mariegroth
18. kvě 2020
2106 

Mateřská dovolená v USA: Druhá část

Po malé odmlce jsem zpět s druhým dílem o mateřské dovolené v USA. Moc děkuji za milé reakce. Snad se vám bude líbit i díl druhý a dozvíte se něco nového. První díl si můžete přečíst ZDE

PO MATEŘSKÉ DOVOLENÉ

Každá máma ví, jak doba s miminkem může neuvěřitelně utéct. Ani mateřská dovolená netrvá věčně a to obzvlášť tady. Ať už je žena na mateřské měsíc, dva nebo šest měsíců, jednou musí udělat rozhodnutí o návratu do práce. Samozřejmě, někdo to má už rozhodnuté před porodem a někdo to celou mateřskou přehodnocuje. Někdy se žena vrátí a její pracovní doba je úplně stejná. Někdy se žena vrátí jen na poloviční úvazek nebo pracuje částečně z domu - pokud to jde. A tady je nutné říct, že často by si ženy přály poloviční úvazek, ale finance hrajou nemalou roli. Celkově mám ale pocit, že je u nás víc a víc zaměstnání z domova. V době internetu a mobilů není problém být jako zaměstnanec neustále u ruky. Na druhou stranu sama vím, jak málo toho člověk udělá s dítětem přes den a pokud člověk nemá hlídání, tak nevím jak moc je taková práce stejně možná. A právě hlídání je velký a drahý oříšek pro každou pracující mámu.

Nejčastěji lidé dávají dětičky do DAYCARE (jesličky). To je nejlevnější způsob placené péče o dítě, pokud miminko musí navštěvovat takové zařízení každý den. Cena daycare se liší. Záleží na tom kde bydlíte a co daná daycare nabízí, ale to je asi jasné. V mé oblasti se daycare pohybují od cca 1500-3000 dolarů měsíčně. To opravdu není málo, když si uvědomím, že jsou lidé, kteří ani těch 3000 dolarů měsíčně nevydělají. Jedna moje kamarádka posílá dítě do Montessori daycare, kterou si moc chválí. Mají tam kamery na které se může připojit a dceru sledovat. Tato daycare je jedna z dražších, ale jelikož dělají doma Montessory, tak to pro ně dává smysl. Další variantou hlídání je NANNY (chůva). Její plat se opět odvíjí od toho, kde bydlíte. U nás se nedá sehnat chůva pod 20 dolarů na hodinu. Další a levnější jsou pak AUPAIR, které sice týdně moc nestojí, ale jsou vysoké poplatky agentuře. A ne každá rodina chce nebo může mít opatrovatelku ubytovanou v jejich domě. 

Manžela v kariéře plně podporuji. Sama jsem pracovala v letectví a je to náročné odvětví.

Platit za nějakou formu hlídání většina rodičů musí  několik let. První neplacená nebo levnější forma je PRESCHOOL. Jsou často součástí různých církví (ne vždy), jsou dotované a jsou poměrně levné nebo dokonce zdarma. Preschool je pro děti od zhruba tří let. Je to něco jako česká mateřská škola. Hodně preschools je třeba jen na pár hodin denně, či třeba obden. V pěti letech dítě nastoupí do KINDERGARTEN, což je také školka, ale děti se tam už učí v podstatě to, co se v Česku děti učí v první třídě. Rodiče si mohou zvolit ze státních zařízení nebo soukromých. Odchodem dítěte do školy ale také úplně není vše vyřešené. Dítě se často vrátí ze školy dřív, než rodiče. Takže i když dítě chodí do neplaceného zařízení, často nastává problém s tím, kdo ho pohlídá po škole...

