Používáme cookies. Více informací zde.
Zavři
luthien.k
21. říj 2011

Domácí šunka (bez éček i šunkovaru) :-)

Poprvé jsem dělala domucí šunku a protože se povedla, dávám svůj postup:

1 kg libové vepřové kýty

2 lžičky mořské soli

obal na tlačenku (průměr 16 cm)

potravinářský provázek

teploměr do hrnce

Maso jsem odblanila a nakrájela na větší kostky, osolila a se solí trochu rukou promnula. Dala do lednice uležet na dva dny, nic jsem s tím nedělala, někde píšou občas promíchat.

Poté jsem dvě kostky masa rozsekala v robotu, vyměnila nože za třecí a přidala i zbylé kostky a chvíli zapnula (měla jsem obavy, aby se bez šunkovaru šunka spojila, proto jsem ho trošku opracovala).

Směs jsem nacpala (rukou) do dvojitého obalu (dva obaly na sebe kvůli větší pevnosti) a pevně zavázala provázkem.

Vložila jsem do cca 80 st. teplé vody, kde jsem se snažila hodinu a půl udržovat teplotu mez 75 a 80 st. C, což bylo na celé akci to nejsložitější 🙂

Výsledek je moc chutný, hezky se to spojilo, jen barva není růžová, ale na chuti to neubírá 🙂 Nejlépe chutná s domácích chlebem 🙂

Za inspiraci děkuji: @abra, @brusinka.pusinka! 😉

    tak to zní dobře :-b

    21. říj 2011

    diky🙂

    21. říj 2011

    Zajímavé. Hele, myslíte, že by ten hrnec šel nahradit troubou? Tam by se těch 80° drželo lépe.
    Vzhledem k tomu, že máme doma masožrouta, tak dík:o)

    21. říj 2011

    @collette , jako myslíš dát to jen do trouby, nevařit ve vodě? Tak to by mě taky zajímalo, leda to dát do trouby i v té vodě, to by myslím šlo, ale pro jistotu bych to stejně kontrolovala i teploměrem tu vodu, zavařovací stojí pár korun (já ho kupovala asi za 70,-)
    Příště chci zkusit krůtí 🙂

    21. říj 2011

    vyzkouším 🙂
    co kupujeme bio šunku ze sasova, tak ta není nikdy růžová, má prostě přirozenou barvu tepelně zpracovaného masa 😉

    21. říj 2011

    No, tak jsem to myslela. Já tak dělám ve vodní lázni créme caramel a créme brulée:o) Jiná skupina, ale stejná mňamka:oD

    Taky jsem uvažovala o drůbeži, máme dobrý zdroj, takže se nemusíme bát hormonální bomby:o)

    22. říj 2011

    @colette i ostatní, až šunku vyzkoušíte, dejte vědět, jak se povedla 🙂

    @colette, zdroj takové drůbeže závidím 😉

    22. říj 2011

    škoda, že nemáš fotku, mně se ta moje moc nespojila, tak nevím, můžou být problém malé kostky? Na jak velký jsi to asi krájela? a nevěřím, že by mi robot posekal pouhé 2 kostky masa ☹

    23. říj 2011

    @erinka83, hmmm, kostky velký asi jako na guláš, čili větší (cca 3 cm hrana...)... Mně to taky robot neposeká úplně na hniličku, ale částečně jo a asi to stačí. A dávala jsi to všechno maso opracovat? Oni v receptech píšou, že se to má alespoň důkladně "prohníst" v rukách, než to maso jakoby oslizovatí, tj. než se začne na povrch vylučovat bílkovina, který to spojí při tom dušení...

    24. říj 2011

    no rukou jsem se to snažila hňávat, páč jsem to někde vyčetla, ale nějak jsem nepoznala, jestli jako už 😀 no příště zkusím i ten robot... a kostky jsem teda měla podle tebe malinký, tak to asi bude tím...

    24. říj 2011

    zrovna jí dělám 😉 já mrskla všechno maso do robota, trochu to pomixovala, zůstaly i větší kousky, pak jsem to uhňácala rukou do takovýho toho pytlíku jak se v něm peče kuře (tlačenkový obal jsem neměla čas shánět) a teď už jen hlídat teplotu 🙂 jo a dělam teda jen z půl kila masa, kdyby se to náhodou nepovedlo, tak aby toho nebylo tolik 😀

    29. říj 2011

    musím konstatovat, že ta šunka je naprosto vynikající!!!!

