mummy88
17. srp 2019
2178 

Kanárské ostrovy - Tenerife, ostrov večného jara!

Ačkoliv jsme s mužem spolu už od 16ti, zase tak moc jsme toho spolu neprocestovali. Peníze z brigád nám to moc neumožňovaly a celkem brzy jsme spolu začali žít v podnájmu a následně si koupili vlastní byt a auto, takže jsme finance směřovali jinam.

Každopádně po pár letech neúspěšného snažení se o miminko jsme si řekli, že si vyhodíme z kopýtka a dopřejeme si nějakou pořádnou dovolenou! Kanárské ostrovy jsem považovala za nóbl dovolenou, i když jsme pak zjistili, že je úplně v pohodě dostupná za slušné peníze, když chytnete letenky a že je to ideální teplá destinace na zimu.

V té době jsem byla celkem posedlá vyhledáváním levných letenek, takže jsem jednoho dne v depce z příchozí menstruace volala manželovi, že mají v akci letenky na Kanárské ostrovy na Silvestrovský termín a jestli nepoletíme. No a řekl, že jo, tak jsme letěli. 🙂

Bylo to super spontánní a představa, že strávíme Nový rok na Kanárech .. Wow! Brali jsme to jako takové příjemné bolestné za to, že se nedaří a obětovali část úspor, i když v závěru to zase tak drahá dovolená nebyla, když nejedete vyloženě s cestovkou. 

Jelikož jsme odlétali brzy ráno z Krakowa s nízkonákladovkou, protáhli jsme si o den dovolenou v tomto krásném městě a užili si tady povánoční atmosféru. Let trval 5 hodin, což není úplně nejkratší doba, ale pokud chytnete nějaký fajn odletový čas, myslím že to děti v pohodě zvládnou a mladší určitě i část letu prospí. Letěla s námi asi roční holčička a vůbec jsme o ní nevěděli, ale záleží samozřejmě na dítěti.

Auto jsme si pronajali přes portál cicar.com, který nám byl doporučen přáteli a opět můžeme doporučit dále. Měli jsme půjčeno auto ve výborném stavu a s nulovou spoluúčastí, což mě dost uklidnilo, jelikož jsme měla řídit já a zkušenost jsem do té doby měla jen se Škodovkou 120 a staršími auty. 😀

Hned na letišti jsme si vyzvedli auto, takže na ubytování jsme se dovezli už sami. Půjčení auta se vůbec nemusíte bát, v zahraničí je to naprosto běžné a většinou bezproblémové.

Pokud bych s sebou měla děti, zvážila bych ale každopádně jestli nevzít autosedačku do letadla jako další zavazadlo. Pro malé děti to bývá zdarma. Půjčit autosedačku si totiž samozřejmě můžete, ale úplně bych nespoléhala na její kvalitu a bezpečnost. Ale přímou zkušenost s tím nemám, třeba jsem zbytečně skeptická.

Ubytování jsme si našli poblíž letiště ve vesnici El Medáno přes portál Airbnb, na který se často při hledání ubytování obracíme. Jsou to většinou pokoje, byty a domy, které pronajímají soukromé osoby a máme tam jen tu nejlepší zkušenost!

Rozmanitost Tenerife se odráží zejména na jeho podnebí. Zatímco v jižní části ostrova je půda kamenitá a vyprahlá, severní se těší vlhkému podnebí a je tím pádem i úrodnější. Tenerife je relativně malé, objedete ho za pár hodin. Během toho týdne jsme většinu dní procestovali a asi dva dny věnovali válení se u moře. Přesto, že je Tenerife malým ostrovem, je zde dost míst, která rozhodně stojí za to navštívit! I když ostrov je sám o sobě jednou velkou atrakcí.. někde hustý prales, jinde vyprahlá půda nebo černá pláž..

První destinací, kam jsme zavítali, bylo pohoří Anaga na severu ostrova.

Jelikož jsem s autem nebyla ještě tak sehraná a poprvé jsem řídila v zahraničí, byla pro nás cesta dost šílená. Jih a Sever ostrova spojuje čtyřproudová dálnice, takže se dostanete na druhý konec celkem rychle, i když nájezdy na dálnici byly vždy oříšek. Přímo do pralesa pak už vede klikatá uzounká silnička, takže se jen modlíte, abyste nepotkali v protisměru auto.

Prales je nádherný, ale také plný ještěrek, které běhají okolo, kolem vašich nohou.. no musím přiznat, že jsem se tím v průběhu cesty dost vystresovala a přála si, aby pro mě přiletěla helikoptéra 😀.

Procházkou můžete dojít až k majáku Faro de Anaga, můžete ve vesnici Chamorga vyzkoušet místní kuchyni (pokud se domluvíte španělsky nebo rukama a nohama), můžete se kochat výhledem a pozorovat divoké kozy. Nebo postě jen zírat na nekonečný oceán, protože ten se jen tak neokouká!