MOJE SITUACE

Často se mě lidé ptají na moji osobní situaci. Jestli jsem na mateřské nebo pracuji, co chci do budoucna dělat a jak to třeba budu řešit s hlídáním. Jak už jsem řekla, dala jsem výpověď. Pro mě tam de facto nebyl jediný benefit toho, abych ji nedala už před mimčem. Pokud bych potřebovala zdravotní pojištění, tak ano, zůstala bych. To vám během mateřské stále běží. Ale byla jsem v tu dobu už na manželově. Prostě jsem dala v práci výpověď, vyplatili mi dovolenou a hotovo.  Sama jsem vydělávala poměrně slušné peníze, ale peníze za benzín, peníze za hlídání a HLAVNĚ nevidět celý den miminko a nebýt u něj, nám stejně za žádné peníze světa nestálo. Jsem neskonale vděčná a říkám to opravdu s velkou pokorou, že jsme finančně na tom dobře a můžeme si dovolit žít na jednom příjmu. Můj muž je pilot a ačkoliv teď už má opravdu práci, kdy létá minimálně, tak když je pryč, tak je to většinou na několik dní. Prostě jsem ráda, že momentálně nemusím řešit, kdo mi pohlídá dítě, když budu v práci. Ovšem přiznávám, že před dítětem jsem si říkala, že bych i nějakou občasnou pomoc brala. Nějakou babysitterku třeba na jedno odpoledne, když manžel není doma. A jelikož po porodu se mi rozjela poporodní úzkost, tak stejně na žádné svěřování cizím lidem nemám odvahu. Takže to momentálně neřeším. U dalšího dítěte to třeba přehodnotím.

Každé ráno se synem blbneme v posteli. Je to moje oblíbená část dne.

A jestli půjdu někdy zpět do práce? Pracovat mě vždycky bavilo. Rozhodně se nestydím přiznat, že přechod z práce do pozice maminky v domácnosti byl a je někdy náročný. Vystudovala jsem vysokou školu a mám nějaké ambice, ale v současné době je pro mě podstatnější vychovávat našeho syna, podporovat manžela a jednou přidat další dítko. Vím, že do budoucna něco vymyslím. Můj manžel mě podporuje a prostě vím, že když se budu chtít vrátit zpátky do práce, tak něco společně vymyslíme. Jeho práce z finančního hlediska bude vždy prioritou.  Ačkoliv se nám ve Washingtonu líbí a máme tady jeho rodinu, tak klidně může přijít nabídka na novou práci a stěhování. 

K ZAMYŠLENÍ…

Cítím, že tuto sekci chci přidat, aby se česká maminka dokázala trochu vžít do té americké. Často slyším kritiku na to, jak strašně rychle se tady vracejí matky do práce. Bohužel to přichází od žen, které mají tu privilegii, ano...privilegii, být doma s dítětem. Ať už je to třeba česká maminka, které přijde samozřejmé být doma s dítětem, protože to tak dělá každý, nebo americká maminka, které být doma ukladá náboženství a tlak okolí nebo je to prostě něco, co si může dovolit. Slyším řeči typu: “Neměla si udělat dítě, měla si ušetřit a být několik let s dítětem doma, chodí do práce protože je to její priorita, krkavčí matka…” Ano, jistě jsou ženy, které postaví dítě na druhou kolej, ale to je úplně jiný případ. Ženy tady chtějí být doma s dětmi. Asi nečekají roky jako v Česku, ale matky chtějí pořádnou mateřskou. Ať už je maminka jakékoliv národnosti, opuštění dítěte není jednoduché pro nikoho.  

Velkou roli hrají finance. Většina lidí si nemůže dovolit žít na jednom platu. Je nutné si uvědomit, že věci, které jsou v ČR “zdarma”, tady zdarma nejsou. A také je tu málo sociálních jistot pro všechny.Ted mluvím o vysokých školách, zdravotnictví, rodičovská dovolená…Spousta Američanů odpromuje a má dluhy - univerzity jsou tady placené. Školné je tady neuvěřitelně drahé. Pak lidé potřebují někde bydlet - takže hypotéka nebo nájem. Většina lidí k běžnému provozu rodiny potřebuje dvě auta. Není to zhýčkanost. Bez auta se často nikam nedostanete. Netvrdím, že v Čechách lidé nemají podobné výdaje, ale to, že matce je vyplácena alespoň nějaká suma a zaměstnavatel se k ní ze zákona nemůže otočit zády, je prostě benefit, který tady matky nemají a já věřím tomu, že kdyby to bylo tady podobné, tak ženy také raději zůstanou nějakou dobu doma. Na druhou stranu určitě lze různé výdaje omezit a žít jinak, ale je to něco, co bychom měli lidem vyčítat, že nechtějí žít "z ruky do pusy"? Myslím si, že součásná situace covid-19 je příkladem toho, jak finančně nebezpečné může být žití na jednom příjmu. Jinak já samozřejmě také znám rodiny, kde žena nepracuje, ačkoliv peníze třeba moc nejsou. Pro matku bylo prioritou být doma a nevadí jim se omezit. A to je skvělé. Každý má prostě jinou situaci. 

