karol89
12. črc 2017
1000 

(Samo)odplenkování po našem

Léto je v plném proudu, což svádí k tomu začít s odplenkováním, tak mě napadlo sepsat naši zkušenost. Určitě mnoho z Vás bojuje s rodinou, okolím a nevhodnými poznámkami, proto bych se Vás chtěla tímto článkem pokusit taky trochu uklidnit. Sama moc dobře vím, co tlak okolí nebo rodiny dokáže s člověkem udělat a že to umí psychiku i solidně rozložit.

JAK JSME ZAČALY

S nočníkem jsme začaly seznamovat v době, kdy už Klaudinka pevně seděla - takže kolem 9 měsíců. Zrovna začínalo léto, tak doma stejně byla věčně bez pleny. Bylo to jen tak na seznámení, žádný posazování každou chvíli ale hlavně byla v hlavě bláznivá myšlenka, že jsou děti běžně v roce bez plen (ťuk ťuk na čelo). No co si budeme povídat, Klaudinka byla jak průtokáč a já nedělala nic jinýho, než jsem po ní uklízela jak po nějakym štěněti.

Dočetla jsem se, že ideální doba na učení na nočník je kolem 18 měsíců, kdy už dítě přestane učůrávat a dokáže zadržet větší množství moči. Začne už víc ovládat svaly a víc už tomu rozumí. Dávalo mi to smysl a přišlo mi to logický, tak jsem ten nočník zase přestala řešit. Jen jsem jí nechávala "větrat", když bylo vhodné počasí a sem tam jsme ten nočník nepravidelně zkusili. Nočník ale spíš měla jako křesílko nebo oboustranné sedátko.

V únoru, když jí bylo 16 měsíců, tak se do nočníku poprvý vykadila. Tohle si pamatuju hlavně proto, že se k tomu váže manželovo super hláška 😀

Manžel - První bobek v nočníku! Vyfoť to!Já - Prosim tě, nebudu přece fotit bobek v nočníku!Manžel - Dělej! První bobek se vždycky fotí!

Takže asi tak 😀 😀 😀 😀 😀 (ano fotku máme! 😀 )

No a to byl na nějakou dobu první a taky poslední úspěch. 

Aktivně jsme na to tedy vlítli na jaře, kdy Klaudince padlo těch 18 měsíců. Opět jsem naivně doufala, že když už je teda ten správný čas, tak to půjde skoro samo ale prdlačky! Sem tam si na ten nočník sice sedla ale stejně radši utekla za roh, kde tu svojí potřebu vykonala mnohem radši.

Počůrala mega plyšovýho medvěda, načůrala do té velké dětské tatry, zkusila i nočník pro panenky. Bobek nechala uprostřed kuchyně ale taky v obýváku pod televizí. Jojo docela prča to byla. Řikala jsem si ale, že určitý pokrok tam je, když si vybírá konkrétní místa a ne od každýho trochu všude možně, ale co má furt proti tomu nočníku? Však je na něm Hello Kitty (hahaha! 😀 )

Byla to opravdu pakárna, blázinec, šílenost!

BOJ S OKOLÍM A ŠOK V DISKUZÍCH

 A do toho začalo okolí těmi svými strašně důležitými poznámkami "ona má ještě plenky?", "ona ti ještě nechodí na nočník?", "už je velká, měla by být bez plen". Nezapomněly taky na naprosto nemístné srovnávání - "no to my jsme teda už přes den bez plen!". A vygradovalo to stylem "Klaudinko ty jsi ale vostuda!"

Ááááááááááááááááá cože? Vostuda? Proč vostuda? Protože jí ještě nervový systém nesecvaknul a nedozrál tak, aby na ten nočník chodila? Nebo protože mi je proti srsti jí každých 5 minut posazovat jak cvičenou opičku? No ale to se přece musí, jinak se dítě neodplenkuje nikdy! (plesk rukou na čelo)

Pak čtu různé diskuze a spadne mi čelist! Komentáře mamin, které procházejí nočníkovými neúspěchy s 1-1,5 letými dětmi typu "Já už jsem mu musela dát na zadek, že si nemohl pořádně sednout protože mi pořád chodí čůrat vedle" nebo "Už jsem vzala i vařečku, to se prostě nedalo!" nebo "Musíte dávat odměnu, třeba bonbony nebo čokoládu za to, že na nočníku vydrží sedět".

