mollyweasley
7. led 2023
683 

Levnocestování - dovolená na Sicílii

O tom, jak si zařídit superlevnou dovolenou u moře v Bulharsku jsem už psala, dneska jsem se rozhodla sepsat pár slov o dovolené na Sicílii. Oproti Bulharska se na Sicílii nedá sehnat úplně levné ubytování, za dva týdny jsme nenašli nic pod 30 tisíc (při podmínce dvou samostatných ložnic, postelí - ne gauče, a aspoň kuchyňského koutu). Bulharsko umí takový typ bydlení nabídnout klidně za třetinovou cenu, nicméně má zase dražší letenky. V současné době bývá průměr v akcích 1500-2000 na Sicílii a 3000-5000 do Bulharska. Takže možná nakonec součet těchto položek bude hodně podobný.

Co se týče cen v obchodech, díky inflaci nepoznáme oproti cenám v Česku žádný rozdíl, stejně tak vycházejí podobně i ceny v restauracích. Což je jiné než v Bulharsku, tam má ve stánku celá rodina oběd z ryb za 300 Kč a večeři v restauraci do 1000 Kč. 

Sicílie má nádherné moře, čisté, obydlené mořskými živočichy, takže vhodné ke šnorchlování. Pobřeží je dobře pokryté MHD, dá se snadno dojet na zajímavé výlety v blízkém okolí, poznat nové pláže. Co se týče čistoty ulic, rozhodně to není žádné terno a může si podat ruku s Bulharskem. 

No ale dost už nezáživného srovnání...

Jak jsme se na dovolenou připravili?

Sicílie má 3 letiště, na které létají nízkonákladové společnosti. Velkým googlením a rozhovory s bývalými návštěvníky jsme se rozhodli jet na dovolenou do oblasti kolem města Taormina, tedy byl žádoucí přílet do Katánie.

Letenky jsme koupili přes náš oblíbený Ryanair z Katowic, letiště máme autem hodinu a čtvrt, takže blíž už nic nejde. Protože jsme netrvali na termínu sobota-sobota, ale jeli čtvrtek-čtvrtek, vyšla nás jedna letenka na 1000 Kč (oproti sobotním 2000 - i tak by to byla super cena). 

Ubytování jsme hledali a srovnávali přes Booking i Airbnb, ten nakonec vyšel lépe. Našli jsme si tedy tradiční sicilský byt (chladný i v létě) hned u pláže, dvě samostatné ložnice, obývák s kuchyňským koutem na dva týdny za 32 000. Majitelka bytu bydlela hned pod námi, takže byla k dispozici během celého pobytu. Tohle je vždycky výhoda (pokud tedy nejste hlučná rodina, pak bych byla ochotná svůj názor změnit).

Z letiště se dalo k ubytování snadno dojet autobusem i vlakem, Taormina je oblíbené město a autobusy byly dobře značené. 

K moři jsme to měli vzdušnou čarou asi 100 metrů, nejbližší pláže byly různorodé - písčité, smíšené s kamínky, malé zátoky, klidné i rušnější, vhodné na šnorchlování i skvělé na vodní sporty. 

Snažíme se plánovat své dovolené na dva týdny - za nějakou dobu se moře okouká a je tedy vhodná doba k výletům. A těch jsme si užili opravdu hodně. Dva velké výlety jsme zvolili přes místní turistickou cestovku, propočítali jsme náklady, které bychom za výlet dali sami a vyšlo nás to podobně, cestovka navíc nabízela luxus v podobě průvodce a přistavení autobusu až skoro k domu.

Kde jsme se byli podívat?

S místní MHD jsme navštívili (polo)ostrůvek Isola Bella, který je hned pod Taorminou. Nádherná malá pláž plná mořského života, nahoru do Taorminy pak jezdila lanovka - do města totiž vede 800 schodů. 

Vedle Taorminy je menší městečko Letojanni s pláží čistě kamínkovou, ale tak nádhernou, až nám bylo líto, že jsme ji stihli jenom jednou. 

Jak už jsem psala, turistické CK jsme využili ke dvěma velkým výletům, a sice na Etnu a na Liparské ostrovy.

Etna je nejvyšší evropská aktivní sopka, která má krátery ve volně přístupné oblasti (okolo 2000 metrů) a místa dostupná pouze s průvodcem (kolem 3000 metrů). Cestovka nám zajistila autobus se svozem přímo u pláže, s průvodcem po celou dobu cesty, s jízdenkami na lanovku a průvodcem k hlavním kráterům. Zajela s námi taky do soutěsky Ancantara s vodou se stabilní teplotou 9°C (čti mínus dvacet). 

