Musím říct, že jsem to nikdy nějak extra neřešila. Ze začátku jsem teda primárně kupovala například přesnídávky bez přidaného cukru, ale když malá dostala od babiček něco s cukrem, tak jsem jí to taky dala. A od cca roka to prostě beru tak, že když je to v rozumné míře, tak nevadí nic. Takže běžně kupujeme jogurty jak bílé, tak i ovocné nebo třeba Lipanka apod.. Jen jí tím prostě necpu od rána do večera 😉
Taky je tu hodně věcí s cukrem. S jogurty je to celkem dobré, stačí vybrat bílý kvalitnější jogurt, je jich v obchodech dost. Presnidavky ve skle jsou horší, ale najde se. A nejvíc jsem hledala u ovocných kapsicek, ale našla a u sušenek. Tam jsem našla vlastně jen dva druhy. Jinak všude cukr. A ten větší obsah jablek mi nevadí... je to tak právě kvůli chuti. Větší množství třeba jahod by prostě bylo už kyselých a právě by se muselo dislazovat cukrem. Tím, že tam dají víc jablek, tak vychytají sladší chuť. Používají se na to speciální odrůdy sladších jablek.
@aglaja13 V Americe se dává cukr i do pečiva, do omáček, do sýrů a pomazánek, do jídel, kde bys ho absolutně nečekala. To rozhodně není srovnatelné s tím že si dřív někdo na chleba namazal marmeládu. Lidé nepili sladké limonády v takové míře jako dnes a rozhodně neměli peníze na tolik mlsání a sladkostí, kolik je dnes běžných.
Já to do roka řešila,ale od roka jsem to už neřešila , nedávám jí to celý den , ale občas to neuškodí
My to řešíme, já (a moje generace) to sice přežila, ale pro své děti chci to nejlepší. A nemyslím si, že je to přemíra cukru. Samozřejmě znají třeba čokoládu, občas sůšu, bonbón, ale volím aspoň lepší kvalitu. Když na návštěvě dostanou nějakou hrůzu, neřeším, dají si, ale domů to nekupujeme. Když je možnost, stejně radši sáhnou třeba po ovoci. A jsem za to ráda a budu spokojená, když jim to vydrží co nejdéle🙂
@rebe Také jsme kupovala HAMI 100% ovoce jako přesnídávku...byla bych ráda, kdyby jedli hořkou čokoládu, snažím s ekupovat ty kvalitní a nee ty s milionem přísad, nemají každý den/ týden pytlík bonbonů ....ale já jsem tím neříkala, že se mají cukrem cpát od rána do večer nebo že mají vypít děti litry coca-coly...to samozřejmě ne....ale radši , když je tam cukr než fruktozový sirup. palmový olej a další látky, které třeba dnes ještě nidko nesleduje, ale jsou tam ze stejných důvodů a další nesmysly...pak mi ten cukr přijde nejmenší zlo...Ale co se dělá v Americe jsem teda nevěděla.
@aglaja13 Presne tak. To co rekla @rebe je presne. Cukr je tady i ve vzduchu.
@apacheee Tak Presne tak! I ja “prasim”, ale clovek to musi delat nejak s mirou, ze.
@martinka0209 Urcite!
@zuzaves Hezky recene. Ale mozna by ses divila, co se prodava u nas za hnusy. Treba syr ve spreji 🤣
@yenefer1 Lipanka bych si ted dela :D
@luidisek Presne tak. Je rozdil mezi cukrem a cukrem
@aglaja13 Jeste teda chci dodat, ze ja nemam nic proti prirozene se vyskytujicimu cukru. Ale s*re me, ze je prave ve vecech, kde by byt nemel. A na obalu je napsane “bez pridaneho xyz druhy cukru”, ale pak otocis ten produkt a ve slozeni je dalsi typ pridaneho cukru. Takze je to takova hra na zakazniky.
@mariegroth tak o jídle v USA jsem toho četla dost, ale sýr ve spreji, to jako fakt?