Uff, normálně mi těch dětí bylo líto. Když se nepovede, tak na zadek a když se náhodou povede tak sladkost. To opravdu někomu přijde jako správné řešení?

PŘIŠEL ČAS NA PAUZU

No ale zpátky k nám. Jeden nočník (klasika) nefungoval, druhej nočník (auto) nefungoval, protože byl širokej a Klaudinka neuměla dát tolik nohy od sebe 😀 Tak jsem sehnala ještě třetí nočník s takovou tou chrastící koulí uprostřed a s držadly. No najednou dobrý - néé to byla jen náhoda .. zase nefungoval.

Nějaký počůrávání kytiček a stromečků? Klaudinka nechápavě koukala, proč by to jako měla dělat?! Další super rada byla nechat jí v mokru. No to víte že jo, ještě si zařídí náběh na zánět močáku a beztak jí to vůbec nevadilo.

Kalhotky jsem nedávala, pořád nosila bodýčka, které nosila je až do 3 let. Pak jsme je zrušily kvůli školce, protože si je sama neuměla rozepnout a zapnout. No a nedávala jsem ani žádné tréninkové kalhotky, nic takovýho. 

Přes spánek už měla nějakou dobu pleny suché a dokonce i v noci to držela ale ten den furt ne a ne vyřešit.

Byl to boj a přišlo mi, že to nikam nevede a že to nás všechny jenom stresuje. Nechtěla jsem pár měsíců před svatbou bojovat ještě navíc s plenama, když toho zařizování bylo už tak moc, tak jsme si řekli, že to necháme být a začneme to zase řešit po druhých narozeninách.

Pleny se jí tedy po 3 měsících aktivního pokusu o odplenkování prostě vrátily a všichni byli zase spokojení. Užívali jsme si příprav na svatbu a nic jsme neřešili. 

Když se blížily druhé narozeniny, tak jsem pořád necítila, že je ta správná chvíle a vypustila jsem to z hlavy. Nenechala jsem se už nikým rozhodit. Ani jsem to nechtěla zkusit, nešlo mi to prostě přes ruce.

ZÁZRAK A OSVÍCENÍ

Najednou přišel den (zhruba měsíc po druhých narozeninách), kdy se Klaudinka vzbudila, sundala plenu ... no sundala - spíš jí doslova strhla bez ohledu na to, že se obsah pleny rozkutálel po posteli 😀 zahodila jí pryč a šla si sednout na nočník. Já si mnula oči, jestli se mi to snad nezdá. Jestli třeba ještě nespím. Přišlo to jako rána z čistého nebe, prostě jí to najednou cvaklo byl konec plen! Samo bez posazování, různých blbinek, výhružek a úplatků.

Doteď to nechápu a zůstává mi nad tím rozum stát. Jako kdyby byla osvícená a zničehonic doslova ze dne na den zahodila plenu a bylo hotovo. Ještě zhruba týden jsem jí plínu dávala, když jsme byly pryč ale vždy byla suchá a vždy si řekla. Říkala srandovně "ble ble" 😀

Měsíc na to odbourala i nočník a začala chodit klasicky na wc a ve 3 letech odbourala i dětskou regulaci na klasickém wc.

Nepřišel žádný bojkot, žádný počůrávání, žádný blok prostě nic. Najednou byla odplenkovaná a nám jen spadla brada. Klepali jsme si na čelo, proč jsme si způsobovaly takový nervy a trápení, proč jsme se to snažili uspěchat, proč jsme podlehli tlaku okolí, když to chtělo prostě jen čas a dozrání dítěte.

ZÁVĚR

Nenechte tlačit okolím, nenechte se rozhodit. Nedovolte, aby někdo vašim dětem říkal, že jsou vostudy. Nepodlehněte tomu tlaku, nepodlehněte kritice, ať pak ničeho nelitujete. Hoďte se do klidu, pohody a věřte, že až budou připravené, tak to přijde samo ze dne na den.