Ne, neumím si představit, že by tady byla mateřská tak dlouho jako v ČR. V Česku se platí opravdu vysoké daně a tyto benefity si Česko “může dovolit”. Já nechci tvrdit, že v Americe neplatíme vysoké daně, protože snad úplně každý si na daně stěžuje, že. Tady se federální daně z příjmu platí stylem “čím víc vyděláš, tím víc platíš”. Naše rodina je ve vysokém “bracket” a stejně neplatíme tolik jako v ČR. Máme štěstí, že stát Washington nemá daň z příjmu. Platíme “pouze” federální daň z příjmu. Američané sice nemají tolik sociálních výhod jako v Česku, ale zeptejte se jich, jestli by raději více platili na daních a měli sociální výhody, nebo platili méně a měli se postarat sami o sebe. Američané mají prostě jiný názor na to, jak moc by jim měla vláda zasahovat do života a svobody. Slovo svoboda má v USA prostě jinou váhu, než v Česku. Já netvrdím, že Češi mají rádi, když jim vláda “kecá” do života, ale přeci jenom je český systém na jiném principu a jsou věci, které by tady nefungovaly. Můj muž obdivuje spoustu evropských věcí a to, jak se to v Evropě dělá jinak. Když jsme společně diskutovali o mateřské v Česku, tak se nestačil divit. Na druhou stranu vznesl několik otázek a má na věc jiný nadhled jako někdo, kdo v takovém systému nevyrůstal. Tak např. řekl: Chce každá žena být na mateřské? Jsou matky společností nucené být doma? Mají zaměstnavatelé strach nabírat mladé ženy? Vadí ženám, že si nemůžou budovat kariéru?

Nejsem odbornicí na mateřskou v Česku. Sto maminek, sto názorů. Jeho otázky mě ale nasměrovaly na moji vlastní zkušenost se zaměstnáním v USA. Samozřejmě je ilegální diskriminovat člověka na základě pohlaví, ale každému je jasné, že praxe může být jiná a když o tom zaměstnavatel není otevřený, často se člověk ani nedozví, proč ho nevzali. Nicméně, nikdy jsem neměla pocit, že jsem diskriminována na základě pohlaví. Nikdy jsem neměla pocit, že můj zaměstnavatel má strach z toho, že půjdu na mateřskou a roky mě neuvidí v práci. Pracovala jsem mezi muži, měla jsem spoustu nadřízených, které byly ženy. Pro zajímavost, USA má nejvyšší počet výkonných ředitelek a celkově žen v manažerských pozicích na světě. Určitě tomu přispívá fakt, že nemají takové velké mezery v kariéře. Prosím, neberte to tak, že jsem proti mateřské nebo jsem naopak proti tomu, aby si žena budovala kariéru. Jen jsem chtěla poukázat na to, že třeba naše neexistující mateřská má i světlou stránku. 

Můj syn Maverick Holden.

OTÁZKY A ODPOVĚDI

Přijde ti, že jsou ženy více závislé na mužích v USA?

Řekla bych, že ženy jsou tu samostatné a zvyklé se o sebe postarat. Jsou zvyklé pracovat, nepočítají s dlouhou mateřskou dovolenou a jsou zvyklé přispívat do rodinného rozpočtu. Pokud se tedy ale pár rozhodne, že žena bude doma s dítětem a vzdá se práce, tak pak je rozhodně finančně závislá na partnerovy. Mám ale několik nábožensky založených kamarádek, které očekávají, že až se vdají tak budou doma celý život s dítětem. Vysokoškolské vzdělání ani kariéra pro ně nejsou důležité. 

Existuje v USA rodičovská dovolená?

Ne :(

Dostávají sociálně slabé rodiny nějakou pomoc? Třeba na jídlo?

Existuje tady něco, čemu se hovorově říká “food stamps”. Rodina má debetní kartu, kam jim chodí peníze každý měsíc. V obchodě si pak za to mohou koupit schválené potraviny. Pak také existuje program “Women, infant, children” (WIC), což jsou v podstatě food stamps pro matky, kojence a děti. Pomoc je různá a často je to komplikované. Na žádnou z těchto pomocí bychom se neměli dívat jako na ekvivalent k penězům v rámci mateřské nebo rodičovské. 

