my3vtom
    4. dub 2017    Čtené 1785x

    13 Otázek o detoxikaci aneb až se jaro zeptá

    Jaro už je tu a s ním na nás ze všech stran útočí reklamy na všemožné detoxikační preparáty a články o zázračných detoxikačních dietách.  Zajímalo mě, jak to s tou jarní detoxikací opravdu je, a proto jsem oslovila  Tomáše Broučka, který se detoxikací úspěšně zabývá již řadu let, a na světě je 13 otázek a odpovědí na téma očisty organismu.

    Tomáš  je naturopat a  specializuje se na oční vady a onemocnění, detoxikaci organismu a zdravý životní styl.

    Pomáhá lidem na cestě za lepším a spokojenějším životem, vypořádat se s jejich zdravotními problémy a vracet jim zrak.

    Řadě klientům pomohl zbavit se  „neléčitelných“ nemocí, jako třeba makulární degenerace, ale také alergií, kožních onemocnění, astmatu, chronické bolesti a jiných potíží. 

    1. Co to ta detoxikace organismu vlastně je? Proč bychom jí měli vůbec věnovat pozornost?

    Jak je uvedeno v samotném názvu, de-toxikace by měla znamenat, že své tělo zbavíme toxických látek. Já to však vnímám v širším kontextu: detoxikaci beru jako proces, při kterém svému tělu odlehčíme, přestaneme ho zanášet, podpoříme funkci důležitých tělesných orgánů a dodáme tělu výživné látky, kterých je obecně nedostatek.

    Mé pojetí zahrnuje nejen vyčištění a regeneraci těla, ale i myšlenek, eliminaci stresorů, změny osobních postojů a řady aspektů životního stylu. Jak mi napsal jeden klient: „Vy nenabízíte produkty k detoxikaci, ale určitou životní filozofii“ – myslím, že přesně vystihl podstatu mého snažení.

    2. Kdy je na detoxikaci nejvhodnější doba?

    S oblibou říkám, že na detoxikaci je nejlepší doba „právě teď“🙂. Samozřejmě existují různé pohledy na tuto otázku. Například je vhodné provést detoxikaci po obdobích horší životosprávy, nebo dlouhodobějších životních stresů. Detoxikaci rozhodně doporučuji v případě, kdy se člověk setká s nějakými chronickými či degenerativními zdravotními problémy.

    Vhodná je například po užívání nějakých léků či expozici jiným toxickým látkám. Vhodná je ve středním věku, když se začnou ozývat různé menší či větší zdravotní neduhy. Velmi jí doporučuji také ženám po mateřské, pomůže jim to regenerovat a posílit tělo, které v těhotenství a na mateřské dostane pořádně „zabrat“.

    Různé „školy“ pak doporučují určité typy detoxikací absolvovat v určitých částech roku, nebo začít v určitých fázích měsíce. Vědecky podloženou práci na toto téma jsem nikde neviděl, nicméně obecně souhlasím, že určitá období můžou být pro detoxikaci vhodnější než jiná.

    Chcete-li detoxikovat pouze z preventivních důvodů, můžete si počkat na vhodnější období podle toho, který z názorů je Vám blízký. Mám-li ale zdravotní problém, který chci řešit, nebudu čekat půl roku nebo rok, než bude vhodná doba – začnu hned.

    3. Pro koho je detoxikace vhodná? A pro koho naopak vhodná není?

    Částečně už jsem odpověděl v předchozím textu. Detoxikace je vhodná jako prevence, dále pro všechny, kdo chtějí řešit nějaké onemocnění zejména chronické a degenerativní), pro ty kdo chtějí posílit metabolismus, zlepšit trávení, dodat výživné látky, nabít tělo energií. Je vhodná pro ty, kdo chtějí shodit nějaké to kilo, pro lidi s vysokým tlakem, cholesterolem, cukrovkou a podobně.

    4. Obecně se hovoří o tom, že kojící a těhotné ženy by se detoxikacím organismu měly vyhnout. Co na to říkáš?

    Záleží na způsobu detoxikace a zejména na prostředcích, které se použijí. Jde o to, že v těhotenství a při kojení vyživuje maminka nejen sebe, ale především miminko. Svojí stravou a všemi látkami, které konzumuje, tak přímo ovlivňuje i dítě.

