kolka357
1. zář 2019
509 

Testování televize Samsung

V následujícím článku bych vás ráda seznámila s televizí Samsung QE55Q85, kterou jsem měla možnost díky Modrému koníku a společnosti Samsung testovat.

Televize Samsung QE55Q85

DORUČENÍ a INSTALACE  

Když se na Modrém koníku objevila možnost testovat televizi od Samsungu, moje srdce poskočilo radostí. S manželem jsme totiž této značce televize věrní už od doby vysokoškolských studií. Bylo mi hned jasné, že si tuhle šanci nenechám ujít a zkusím se do testování přihlásit. Málem jsem prošvihla termín a svůj příspěvek jsem napsala poslední možný den asi 2 hodiny před půlnocí. Když mi o 2 dny později přišla zpráva, že jsem byla vybrána na testování, nechtěla jsem tomu věřit a myslela jsem si, že došlo k omylu. 

Všemu jsem začala věřit až v době, kdy jsem byla telefonicky kontaktována přímo ze Samsungu ohledně termínu doručení. Paní si se mnou také potvrdila typ televize, kterou budou doručovat a adresu, kam ji povezou. Také se mě zeptala na to, zda bydlíme v bytovém či rodinném domě a následně na patro a zda máme či nemáme výtah. Jako poslední chtěla vědět, zda se bude televize instalovat přímo na zeď nebo bude stát na nožičkách. 

V den plánovaného doručení jsem byla dopoledne kontaktována přímo technikem a informoval mě, že právě televizi naložil a přibližně za 30 minut ji bude s kolegou doručovat. Jak technik slíbil, tak se také stalo a za půl hodinky ji už s kolegou nesl k nám do 3. patra bez výtahu. Technici také donesli speciální držák pro bezmezerovou instalaci televize na zeď a potřebné nářadí pro vrtání do zdi a instalaci tohoto držáku. Následně sundali naši starou televizi a držák ze zdi, a poté přivrtali držák nový a umístili na něj námi testovanou televizi. Po instalaci na zeď následovalo zaškolení a možnost pokládat dotazy. 

My s manželem jsme si celou instalaci užívali, i když jsme oba techničtí typy a nedělá nám problém si cokoliv namontovat a zprovoznit, tak tohle byla naprostá paráda - jen sedět a koukat, jak někdo vše udělá za vás. Ještě mi nedá, abych nezmínila, že technici televizi upevňovali v rukavicích a po bytě nám chodili v návlecích. V úplném závěru vše po sobě uklidili a odnesli veškerý obalový materiál. Celá instalace tedy proběhla na 1*.

Instalace televize

DESIGN TV

Televize Samsung QE55Q85 disponuje úhlopříčkou 55" (138 cm), váží 18 kg (bez stojanu) a je ohraničena tenkým stříbrným rámečkem. Celkový koncept této nové řady televizí Samsung je směřován k čistému vzhledu tak, aby televize doslova splynula se zdí. K tomu, aby se televizor stal přirozenou součástí vašeho interiéru, pomáhají 3 vychytávky - NoGap Wall Mount, One connect box a Ambient Mode. V této části recenze se nejen s nimi seznámíte.

NoGap Wall Mount

Jedná se o speciální držák od společnosti Samsung, který umoňuje upevnit televizor na zeď tak, aby nevznikla žádná zbytečná mezera mezi televizí a zdí. Televize v zadní části disponuje otvorem, do kterého držák krásně zapadne. Díky tomuto držáku s kloubem je možné televizi na zdi upravit do ideální pozice - ať už se jedná o naklonění nebo třeba srovnání do roviny, s tímto držákem opravdu nic není problém. Především možnost srovnání do úplné roviny velmi oceňuji, ne vždy se totiž podaří držák přivrtat 100 % rovně a na takto velké ploše je každý milimetr znát. Jen ta pořizovací cena tohoto držáku by nemusela být tak vysoká, na většině webových stránek jsem ho našla za cenu 3790 Kč.

Držák NoGap Wall Mount

One Connect Box

Většina z nás má k televizi připojeno několik zařízení, ať už se jedná o domácí kino, herní konzoli, satelitní přijímač nebo třeba pevný disk. Každé zařízení je potřeba k televizi připojit vlastním kabelem. Samsung si s tímto poradil opravdu geniálně. Vytvořil totiž one connect box, který se připojí do elektrické sítě a s televizí se spojí tenkým, průhledným kabelem. Každé další zařízení, které chcete připojit k televizi, spojíte přímo s boxem. Box můžete schovat do skříňky pod televizi, klidně za zavřená dvířka. S dálkovým ovladačem komunikuje pomocí bluetooth, a tak není potřeba, aby byl umístěn viditelně. BOX nabízí 4 HDMI porty, 3 USB 2.0 porty, vstupy pro antény (DVB-T2 a satelitní), LAN, CI slot a optický zvukový výstup.

One Connect Box

Ambient Mode

Pokud se na televizi nedíváte a nechcete, aby vám na zdi visel jen velký černý obdélník, můžete televizi přepnout do režimu Ambient. Jedná se vlastně o interaktivní pozadí, vybírat můžete z již přednastavených nebo si můžete vytvořit své vlastní z fotografií. Pokud máte za televizí nějakou pěknou tapetu, lze pomocí mobilní aplikace tuto tapetu vyfotit a následně promítat v režimu Ambient na televizoru. Televize pak opravdu na zdi není skoro vidět. Tuto poslední možnost snad v blízké době vyzkouším. S manželem se totiž chystáme vytapetovat zeď za televizorem, a tak jsem sama zvědavá, jak to ve skutečnosti funguje. Spotřeba energie v režimu Ambient činí 0,5 W, což je oproti zapnutému stavu, kdy je spotřeba 157 W, opravdu malinko.