Co když matka nemá pojištění? Kdo za ní zaplatí péči v těhotenství a porod?

Stát. Nakousla jsem to už v mém článku o porodu. Rodiny s nízkým nebo nulovým příjmem se pravděpodobně budou kvalifikovat na státní pojištění, které je buď zdarma nebo za malý peníz. Existuje i speciální pojištění pro těhotné. Ne každé zařízení bere toto státní pojištění, ale také to automaticky neznamená, že se vám dostane horší péče. Dále tady máme zařízení zvané Planned Parenthood (PP). Je to středisko pro ženy, kde si můžou nechat předepsat antikoncepci, absolvovat gynekologická vyšetření a také podstoupit potrat, pokud se pro to žena rozhodne. Služby jsou tam buď zcela zdarma nebo za relativně malý poplatek. PP je pro spoustu lidí kontroverzní téma. 

Je péče pediatra zdarma? Co když na to rodina nemá? Jak se řeší povinná očkování? 

Není. Kolik kdo platí opět záleží na pojištění. Obecně řečeno, hodně věcí zaplatí pojišťovna. Třeba neplatíme z vlastní kapsy za preventivní prohlídky. Platili jsme, když jsme šli k lékaři s teplotou, když byl hodně malý. To bylo asi 15 dolarů. Každé pojištění má ale prostě jiné podmínky. Pokud se rodina kvalifikuje na státní pojištění, mohou zároveň pojistit i dítě. Očkování je v USA téma, kterému je lepší se vyvarovat. Žádné očkování není povinné. Samozřejmě pediatři chtějí, abyste očkovali. Na neočkování důrazně upozorňují. A neočkovat je kontroverzní. V současné době ve většině státech stále platí, že do školy vám dítě vezmou i neočkované. Stačí říct, že neočkujete z osobních nebo náboženských důvodů. Tuším, že pouze Kalifornie má momentálně zákon, že vám nevezmou neočkované dítě do školy. Nicméně, pokud očkovat chcete a bojíte se o cenu očkování, tak očkování, která jsou v ČR označována jako povinná, jsou tady hrazena pojišťovnou. 

A tímto bych chtěla zakončit povídání o mateřské v USA. Řekla bych, že každý systém má své pro a proti, jako všechno v našich životech. Často vidíme jen nějaký výsledek takového systému, ale už zapomínáme, jak jsme se k němu vlastně dopracovali. Musím ale také říct, že jsem v mnohém přestala srovnávat mezi USA a Českem. Bydlím v USA, takže je pro mě irelevantní to, jak se jisté věci dělají v mé domovině. Bydlím v Americe, takže musím akceptovat místní systém a kulturu.

Moc hezky to popisujes a hodne jsem se i dozvedela ci si pripomenula.-) Ja bych jen dodala, ze na tom mnozstvi zen na vyssich pozicich ma urcite i podil velke tlaky na firmy lidi nediskriminovat a co tak slycham od rodiny a znamych, tak kazda vetsi spolecnost ma nejake kvoty, ktere musi drzet - napriklad mnozstvi homosexualu, hispancu, zen, americkych cernochu a podobne...Samozrejme v praxi se to pak muze obratit i v to, ze je nekdo povysen spis na zaklade toho, ze patri do jedne z techto mensin, nez ze by se na tu pozici nejlepe hodil. Ale za me je to dobra politika a ja bych byla pro, aby to tu v CR bylo podobne. Urcite by se na to nadavalo, ale ono se vzdy na neco nadava.-).Jinak myslim, ze to neni tak jednoznacne, ze by obecne americane si mysleli, ze je lepsi platit nizsi dane a nemit zadne nebo male jistoty. Myslim, ze to je tim, ze znam osobne v usa spis lidi, kteri jsou v prvni generaci potomky immigrantu, samozrejme pokud ma rodina historicky zazemi a muze si dovolit poslat deti na dobrou skolu, tak je vse jednodusi a verim, ze pak pomerne lehci zajistit se sam i pro pripad nejakeho problemu. Ale to dokaze samozrejme i mnoho lidi bez pocatecniho zazemi a v tom je USA za me jedinecne. To mnozstvi prilezitosti a kdyz je clovek sikovny a pracovity, muze si zit v USA hezky. Jsem rada, ze jsi napsala o tom, jak neni financne snadne zustat s detmi doma a ze to neni zpovykanost americkych krkavcich matek. Moje zkusenost je takova, ze hodne rodin si to opravdu nemuze dovolit, ze zkratka nelze se uz vice uskrovnit. Bohuzel USA se hodne vycita ledacos, ze je takova uspechana, vse je o kariere a o praci, ale pro mnoho lidi je to zkratka otazka preziti. Ja za sebe si myslim, ze nejakou reformu v oblasti socialnich jistot by amerika potrebovala. Takove rozdily mezi jednotlivymi spolecenskymi tridami nejsou podle me zdrave a prinasi to nasili, se kterym se amerika potyka. Kazdopadne jsem si rada pocetla, zamyslela se a moc se mi libi vase fotky❤