    Při detoxikaci se používají například byliny a další přírodní prostředky coby doplňky stravy, kdy jejich dávkování je koncentrované a jejich použití by mohlo miminko určitým způsobem ovlivnit.

    Existuje ale i způsob, jakým je možné velmi účinně detoxikovat i v období těhotenství či kojení. Pokud je k tomu nějaký důvod (třeba zdravotní), možnost zde je, bez použití bylin a dalších prostředků.

    Mimochodem – těhotenství a kojení jsou období pro maminky mimořádně náročná. Vyživují totiž nejen sebe, ale ještě jednoho človíčka. A praxe ukazuje, že miminko si poměrně „bezohledně“ vezme vše, co potřebuje, a teprve pokud něco zbude, nechá to matce.

    Proto je v tomto období mimořádně důležité stravovat se zdravě, konzumovat obrovské množství zejména zeleniny, pít dostatečné množství čerstvých šťáv a event. vybrat nějaký vhodný přírodní doplněk stravy, který tělo zásobí dostatkem vitamínů, minerálů a stavebních látek.

    5. Co detoxikace u dětí?

    Závisí samozřejmě na tom, o jaké věkové skupině se bavíme. U dětí většinou nebývá organismus zanesený toxickými látkami, tak jako u dospělých díky řadě let nezdravého životního stylu. Přesto je někdy vhodné k určité formě detoxikace přistoupit – např. pokud chceme řešit alergie, posílit organismus a podobně.

    Základem takové detoxikace je zdravá a „čistá“ strava. Dalším vynikajícím prostředkem jsou čerstvé, doma připravované šťávy. Lze použít i některé byliny a rostliny, záleží na věku a okolnostech.

    6. Co k detoxikaci použít, aby byla účinná a přitom nám neuškodila?

    To první a nejdůležitější není to, co použít, ale to co nepoužít🙂. Neboli je důležité upravit životosprávu tak, aby tělo nezatěžovala, nezanášela a naopak mu dodávala výživné látky. Když se rozhodnu čistit, není dobrý nápad do těla současně „přilévat“ věci, kterých se chci zbavit.

    Jako „neduh“ řady očistných kúr vidím právě to, že tento aspekt nijak neřeší. Já na něj naopak kladu velký důraz – mé detoxikace obsahují detailní návod, ve kterém je uvedeno co z jídelníčku (po dobu detoxikace) vynechat, co naopak jíst, každá kúra obsahuje Detoxikační kuchařku s více než 60 recepty a nabízím také konkrétní stravovací plán.

    Další vhodné prostředky pro detoxikaci jsou různé byliny (zaměřené na určité tělesné orgány, např. na střeva, játra apod.), používám též zelený jíl (váže na sebe toxické látky), organické kajenské papričky (v podobě kapslí) nebo detoxikaci čerstvými šťávami. Velmi důležitý je při detoxikaci pohyb, protože dobrá cirkulace celý proces usnadní.

    Některé dny se dodržuje tzv. „tekutý detox“, kdy se nekonzumuje žádná pevná strava – pijou se bylinné čaje, čerstvé šťávy, voda a speciální zeleninový vývar. Pokud byste se obávali hladu, mám zajisté dobrou zprávu: díky pitnému režimu a použitým prostředkům lidé hlad nemají ani při několikadenních tekutých detoxech.

    Možná to takto zní složitě, ale složité to zas tak není. Vše je sestaveno do jednoduchého přehledného plánu, návod obsahuje rozpis den po dni, denní procedura je také detailně popsaná. Postup zvládají lidé všech věkových kategorií, od „puberty“ až po 90-leté důchodce.

    7. Jak při detoxikaci bezpečně postupovat?

    Při mých detoxikačních kúrách je to jednoduché: postupuje se podle detailního návodu, tak jak jsem zmínil výše. Při detoxikaci ještě každého provázím doprovodnými emaily, kde připomínám a vysvětluji některé kroky. A v případě potřeby se na mě můžou klienti kdykoliv obrátit.

    8. Existují nějaké kontraindikace, kdy detoxikaci neprovádět?

    Opatrnost je na místě třeba tehdy, když někdo užívá velké množství chemických léků. Problém samozřejmě není v samotné detoxikaci, ale v tom, že chemické látky nejsou pro tělo přirozené a mění chemické prostředí těla a řadu metabolických pochodů. Do toho „zasáhnete“ detoxikací, která tyto pochody také upravuje.

