katerinamaresova
16. kvě 2017
6857 

Dovolená v Egyptě: Ano či ne?

Léto pomalu, ale jistě klepe na dveře a s ním začíná i hlavní dovolenková sezóna. Období, kdy se snad každá rodina chystá někam mimo domov ať už v ČR nebo zahraničí.

Pro ty, kteří se rozhodli trávit dovolenou u moře, to znamená výběr destinace. V posledních letech vychází jako favorit v poměru “cena: výkon” Egypt.

Jenže okolo dovolené v Egyptě se objevuje spousta otazníků a rozhodování o tom, zda “jet či nejet” může být stejně náročné jako Hamletovo dilema o “bytí či nebytí”.

Tak se na to pojďme společně podívat. Při procházení internetových diskuzí, ať už tady na koníku nebo mimo něj, jsem zjistila, že v podstatě existují jen tři hlavní důvody proč do Egypta nejezdit. Ráda bych se s vámi o ně podělila.

Bezpečnost respektive nebezpečnost

Nejčastějším argumentem, proč se Egyptu vyhnout je strach.

"Hele já jsem opravdu hodně ustrašená, takže nejezdíme/nelítáme mimo ČR nikam, myslím aktuálně, kvůli terorismu. Ale ten Egypt mně přijde teda první na ráně. Tam určitě ne. Samozřejmě nic se stát nemusí, ale situace není zrovna dobrá a Bůh ví, co spustí Trump...." o tyto pocity se s ostatními maminkami podělila uživatelka @kaja2016.

V roce 2010 navštívilo Egypt 15 milionů turistů, což je víc než počet obyvatel naší země. Od revoluce v roce 2011 to je v Egyptě, ale s turismem dost nahnuté. Nejdříve se lidé báli jezdit kvůli politické nestabilitě, nepokojům a demonstracím proti režimu. Od roku 2014, kdy se vlády ujal prezident Sisi, se však situace stabilizovala a do země začali opět hojně jezdit turisté z celého světa.

V posledních dvou letech se ovšem Egypt stal útokem teroristů z ISIS. Tyto útoky byly v drtivé většině případů zaměřeny na bezpečnostní složky a odehrály se mimo turistická letoviska nicméně došlo i k útoku na ruské letadlo, které vezlo turisty domů z jejich dovolené v Sharm el Sheiku. Od tohoto incidentu nejezdí do Egypta Rusové, nicméně turistů převážně z evropských zemí a Číny od roku 2016 zase přibývá. V roce 2016 jelo do Egypta téměř 9 milionů turistů.

Před Velikonocemi se terčem útoků stali koptští křesťané na severu země. Tyto útoky vyvolaly v médiích velkou senzaci a spoustu lidí v panice ruší své letní dovolené.

Podle oficiálního stanoviska MZV (platném k 19.4.2017) však k tomu není důvod: "To se netýká cest s turistickými kancelářemi do letovisek při Rudém moři a návštěv významných staroegyptských památek, jejichž bezpečnost je zajištěna dostatečně. Bezpečnostní situace v turistických letoviscích na kontinentálním pobřeží Rudého moře a na jižní Sinaji, jako např. v Hurghadě, Marsa Alam či Šarm aš-Šajchu, je v současné době klidná."

Z diskuzí ve skupinách o Egyptě na facebooku lze říct, že Češi aktuálně do Egypta jezdí v hojném počtu a potvrzují, že je všude klid a na letištích či městech panují zvýšená bezpečnostní opatření. Někteří si stěžují např. na to, že jim důkladně kontrolují kufry, atd. ale shodují se, že přísné kontroly jsou nutné pro bezpečnost. Všichni se cítí bezpečně a užívají si dovolenou, pokud si stěžují, jedná se o nespokojenost s konkrétním hotelem.

Také maminka @ivf5 se s ostatními v diskuzi podělila o svou čerstvou zkušenost. "Ahoj, píšu, jak jsem slíbila. Jsme v Egyptě s malým tříletým chlapečkem dnes 12. den. Naprosto úžasná a zatím pro mě jedna z nejlepších dovolených a to cestujeme hodně. Bezpečnost naprosto 100 % a chování Egypťanů, že by vás na rukou nosili, jídlo výborné, počasí v únoru parádní..málo lidí, spoustu Čechů. Je pravda, že jsme v hotelu zaměřeném pro rodiny. Za mě super a úplně mě mrzí, že za tři dny domů☹ ".

Riziko průjmu

O tzv. Faraonově pomstě slyšel alespoň někdy každý a je to velký strašák, zvláště pro rodiny s dětmi. Obavy jsou samozřejmě na místě, protože malé děti se rychleji dehydratují a v cizí zemi, kde je zdravotní péče na pochybné úrovni je to o to hrozivější. 