18. kvě 2020

@kaja2016 Ahoj, dekuju moc za reakci. Moje zkusenost s non-discriminatory policies jak je popisujes (delala jsem a studovala v HR) je takova, ze behem application se firmy zeptaji, jestli je clovek veteran/military nebo patri k nejake mensine. Pokud odpovi v techto sekcich ano, tak pak dostane "plusove body". Pokud treba nema tak skvele resume, ale je veteran, tak casto ho HR pozve na interview. Naopak spousta HR zamerne "odstrihne" z resume jmeno, kdyz prochazi zivotopisy, ale prave zabranili rozhodovani podle pohlavi. Ale samozrejme, kazda firma ma do jiste miry jine praktiky a chte nechte se jistym zpusobem rozhoduje "srdcem". Na sexualni orientaci se dikybohu nikdo nepta. Ale jak mozna vis, pracovala jsem pro dve airlines a to je tak diverse odvetvi. Airlines chteji vypadat co nejvice non discriminatory. To urcite. Ve skole jsme o tomhle tema casto mluvili.

A pro me je zajimavy i tvuj pohled a zkusenosti s prvni generaci imigrantu do USA. Ti rozhodne maji jiny pohled. To ja treba nikoho takhle neznam. Vsichni moji kolegove byli vzdycky nadseni z toho, jake mame v cr socialni jistoty, ale kdyz jsem jim rekla proc, tak nasledovalo, ze by to asi fakt nechteli. Nevim jakou mas zkusenost, ale mne pripada, ze ve vetsine maji Americane v nature se o sebe umet postarat a budovat si svuj sen.

Souhlasim, ze treba reformu zdravotnictvi by to chtelo. A ano, jsem rada, ze take vidis, jak se obcas uplne nesmyslne neco vycita a on je to boj o preziti. Mne je moc lito zen, ktere chteji byt doma, ale v sest rano vzbudi dite, daji ho do daycare a nevidi ho dalsich 8 hodin. Bohuzel co ale vetsinou slysi je to, ze matka si jde trajdat do prace a jeste si stezuje, ze se nevyspala.

18. kvě 2020

Dekuji za clanek, opet me obohatil. Dekuji. Mam dotaz. Psala si, ze klidne by jste se prestehovali. Bavili jste se nekdy i o tom, ze by jste se prestehovali do Evropy a jak casto se vidas se svymi rodici. To by byl jediny duvod, co by me vadil. Cesta dlouha a draha na to letat co mesic domu.

18. kvě 2020

@kakba Dekuji za moc milou reakci. Dokud ma muj manzel aktivni karieru, tak si nemyslim, ze bychom se odstehovali do EU.Ale nikdy nerikej nikdy. Ceskou rodinu jsem naposledy videla pred dvema lety. Loni jsem byla tehotna a letos male miminko a covid. Chceme letet do CR co nejdriv, ale za normalni situace. Bohuzel moji rodice maji takovy ten zastaraly nazor, ze na navstevu jezdi deti a ne rodice. Takze je tu asi nikdy neuvidim. Nastesti s leteckou dopravou mame ohromnou vyhodu tzv.standby letenek. Driv jsem letala casto z New Yorku do Prahy pouze za letistni taxu - 47 dolaru.