    V takových případech je vhodná osobní konzultace, postupné nasazování některých prostředků detoxikace či průběžná kontrola vybraných hodnot v průběhu kúry (například krevní tlak, cholesterol, cukr aj.).

    9. Může mít detoxikace organismu nějaké nežádoucí účinky?

    S něčím, co by se dalo nazvat „nežádoucími účinky“, jsem se zatím ve své praxi nesetkal. Je možná dobré podotknout, že používám jen přírodní prostředky a postupy, byliny, rostliny, úpravu životosprávy apod., tedy to, co Příroda stvořila pro člověka a co lidstvo využívalo po stovky či tisíce let.

    Jsem také zastáncem „tradiční české medicíny“ – jsem přesvědčený, že v našich zeměpisných končinách je dostatek bylin a rostlin s vynikajícími účinky, které lze pro detoxikaci využít.

    Určité „vedlejší účinky“ ale kúry mívají: jedná se například o redukci tělesné hmotnosti (bez jo-jo efektu), normalizaci vysokého krevního tlaku, hladiny cholesterolu, zlepšení hodnot krevního cukru, zlepšení stavu chronických problémů (např. artritidy, zánětů, bolestí, alergií, apod.), posílení energie, zlepšení psychiky a nálady.

    10. Ty osobně  nabízíš několik detoxikačních kůr. Která z nich je vhodná pro jarní detoxikaci?

    Kdo ještě žádnou „opravdovou“ detoxikaci neprováděl, doporučuji na jaře začít Kompletní detoxikací střev a trávicího traktu. Na ní je pak možné navázat Detoxikací jater a žlučníku, vhodné období je třeba podzim.

    Pro všechny, kdo chtějí řešit nějaké konkrétní zdravotní problémy, pak nabízím Velkou detoxikaci (=střeva a játra) se slevou, nebo specializované balíčky (na zlepšení imunity, nebo na vysoký tlak či cholesterol).

    Kdo má tělo v relativním pořádku a chce ho jen rychle pročistit, může využít Desetidenní detoxikaci.

    11. Co dalšího kromě očistné kůry bychom pro sebe na jaře mohli udělat?

    Nejen na jaře – důležitý je každodenní pobyt venku na denním světle (tedy na slunci) a odkrývání co největší plochy těla, postupně od časného jara. Je to důležité nejen pro tvorbu vitamínu D.

    Dalším důležitým aspektem je pohyb, každodenní, přirozený – jedním z nejlepších je svižná chůze v proměnlivém terénu.

    No a samozřejmě životní pohoda a radost ze života – to jsou důležité aspekty zdravého a šťastného života.

    12. A jak to máš letos s detoxikací Ty? 

    Mojí výhodou je to, že „detoxikační strava“ je v zásadě naší formou stravování. Ve srovnání s průměrným českým strávníkem své tělo zanáším o poznání méně a vyživuji o poznání lépe🙂. Svůj malý jarní detox už mám za sebou, stejně tak přes zimu jsem asi dvakrát své tělo trošku propláchnul“.

    13. Plánuješ pro tento rok v Detoxy něco, na co bys nás chtěl pozvat? 

    Letošní rok jsme s mojí ženou Pavlínou vyhlásili „rokem radosti“ a zdá se, že nezůstane jen u proklamace. V létě nás čeká velký krok, na který se moc těšíme: pokračuje naše „cesta z města“ a po několika letech strávených v Hradci Králové (dříve Praha) jsme se rozhodli odstěhovat na vesnici se 2 stálými obyvateli a asi 8 domy🙂.

    Koupili jsme si malé bydlení na větších pozemcích (1,5 ha) a chceme si vyzkoušet život v klidném, čistém prostředí mimo civilizaci, založit permakulturní zahradu a trávit více času venku, v přírodě a na čistém vzduchu.