@aglaja13 V tom souhlasím, děti občas jako dárek dostanou "cukrovinku" s takovým složením, že nad cukrem bych jásala. Ale zároveň bych probém přemíry cukru ani nesnižovala, dřív to byla vzácnost, kdežto dneska ho jíme každodenně. A v USA je to opravdu extrém, manžel tam byl dva týdny a byl z jídla tam úplně zoufalý, třeba obyčejnou, čerstvou zeleninu v obchodech vůbec neměli, jen zpracovaná, hotová jídla, v restauraci všechno jen z friťáku a ve všem cukr. Byli nadšení, když objevili stánek s obloženými preclíky, těšili se konečně na něco slaného - a na závěr po obložení ho obsluha namočila do cukrového roztoku...
@rebe To by me zajimalo, kde hledal :D. Naopak zelenina a ovoce je tady moc pekne. V restauracich se da take skvele najist. Nemyslim fast foody.
@rebe Tyjo, to nevim, v jakem byl manzel retezci supermarketu, ale v US v grocery stores je vyber zeleniny a ovoce urcite vetsi nez napr v Bille v Cesku (vcetne organic produce), a to vubec nemluvim o obchodech typu Whole Foods Market nebo Sprouts - tam sezenes vsechno v nejlepsi kvalite, ale je to drazsi a musis se o to trosku zajimat (taky duvod, proc v US plati cim chudsi tim vic obezni). To same plati i pro restaurace.
@mariegroth @alamo Záleží na lokalitě. V hotelu jim říkali, že v některých čtvrtích ani supermarkety nejsou a kdo nemá auto, čerstvé suroviny prostě nenakoupí.
@mariegroth Byli v Memphisu a přijel dost v šoku i z rasismu, (ne)bezpečnosti a dalších věcí. A problém fakt nebyl v tom, že by jedli ve fast foodu, on je šéfkuchař, byl tam pracovně s Pohlreichem oficiálně reprezentovat českou gastronomii, takže tam jedli jenom v lepších restauracích. Předtím byli v Miami, tam to bylo samozřejmě lepší...
@zuzaves taky si to myslím, ale právě o věcech jako právě více cukru, bůček, smažené....takové to klasické, co bylo nezdravé za nás...ale dnešní takové sušenky z barviv dalších éček, plamáku, glukozo- fuktozového sirupu některé polotovary a hotovky... užbych možná i nezdravé nazvala..ale samožřejmě, když sní pár kousků za rok, tak se nic nestane...
@rebe
@alamo
Souhlas s @alamo. V TN je spousta rural areas, takze urcite verim tomu, ze do obchodu to maji nekteri lide daleko a auto je nutnost pro kazdou rodinu v USA. A je pravda, ze na Jihu je hodne smazeneho a cukroveho jidla - to je jejich kuchyne 🙂
@mariegroth Já jsem to špatně formulovala. Psala jsem to v souvislosti s problémy s obezitou. Kamarádka žila v USA rok a taky si nemohla vynachválit výběr zeleniny v obchodě, že tak krásnou z Evropy ani nezná. Ale to jsou pak i ty lokality, kde ta míra obezity není až taková. V tom Miami třeba tlustých lidí moc nebylo prý 😀 A pak je ten druhý extrém. Když jsme koukali třeba na Food revolution Jamieho Olivera, nechápala jsem, že rodiče až u doktora zjistili, že jejich 80kilový předškolák je tlustý. Že si jako nevšimli. A pak ve škole dětem ukazovali zeleninu a ony nepoznaly rajče nebo cibuli. Až když jim řekli, že se z toho vyrábí kečup, tak je to začalo zajímat...
@rebelka2012 to je ale fakt takova prasarna. To tady 99% lidi nekupuje. :D
@mariegroth Lipánek se dá vpohodě vyrobit doma - tvaroh ve vaničce + smetana na šlehání + vanilkový cukr + event, kakao 🙂
@jipe tvaroh tady nesezenu 🙂 Mozna v polskych obchodech, ale I tak to nechutna stejne
Snažím se cukr krotit. Ale nikdy jsem nechtěla aby vyrostl bez cokolady a tak.. jen jsem radeji, pokud je moznost, tak mu radeji dat bily jogurt, ktery ma rád než treba lipanka. Ja chci spis nabizet ,,vhodnejsi,, alternativy, ovoce a neslazene jogurty a piti. Ale ze bych mu striktne zakazovala sladke, to ne.