18. kvě 2020

@mariegroth Děkuji za článek o mateřské v USA. Mám dvě kamarádky Češky, které žijí v USA, mají obě 3 děti a nepracují. Děti jsou malé a prostě se starají o děti a dům. Obě rodiny plánují návrat zpět sem do republiky. Přilétají každý rok. Loni mi kamarádka žijící v Kalifornii např. řekla, že si strašně užívám rybíz, protože v Kalifornii je moc teplo na některé plodiny a rybíz si tam ani nekoupí.................... Žije se jinak tam i tady.

22. kvě 2020

Diky za obohacujici informace🌹Clanky a pribehy na tema,,jak to chodi jinde" me vzdycky zajimaji ze vseho nejvic a prectu je jednim dechem. Pis prosim dal 🙏

23. kvě 2020

@beruskaevuska1 Dekuju. Ano, na rybiz a angrest jsem tady jeste nenarazila. Kamaradky maji za manzele cizince nebo Cechy?

23. kvě 2020

@takyjedna Dekuju za obrovskou pochvalu. Psat me bavi. Je neco, co by te specificky zajimalo?

23. kvě 2020

@mariegroth ne, manželé obou kamarádek jsou Češi. ale jeden z těch párů před odjezdem do USA měl svatbu. ony kamarádky jsou - ted už s dětmi zdravotně pojištěné díky dobré práci a dobrému zdrav. pojištění manžela. obě kamarádky tady vystudovaly vysokou školu. prostě to berou tak, že třeba 15 roků jejich kariéra bude zastavená. popravdě, holky nejsou extra pracovně ambiciozní a jedna je připravená i na to, že prostě bude mít po návratu zpět do republiky třeba brigádu na pár hod nebo nebude pracovat vůbec. plánuje stavbu rodinného domu na opravdu velké zahradě jejích rodičů. Jinak všech 6 dětí je ve věku 2 - 8 roků a kamarádka mi řekla, že než aby trávila 14 hod v práci, aby měla na chůvu, která bude celé dny s jejími dětmi a ona bude vydělávat na plat chůvy, tak je raději s dětmi doma.

23. kvě 2020

@takyjedna to mě také baví. dozvědět se, jak je to jinde. když jsem žila v Anglii, tak jsem byla na návštěvě v rodině, kde jeden ze synů se připravoval na přijímací řízení na oxfordskou univerzitu. tam se nekonají přijímačky jako u nás. je to úplně jinak..............

23. kvě 2020

@beruskaevuska1 Tak to je hezke, ze se chteji vratit zpet. Dobre pojisteni je naprosto rozhodujici, to zadna. A ano, take mam kamardky, ktere vydelavaji de facto jen na daycare, ale berou to tak, ze pracuju aby jednou byly v praci povysene a vyplati se jim to takhle delat

23. kvě 2020

@mariegroth oba manželé mých kamarádek pracují ve firmě, která má pobočky v ČR. Takže už při nástupu jak oni tak firma počítá s jejich návratem sem do republiky po nějaké době.............. Já jsem loni upekla bábovku a rybízový koláč na piknik pro setkání s kamarádkou, když přijela s dětmi z USA a oni se na ten rybízový koláč vrhli, jak kdyby týden nejedli........... vysvětlovali mi, že u nich prostě není. Tak bohužel obě kamarádky žijící v USA zažily ve svých rodinách nezájem ze strany rodičů, rozvod rodičů a prostě se chtějí věnovat dětem.

23. kvě 2020

@beruskaevuska1 Tak to je fajn. Rozhodne je to dobra zkusenost zit v zahranici. A moc kamaradkam fandim.

23. kvě 2020

@mariegroth Já jsem žila a pracovala v londýně a dublinu. jsou rozdíly i mezi životem v Anglii a Irsku a na kontinentu - Evropa.