    A tak bych i vás všechny chtěl pozvat k tomu, abyste si i vy své sny nejen snili, ale postupně mířili k jejich realizaci; abyste nesetrvávali na místě, protože celý Vesmír je v neustálém pohybu; abyste se osvobodili od nefunkčních systémů a nenechávali se jimi ovlivňovat; abyste svůj život nejen žili, ale prožili v celé jeho celistvosti a kráse; abyste našli to, co vás naplňuje i to, čím můžete obohatit ostatní; abyste měli dostatek času na své rodiny a blízké; abyste pochopili provázanost věcí i dějů ve Vesmíru a pomohli vytvářet hezčí svět pro nás i naše potomky.

    Zaujala Vás Tomášova slova a máte chuť jít do toho, detoxikovat svůj organismus a být zdravější? Nebo se jen o detoxikaci zajímáte a chcete se dozvědět ještě něco navíc?  Získejte zdarma Tomášovu e-knihu „5 kroků k dokonalé detoxikaci“ s důležitými informacemi, které Vám pomůžou důkladně a efektivně pročistit Váš organismus.

    Přečtěte si také: Proč detoxikace, kojení a medvědí česnek

    http://www.detoxy.cz

    http://www.my3vtom.cz

    https://www.facebook.com/my3vtom/

    FOTO: https://pixabay.com/, http://www.detoxy.cz/

    my3vtom
    3. dub 2017    Čtené 2497x

    6 Důvodů, proč jíst Chia semínko

    "Dostala jsem chuť na Chia pudink 😂 Dávám si svou dnešní denní dávku Chia a proč? Pojďte si o tom přečíst s přídavkem receptu na mojí poslední Mango verzi ...😂 " 

    Chia semínko … v poslední době skloňované ve všech pádech.  Co je to chia semínko a proč je tak dobré ho pravidelně konzumovat?

    Chia neboli šalvěj španělská má drobná semínka, jemné, lehce oříškové chuti.  Jsou hydrofilní, což znamená, že velmi dobře absorbují vodu.

    Když se semínko namočí, vnější slupka nabobtná (zvětší 9x svůj objem) a vytvoří želatinový obal. Díky této vlastnosti (a také tomu, že je tvořeno 38% vlákninou) chia rychle vyvolává pocit sytosti, drží pod kontrolou chuť k jídlu, zabraňuje kolísání hladiny cukru v krvi a zklidňuje trávení.

    6 důvodů proč pravidelně konzumovat chia semínko:

    • Obsahuje 8 krát víc omega-3 mastných kyselin, jež mají na tělo antioxidační a protizánětlivé účinky, než maso lososa.
    • Z 20% je tvořené kompletní bílkovinou (obsahuje tedy všech 8 esenciálních aminokyselin, které lidské tělo potřebuje).  1 polévková lžíce = 2 gr bílkovin.
    • Má vysoký obsah vlákniny. 1 polévková lžíce = 5 gr vlákniny.
    • Jsou plná vitamínů a minerálů, z nichž nejvyšší hodnoty dosahují vápník, fosfor, hořčík a draslík.
    • Není GMO (geneticky modifikovaná potravina).
    • Neobsahuje lepek a je nealergenní.

    Chia je jednoznačně jednou z nejzdravějších potravin na světě. Hodí se výborně pro zhubnutí, zlepšení sportovní výkonnosti, získání energie, i jako prevence proti řadě chorob, podpora při léčbě řady onemocnění či třeba jen pro zlepšení vlasů, pokožky a nehtů.

    Konzumovat se dá ve formě gelu, namletá na mouku do pečení, přidáním do salátů, pomazánek, smoothie nebo třeba jen tak posypáním na jakékoliv teplé či studené jídlo.

    Pokud si chcete rozšířit o této superpotravině  obzory, doporučuji knihu od Wayne Coates: Zázračné semínko chia. Obsahuje nejen cenné informace o chia semínku, ale také program pro hubnutí, zvýšení výkonnosti, podpory řešení zdravotních problémů, ale i spoustu zajímavých receptů.

    Jeden z nejběžnějších způsobů použití je chia pudink:

    INGREDIENCE (na 3 porce):

    • 50 g chia semínek
    • 200 ml kokosové alternativy smetany
    • 1 zralé mango

    JAK NA TO:

    Mango oloupeme a odstraníme pecku. Polovinu manga spolu s chia semínky a kokosovou alternativou smetany umixujeme do hladka.  Nandáme do sklenic, ozdobíme zbylým mangem a dáme na 1 hodinu do lednice proležet.