Lidé, kteří toto nepříjemné průjmové onemocnění zažili se shodují na tom, že je to na 1-2 dny naprosto "odstavilo" a že se v podstatě nemohli hnout ze záchoda. Na druhou stranu dodávají, že jim velmi rychle zabral místní lék Antinal (dostupný za cca 30Kč v každé lékarně i ve formě sirupu pro malé děti) a ve většině případů ani nemuseli navštívit hotelovou kliniku.

Nutno taky říct, že ne každý, kdo zemi navštíví, faraona "dostane".  Jak to? Samozřejmě je to velmi individuální a záleží na síle imunitního systému jednotlivce, ale jelikož se nejedná o skutečnou faraonovu pomstu nýbrž reakci organizmu na virus, bakterie či změnu prostředí, dá se mu i velmi úspěšně předcházet. Více o tom, jak se na dovolené chránit před průjmem, si můžete přečíst v mém článku "Co dělat, abyste nestrávili většinu dovolené připoutáni k záchodu"

Příliš teplo

Teploty v letních měsících, kdy se Češi nejčastěji chystají na dovolenou dosahují běžně kolem 35- 40 stupňů, na slunci i přes 40. To samozřejmě může být pro náš evropský metabolismus nepříjemné, protože na tyto teploty nejsme zvyklí. Ideální období pro návštěvu Egypta je duben - květen, kdy má vzduch kolem 28-30 stupňů a moře 23-24 stupňů nebo polovina září až polovina listopadu, kdy vzduch stále krásně kolem 30 stupňů a moře vyhřáté na 27-28.

Pokud ovšem chcete jet během letních prázdnin, nemusíte se bát, všechny 4* hotely a výše mají na pokojích klimatizaci, chlazené jsou i veřejné prostory hotelu, jako je restaurace, lobby apod. Lehátka mají slunečníky a moře i bazény nabízí celodenní osvěžení. Zároveň v Egyptě i v létě fouká příjemný vánek a díky nízké vlhkosti vzduchu je to teplo snesitelnější než u nás např. v paneláku. Důležité ale je nosit pokrývku hlavy a během největšího vedra, cca mezi 11:30- 14:30 se raději zdržovat ve stínu.

Když už jsem zmínila důvody proč ne, bude spravedlivé, když uvedu i důvody proč ano. Budete možná překvapeni, kolik jich je.

Cena

Egypt býval dlouhou dobu dovolená pro "bohaté" a lidé proto spíš volili jako alternativu levnější destinace jako Španělsko, Itálie a Řecko. Po úpadku  turismu (viz výše) a zároveň oslabení egyptské měny došlo, ale k výraznému poklesu cen a Egypt se v posledních letech stal velmi dostupným pro spoustu lidí. Když jsem procházela nabídku CK, Egypt se svým konceptem all inclusive vychází jako jedna z nejlevnějších variant. Ceny zájezdů se liší dle hotelů a termínů, ale k 20.4. 2017 se průměrné ceny za dospělou osobu na 8 dní pohybují kolem 8-13 tisíci korun ve 4* hotelu, případně mezi 13-20 tisíci korun za 15 denní pobyt.

Moře a podmořský život

Rudé moře patří mezi vůbec nejnavštěvovanější potápěčská místa. Lákadlem je značné množství korálových útesů a bohatství podmořského života. Rudé moře, korálové útesy a vraky lodí tak každým rokem lákají tisíce potápěčů z celého světa. 

I pokud zrovna neholdujete potápění či šnorchlování, budete okouzleni průzračnou čistotou a padesáti odstíny modré. Většina hotelů nabízí i krásné písečné pláže, nebo se můžete vydat na jednodenní výlet lodí na jeden z nedalekých ostrovů se zářivě bílým pískem, kde se budete cítit jako někde v Karibiku.

Podnebí - možnost celoroční dovolené

V Egyptě je celoročně suché a teplé podnebí. Slunce tu svítí 350 dní v roce a obloha je azurově modrá. V podstatě se tu střídají 3 roční období.

Zima je krátká a mírná, trvá zhruba od půlky listopadu do půlky března a zejména u Rudého moře se dá většinu času přes den i koupat. Nejchladnější měsíc je leden a první polovina února, zejména vlivem silného severního větru může být někdy opravdu zima, i přesto, že průměrné denní teploty se pohybují kolem 20 stupňů, na slunci potom mezi 25-28 stupni. Když ležíte v závětří, slunce krásně hřeje, voda má kolem 21-22 stupňů, ale většina hotelů nabízí vyhřívaný bazén. Zimní období je zároveň vhodné pro návštěvu památek.