Nelámejte to přes koleno, můžou tim vzniknout problémy, že se dítě začne bát a bude vše zadržovat. Jakmile se to uspěchá můžou vzniknout psychické bloky

Nebojte se nic neprošvihnete. Díky mým zkušenostem jsem si uvědomila, že to prostě přijde v tu ránu, kdy k tomu dítě dozraje, můžete si ušetřit spoustu starostí.

Kdyby mi někdo vyprávěl, jak se dítě zničehonic samo ze dne na den odplenkuje, tak mu neuvěřim 😀

Paradoxně ty, které nejvíce "machrovaly", že mají děti už bez plen, pak zažily bojkot a jejich děti měly  ve finálepleny ještě v době kdy už Klaudinka byla odplenkovaná. Na to opravdu pozor! Jakmile se to uspěchá, tak většinou takový děti později opravdu začnou nočník bojkotovat a začnou se počůrávat všude možně. Můžou být klidně i pár měsíců bez plen a najednou přijde bojkot a musí se začít zase od začátku.

NEBEZPEČÍ PŘEDČASNÉHO USPĚCHÁNÍ

  • Psychický blok
  • Zadržování moči a stolice
  • Počůrávání
  • Bojkot

JAK TEDY NA TO?

  • Hlavní je načasování - vyčkejte na tu správnou chvíli
  • Seznámit, vysvětlit a nočník nechat po ruce
  • Netlačit, nekárat, neodměňovat

Můj plán u Sofinky

- Sofinka má látkové pleny, u který se většinou dítko odplenkuje samo dříve - tak jsem na to zvědavá

- Seznámím s nočníkem kolem roka a půl, pokud nevypozoruji, že už je připravena dříve- Nechám tomu volný průběh

INDIÁNSKÁ METODA?

Podle Indiánské metody se má v období mezi 20-24 měsícem dítěti jednoduše plena vzít a už nevrátit. Dítěti se vysvětlí, že od teď se bude chodit na nočník a pleny už nebudou. Teoreticky by už dítě mělo být zralé a připravené ale jsou to jen teorie. Z mojí zkušenosti, kdy Klaudinka ještě v těch 2 letech vypadala, že bude mít pleny až do maturity si stojím za tím, že pokud dítě neni připraveno, tak ani Indiánská metoda nepomůže.

BEZPLENKOVÁ METODA?

Kdyby někdo chtěl vyvracet, že nervový systém neni zralý na odplenkování až v 18 měsících, protože bezplenkovka jde už od narození, tak nic nevyvracím 🙂

Tohle je ale pro mě osobně hodně vysoký level umění ale vím, že někdy to jde opravdu samo, protože dítě opravdu komunikuje a dává najevo signály, kterými se dá potřeba rozpoznat. Původně mě to lákalo vyzkoušet, protože když se Sofinka narodila, tak Klaudinka chodila do školky, tudíž jsem se na ní mohla víc zaměřit. Jenže Sofie mi dala ze začátku takovou čočku, že jsem na nějakou bezplenkovku ani nemyslela 😀

Pokud zrovna tímto obdobím procházíte, držim pěsti a přeji pevný nervy! Ať to jde co nejlépe a ať Vás ani Vaše dítě okolí nijak netrápí a pokud někdo něco prohlásí - víte moc dobře, kam ho poslat 🙂

http://zivotpodlekarol.blogspot.cz/2017/07/samoodplenkovani-po-nasem.html

Tos mi pripomnela jednu dokonalou pribuznou: „Proste jsem ho na nocnik posadila a drzela ho tam, dokud se nevycural nebo nevykadil." (dite v te dobe pulrocni). Ach jo.

12. črc 2017

A bohuzel moje pribuzna: " Tyden dostávala na zadek az se to naucila..."😒

12. črc 2017
karol89
autor

@panickatlamicka tchýně Pavla odplenkovávala tak, že ho posadila na nočník do postýlky a přivázala ke špriclím, aby nikam neutekl 😅

@susenka21 to bití nechápu, mám z toho husinu jen si na to vzpomenu ..

12. črc 2017

Ježíš ,děvčata, to jsou metody, chudáci děti.