    29. říj 2011

    @michamicha , bezvadný 🙂, já dělala taky zrovna, opět vepřovou, a také super 🙂 Příště bych chtěla zkusit krůtí, když seženu pěkné maso...

    30. říj 2011

    @luthien.k jj, na krůtí se taky chystám, ale mnohem víc mě láká králičí, akorát ta se prodraží 😀 ale pamatuju si, když mi bylo asi 12 let, tak naše babi dostala od nějakých jejích příbuzných domácí králičí šunku, ale ta byla, mňam 🙂

    30. říj 2011

    @luthien.k chapu to tak, ze jde o to, aby v te smesi byla cast pevne kousky a cast jakoby kase a to se promicha a potom varenim spoji? Ja totiz nemam robota, tak proto se tak blbe ptam. My sunku nekupujeme, protoze jsme jeste nenasli zadnou rozumnou, takze tohle me fakt zaujalo 🙂

    3. lis 2011

    @sussanah přesně, jen malinká část jako kaše, ale v některých receptech to ani nepíšou, jen že se to má pořádně promnout v rukách, ale já jsem raději vsadila na jistotu a takhle se to nerozpadá a ani to v tom řezu není poznat (není z toho šunkový salám 😀)

    3. lis 2011

    @luthien.k no se mnou je to tezke, sama maso skoro nejim a sunku uz vubec ne, takze vlastne ani poradne nevim, jaky je rozdil mezi sunkou a sunkovym salamem, ale asi v te strukture 😀

    3. lis 2011

    @sussanah 😀 no jo, šunkový salám je z části namletý 🙂

    3. lis 2011

    Jdu na ní - držte mi palce 😅
    @luthien.k ještě by to chtělo recept na ten domácí chleba 😉

    5. lis 2011

    @lucy222 dej vědět, jak to dopadlo 🙂 Chlebík tedy také dodám 🙂

    6. lis 2011

    Super - budu se těšit 🙂 masko už je nasolené v lednici a zítra jdu vařit 🙂 Manžel už se moooc těší 😅

    6. lis 2011

    Hlásím šuka vynikající - jen ten domácí chleba stále chybí 😅 😉
    Díky moc za recept 🙂

    8. lis 2011

    týý jo, musím vyzkoušet, maso mám ráda, ale na uzeniny v obchodě si nějak od dětství moc netroufám, vždycky mám pocit, že nevím co tam je... představa rozsekanejch kůží a zaběhlejch myší mě nějak vždycky děsila 😀 😀 😀 domácí by mohla být fajn a ohlasy jsou super 🙂 tak jdu do toho taky.

    12. lis 2011

    jej, super, urcite vyskusam. a ako dlho vydrzi takato sunka bez e-cok v chladnicke?

    6. lis 2012

    a este otazocka: "kyty" je ake maso? stehno, kare....alebo daco ine? 🙂

    6. lis 2012

    @pillinka tak dva, tři dny, dá se samozřejmě dát do mrazáku. Kýta je maso z horní části nohy 😀 Pokud se použije krůtí (morčacie), tak je to dobré z prsíček 🙂

    6. lis 2012

    super, dakujem 🙂

    6. lis 2012

    Konečně jsem přemohla svojí zbabělost a lenost a pustila jsem se do domácí šunky 🙂 Výsledek je super! Šunka příjemné voní, chutná, drží při sobě. Pracovala jsem podle tohoto receptu, jen jsem k masu přidala ještě lžičku medu. Pokud budete někdo poprvé zkoušet, poučte se z mé začátečnické chyby a dostaňte z pytlíků co nejvíc vzduchu, ať vám pak balíček neplave po hladině jako mně (já si s tím nakonec poradila tak, že jsem šunku ve vodě přiklopila těžkou keramickou zapékací miskou).
    Tímto děkuji Katce za recept 🙂

    3. pro 2012

    recept na domácí chleba říkáte? můžu poskytnout, kdo má ještě zájem?

    31. říj 2013