Od půlky března začíná v Egyptě jaro, někdo ho nazývá prvním létem. Přes den je krásně teplo, ale ještě ne vedro, večery jsou chladnější (na lehký svetřík nebo tenkou mikinu) a moře se pomalu vyhřívá na příjemných 23-24 stupňů. 

Od června do září je v Egyptě léto, což znamená teploty nad 35 stupňů, moře okolo 26.

V podstatě máte v Egyptě záruku, že vám celou dovolenou neproprší, počet deštivých dní můžete spočítat na prstech jedné ruky a i když náhodou zaprší, trvá to chvilku a je stále teplo. Někdy (ale to taky velmi zřídka) vás může potkat písečná bouře, která trvá 1-2 dny, ale většinu času si budete užívat blankytně modré nebe.

Bohatá historie

Egypt není země bohatá pouze na svou historii. Vyspělá staroegyptská civilizace po sobě zanechala úctihodné památky, které jsou proslulé po celém světě. Kdo by neznal egyptské pyramidy v Gíze , které střeží sfinga, velkolepé chrámy v Egyptě, krásné reliéfy a papyrové svitky. Dochovaly se dokonce i šperky egyptských faraonů a královen.

Rozumná vzdálenost

Zhruba 4 hodin cesty letadlem vás děli od exotické destinace. O Egyptě se říká, že je to nejbližsí exotika za rozumné peníze.

Výhodný směnný kurz - levné nákupy

Po devalvaci egyptské měny (oficiální platidlo je egyptská libra) v loňském listopadu se nákupy pro turisty staly ještě výhodnější než před tím. S kurzem 18 liber za dolar a 19 liber za euro si můžete nákupy opravdu užít, aniž byste výrazně zatížili vaši peněženku. Vyplatí se koupit kožené kabelky a peněženky, ručníky či jiné bavlněné produkty, různé látky, tabák do vodní dýmky či cigarety. Spoustu výrobků v lékárně tu také najdete za zlomek ceny (například fenistil gel v přepočtu za nějakých 10Kč), stejně tak čerstvé džusy, datle, ovoce, aj.

Bohatá nabídka fakultativních výletů

Pokud se vydáte do Egypta, nemusíte se jen válet u moře. Ze všech turistických letovisek se pořádá řada velmi zajímavých výletů. Pokud vás zajímá historie, určitě stojí za to návštěva Luxoru a jeho okolí, případně plavba po Nilu až do Asuánu. K vidění lákájí i pyramidy v Gíze a historická část Káhiry. Pokud jste příznivci vodních a adrenalinových sportů určitě oceníte potápění, kite surfing, wind surfing, aj. Pokud cestujete s malými dětmi, určitě si taky vyberete. Tipy, kam a za kolik s dětmi na výlet v Hurghadě si můžete také přečíst u nás na koníkovi.

Jestli do Egypta jet či nejet, si nakonec každý musí zvážit sám. Riziko samozřejmě existuje vždy a všude a je jen na každém jednotlivci či rodině, aby si rozhodlo, co je pro ně to pravé.  V Evropě je taky krásné moře, například Mallorca či Řecké ostrovy jsou taky proslulé krásným koupáním. Pokud raději vynecháte letadlo, vždy je tu léty prověřené Chorvatsko. A koneckonců nádhernou dovolenou můžete prožít i v České republice.

Pokud stále váháte a rádi byste se poradili, zda do Egypta jet či ne, mrkněte do naší diskuze.

Uživatelka @marcicek84 v tom má jasno: "Ne žádná arabská země, vyhnout se tomu obloukem, kór s malými dětmi ne. Mě by nikdo nedostal ani do Tunisu, ani do Egypta ani do Turecka. No a kam bych jela, tak Bularsko, Řecké ostrovy, přes které nevedla migrační vlna (sever Kréty, Korfu, Lefkáda...), Španělsko Costa Brava nebo Baleáry a sever Itošky".

Naopak jiná maminka @michaelacikankova tvrdí, že rozhodnutí jet do Egypta nelituje.

"Loni v říjnu jsme byli s dětmi v Hurghadě a i přes moje velké obavy ohledně bezpečnosti musím říct, že je to tam hlídané víc než u nás. V Praze je letiště průchoďák, sice chodí ozbrojení policajti pořád tam a zpátky, ale dovnitř se dostane každý. V Egyptě neexistuje, musíte se prokázat pasem a letenkou, pak teprve vás pustí do haly, samozřejmě i kontroly jsou přísnější než u nás. Po zkušenosti bych se vůbec nebála. Letos jsme vybrali Djerbu a taky v tom nevidím problém. Stát se může všude něco a abych dávala za dovolenou v Bulharsku jednou tolik, jenom proto, že se tam ještě nic nestalo, to si myslím, že je zbytečný."