13. črc 2017

@karol89 to přivazování dělali i mému tátovi 😔 jinak syn 15 měsíců a také na nej netlacim... Ukazovala jsem mu ho, když mu bylo k roku a plakal když tam sedel, tak sem to nechala a teď si s tím hraje a občas si na to vterinove sedne, ale jinak nic. Také tomu dávám čas... Minule už jsem dostala příklad jak bylo roční dítě bez plen 😨

13. črc 2017

Děkuji za přečtení 🙂 .. nám táhne na 3roky .. a nočník/záchod funguje, jak kdy ☹. Prostě i když už ví tak tam ani nejde ☹.

13. črc 2017

@karol89
@kytickaaa děvčata, jdu k vám do klubu, resp. tchyně to samý dělala manželovi 🙄👽😖 a fakt se divila, že jsem to u syna odmítla praktikovat.....ne, člověk prostě musí myslet na to, že byla jiná doba, ty ženský si prostě myslely, že je to tak správně.....holt byla taková doba....😔

13. črc 2017

Dekuji za článek. Dcerku jsme začali prosazovat kolem 11m sice si neříkala sama, ale vždy seděla, vycurala se, "řekla" si o toaletní papír, "utrela se" a bylo, před měsícem ze dne na den nastal zlom, hysterie největší, nechtěla se nechat ani posadit, takže nočník leží ladem a max. si s ním hraje. Máme látkovky, ale že je pocurana nebo pokakana ji vůbec nevadí, prostě si v tom hoví😅 takže nezkousim a čekám, čekám co bude🙂

13. črc 2017

@susenka21 To se taky příbuzná kasala, jak měla děti bez plen v roce. Když jsem se jí ptala, jak to dokázala tak "řezala jsem je tam dlouho, dokud to nepochopily". 😢

13. črc 2017

Moje dcera se rozhodla být bez pleny až ve 2letech a 8 měsících.na noc ji ještě má.ale zkoušeli jsme dřív a vždycky vydržela 14 dní a pak začala čůrat všude.regulerne jsem to vzdala a pak to přišlo samo.nejvetsi rána pro mě byla od tchýně,když mi řekla,že do dvou let jsou bez plen zaostalé děti...to mě tenkrát ranilo.ve 2,5 letech dcery jsem zjistila,že se za její plinu stydí před okolím,druhá rána.mam od té doby s ní nabouraný vztah a už ani nechci napravovat...dcerka bez plen je,do školky půjde a o co teda jde? Jestli mají pliny do roka nebo do tří? Nebudou je nosit věčně...

13. črc 2017

@kajalka presne, ji se zrovna narodilo druhe dite a to prvni "nestihla" odplenkovat, tak ten tyden malou řezala, aby nemusela prebalovat dve deti. Holcicka mela dva roky a jeste se chvastala: " Ja to za tyden dokazala"....no nevim....☹

13. črc 2017

Diky 🙂 Tak nejak si celou dobu myslim, ze reci o detech bez plen v 1 roce a celodenni posazovani na nocnik je mimo. Neverim, ze mi dcerka neda signal, az pleny nebude chtit 🙂

13. črc 2017

Mala to mela stejne. Zkusila jsem asi 2x ji odplenkovat. Vydrzela jsem to vzdy pul dne, protoze ona mela nejake pocuracani a kakani uplne v pazi. Bylo ji to jedno. Z nocniku mela hruzu. Na zacatku prosince, kdy ji byly 2 roky a 3 mesice prisla rano s tim, ze chce curat na hrnecek. Od te doby nema pres den plenu. Zadny teror a hruza u nas neprobihala 🙂 Proste jsem cekala az ji to secvakne.

13. črc 2017

Máš to moc pěkně napsané a měli jsme to stejně. U Zity jsem indiánskou metodu zkusila kolem toho 20 měsíce a vyšlo to. Ale cítila jsem, že je už připravená...obě dvě s Emmčou měli látkové plenky a řekla bych, že to pomohlo hlavně v učení sedět na nočníku, jelikož, jak se musí přebalovat co 3 hodiny, tak jsem je tam posadila než jsem si zpracovala plenky a tak se to naučili. Jak říkáme doma, s těmi "plastovými" by to tak nebylo. Jak mám v článku já, jedna paní mi poradila, naučit sedět na nočníku, aby věděli, k čemu je potřeba, přesně jako lžička nebo hrníček a musím říct, že pak s tím neměli vůbec problém. Ale zase to jsou holky. Škoda, že nevyzkouším naši odplenkovací metodu na klukovi. Obě se mi odplenkovaly ve 20 měsících.