    TIP NAVÍC:

    • Přidáním celých Chia semínek do rozmixovaného manga se smetanou získá pudink křup křup efekt.
    • Použitím jiného ovoce místo manga získáme další nové chutě.
    • Pudink je možné udělat pouze z chia semínek a smetany (je možné, že bude potřeba přidat trochu víc semínek, aby pudink získal správnou konzistenci) a ovocem pouze dozdobit.
    • Část ovoce umixujeme a nalijeme na chia pudink, vytvoří se tak další mňam vrstva. Zbývající část ovoce pak použijeme pro nazdobení.
    • Smetanu je možné použít i mandlovou, ovesnou nebo sojovou.
    • Tip na to, kde koupit Chia semínko
    • Další recepty, kde je použito Chia semínko.

    http://my3vtom.cz

    https://www.facebook.com/my3vtom/

    FOTO: http://my3vtom.czhttps://pixabay.com/ 

    lullaby87
    2. dub 2017    Čtené 10395x

    ZPÁTKY DO FORMY: ZAČÁTKY

    Jako malá jsem byla neustále v pohybu. Celé dny jsme s kamarády trávili venku, hráli míčové hry, jezdili na kolech, šplhali po stromech. Pamatujete si to? Celé sídliště venku. Bylo to něco kouzelného. A taky to byl jediný pohyb, který jsem měla. Jako rodina jsme k sportu vedení nebyli, takže žádné lyže se nekonaly, žádné výlety na kolech nebo sportovní kroužky. Nic. A nevadilo mi to, nikdo v mém okolí podobné věci nedělal (žili jsme na vesnici).

    Pak jsme se ale odstěhovali do města, pohyb se přirozeně vytratil, na mě přišla puberta a kila letěla nahoru. Nekecám, byla ze mě malá/ vysoká kulička. Pamatuji si to období moc dobře- cukry byly nejlepší přátelé a pubertální deprese na denním pořádku.

    Když už jsem toho měla dost, samu sebe jsem přesvědčila, že nejlepší způsob, jak se dostat zpátky do formy, je přestat jíst. Za jedno léto jsem zhubla z 67kg na 50kg. Nikdy mou hlavou ani neprolítla myšlenka, začít cvičit nebo upravit stravu. A vlastně mě k tomu nikdo ani slovem nenavedl.

    Období to bylo velmi těžké, protože jsem jako vzor měla svoji nejlepší kamarádku, baletku, věčně hubenou, krásně zpevněnou a fakt nádhernou holku, která neměla nouzi o kluky- a dobře víme, že v období kolem 15 let jsou kluci všechno 😀

    Nikdy jsem se nepovažovala za hezkou holku a vždy jsem tuto skutečnost přisuzovala mé postavě... Tak jsem nejedla.

    Moje váha kolísala nahoru a dolu vždy podle toho, v jaké fázi vztahu jsem byla.

    Když jsem potkala mého nyní už manžela, byla jsem v období, kdy mi stačilo sníst jeden rohlík za celý den. Až s ním jsem se nějak vzpamatovala, začala se mít ráda, mít o sobě vyšší mínění a hlavně jsem začala sportovat (co jiného mi také zůstalo, když má člověk za partnera sportovce🙂 ). Za ty roky s ním jsem se naučila lyžovat. Naučila jsem se mít pohyb ráda a dostala se do fáze, kdy ho potřebuji.

    Udělala jsem si kurz instruktorky Zumby a jeden rok aktivně procvičovala. A pak jsem přičichla k posilovně a u toho tak nějak zůstala.

    Po prvním porodu jsem shazovala svých 18kg velmi těžce. Popravdě mi kojení vůbec nepomohlo, spíš se mi nedařilo hubnout, jelikož si tělo drželo zásoby tuku zuby- nehty (možná to můžu přisuzovat i tomu, že jsem vždy řešila hubnutí radikálně a to nejezením... Tělo mi nevěří, tak si radši nechává do zásoby, co kdyby náhodou...).

    Na svoji váhu jsem zhubla až po 9 měsících, kdy jsem kvůli zdravotním potížím týden nic moc nejedla a pak v létě začala aktivně běhat. V průběhu dalších měsíců jsem se pomocí posilovny a menšího přísunu jídla (zase!) dostala až na velikost 36. Byla jsem na sebe pyšná, lépe jsem snad nikdy nevypadala...