23. kvě 2020

@beruskaevuska1 Tomu verim. V Anglii jsem byla akorát jednou a to na jazykovém kurzu

23. kvě 2020

Krasne shrnuto, dik! Asi bych mela taky napsat jak to chodi u nas na NZ - opet neco mezi :D. U nas existuje placena rodicovska 20 tydnu a to ve vysi 80% predchoziho platu (pokud byla dotycna pred odchodem na materskou zamestnana aspon 6 mesicu na aspon polovicni uvazek). S daycare a chuvama je to tu podobne, i kdyz daycare se hrozne lisi v cene, flexibilite i nabizenych sluzbach. Kinderkarten je u nas uz od 3 let a do skoly se chodi uz od 5 let. Jinak kinderkarten (nebo daycare pro deti starsi 3 let) uz je statem dotovana, ale preklenout ten cas mezi koncem placene rodicovske - t.j. pul roku - a 3 lety ditete je dost tezky financni orisek. Sama mam taky kliku ze ma manzel dobre placenou praci a uzivi nas z jednoho platu, takze jsme daycare zatim nemuseli resit. Ale v ramci zachovani sveho dusevniho zdravi a preklenuti velkeho casoveho gapu v CV bych rada aspon na castecny uvazek do prace nastoupila, ale vymyslet to tak, aby to nebylo moc prpdelecne, bude pro nas taky orisek. Nastesti aspon muzovo odvetvi nebylo moc zasazeno covidem a mohl v pohode pracovat z domova, takze tim rodinny rozpocet moc neutrpel.

29. kvě 2020

@mariegroth Díky za článek, zajímavé čtení. A mám dotaz, a vlastně bych měla stejný dotaz i na
@amenophus
Jak vnímá okolí pokud se žena rozhodne zůstat doma s dítětem?
Já žiju už spoustu let ve Francii, tady je mateřská dovolená 16 týdnů, 6 týdnů před termínem a 10 týdnů po porodu. Potom jde dítě k chůvě nebo do jeslí. Věděla jsem že nezvládnu odejít od ani ne 3 měsíčního miminka a tak jsem se rozhodla s ním zůstat doma. Naštěstí zvládáme žít z jednoho platu. Je to ale z mého pohledu společensky poněkud deklasující. Mám dojem že tady to okolí vnímá jako lenost matky a nedostatečné ambice. Na trhu práce jsem se tím pádem hodně propadla - přitom mám doktorát z velmi dobré univerzity. Pro zaměstnavatele je tahle 2-3 letá díra na CV velký problém. Jak tohle vnímáte u vás v USA/NZ?

29. kvě 2020

@bigbig zatim jsem na matersky rok a pul a chtela bych zacit pracovat (ale na materskou jsem nastoupila kratce po dokonceni doktoratu, tak jsem praci nestihla ani sehnat), ted navic pocovidova krize...urcite mi to na trhu prace nepomohlo, no :/. Ale jinak tu potkavam mamky podobne starejch decek co jsou s nima taky jeste doma. Spoluzacka z doktoratu na tom byla stejne a rekla mi ze rovnou planuje zustat doma do dvou let. Kamoska Francouzka byla taky s mladsi doma az do dvou let a asi by byla i dyl, kdyby ji ten jeji debil neopustil a ona nemusela ty deti potom zivit sama. Takze minimalne v moji bubline to neni nijak diskreditujici, ale pokud je to tak i na trhu prace ti reknu za par mesicu podle toho jestli neco slusnyho sezenu nebo ne :D

29. kvě 2020

@bigbig Z pohledu zamestnani jsou mezery na zivotopise problem. Urcite jsou obory, kde vypadnout neni zase az tak velky problem. Ale proste zeny rozhodne vidi, ze Kdyz daji v praci vypoved, tak si casto musi hodne budovat od zacatku.

Z pohledu spolecnosti. Casto tady uslysis, ze jsou takove maminky privilegovane a to zejmena financne ze strany partnera. Vedou se valky, jestli to maji horsi matky v domacnosti a nebo matky, ktere pracuji 🙂. Jsou zeny, ktere nechapou, ze si nekdo zvoli byt doma a mozna to berou jako insult zenam - jakoze je rovnopravnost a zena by nemela byt takova hospodynka. Nicmene, i Ja mam kolem sebe takovou specifickou bublinu, pro kterou je nase oblast znama - rodiny, kde je otec v letectvi. To jsou lide, kteri jsou casto pryc a zeny jsou s detmi doma, nebot ten zivotni styl je dost tezky.