Liparské ostrovy jsou sopečné ostrovy, tedy vrcholky sopek, které vyčnívají nad hladinu moře. Cestovka nám na tento výlet opět zajistila autobus, skvělého průvodce a loď na dva z ostrovů - Panarea a Stromboli.

Cesta byla dlouhá, žaludečně náročná, ale v přístavu před naloděním s turisty počítají a jsou dostatečně vybaveni místním Kinedrylem. Na ostrově Panarea jsme navštívili sopečnou pláž s teplou vodou - po plavbě na slunci jsme se celkem těšili na ochlazení, které nepřišlo, ale i to málo pomohlo. 

Na Stromboli je pro změnu písek temně černý, ale my jsme tam byli hlavně kvůli sopce - Stromboli chrlí lávu každých 20 minut, a my jsme na tuto příležitost čekali až do setmění.

Co jsme na dovolené jedli?

Rádi ochutnáváme různá jídla, zároveň ale víme, že v létě přes den prostě nemáme hlad, často na oběd stačí studený meloun. Obvykle jsme tedy měli jedno jídlo denně z nějaké restaurace nebo stánku a druhé jídlo nachystané doma (super byly třeba tortellini plněné masem s rajčatovou omáčkou). Na oběd jsme občas zašli do zmrzlinárny na gelato con brioshe, takže zmrzlinu ve sladké housce. Naprosto boží záležitost. Ochutnali jsme i canolli, arancini, mořské plody nebo obří croissanty. V místní kebabárně se dcera málem nadnášela radostí, když zjistila, že mají dvoukilový kebab v tortille.

Ovoce, zeleninu a pečivo jsme chodili nakupovat do stánků a místních menších supermarketů.

Na kolik nás to vyšlo?

Protože jsme se rozšoupli ve výletech (Etna a Lipari dali zabrat), vyšla nás celá dvoutýdenní dovolená asi na 80 tisíc. Kdybychom tato místo ale vynechali a maličko omezili restaurace, určitě bychom se vešli do 60 tisíc. Pro 4 lidi na dva týdny. A to už je pecka, co? Tak neváhejte a cestujte levně!

Všechno to zní božsky. Máš to krásně napsané. Díky za inspiraci 💚

7. led 2023

@lostakova Zajeďte si, nebudete litovat 🙂 A když zkusíte severovýchod, budu ráda za článek na tuto oblast 🙂

7. led 2023

Tuhle oblast musím nutně navštívit 🤩☀️! Nedávno jsem viděla seriál Bílý lotos, který se celý odehrával v téhle oblasti. A tvůj článek jen potvrdil můj dojem, že to tam je BOŽÍ. Diky za sdílení a tipy.

7. led 2023

@klarasza Já viděla Bílý lotos jenom první, na Havaji. Tam bych taky ráda 😀 Ale díky za tip, mrkneme na pokračování.

7. led 2023

@mollyweasley Mrkněte, mně se druhá část líbila víc než první 😁.

7. led 2023

Kdy jste tam byli, mysleno období roku, normalne letni prazdniny?

7. led 2023

Děkuji za pěkný článek.

7. led 2023

@jutta42 Ano, polovina července.

7. led 2023

A jake byly teploty? Zvazujeme letos prave Sicilii nebo Sardinii🙂

7. led 2023

@jutta42 Právě že hodně příjemné, pod 30. Vyšlo to hezky.

7. led 2023

Dík moc za článek

7. led 2023

Diky moc za inspiraci🙏 zkusím reciprocne sepsat Elbu🙂

8. led 2023
8. led 2023

@mollyweasley mohla.bych mít dotaz,jsi opravdová odbornice, na kolik myslíš,že bychom se vesli 2 dospělí a 2 děti z toho mladsimu bude rok a půl, staršímu 5 let,na cca 9 dni třeba na kypr, nebo nějaké řecko,máš zkušenost,jen odhadove, jsme z prahy. Myslím někdy červenec, po vlastní ose,jako vy, s tím,že na kypru jsme s manželem byli 2x a známé to tam,moc děkuji

8. led 2023

@veronikaopava Na tohle neumím asi vhodné odpovědět, protože ceny letenek z Prahy nesleduju. Ale známá byla předloni na Kypru o prazdninach v 5 lidech na 5 dnů, letenka z Katowic byla za 900 na osobu a ubytování pro celou rodinu za 9000. Kypr má ubytování hodně slušné, takže záleží na letenkách a ty teď ještě budou vysoko. Ryanair z Prahy na Kypr vůbec nelétá, Wizzair do Larnacy a má teď letenku za nějakých 5000, ale to teď i třeba Vídeň. Kdybyste sehnali levné letenky, tak je Kypr cenově úplná pecka.