    No a pak jsem otěhotněla s Filipem. A přibrala 15 kg. Tentokrát jsem se zpátky na svoji váhu dostala rychleji, a to do půl roku. Cvičit jsem začala už po 5 měsících (hlavně kvůli zádům). ALE! Nikdo mi nikdy neřekl, že tělo po prvním porodu vypadá úplně jinak než po druhém :-/ Což znamená, že svých 60 kg sice mám, ale břicho vypadá pořád jak špek, stehna jsou 2x tak velká než byla, zadek jak rosol a já jsem nešťastná.

    Když mám být upřímná, hrozně moc se bojím, že tohle už zůstane. Za celou svou existenci se mi NIKDY nepovedlo mít pevnou postavu. NIKDY!

    A to mě děsí. Pořád jsem si namlouvala, že je to stravou. Ale kdo ví? Co když zrovna já taková nikdy nebudu?

    Dostala jsem se momentálně do fáze, kdy jsem si dupla a zapřisáhla sama sebe, že to zkusím. Skutečně se po hlavě vrhnu do sportu a stravy a uvidím, zda si splním další ze svých snů, nebo ne. Jsem nevěřící Tomáš a pokud na vlastním těle neuvidím výsledky, neuvěřím nikomu, že to jde.

    Co tedy moje rozhodnutí obnáší?

    Jako zaměstnaná máma nemůžu trávit večery přípravou jídla na další den (promiň Kačko!). Vypracovaný jídelníček mi visí na lednici, ale není čas, abych si vařila sama- a nakupovala.

    Tak jsem to vyřešila jinak- krabičkovým jídlem! Co je jednodušší, než dodržovat stravu, kterou Vám už někdo připraví a přinese až pod nos?

    Po dlouhém hledání toho pravého jsem nakonec zakotvila u vybrané firmy. 

    Jídlo je chutné, mám za sebou první týden a řeknu Vám, že až na pár vyjímek (jako mořské plody a houby), je jídlo skutečně dobré, různorodé a syté. Jediný problém mám já osobně s jogurtovými nápoji a jogurty celkově, ale to je už můj boj 🙂 

    Pokud přemýšlíte nad tím, že by jste krabičky zkusily, směle do toho. 

    *více o krabičkách u mě na blogu

    Dále zařazuji tréninky. V pondělí a ve čtvrtek s mojí milovanou trenérkou Kačkou, ostatní dny chci buď rychlou chůzi kvůli tepovce, nebo běh. Dle nálady a dispozici (třeba momentálně trpím zelenou rýmou- děkuji moje milavaná dcero!), takže bych bohužel ani jedno neudýchala. No a taky přemýšlím nad jednou hodinou jógy týdně (potřebuji pořádně povolit a roztáhnou ty moje zkrácené šlachy).

    Týdně se chci vážit, měřit po měsíci a výsledky chci vidět do 3 měsíců 😀 Tak mi držte palce 🙂 A ano, budou i fotky před a po... Pokud se na to budete chtít dívat 😀

    A co vy? Taky formujete do plavek? Nebo ne? Máte zkušenosti s krabičkovou dietou? Písněte do komentářů, ať vím, že v tom nejsem sama 🙂

    Ano, i s kočárem se dá běhat! Tak už žádné výmluvy 🙂

    www.recipefor30s.cz

    https://www.facebook.com/recipefor30s/

    https://www.instagram.com/recipefor30s

    mimiveru
    26. led 2017    Čtené 5861x

    Voňavé Ghí, aneb jak jsme začali používat přepuštěné máslo

         Již dříve jsme museli z jídelníčku vyřadit margaríny a nahradit je máslem,

    protože můj muž z nich měl zažívací problémy. Přešli jsme na kvalitní máslo, které milujeme.

         Když jsem ale v září kompletně změnila svou stravu a začala navštěvovat obchod se zdravou výživou, všimla jsem si Ghí, tzv. přepuštěného másla. Jelikož mě docela odradila cena, našla jsem si na internetu nejdříve více informací a tak k nákupu došlo

    až po novém roce. Nadšená jsme celá rodina a tak sepisuji svou další recenzi.

    Co je Ghí?