13. črc 2017

Vyslechla jsem si toho taky mraky, ale nechvávala jsem to na malém a když jsem cítila, že je vhodný okamžik, tak jsem zkoušela noční, čůrání na kytičky -NIC. Dva měsíce před 3! narozeninama si sundal plenku a šel na nočník, od té doby jsme přes den bez plen. Bez jediné nehody. Jsme v klidu oba a o to mi jde, ne o to, co si řekne okolí. Tchán měl hodně nevhodnou poznámku k malému a jeho plínce, že jsem se neudržela, a odpověděla mu, že malý se těch plínek brzo zbaví, ale ho to brzo čeká...

14. črc 2017

Super článek. I když je u nás ještě moře času, tak se mi článek velmi líbil a díky za něj!

16. črc 2017

přijde mi velký nesmysli roční dítě posazovat.malýmu je teĎ 18m a je druhý týden bez plen,ale jen díky tomu,že je venku hezky.takže prakticky to vypadá tak,že doma ho dávam na wc-nočník ignoruje.venku čůrá když je teplo všude nahatý a když je chladno,dávam se vyčůrat.dobrý je,že umí zatlačit a chápe,co dělá.jinak bych se do toho taky nepustila.mam doma ještě 3letou a mam toho s nima dost.a pak je tu to kakání.párkrát na wc.párkrát venku když jsem vypozorovala,že začíná kakat a jednou do slipů 😀 uvidim co bude dál,na spaní plenu samozřejmě má.a starší dcera si od roka uměla říct na kakání,což bylo super,dávali jsme na wc,ale jinak měla plenu až do těch 20měsíců,kdy bylo teplo a posazovala jsem na nočník-teda ona si chodila sama.už to chápala.ale i tak jsem přes týden vytírala,když to nestihla.noční plenu jsme odebrali asi v 27měsících,kdy byla několik měsíců v noci suchá.ale rozhodně se nesmí na děti tlačit.a už vůbec nechápu,jak je někdo může bít za to,že čůrají všude..to bych tu ženskou pleskla taky teda

16. črc 2017
karol89
autor

No a pozor dámy! Kdo čeká s odplenkováním do 2 let a dřív to neřeší, tak je líná matka protože dřív byly děti běžně odplenkované už v roce tak proč to najednou teď nejde?
To jsem se zase dočetla názor jak lampu 😅 Ale ono to asi někoho baví řešit třeba rok a pak stejně kompletně odplenkuje ve stejnou dobu jako ti, co začali později.

A přesně takové názory ostatní rozhazují a pak zbytečně tlačí na pilu a stresují sebe i děti. Opravdu to nemá smysl hrotit. Hlavní je pozorovat to své dítě, seznámit ho s nočníkem a dál to nechat na něm. Prostě na pohodu 🙂

16. črc 2017

Švagrová říkala, že malého posazovala na nočník už od půl roku. Ptala jsem se, kdy byl kompletně bez plen. Říkala, že v 18!měsících! Moje odpověď byla, že teda tím, že učím dítě rok na nočník bych se moc nechlubila 😅

18. črc 2017
karol89
autor

@msonulka 😂 to je dobrý stěr 😂

18. črc 2017

@karol89 😅 neměla do mě rejt...Jinak teda hlásím, synátor ze dne na den bez plíny a i přes noc...za měsíc má tři a já nemám ochcaný celý byt :D

18. črc 2017

@karol89 když dítě nechodí v roce,jak mohli odplenkovávat?nechápu 😀

18. črc 2017
karol89
autor

@stychy no počkej s odplenkováním se začalo hned co se dítě posadilo takže klidně i v půl roce .. 🙄