@mariegroth Tvaroh si snadno vyrobíš doma, pokud seženeš mléko bez prostředků proti kvašení. Necháš zkysnout, zahřeješ a přecedíš 😉
Ono je to stejne vsude v Evrope. Pamatuji, kdyz jsem poprve s prvim ditkem vycestovala do Francie a chtela jsem koupit v supermarketu bily jogurt. Nez jsem nasla nejaky, na kterem nebylo v slozeni napsano “sucre” , jsem se zapotila. A slozeni tech jogurtu tam je stejna bida jako i v CR, myslim ty supermarketove. Ale jak uz tady je zmineno, mnohem horsi jsou ty levne nahrazky cukru a hlavne sladidla. Je to skoro vsude. Kdyz chci pro navstevu koupit nejake lepsi susenky bez palmoveho tuku, sladidel a s cokoladou z kakaa, tam musim do M&S potravin. Doma casto pecu ale jakmile jsme vsichni spolu, tak pro nasi ostrovni rodinu (myslim z UK) musim upect vic sladsi, tam jsou zvykli na vic cukru ve sladkem a stejne jako ti z USA. Komercni sladkosti i pecene sladkosti jsou u vas mnohem sladsi. Kdyz jsem byla poprve v USA, vezla jsem si sebou cesky Twixx a ten americky, co jsem si nasledne koupila, obsahoval mnohem vic cukru na 100g. Je tomu uz vic nez deset let ale odhaduji, ze to je porad stejne 😀. Nebo tobe to neprislo, kdyz si se prestehovala do USA, ze ty sladkosti jsou jine?
@mariegroth Jinak sladkosti z obchodu temer nekupuji a kdyz uz je krize, snim to sama schovana v koupelne aby deti nevidelx 😉
Já myslím, že je cukr a cukr. U syna to hlídám. Má rok a půl a pořád si myslím, že přidaný cukr může v jídelníčku celkem dost dobře ještě nějakou chvíli postrádat. Zároveň si ale nemyslím, že by ho něco sladšího otrávilo. S klidným svědomím mu k snídani dám buchtu co jsem upekla a vím, co v ní je a na druhou stranu klidně odolám reklamám typu Brumlík, Lipánek atd. Nepotřebuje.
Naše generace má tu výhodu, že má přístup k informacím a sortiment, ve kterém si může vybrat. Každý podle svých možností a svého svědomí
@konidana Ale dá se, dá... jen nesmíš jít po tom nejlevnějším. Já jsem naopak po xx měsících v Americe měla nejlepší postavu jakou jsem kdy měla. Potraviny byly o dost kvalitnější než tady. Maso čerstvé, bez přidaných sr..ček. O ovoci a zelenině ani nemluvím. Potraviny v bio kvalitě často i levnější než nebio. Mě se tam v tomto ohledu žilo rozhodně líp než tady
@kristynkal Presne tak. Najit lepsi alternativy 🙂
@rebe To bych mohla zkusit 🙂. Dekuju
@jelenice_zavodnice Ja treba moc nejsem na susenky a podobne. Obcas si tady koupim u nas v supermarketu ceskoslovenskou Milu a jako jo, asi je to mene sladke.
@journals
@konidana
Jo souhlasim. A to je prave ten problem. Nejlevnejsi potraviny jsou plne sajrajtu. V CR je fast food drahy, tady je to nejlevnejsi forma jidla.
Ale souhlasim s @journals, ze najist se tady da kvalitne. Ale za priplatek. To je jasne. Organic food hlavne zelenina a ovoce neni o moc drazsi. To je take pravda.
@mariegroth já bych prosila ten sýr ve spreji! Kvůli tomu si tam snad zaletím až to bude možné :D nebo mi to pošli, to není možný! :D
@versatilka Hele nikdy jsem to nemela. Prisaham :D . Ale tady mas aspon fotku
Ten sýr je hustý.
Jinak co se týče tvarohu, tak ještě hledat ve francouzských sekcích jako "fromage blanc", to je takový náš vaničkový a nebo v německém zboží anglicky jako quark. Ono v případě nouze (čti: obrovská chuť na tvarohovou buchtu v zahraničí) se dá zmixovat cottage cheese O🙂


Chtěla bych se dožít doby, kdy někdo věhlasně přijde na to, že cukr vlastně ničemu nevadí🙂...dříve si lidé dělali doma marmelády, kompoty...a ve všem je také spoustu cukru...A obezita byla mnohem menší, menší míra civilizačních nemocí...Myslím, že v dnešních látkách, které se do všeho přidávájí je normální cukr to nejméně škodlivé