Režim Ambient

One Remote Control

Ke každému televizoru také neodmyslitelně patří dálkový ovladač. K této televizi náleží elegantní, úzký ovladač s kovovým tělem. Jeho název je odvozen od jeho hlavní funkce a tou je možnost ovládat s ním všechna ostatní zařízení, která jsou k televizi připojená. Tohle se Samsungu opravdu povedlo - jedním ovladačem teď mohu ovládat také herní konzoli XBOX a naše mediální centrum KODI. Ovladač také disponuje mikrofonem a televizi tak lze ovládat hlasem. Češtinu však bohužel nepodporuje. Ovladač se mi líbí pro svou jednoduchost a pár tlačítek. Pro mě jsou zbytečná 3 spodní tlačítka - Netflix, Prime Video a Rakuten TV - raději bych uvítala možnost si tato tlačítka naprogramovat sama.

Ovladač One Remote Control

FUNKCE TV

Pro mě nejdůležitější funkcí televize je kvalitní obraz a zvuk. Televize disponuje procesorem Quantum 4K, který používá speciální algoritmus pro zobrazení ostřejších záběrů a upravuje zvuk podle přehrávané scény a podmínek v místnosti. Díky umělé inteligenci, kterou je televize vybavena, pak sama vylepšuje libovolný obsah téměř do kvality 4K. Rozlišení displeje je 3840 x 2160. Z obrazu i zvuku jsem opravdu nadšená. Samsung je v tomto směru opravdu sázka na jistotu. Co se mi ještě opravdu líbí je rychlost televize. Vyberu si aplikaci, potvrdím a už ji mám spuštěnou. Člověk, který nesnáší čekání na cokoliv, tohle opravdu ocení.

Za další neméně důležitou funkci považuji jednoduchost ovládání. Tady jsem také velmi spokojená. Menu televize se zobrazuje v podobě velkých ikon aplikací, které si můžete přizpůsobit přesně podle svých představ. Ikony můžete do nabídky přidávat, ale také je ubírat přesně podle toho, které aplikace využíváte a naopak.

Menu televize

Za dobu testování jsem vyzkoušela aplikace Spotify, Netflix, AppleTV, SledováníTV a Youtube. Všechny jsou velmi povedené.

Jablíčkáři ocení jistě funkci AirPlay, kdy mohou obsah svého telefonu promítat na televizi. Veškeré fotografie či videa si tak snadno a rychle prohlédnete na velké obrazovce.

ZÁVĚREČNÉ HODNOCENÍ

Nejspíše se budu opakovat, ale s televizí jsem velmi spokojená. Nadchnul mě nejen její design, ale také kvalitní obraz a perfektní zvuk. Opravdu chválím jednoduché a intuitivní ovládání a možnost přizpůsobení obsahu dle svých požadavků. Věřím, že nám televize bude úspěšně a bezproblémově sloužit několik let a my s ní budeme stále spokojeni. V závěru bych ráda poděkovala společnosti Samsung a Modrému koníkovi za možnost testovat tuto úžasnou televizi. Děkuji.

#test_samsung3

#recenze

Autor komentář smazal

hezká recenze 🙂 dotaz... když hladáš třeba na internetu nebo na youtube něco, stačí to do mikrofonu říct, nebo ovladač funguje jako "ukazovátko s potvrzením" nebo se tam tupě musí šipkama skákat po písmenkách a potvrzovat? Protože to skákání mě nehorázně vytáčí... a další věc, spárovat jde pouze s apple tefonem, nebo i s androidem? My na naší staré párujeme i s androidem a ty to tady nezmiňuješ, nebo jsem si nevšimla...

2. zář 2019

@verunka_korunka přímo v aplikaci Youtube jde skvěle vyhledávat hlasem - a co mě tedy samotnou překvapilo, že v tomhle případě ovladač rozezná i česká slova - zkusila jsem "krtek" a "kolo, kolo mlýnský" 😊 v aplikaci internetu už se televizi zadávání hlasem moc nelíbilo, teda spíše to ani nešlo - automaticky mi to napsalo, že pro můj region (ČR) není hlasové vyhledávání podporováno, možná by to šlo obejít a někde přenastavit region, ale myslím, že by ro bylo na úkor toho, že i televize by vše ukazovala třeba anglicky... úplně nejlepší řešení je podle mě připojení malé bezdrátové klávesnice - sama jsem neměla čas zkusit, ale technik, co nám TV instaloval říkal, že to takto sám používá ...

2. zář 2019

@verunka_korunka a teď k 2. části dotazu - sama mám iPhone a tak jsem zkoušela promítat fotky a videa z něj a je to fajn - funguje to tak, že mohu galerií listovat a obsah, který vidím v telefonu vidím také v TV... schválně jsem zkusila vytáhnout a zprovoznit můj bývalý telefon s Androidem a tam když si vyberu video v galerii, tak ho mohu sdílet do televize, v mobilu však vidím jen černé pozadí s ikonkou, která znázorňuje sdílení obsahu... když jsem chtěla sdílet další video, musela jsem se vrátit zpět, vybrat další video a opět dát sdílet - takže ano, sdílení obsahu jde i s Androidem, ale ten AirPlay mi přijde lepší... nicméně je možné, že jde také o verzi Androidu či typ telefonu... teorericky se to může lišit

2. zář 2019

Začni psát komentář...

Odešli