8. led 2023

@mollyweasley moc ti děkuji., takže začít koukat cca květen na letenky ,vid, jeste jednou dekuji,kdybych měla dotaz,mohu pak třeba napsat do zprávy?

8. led 2023

@veronikaopava Jasně klidně napiš. Koukala bych se klidně už od teď jednou za čas, ale od března určitě aspoň jednou týdně.

8. led 2023

Prosím Tě, ten zvláštní hamburger, to je zmrzlina v housce? Jak to chutná?!?

9. led 2023

@veronikaopava 2x tydne leta air cyprus, podivej se, primo z prahy. Nebo alespon dlouho letal. Ale leta pondeli a patek, takze casto se prehledl, kdyz nehledas konkretne tyto dny. Vysel vlastne nejlepe.
Z prahy jesye austrian, s prestupem ve vidni. Letali jsme tam nekolik let, dum na plazi s bazenem se dal poridit za 100-120e/noc. Takze ceny opravdu krasne. Ale naposled jsme byli 2019, uz mi prestalo vyhovovat, ze po priletu je to proste do Limassolu hodinu, at delas co delas - taxik bus, pronajem auta... A jinam jsme nechteli.

@mollyweasley krasne sepsane! A jake jste meli more? My tam byli v lete 2021 cca 12km od Taorminy a more nadherne, uzasne ciste ale studene, byli jsms cervenec plus pulku srpna ☹

9. led 2023

@marinazhodonina Jj, různé druhy zmrzky ve sladké housce, k tomu poleva, minicanollo. Chutná to skvěle, ale hlavně nejíš to jako hamburger, že jo, to by ti upadly zuby 😀 Takže vyjíš zmrzku a když ještě nemáš břicho jako vlk, dojíš i briošku 😊
@janedv Moře bylo moc příjemné, kromě Letojanni, tam bylo úplně ledové, ale paradoxně to bylo osvěžující a vůbec nevadilo. Nebyli jste taky tam někde?

9. led 2023

@mollyweasley nase deti jsou male, resp tenkrat byly, takze to nebylo uplne ideal :( byli jsme presne na opacne strane, bliz ke Ktanii, Fondachello se to jmenovalo. Uzasna vsenicka, paradni kavarny, maly lunapark, skvele jidlo, nadherne ciste plaze, krasny dum s bazenem... vsechno PARADNI. jen to more jako led 🙂))

9. led 2023

@janedv To je na houby, že zrovna tohle Google neřekne 😀

9. led 2023

@janedv díky.moc,určitě kouknu,my byli ubytovani vždy v phafossu, snad to pisu dobře,tam to bylo fajn,ale.bylo to dlouhý z letiste z larnaky, právě přes limassol až tam.

9. led 2023

@mollyweasley
@veronikaopava
Proto letos jedeme do jizniho Spanelska, pod Malagu. Ve druhe pulce cervence jiz bude more teple, my jedeme na cely mesic, tak prvni pulka budou vylety, to neva. Primo z prg letaji eurowings, ale neni to uplne lowcost. Jestli vam nevadi s prestupem, tak se da najit pres barcelonu nebo madrid za par kacek.
Kypr - blby je ten dojezd z letiste. Bus do Limassolu nebo taxik cca 100eur. Autopujcovny maji,, ze te vyzvednou na letisti, nektere, dvakrat jsme to tak delali. Ale musis pak odvezt i tu pani, a pak jsme se uz nevesli 🙂 no, hele, neni to lehky. Ale cestovani za to stoji 🙂

9. led 2023

@janedv Do Španělska pod Malagu letos jedou tcháni. Tak jsem se chtěla zeptat - kam jižněji se ještě dá? Není to už Gibraltar? 😀

9. led 2023

@mollyweasley to pobrezi je dlouhe. Letime do Malagy, pak si pronajimam auto - budeme v Benalmádene, tech mest a mestecek je na sever(ozapad) i na jih od Malagy spoustu, tak pak podam info, jestli jsem vybrala dobre 🙂
Vylety Gibraltar, Malaga, Granada, uvidime, co dalsiho.

9. led 2023

@janedv Určitě vybrala. Taky bych si dala říct 🙂

9. led 2023

@janedv díky moc,přestup ne,mladsimu synovi bude rok a 4 mesice cca,takidealne nějak přímo.jinak mě jeste napadl karpathos, tam jsme byli kdysi s manželem a pecka.holky diky jeste jednou

9. led 2023

Začni psát komentář...

Odešli