A koukam, ze Francie take nic moc. Jsem si myslela, ze to je lepsi

29. kvě 2020

Děkuji za super článek, je pro mě velmi zajímavé přečíst si, jak to chodí jinde.
P.S. jsem šťastná, že žiju v Česku a neměnila bych...☺

29. kvě 2020

Všem moc děkuji za sepsání vašich zkušeností ....moc mne toto téma zajímá a opravdu jsem se v mnohém poučila.. Děkuji, pište dál, jste obohajující pro celeho MK! Otázky jsem měla, ale už je taky napsaly holky přede mnou...

29. kvě 2020

@martasek Dekuji 🙂 A je krasne, ze jsi spokojena.

29. kvě 2020

@roni010 Dekuju to je strasne velka pochvala, ktere si vazim. Take se vzdycky rada dozvim jak to chodi jinde. A i Cesko je v tomto smeru pro me velka neznama.

29. kvě 2020

Díky zadalší hezký článek. Je fajn si přečíst jak a proč to jinde funguje.
Já bych ještě trochu navázala na to "proč": nedávno jsem někde zaslechla názor (a už netuším kde, možná i zde) že Češi (a Slováci atd.) na rozdíl od západních zemí žijí ve "svobodném světě" pouze 30 let! Bohužel jsme zvyklí, že o nás rozhoduje někdo jiný 😣 (jednou Rusko, jindy Rakousko- Uhersko, s Němci máme taky jisté historické problémy ...)
Zkrátka bude to ještě chvíli trvat, až se naučíme starat sami o sebe. (Třeba moji rodiče mají pořád pocit, že spousta věcí je "povinností" státu či zaměstnavatele).

30. kvě 2020

@kafr Dekuju. To je asi pravda. Ja si treba nemyslim, ze system v Cesku je spatny nebo dobry. Nikde to neni idealni. To smysleni maji moji rodice podobne.

30. kvě 2020

@kafr To je pravda tohle, ze je v nas jeste hodne zakorenené "stat se postará". Zazila jsem dokonce nevyzadany rozhovor s hednim dědou (asi tak 70let)a ten vypravel, jak se v minulosti rozvedl s manzelkou a ona zustala ale bydlet u nej, protoze nemela nebo nechtela nikam jit a on chodil resit na urady, aby s tim neco udelali, ze prece maji PoVINNOST ho te "osoby" zbavit (jo takhle nazval svou ex, "osoba", uplne jsem kroutila hlavou nad timto nazorem, ze by nekdo jiny nez on sam mel tu situaci vyresuitza nej. Jinak co se tyce systemu zdravotnictvi a rodicovstvi, jsem rada, ze ziju v CR, sice mam VS, ale nejsem nejak ambiciozni a jatierne nastavená osoba, pristě rodiba je pro me dulezitejsi nez byt od nevidim do nevidim v praci a nevidet deti vyrustat. Jednou nas deti nebudou potrebovat a kamarafi budou pro ne dulezitejsi nez ti otravni rodice, ale dokud jsme pro ty deti takoví "polobozi", chci si to užít, chci být u kazdé jejich chvilky, kazdeho milníku...i za cenu té prerusené kariery, priste pocitam s tim, ze ted po materske budu zacinat od píky a mozna i v horší pozici. Ale to je právě i o povaze člověka, mně by systém, co je v USA,, GB, Fr nevyhovoval, jsem ráda, že žiju zde, i kdyz idealni to není nikde a našly by se i jiné mouchy v systému. Ale souhladím s na, orem, nez vydelavat pouze na chůvu/jele a dopravu do práce(+ztracený cas dojizdenim), radsi budu s detmi doma a uskromnime se.

2. čer 2020

@ninive211 Polobozi...to je hezke 🙂 Taky si nekdy rikam, ze ta doba, kdy maminka je vsechno, bude brzy pryc.

2. čer 2020

@mariegroth Maruško, krásný článek:-*
Jen mi nejde do hlavy, když už rodina nevyžije z jednoho platu, maminka jde zpět do práce a musí platit za jesle nebo chůvu, tak to se rodičům vyplatí?
Kdybych měla chodit do práce a platit za hlídání, tak nevydělávám na nic jiného...🙂

2. lis 2020

@levandulovy_caj Dekuju ;) No, urcite to lide maji nejak spocitane. Ceny daycare se dost lisi. Urcite spousta zen take treba jen vydelava na day care a nic moc dalsiho, ale kdyby dala vypoved, tak si zavre dvere na povyseni a vic penez.

2. lis 2020

Začni psát komentář...

Odešli