my3vtom
3. dub 2017
2497 

6 Důvodů, proč jíst Chia semínko

"Dostala jsem chuť na Chia pudink 😂 Dávám si svou dnešní denní dávku Chia a proč? Pojďte si o tom přečíst s přídavkem receptu na mojí poslední Mango verzi ...😂 " 

Chia semínko … v poslední době skloňované ve všech pádech.  Co je to chia semínko a proč je tak dobré ho pravidelně konzumovat?

Chia neboli šalvěj španělská má drobná semínka, jemné, lehce oříškové chuti.  Jsou hydrofilní, což znamená, že velmi dobře absorbují vodu.

Když se semínko namočí, vnější slupka nabobtná (zvětší 9x svůj objem) a vytvoří želatinový obal. Díky této vlastnosti (a také tomu, že je tvořeno 38% vlákninou) chia rychle vyvolává pocit sytosti, drží pod kontrolou chuť k jídlu, zabraňuje kolísání hladiny cukru v krvi a zklidňuje trávení.

6 důvodů proč pravidelně konzumovat chia semínko:

  • Obsahuje 8 krát víc omega-3 mastných kyselin, jež mají na tělo antioxidační a protizánětlivé účinky, než maso lososa.
  • Z 20% je tvořené kompletní bílkovinou (obsahuje tedy všech 8 esenciálních aminokyselin, které lidské tělo potřebuje).  1 polévková lžíce = 2 gr bílkovin.
  • Má vysoký obsah vlákniny. 1 polévková lžíce = 5 gr vlákniny.
  • Jsou plná vitamínů a minerálů, z nichž nejvyšší hodnoty dosahují vápník, fosfor, hořčík a draslík.
  • Není GMO (geneticky modifikovaná potravina).
  • Neobsahuje lepek a je nealergenní.

Chia je jednoznačně jednou z nejzdravějších potravin na světě. Hodí se výborně pro zhubnutí, zlepšení sportovní výkonnosti, získání energie, i jako prevence proti řadě chorob, podpora při léčbě řady onemocnění či třeba jen pro zlepšení vlasů, pokožky a nehtů.

Konzumovat se dá ve formě gelu, namletá na mouku do pečení, přidáním do salátů, pomazánek, smoothie nebo třeba jen tak posypáním na jakékoliv teplé či studené jídlo.

Pokud si chcete rozšířit o této superpotravině  obzory, doporučuji knihu od Wayne Coates: Zázračné semínko chia. Obsahuje nejen cenné informace o chia semínku, ale také program pro hubnutí, zvýšení výkonnosti, podpory řešení zdravotních problémů, ale i spoustu zajímavých receptů.

Jeden z nejběžnějších způsobů použití je chia pudink:

INGREDIENCE (na 3 porce):

  • 50 g chia semínek
  • 200 ml kokosové alternativy smetany
  • 1 zralé mango

JAK NA TO:

Mango oloupeme a odstraníme pecku. Polovinu manga spolu s chia semínky a kokosovou alternativou smetany umixujeme do hladka.  Nandáme do sklenic, ozdobíme zbylým mangem a dáme na 1 hodinu do lednice proležet.

TIP NAVÍC:

  • Přidáním celých Chia semínek do rozmixovaného manga se smetanou získá pudink křup křup efekt.
  • Použitím jiného ovoce místo manga získáme další nové chutě.
  • Pudink je možné udělat pouze z chia semínek a smetany (je možné, že bude potřeba přidat trochu víc semínek, aby pudink získal správnou konzistenci) a ovocem pouze dozdobit.
  • Část ovoce umixujeme a nalijeme na chia pudink, vytvoří se tak další mňam vrstva. Zbývající část ovoce pak použijeme pro nazdobení.
  • Smetanu je možné použít i mandlovou, ovesnou nebo sojovou.
  • Tip na to, kde koupit Chia semínko
  • Další recepty, kde je použito Chia semínko.

http://my3vtom.cz

https://www.facebook.com/my3vtom/

FOTO: http://my3vtom.czhttps://pixabay.com/ 

#zdravi #recepty_vyziva #hubnuti

chia pudink děláme pravidelně... 🙂
jinak skvělé je také lněné semínko, pročišťuje ještě lépe střeva a má také hodně omega kyselin (tip pro ty co chtějí jíst lokální potraviny)

4. dub 2017
my3vtom
autor

@bachovy_esence_poradna lnene seminko mame take na dennim seznamu 😉 a musim priznat, ze od te doby co jim denne seminka, pozoruji spoustu pozitivnich dopadu

4. dub 2017

Přidáváme denně chia semínka do snídaně (banán na kostky, asi lžíce chia, rozemleté dýňové a slunečnicové semínko, trochu ovocného müsli, smetanový ovocný jogurt). Jaká je vhodná dávka chia pro dospělého a pro dítě? A lněné semínko je vhodné pro malé dítě? Synovi budou 4 roky ;).

4. dub 2017
my3vtom
autor

@romitr Co se tyka vhodne davky, tak zalezi na tom, co chcete docilit. Jina davka bude pro reseni zdravotnich problemu, pro hubnuti, pro zvyseni vykonnosti atd. V knize, kterou jsem cetla a uvadim v clanku jsou jednotlive pristupy popsany. Doporucuji precist. Co jsem se tam nedocetla je nejake omezeni, horni hranice. Nektere zdroje uvadi max 100 gr denne. Priklanim se k tomu vseho s mirou. Ja si davam 2 polevkove lzice, synovi 22m max kavovou lzicku a jen obcas. Lnene seminko by melo byt pro deti take vhodne, ja davam od 1,5 roku a pouze mlete.

4. dub 2017
Komentář byl odstraněný
my3vtom
autor

@romitr my3vtom AUTOR @my3vtom Pokud si davam chia pudink, tak tam davku neresim. Zavadeni chia je treba delat postupne. Zacit kavovou lzickou a postupne davku zvysovat, az si organismus zvykne na jeho zpracovani. Dulezity je pitny rezim!

4. dub 2017

Děkuji moc ;)

4. dub 2017

Začni psát komentář...

Odešli