    • Ghí je přepuštěný tuk bez vody a mléčné bílkoviny. Je vhodný i pro osoby s intolerancí laktózy a kaseinu. Může se uchovávat v chladu, ale i při pokojové teplotě, protože nežlukne jako klasické máslo a vydrží otevřené i několik měsíců.
    • Má vysoký kouřový bod, takže se nepřepaluje ani při teplotách kolem 250 st. celsia a nevznikají tak škodlivé nestravitelné toxiny.
    • Ghí je bohaté na vitamíny A, D, E a K. Lidé trpící záněty zažívacího traktu (včetně alergií na lepek), mohou trpět jejich neodstatkem a ghí zajistí jejich zvýšený příjem.
    • Ghí obsahuje kyselinu máselnou. Ta chrání střeva, kde působí protizánětlivě a pomáhá udržovat hladinu inzulinu.
    • Ghí také podporuje hubnutí. Energie z mastných kyselin pomáhá spalovat tuky a detoxikovat tělo, protože na sebe váže toxiny a volné radikály, které následně odvádí z těla pryč.
    • Zlepšuje také trávení, podporuje tvorbu žaludečních kyselin a podporuje dobré zažívání i chuť k jídlu.
    • Ghí udržuje zásadité prostředí, tím zabraňuje vzniku zánětu a usnadňuje hojení. Lze jej používat i zevně, hojí podrážděnou kůži.
    • Působí jako nervové a mozkové tonikum, Omega 6 a omega 3 mastné kyseliny chrání mozek a nervové buňky.

         Název Ghí je známý v dnešní době, ale dříve se přepuštěné máslo vyrábělo po domácku a používaly ho naše babičky. Výroba přepuštěného másla je samozřejmě časové náročná, ale kdo není líný, určitě ho zvládne doma sám. Já sama používám zatím kupované. Cena Ghí je vyšší, vyplatí se kupovat větší balení. Za 720ml jsem platila 290kč, kdežto sklenička s 200ml stála skoro 150kč.

    A jak zkusit připravit Ghí doma? Nemám vyzkoušeno, ale chystám se na to!

    Při přepouštění 500g másla (2 kostky) by měl celý proces zabrat cca 40 minut.

    Musíte používat hrnec s tlustým dnem a nikdy nepřiklápět pokličkou. Máslo nakrájíme na menší kostky a rozehřejeme na středním plameni cca 10 minut. Poté ztlumíme

    na nejmíň a necháme probublávat při max. 80 stupních. Když přiložíte ucho nad hrnec, uslyšíte krom bublání i takové nepatrné popraskávání. Začne se srážet bílkovina

    v podobě pěny na hladině, tu tedy sbíráme a dáváme vedle, občas zamícháme, kontrolujeme stav a hlavně čím dál hezčí žlutou barvu. Když popraskávání ustává,

    pěna už se netvoří ani po zamíchání, vidíte až na dno, kde se usazuje bílé cosi

    (syrovátka, myslím), bublinky varu jsou mnohem menší než na začátku, máslo voní po oříškách…máte hotovo!

    Uložte do čisté sklenice. Přelijte přes sítko se třemi vrstvami gázy nebo kuchyňskou papírovou utěrkou či přes filtr na překapávanou kávu. Jak už jsem psala výš, skladujte buď v ledničce a nebo při pokojové teplotě.

    Kde Ghí koupit?

    Mají ho ve všech zdravých obchůdcích, či na internetu. Může být i s příchutí chilli, levandule i bio ghí.. Já zkusila od výrobce České Ghíčko.

    A na závěr?

         Ghí krásně voní, tedy alespoň mě, rozvoní tak jakýkoliv pokrm. Používám ho

    v kuchyni do všeho, kam klasicky přidávám máslo. Smažím na něm cibulku,

    přidávám do bulguru, bramborové či krupicové kaše, polévek, smažím na něm první palačinky, peču s ním ryby a poslední tuňák, kdy jsem na něj Ghí dala až těsně

    před servírováním, byl naprosto božský 🙂 Peču s ním dezerty, bábovky a dá se mazat i na chleba.

    Líbí se mi jeho využití, jeho složení a také to, jak je zdraví prospěšné a teď už vím,

    že ho nikdy nepřestanu používat.

    Doma je chválené a spokojenost všech je pro mě nejdůležitější.

    V.