Mezi další výlety zařadili nečinnou sopku Pico de Teide, která je třetí největší sopkou na světě!

Doporučuji vyjet hned brzo ráno, protože fronty na lanovku jsou potom šílené. Lanovka vás doveze pod sopku, odkud můžete pár set metrů vyjít pěšky až ke kráteru. Musíte si však předem na internetu zažádat o povolení, které je zdarma, ale vydává se jich pouze 200ks na den, takže raději zavčas. My to bohužel neudělali, tak jsme měli smůlu. No a samozřejmě záleží i na počasí. Při silném větru lanovka nejede. Vydat se nahoru ale můžete i pěšky, pokud jste hodně zdatní turisti.

Nám počasí v prosinci vyšlo krásně (27 stupňů ve stínu), ani sopka zamrzlá nebyla, ale může vás zastihnout i sněhová vánice, tak to dobře zvažte, pokud byste sem také jeli v zimě.

Jinak pár kilometrů od sopky ve vedlejší vesnici Vilaflor je skvělá restaurace a jmenuje se Casa Pana, je hned u náměstí. Vaří tam výborně, tak ji určitě nezapomeňte navštívit!

Dalším místem, které je turisticky velmi oblíbené je vesnice Masca a soutěska, která vede až na pláž, kde dříve kotvili piráti. I sem vede luxusní super úzká silnička horskými serpentinami, takže o zážitek máte postaráno už jen při cestě tam. My tento výlet po předchozím cestování do Chamorgy vynechali, ale prý opravdu stojí za to!

Máme rádi aquaparky a Zoologické zahrady, takže další naše výlety směřovaly do Loro parku ve městě Puerto de la Cruz a Siam parku v Adeje. To jsme si teda užili maximálně! Delfíni, kosatky, tuleni, gorily a potom spousta vodních atrakcí, jako například skleněná skluzavka, která vede nádrží se žraloky! Už se těšíme, až budeme v aquaparcích řádit s klukama! 🙂 

No a z dalších výletů například výšlap na Montaña Roja, koupání na nádherné pláži La Tejita, nebo pláži s černým pískem na pobřeží Costa Adeje, … určitě jsme nevyčerpali všechny možnosti a výletů je na Tenerife nespočet.

Celý ostrov spolu s horou Teide je třetím největším vulkánem na světě (větší jsou Mauna Loa a Mauna Kea na Havaji), protože od základny na dně oceánu měří 7500 metrů a je to rozhodně úplně odlišný pohled a zážitek, než na který je člověk zvyklý z běžných turistických destinací. Každá vesnice v podstatě je něčím zajímavá. Některá má Dračí strom, jiná šílené kolmé silnice, další krásné náměstí a palačinkárnu…

Tenerife je tak zajímavé a jedinečné, že určitě stojí za to ho navštívit! Jediná nevýhoda je, že když letíte v zimě, může se vám stát že se z ráno koupete na pláži v příjemných 30ti stupních a večer mrzete v na cestě domů v mínus 15!! 

Tak snad jsem třeba někoho inspirovala k další cestě, nebo k tipu, jak strávit letošní Nový rok! 🙂

Marcela

#dovolena_s_ambasadorkami #joie

Super tip na dovču 👍
Máš zhruba spočítáno, kolik vás to asi stálo? Ubytování, letenky, půjčovné auta? Měli jste to i s jídlem? To jsem asi v článku přehlídla...

17. srp 2019

Tenerife bylA pro me v top 3nej dovolenych

17. srp 2019

Další super článek a super tip, kam se dá i s dětmi vyrazit. Děkuji za inspiraci😀

17. srp 2019

Taky se letos chystáme. Letíme přelom října a listopadu na 17 dní s klukama 2 a 4 roky, tak jsem zvědavá jak to zvládneme, ale už se moc těšíme 🙂

17. srp 2019

Super tip😀

17. srp 2019
mummy88
autor

@petaov už je to pár let, ale celkem nás dovolená vyšlakolem 40ti tisíc i s útratou. 13tis letenky /seženeš i levněji), 7tis ubytování, 3 tisice cca auto, plus teda přespání v Krakowě, benzín, jídlo, vstupy.. 🙂

17. srp 2019
mummy88
autor

@petaov jídlo jsme neměli, vařili jsme si a jedli v restauracích.

17. srp 2019
mummy88
autor

@petulkavt rádo se stalo 🙂

17. srp 2019
mummy88
autor

@kendzinka to bude paráda! Už se těším, až tam vezmeme naše kluky! 🙂

17. srp 2019

Nádhera! Před par dny jsme si koupili letenky na termin jarních prázdnin, tak už se moc těšíme 😉

17. srp 2019
mummy88
autor

@ciocca tak to si určitě parádně užijete a už budete mít krásně teplo! 👍

17. srp 2019

Začni psát komentář...

Odešli