Chése khake, číský kejk, čouskjek ❤️
Dneska si spolu uděláme cheesecake. Je výborný, povede se vždycky a za to dám ruku do ohně, zkouším ho už 15 let 😊
Budete potřebovat:
- Otevírací dortovou formu 22 - 25 cm
- Nějaký tác, rovný talíř
- 2 balení sušenek (věnečky jsou u nás top)
- 70 gramů másla
- 3 lžíce mléka
- 1 lžíci moučkového cukru
- 1 mascarpone případně 1 pomazánkové máslo
- 2 tučné tvarohy ve vaničce
- 1 šlehačku
- 200 gramů moučkového cukru
- 1 menší citron (nebo půlku většího, že jo)
- 1 balení želatinových plátků
- 1 dortové želé
- půl kila mražených jahod
- trochu cukru
Sušenky rozdrtíme (postup v mixéru se neosvědčil, je to pak moc jemné a máslo tam nedrží), smícháme se lžící cukru, mlékem a máslem. Na talíř dáme zavřenou (!) dortovou formu a urovnáme sušenky na dno.
Vymačkáme šťávu z citronu, dáme do hrnce a přidáme po jednom všechny plátky želatiny.
Vyšleháme mascarpone s cukrem do hladka, pak zašleháme tvarohy. Nakonec vylijeme šlehačku a šleháme už jenom na půl výkonu, než se všechno spojí.
Želatina v hrnci už je rozmňaglá, takže hrnec pomalu zahřejeme, až se želatina rozpustí, pak do hrnce zamícháme trochu tvarohové hmoty, a pak všechno dohromady. Nalijeme na sušenkovou vrstvu. Dáme do ledničky chladit.
Jahody rozmixujeme, dáme do hrnce a osladíme podle chuti. Pokud pracujeme s dortovým želé, pak postupujeme podle návodu, tedy smícháme s trochou cukru a celou hmotu provaříme, podobně se chová i agar. Můžeme použít i plátky, ty se ale vařit nesmí.
Ne úplně horkou hmotu nalijeme na bílou hmotu, přikryjeme dortovým dnem, ať mu není líto, že se neúčastní a necháme přes noc v ledničce.
Ráno objedeme ráfek nožem, pomalu otevřeme formu a jíme.
Jde použít všechno ovoce i karamel, čokoláda, ale ty jahody u nás vedou úplně bez konkurence. Můžete dort ozdobit i nechat tak.
My už ten včerejší máme skoro snězený, takže se těším na vaše zítřejší fotky 😊