Ať už pojedete na dovolenou letos kamkoliv, přeji vám krásné zážitky, super počasí a šťastný návrat domů. A nezapomeňtě se s námi podělit o váš názor!

zdroj: 

zdroj fotek: vlastní, pixabay.com 

#volny_cas 

Zrovna to řeším, takže děkuji za přínosný článek 😉

16. kvě 2017

Já se přiznám, že bych se s dětmi do Egypta bála. Hlavně kvůli riziku průjmu. A ta zvýšená bezpečnostní opatření by mi byla nepříjemná. Takže jsem ráda, že jsme si dovolenou u moře užili jinde 🙂

16. kvě 2017

Já letím v červenci a strašně se těšíme! ! 😀 je tam nádherně a ten podmořský život aach nemůžeme se těšit. .střevní problémy a zvracení jsme měli v Chorvatsku, v Itálii a známá v Bulharsku takže to neřeším 😉

16. kvě 2017

Egypt je nádherný,jen ty předsudky všichni mají,ale to je takové naše čecháčství.......Egypt arabasi,Italové urvani.....Poláci všechno špatně,když vše co hnus je z Polska(přitom to tak není),Asiati proti nim jsme rasisti z principu,přitom pracovitejsi rasa snad není.....No na někoho furt něco,jsou to jen předsudky,to bychom nevytahli paty z baráku.Egypt doporučuji hlavně oblast MARSA ALAM a kdo má strach z prujmu tak je dobrý na předpis Ercefuril a na místě pít teplý čaj,dávat si polévku a neprezirat se

16. kvě 2017

@no1 klidne se na cokoliv zeptejte, mam zpravy z prvni ruky 😀

16. kvě 2017

@jaja01k diky za váš komentář, můžu se zeptat, kde jste byli?

16. kvě 2017

@markiiii88 krásně jste to vystihla..jinak ještě doporučuji na místě jsou léky Antinal který je velmi podobný našemu ercefurilu a je k dostání bez předpisu a pro silnější případy lék Streptoquin. Marsa Alam je nádherná, kam jezdíte?

16. kvě 2017

Také se chystáme v červnu 🙂

16. kvě 2017

@katerinamaresova Byli jsme na Kanárských ostrovech.

16. kvě 2017

@katerinamaresova byli jsme na hotelech-Fantazia resort,Gorgonia Beach,Akassia Swiss rezort,Prima life hotel,Sentido oriental bay,Brayka bay

16. kvě 2017

@markiiii88 a ktery se vam libil nejvic jestli se muzu zeptat?

16. kvě 2017

Akassia službama paráda,potápění trošku horší.Nejlepší za nás Gorgonia beach,služby dobré a snorchlovani nejlepší co jsme byli v MARSE

16. kvě 2017

@markiiii88 gorgonia je prý parádní ..my letos zkusíme utopia beach club taky pry parádní snorchl 🙂

16. kvě 2017
Komentář byl odstraněný

Přes Utopii jsme projížděli ....... No snad se to za těch 5let změnilo předtím to bylo nic moc,známý byli přímo tam a ........ No snad se dovolená vydaří

16. kvě 2017

Gorgonia je fakt top,moji rodiče tam jedou letos už po 3

16. kvě 2017

@markiiii88 vím že kvalita hotelu průměr. .ale zato moře nádherné. .no uvidíme ve skupině na fc se velmi chválí 🙂

16. kvě 2017

@markiiii88 Ahoj, můžu se zeptat na tu Brayku?? díík

16. kvě 2017

Průměr,ale už je to 6let,cp jsme tam byli.nicméně pro děti dobrý,co se týče moře,není tam hned hloubka

17. kvě 2017

Pribuzna pracuje v egypte na vykopavkach, je tam asi 30 clenu tymu, pohybuji se pouze mimo bezna turisticka mista. Je tam asi tri mesice a pocit bezpeci je u ni vetsi nez treba v nemecku nebo francii.
Diky za shrnuti v clanku😊 Chteli jsme letos vyrazit ( predevsim kvuli potapeni) prave do Egypta, ale vzhledem k tehotenstvi odkladame na pozdeji.

22. kvě 2017

@asineda gratuluji k tehotenstvi 🙂 za par let si to uzijete vsichni i s mimcem!

22. kvě 2017

@katerinamaresova my uz s prvni dcerou cestovali od miminka, takze se na to moc tesime😊 A dekuji😊

22. kvě 2017

Začni psát komentář...

Odešli