18. črc 2017

Skoro jako výňatek z článku na nevyhovuje.cz ☺️.
Mě se kluk odplenkoval v 9m na noc. Vždy se vzbudil a šel sedět na hrnec. V roce trénoval i přes den a to už jsme nebrali pleny ani na cesty. Občas to tedy bylo naknop, než se během nějaké doby naučil říkat včas... ☺️ ale v 18m jsem se na něj mohla spolehnout ☺️ ☺️. U holky zatím pořád plenky (1r), ale když ji nechám nahatou, tak si říká o plenku... Tak uvidíme, jak to zvládne dál ☺️☺️

20. črc 2017

Jsi báječná <3 Tohle budu dávat číst. Naší malé je 16 mesíců a já se nočníkem vbec nestresuju,ale pry bych měla. Kašlu na to a nechám to na malé 🙂 Ona nejlíp ví kdy je ten správný čas 🙂 A teda že někdo dává na zadek je ujeté!!!!!

2. kvě 2018

Teda ty metody co tu zmiňujete me děsí :o Asi ani nechci vedet jak moje tchýně odplenkovala meho přítele. Jeden z jejích běžných trestů bylo klečení na polínkách za trest :/ A jelikož šel přítel v roce do jeslí tak věřím že se s tím nepárala. Jako jistě i ty pečovatelky v jeslích :/

2. kvě 2018

Super článek, děkuju. Strašně se mi teď hodí! S dcerkou jsem to zkoušela kolem roka a půl. Nic moc. Já vnitřně nebyla nastavená, ale ten tlak okolí dokáže člověka zlomit :-/ pořád jsem jen lítala, ptala se jí. Řekla jsem dost a nechala to být. Přišlo to samo kolem 2 roku, ze dne na den. Byl tedy pak ještě proces s bobkem, který prostě neudělala jinam než do plenky a vždy se musela schovat. Navíc jsem u toho nesměla být. Měla oblíbené místo v místním zahradnictví a tak jsme tam chodili i denně na procházky s plenkou v tašce. Byla jsem z toho smutná a říkala jsem si, že to bylo určitě tím tlakem z mé strany. Synovi je 2 roky a 8 měsíců a teprve s tím začíná. Vůbec netlačím, jen si o tom povídáme. Pořád jsem viděla, že není zralý, že není jeho čas. Je to pár dní, co si sám sundá plenku a vycura se nebo si i řekne. Je den, kdy to jde krásně a teď zase krok zpět. Je nastydlý, tak jestli i to? I si říkám, může na to vše mít vliv i kojení? Máš zkušenost? Děkuju 🌷

2. kvě 2018
karol89
autor

@hul Děkuju. Jen do svého blogu přenáším své zkušenosti 🙂 Každé dítě je jiné a nejlepší je nechat tomu volný průběh .. Sofinka je na látkách, takže nepotřebuju nijak "šetřit" a je úplně jiná, než byla Klaudinka. Sofinka kolem roku začala chodit na nočník kolikrát čůrat i kadit, pak jí to ale přešlo a já to nechávám být. Na stanování s sebou vezmeme nočník stejně jako jsme to měli u Klaudinky a uvidíme jak pokročí a jestli se jí bude chtít. Údajně děti na látkových plenách jsou odplenkovány dřív ale já vidím, že to stejně ve finále bude nastejno. Kvůli tomu bití jsem musela odejít hned z několika skupin. Nejsem zastánce jak plácání po zadku tak odměn v podobě bonbonů. A ty metody radši nemluvit, hlavněě že bylo dítě v roce bez plen a byl to obrovský úspěch. LOL.

@drozdicka tlak okolí je příšerný v čemkoliv a já si u Klaudinky zažila dost ošklivý období i kvůli tomu, že byla nejedlík a byla hubeňour. Kluci jsou v tom údajně "pomalejší". Může to být i náladou i nastydnutím. Kojení si myslím, že vliv nemá. A děkuju!

