...Škoda mluvit! (Nakonec to je nesnášenlivost laktozu/ kasein)
Ještě technický dotaz - lze si nějak přidat článek jako oblíbený, nebo jinak uložit? Ráda bych ho zas našla za pár let s dalším dítkem 🙂

23. bře 2021
kam.zyk
autor

@j83 Vy máte ve všem úplnou pravdu, ty zásadní věci bývají nejlogičtější 🙂 Jak píšete o tom, jestli se dá článek označit jako oblíbený: tak to popravdě taky netuším... Ale kdyby něco: Najdete ho tady na mém blogu

https://verazikova.cz/tag/blog/

anebo, kdybyste potřebovala, tak napíšete do mojí poradny tady na MK

https://www.modrykonik.cz/group/6098/

a už Vás pak nasměruju, dost píšu právě o prevenci atopie atd. 🙂

24. bře 2021

@kam.zyk paráda! Díky moc

24. bře 2021

Moc krásný článek ,škoda že jsem ho neviděla dříve, děkuji

7. pro 2021

Začni psát komentář...

Odešli