2. kvě 2018

Syn dostal nočník v půl roce jako hračku. Takže jsme do něj házely kostky, jezdily po něm autíčkama, dělaly koš na míčky. Cca ve 15m si na něj už sám zkoušel sedat, takže jsme to zkoušely a párkrát se podařilo se do něj vyčůrat. Pak nevím proč, hrozný řev, takže zkoušíme odznova, ale nedaří se. Snad se nám to podaří do 2narozenin, než se narodí druhý prcek 🚽

2. kvě 2018

@karol89 děkuju za odpověď 🌷Je to ta hodně individuální. Myslela jsem si, že syn to zkusí později. Jen už mě občas napadá, že už mu je hodně. Vím, že kluci bývají pomalejší, ale ty prupovídky o tom, jak jeho bratranec už pomalu rok je bez plenky, i zásah tchyně byl tuhle dost přes čáru, že je ostuda. Což už i na mě bylo moc a to už jsem zasáhla. I věřím, že pomůže léto a být více na volno. Kdysi jsem četla, že ve chvíli, kdy dítko začne skákat snožmo, že dokáže z kolem čůrání ovládat a uvědomovat si. Je to cca 14 dní, kdy právě syn začal skákat, tak uvidíme. Čas ukáže. U dcerky jsem měla pocit, že je na všechno čas, že mě nic netlačí. U syna mám pocit, že ten prostor není takový. Ten klid a čas. Věřím, že však tlakem a neúprosný přemlouváním na záchod nic nezmůžu. Uf, jsem se nějak rozepsala 😉

2. kvě 2018

Diky, to jsem si potrebovala precist👏 nicmene syn v latce od narozeni a zatim to k odplenkovani vubec nesmeruje 2r 4m, tak snad brzy taky dozraje 💪

31. kvě 2018

Mi už jen ten pojem “odplenkovat dítě” přijde ujetej. Jako když to v tý hlavě jemá nachystaný, tak se můžeš zvencnout a fakt asi jedině řezat, nebo já nevim. Celkově mi je tohle “bude léto, odplenkujem” protivný. Malej si prostě v únoru krátce po druhých narozkách řekl, že chce plínu sundat, probrali jsme to, co to znamená, jestli úplně, tj. i do školky na celej den, tak prej jo. A bylo. Na spinkání ji chtěl, časem si řekl sundat i tu. Sám od sebe 🙂

31. kvě 2018
karol89
autor

@schybolova Sofinka je zatím ve fázi "držim se nočníku aspoň rukou, když čůrám vedle něj" 😀 ale já to neřešim .. sama jsem zvědavá, jaký nakonec mezi holkama v tomhle bude rozdíl. Sof si jednorázovku rozdrape, že jí musíme hned sundat, jelikož vyšťourává ten gel jakmile je trochu načůráno a látkovku si umí sundat sama. Takže tu si strhne, zahodí a lítá nahatá 😀 Děsný no, když nemáme zahradu 😀.

@alneka Ono je to tak u všeho - naučit jíst, naučit sedět, naučit chodit, odplenkovat, naučit spát atd. Přitom je to tak krásný, když k tomu dozrajou samy, když si na to přijdou samy.

31. kvě 2018

@karol89 a tím spíš si tyhle mezníky zapisuju. A připisuju je do alba k fotkám z té doby 😍

31. kvě 2018

@karol89 syn prave ani bez pliny behat nechce, coz proste nechapu ja bych behala nahata hned 😂🤣 nastesti teda nikdo neprudi ale spis to zacina vadit me no. Tak snad brzy 🙂

31. kvě 2018

Syn byl odplenkovaný před druhými narozeninami- ale jen jsme využili jeho zájem o nočník a čůrání jako bratránek - který byl zrovna u nás na týden.. loni v srpnu a pak to jelo a doteď super- na spaní měl ale dlouho přes oběd- já to nijak neřešila a když měl suchou už delší dobu tak jsem vzala.. přes noc má pořád a já zas trpělive čekám 😉 už mívá sušší plenky a ráno jde čůrat.. tak čekám, že snad brzo nebude i noční 😉

1. čer 2018

Mám úplně stejnou zkušenost se starší dcerou. Jednoho dne ráno mi řekla že už nechce plenku a od té doby chodí na nočník/WC. Bylo jí tehdy 20mesicu. Takže u druhé to taky nebudu hrotit a nechám to zcela na ni. Ušetříme si spoustu nervů 😀

23. srp 2018

Začni psát komentář...

Odešli